İSTANBUL 4-NOLU KORUMA KURUL KARARI

Ve İstanbul 4. Numaralı Koruma Kurulu Karar Aldı

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

İSTANBUL 4-NOLU KORUMA KURUL KARARI

Ve İstanbul 4. Numaralı Koruma Kurulu Karar Aldı

Sultanahmet Mah. Oyuncu Sokak, Kadı çıkmazı, 80 ada 13-24-25-26-27-28-29-30 parsellerde Tarihi envanterin yoğun olduğu bir alanda 2011 yılından beri devam eden yasadışı yapılaşmalar ve tescilli-tescilsiz tarihi eserlerin tahrip edilmesi konusunda;

Fatih belediyesine, İstanbul 4. numaralı koruma kuruluna, İstanbul arkeoloji müdürlüğüne, TMMO Türkiye Mimarlar ve Mühendisler odası İstanbul şubesine, Kültür Bakanlığı Müzeler genel müdürlüğüne, Başbakanlık İletişim Merkezi BİMER'e yapılan şikâyetler fayda vermemişti.

Bu Rüşvet ve Yolsuzluk krizi sayesinde biriken onlarca dosya işleme alındı, 25 Aralık 2013 günü İstanbul 4. numaralı koruma kurulu, şikâyetler hakkında “geçmişte ipe un sermesine rağmen” apar topar karar alarak buradaki inşa faaliyetine müdahale kararı aldı ve İstanbul Cum. Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.
Geçen hafta TMMO yönetimi İstanbul 4. numaralı koruma kuruluna, İBB başkanlığına, Fatih belediyesine suç duyurusunda bulunarak buradaki tarih katliamını, yasadışı inşa faaliyetlerinin durdurulmasını talep etmişti.


25.12.2013 tarihinde birkaç vatandaş İstanbul Cumhuriyet Baş Savcılığına ayrıca ihbarda bulunmuş, ellerindeki netice alamadıkları geçmiş tarihli evrakları, inşaatın ve surlarda, çevrede yapılan tarihi tahribatın fotoğraflarını, filmlerini verdiklerini öğrendik.
Dileriz buradaki bu hukuksuz uygulamalar, hukuka göre telafi edilir, Surlarda yapılan tahribat düzeltilir.

Sur koruma bandındaki yapılar yıkılır, betonarmeye çevrilen tescilli ahşap binalar aslına göre yeniden yapılır, halen devam eden yasadışı inşa faaliyetleri iptal edilir.
Devletimizden hukukun gereğinin yapılmasını bekliyor, vatandaşı rantçıların tehditleri karşısında aciz bırakmasına son verilmesini diliyoruz.

BURADAKİ TOPLAM YAPILANMANIN TAKRİBİ PİYASA DEĞERİ 600 Milyon DOLAR

Fatih belediyesin internet sitesinden elde ettiğimiz aşağıdaki bilgilere baktığımızda buradaki muazzam Rantı görebilmekteyiz.


80 ada 13-24-25-26-27-28-29-30 parsellerde üzerinde yapılaşma toplam alanı 2445 m2, iki kat bodrum 4 kat zemin üstü inşa edilen binaların toplam takribi alanı 14.600 M2 Buna ilaveten bazı binaların teras katları da faaliyet alanı olarak ta kullanılacaktır.
Sultanahmet Akbıyık’ta, mahalle içinde 60m3 3 katlı bir otelin 7 milyon dolar değerinin olduğunu kabul edersek, m2 birim fiyatı Bu tesiste 40.000 dolar Bunu toplam alanla çarptığımızda 600.000 dolara yakın bir miktar ortaya çıkıyor. Bilginize

İstanbul 4 numaralı koruma kurulu aşağıdaki fotoğrafı delil sayarak bu kaçak yapılaşmaya göz yumdu.

Görüldüğü gibi buradaki bina montaj olma ihtimali çok, devrinde çekilmiş birçok fotoğrafta böyle bir yapılaşma yok, Koruma kurulundaki görevli uzmanlara sorduğumuzda 1890-1900 yılları arasında görülüyor sonraki fotoğraflarda kayıp cevabını aldık.

Biz inanmadık.

