Mehmet BİLGİN & CEMAL AKYILDIZ TRABZONLU OLMAK

Mehmet Bilgin & Trabzonlu Olmak Ve Cemal Akyıldız Resim Sergisi

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

TRABZONLU OLMAK

Mehmet BİLGİN & CEMAL AKYILDIZ

Mehmet Bilgin & Trabzonlu Olmak Ve Cemal Akyıldız Resim Sergisi

07 Aralık 2014 Pazar Günü saat 11.00′ de TİAB sosyal tesislerinde Trabzonlu tarihçi yazar Mehmet BİLGİN ile “TRABZONLU OLMAK” konulu kahvaltılı söyleşisinin ardından yine Trabzonlu ressam Cemal AKYILDIZ‘ ın gravür resim serginin açılışı yapılacaktır.

Söyleşi ve sergi açılışımıza tüm hemşehrilerimizi bekliyoruz.

 

Tarihçi Yazar Mehmet BİLGİN Kimdir.?

1955 yılında Trabzon’un Sürmene ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini burada tamamlayan yazar 1978 yılında A.Ü. D.T.C.F. Kütüphanecilik bölümünden mezun oldu. Üniversite eğitiminden sonra tekrar Sürmene’ye dönerek uzun yıllar tekrar ticaret ile uğraştı. Bu sırada bölgenin tarihine ve kültürel değerlerine ilgi duydu. Doğu Karadeniz Bölgesi’nde uzun süren araştırmalar yaptı.

1990 yılında Sürmene tarihi kitabını hazırladı. Sürmene Belediyesi tarafından yayınlanan eser sadece Sürmene’nin eğil Doğu Karadeniz Bölgesi tarihine kaynak olabilecek bir eserdir.

Karadeniz tarihi ile ilgili çalışmalarını sürdürmekte olan Mehmet Bilgin 1991’de Madur Dağı savaşı adlı ikinci kitabını yayınladı.

 

2. Baskısı Trabzon Vailiği tarafından yapılan bu kitapta 1. Dünya Savaşı sırasında, Doğu Karadeniz Bölgesinde Ruslarla olan savaşlar ve 1916 yılının Haziran Temmuz aylarında Türk ordusunun Bayburt – Of - Sürmene üçgeninde cereyan eden Madur Dağı Harekâtı ele alınmıştır.

Doğu Karadeniz-Tarih, Kültür, İnsan adlı üçüncü kitabında Doğu Karadeniz Bölgesi’nin etnik tarihi ile ilgili detaylı bir araştırma yapmış ve konuyu farklı bir bakış açısı ile ele almıştır.

Bölgenin Türkleşmesinin, Osmanlı hâkimiyetinden birkaç asır önce gerçekleştiğini, Osmanlı eblgeleri ve batılı araştırmacıların eserlerne göre ortaya koyan bu kitabın 2 baskısı da Trabzon’da Serander yayınları tarafından yayınlanmıştır.

1988’den beri Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, Topkapı Sarayı ve Başbakanlık Osmanlı arşivinde araştırmalarını sürdüren Mehmet Bilgin Samsun, Giresun ve Trabzon’da düzenlenen çeşitli sempozyumlarda bölge tarihi ile ilgili bildiriler sunmuştur.

 

Yazarın pek çok kitap ve dergilerde bölge tarihi ile ilgili araştırma yazıları yayınlanmaktadır. Arap kaymakamlıktan Türk Başbakanlığıa adlı biyografik çalışması TRT Televizyonlarında bir bölüm halinde yayınlanmıştır.

Bu çalışmalarından ötürü çeşitli plaketler alan Mehmet Bilgin 2002 yılında Ziya Gökalp Türk Ocakları İlim ve Teşvik Armağanı’na uygun görülmüştür.

2007 yılında Serander yayınlarından “Doğu Karadeniz’de bir derebeyi ailesi: Sarıalizâdler” adlı çalışmasında Of ilçesinin saygın ailelerinden Saralları mercek altına alarak incelemiştir.

1990 yılından bu yana İstanbul’da yaşayan yazar evli ve bir çocuk babasıdır.

Mehmet BİLGİN’in Kitaplarından Bazıları

 

 

Ressam Cemal AKYILDIZ Kimdir.?

1933 yılında Trabzon’un OF ilçesinde doğan ressam Cemal Akyıldız, Güzel Sanatlar Akademisinde resim eğitimi almak için 1949 yılında İstanbul’ a gelir. Bu Karadeniz delikanlısı ayrıca zamanın değerli ressamlarının atölyelerinde, klasik tarzda resim çalışmalarını sürdürmüştür.

Resme ve sanata adanan ömrüne çok şeyler sığdırır. Resmin her dalında eserler veren sanatçı, eğitim konulu kitaplara resim çizerek basın topluluğuna da girmiş bulunur. Daha çok tarihi konulu ve ileriye belgesel maiyette iz bırakacak, gravür tarzında resimler çizerek hizmet vermektedir.

 

Başlangıçta çalışma alanı olarak İstanbul’u seçmiştir. Daha sonra Anadolu’ nun birçok bölgelerindeki tarihi yapıların, gravür tarzında resimlerini çizip, belgesel bir sanat hizmetinde bulunmaktadır. Anadoluyu dolaşıp çizeceği eserlerin bizzat bulunduğu yerlere gidip, tarihlerini araştırarak çizmektedir. Milli Mücadelede faaliyet gösterilen ve ülkemizin en önemli bu tarihi mekânlarını çizmek için Cumhurbaşkanlığınca görevlendirilmiştir.

Belgesel nitelikteki bu resimlerinden, şimdiye kadar yurt içinde ve yurt dışında olmak üzere 70’den fazla sergi açmıştır. Sanatçının bu faaliyetleri televizyon yayınlarına da defalarca konu olmuştur.

Çizdiği bu mimari özelliklerimizin en önemlileri olan Mimar Sinan’ ın eserleri ile Türkiye’ nin en önemli camilerinin, Selçuklu ve Osmanlı Eserleri’ ni bizzat yerinde inceleyerek günümüzde de çizim çalışmalarına devam etmektedir.

 

CEMAL AKYILDIZ’IN KARADENİZ SEVDASI

Kendine özgü mimarisi olan bölgede ana malzeme ahşap. Bilindiği gibi Karadeniz, bu konuda da Anadolu’nun diğer bölgelerinden farklılık gösterir. Ancak birçok örnek zaman içinde yok olup gitmekte. Çizdiği resimlerle gelecekte araştırmacılara ışık tutacak örnekleri kalıcı kılan ressam Cemal Akyıldız, önce doğduğu üç asırlık evin resmini çizdi. DaTıa sonra yaşama zevkinin ve ahşap mimarisinin zirvesi olan Karadeniz Konaklarını çizmeye devam ediyor. Türkiye genelinde çizdiği bu resimler Kültür Bakanlığı’ nca yayınlanmaktadır.

Ressam Cemal AKYILDIZ’ın Bazı Çalışmaları

 

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul –Aralık.2014 - okkesb@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ -okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb E.mail: okkesb61@gmail.com,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul –Aralık.2014 - okkesb@gmail.com,

 

Diğer Haberler

TrabzonSporKlübü

Nasa

Kentim_İstanbul

Doga_İcin_Sanat

ABD_USA

Department_State

TelerehberCom

Google_Blog

Kemencemin_Sesi

Kafkas_Music

Horon_Hause

Vakıf_Ay

Dogal Hayatı_Koruma

Seffaflık_Dernegi

Telerehber

Sosyal_Medya

E-Devlet

Türkiye Cumhuriyeti

BACK TO TOP