BALBAY’IN HAKLILIĞI ANLAŞILDI

Anayasa Mahkemesinin Önemli Kararı; Yüksek Mahkeme, Adil Yargılanma Ve Uzun Tutuklulukla İlgili Kararını Verdi.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

BALBAY’IN HAKLILIĞI ANLAŞILDI

MUSTAFA BALBAY HAKLILIĞINI İSPATLADI

Anayasa Mahkemesinin Önemli Kararı; Yüksek Mahkeme, Adil Yargılanma Ve Uzun Tutuklulukla İlgili Kararını Verdi.

AYM Ergenekon Davasında Yargılanan Mustafa Balbay'ı Haklı Buldu.

Anayasa Mahkemesi Mustafa Balbay 'ın adil yargılanma konusundaki itirazını haklı buldu. Yüksek mahkeme adil yargılama ve uzun tutuklulukla ilgili hak ihlali işlendiğine karar verdi. Mahkeme Balbay'a 5 bin TL manevi tazminat ödenmesine de karar verdi.


GEREKÇELİ KARARDA MAHKEMEYE ELEŞTİRİ
Kararda, uzun tutukluluk süresi nedeniyle milletvekili olan Balbay'ın yasama faaliyetlerine katılamadığı, dolayısıyla da, "milletin temsil yetkisinin ölçüsüzce ihlal edildiği" gerekçesi yer alıyor.


BEŞ YILDIR TUTUKLU BULUNUYOR
Ergenokon davası kapsamında yargılanan Mustafa Balbay ile Prof. Dr. Mehmet Haberal, Anayasa Mahkemesi’ne başvurarak “adil yargılanma hakkının ihlal edildiği”, uzun tutukluluk nedeniyle hak ihlaline uğradığı ve yasama dokunulmazlığını kullanamadıkları gerekçesiyle bireysel başvuruda bulunmuşlardı. 4.5 yıllık tutukluluğunun ardından Haberal tahliye edilirken, Balbay ise yaklaşık 5 yıldır tutuklu bulunuyor. 34 yıl hapse mahkûm olan Balbay, Sincan cezaevine sevk edilmişti.


AKIN ATALAY: TAHLİYE KARARI VERİLECEK
Cumhuriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanvekili ve Genel Koordinatörü, Avukat Akın Atalay, Anayasa Mahkemesi'nin CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ve CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal hakkında verdiği karara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

6216 sayılı kanunun 50. maddesinin hükmünün açık olduğunu vurgulayan Atalay, "Tespit edilen ihlal (yani tutukluluk durumu) bir mahkeme kararından kaynaklanmışsa ihlali ve sonuçlarını (yani tutukluluğu) ortadan kaldırmak için yeniden yargılama yapmak üzere dosya ilgili mahkemeye gönderilir. Yeniden yargılama yapmakla yükümlü mahkeme, Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararında açıkladığı ihlal ve sonuçlarını ortadan kaldıracak şekilde mümkünse dosya üzerinden karar verir" ifadelerini kullandı.

Mustafa Balbay hakkında verilen kararın 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderileceğini, bu mahkemenin tahliye kararı vereceğini belirten Atalay, Mehmet Haberal için ise tazminat kararının verileceğini belirtti.

HİKMET ÇETİNKAYA: SİLAHI KALEMİ

Cumhuriyet Yazarı Hikmet Çetinkaya ise Mustafa Balbay hakkında verilen karar hakkında şunları söyledi; "Anayasa Mahkemesinin verdiği bu karara göre "Silivri Mahkemesi" Mustafa Balbay'ı tahliye etmelidir. Bu karar sonrasında Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'a bu hak ihlalinden dolayı tazminat ödenmesi de gerekiyor. Vicdani görüşüm ise bu karar gecikmiş bir karardır. Sayın Balbay araştırmacı bir gazetecidir. Kendisinin silahı sadece kalemdir." şeklinde konuştu.

İLK AÇIKLAMALAR
CHP lideri Kılıçdaroğlu'ndan da ilk değerlendirme geldi. Kılıçdaroğlu, “Yargının gereğini yerine getirmesini bekliyoruz” dedi. Konuyla ilgili AK Parti sözcüsü Hüseyin Çelik de “AYM'nin kararına saygı duyarım, gereğini de yaparım” dedi.

 

Hüseyin IRMAK, İstanbul – Aralık.2013 - hsyirmak@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/  - okkesb@telmar.net,

https://twitter.com/okkesb E.mail: okkesb61@gmail.com,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi

MEDYAJANSToplum Dinamikleri Fikir Ajansı

Sosyal, Kültürel, Ticari, Eğitim ve Sanatsal Alanlarda;

Düşünce Üretimi. Paylaşımı. Toplum Yararına kullanımı.!

Bilgi Sahibi Olmadan Fikir Sahibi Olunamaz.! Olunsa olunsa;

Ancak Başkalarının Fikirlerini Tekrarlayan Papağan Olunur.

Hüseyin IRMAK, İstanbul – Aralık.2013 - hsyirmak@gmail.com,

Diğer Haberler

TrabzonSporKlübü

Nasa

Kentim_İstanbul

Doga_İcin_Sanat

ABD_USA

Department_State

TelerehberCom

Google_Blog

Kemencemin_Sesi

Kafkas_Music

Horon_Hause

Vakıf_Ay

Dogal Hayatı_Koruma

Seffaflık_Dernegi

Telerehber

Sosyal_Medya

E-Devlet

Türkiye Cumhuriyeti

BACK TO TOP