Devletimizin muazzam arşivi var ondan faydalanıldı mı Hayır, Bu fotonun  kartpostal olduğu söyleniyor, bu kartpostalın adli tıpça, uzmanlarca kağıt ve baskı tarihi tespiti yapıldı mı hayır, Bu kadar duyarsızlık ileri derecede görevi suiistimal etmek değil mi.?

25.12.2013 tarihi itibariyle aşağıdaki 28,29,30, ve 24 parsellerde yasadışı inşa faaliyeti devam ediyor

Aşağıdaki Sultanahmet Mahallesi 63 ada 1 parseldeki bu binada kaçak ve SİT kararlarına aykırı şekilde yükseldi, kimse müdahale edemedi. 


Otel sahibi aynı kişi...!

Söz konusu alanda devam eden inşa faaliyetleri Arkeoloji müze müdürlüğü ve Fatih belediyesi İmar Müdürlüğü tarafından kontrol edilmemektedir. 
Fatih belediyesi zabıta ekipleri tarafından defaatle mühürlenen yapılaşma hız kesmeden devam etmektedir.
80 ada sınırlarında bulunan Anıt eser Surların içinden Biri araç olmak üzere üç kapı açılmıştır.


80 Ada 13 parsel yeşil alan ve sur koruma bandı içinde olmasına rağmen
“bir fotoğraf gösterilerek” burada 12.50 bina yapılmıştır. (fotoğraf montaj olabilir)
80 ada 26 parsel 2011 planlarında tescilli sivil mimarlık örneği olmasına, parselin yüksekliği 6.50 olmasına rağmen burada 12.50 betonarme bina yapılmıştır.


80 Ada içindeki bu binaların altında biri otopark diğeri sauna, salon olan bodrum katı yapıldığı ihbar edilmiştir. (Şu sıralar aşağı katlara inen girişlerin duvar örüldüğü söylendi)
80 Ada 27 parsel yüksekliği 6.50 olmasına rağmen 12.50 betonarme bina yapılmıştır.
Son Günlerde  24-25-28-29-30 numaralı parsellerde 6-7 metre derinlikte kazı yapıldı, beton atıldı,  Burada çıkan tarihi envanter tahrip edilmiştir.


“Bu gün itibariyle” 80 Ada 24 parseldeki kagir bina Kiralık olmasına rağmen, kiracısı tarafından (Projesiz-izinsiz) betonarmeye dönüştürülmektedir. “İzin tabelası yoktur”
Çevrenin görmemesi için kazı yapılan 24-25 parselin üstü branda ile kapatılmıştır, Belediye yetkilileri faaliyeti durduracak önlem almamaktadır.

Kadı çıkmazı 28-29-30 numaralı parsellerde tarihi Cumbalı
“Tescilli” ahşap binalar içten sökülerek, Bir kısmı betonarme, bir kısmı ahşap olarak, plansız, izinsiz yapımı devam etmektedir.

1. Derece anıt eserler ve 2. Derece sivil mimarlık örneği yapıların bulunduğu alandaki birçok parselde devam eden kaçak yapılaşmanın acilen durdurulması, Hukuku ve Tarihi görmezden gelen sorumlular hakkında yasal işlem başlatılmasını talep ediyoruz.

 

Abdullah Gözaydın, İstanbul –Ocak.2014– agozaydin@hotmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ -okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb E.mail: okkesb61@gmail.com,              

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,

MEDYAJANSToplum Dinamikleri Fikir Ajansı

Sosyal, Kültürel, Ticari, Eğitim ve Sanatsal Alanlarda;

Düşünce Üretimi. Paylaşımı. Toplum Yararına kullanımı.!

Bilgi Sahibi Olmadan Fikir Sahibi Olunamaz.! Olunsa olunsa;

Ancak Başkalarının Fikirlerini Tekrarlayan Papağan Olunur.

Abdullah Gözaydın, İstanbul –Ocak.2014agozaydin@hotmail.com,

Diğer Haberler

TrabzonSporKlübü

Nasa

Kentim_İstanbul

Doga_İcin_Sanat

ABD_USA

Department_State

TelerehberCom

Google_Blog

Kemencemin_Sesi

Kafkas_Music

Horon_Hause

Vakıf_Ay

Dogal Hayatı_Koruma

Seffaflık_Dernegi

Telerehber

Sosyal_Medya

E-Devlet

Türkiye Cumhuriyeti

BACK TO TOP