25 YILDIR HAYATLARIMIZI SAVUNUYORUZ.!

Mor Çatı Kurulduğu 1990 Yılından bu yana, Kadına Şiddetle Mücadelenin Ve Kadın Dayanışmasının Sembolü Oldu.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

25 YILDIR HAYATLARIMIZI SAVUNUYORUZ.!

 

Mor Çatı Kurulduğu 1990 Yılından bu yana, Kadına Şiddetle Mücadelenin Ve Kadın Dayanışmasının Sembolü Oldu.

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, kadına yönelik şiddetle mücadele amacıyla kurulmuş Türkiye’deki ilk örgütlenmelerden biri. 

25. Yılımızda Dayanışmayla Güçleniyoruz.!

25 yıldır, şiddetin sorumlusunun fail olduğunu unutmadan, şiddete maruz kalan kadın ve çocukları yargılamadan dinledi ve ihtiyaç duydukları desteği, kendi imkânları ölçüsünde verdi.  Bunun yanı sıra, biriktirdiği bilgi ve deneyimi katıldığı toplantılar, panellerin yanı sıra medya organları aracılığıyla da toplumun her kesimi ile paylaşmayı önemsedi,  çalışmalarını yayına dönüştürerek bu bilgiyi herkesi için erişilebilir kılmaya çalıştı.

Dayanışma Merkezi Faaliyetleri Destek Sağlıyor.

25 yıldır Mor Çatı gönüllüleri şiddete uğrayan kadınlarla dayanışma sağlıyor. Merkez, çalışmalarını kadınlara yardım etmek üzere değil, şiddete karşı kadın dayanışmasını oluşturmak, birlikte mücadele etmek üzere yürütüyor. Dayanışma Merkezinde Mor Çatı’ya yaşadıkları şiddetten uzaklaşmak için başvuran kadınlarla görüşmeler gerçekleştiriliyor, seçenekler birlikte gözden geçiriliyor ve ihtiyaç duyulan desteklere erişim için yönlendirmeler yapılıyor. Bunun yanı sıra şiddet yaşamanın getirdiği umutsuzluğu, suçluluk duygusunu, utanç ve korkuyu yenebilmek, yeni yaşam seçenekleri oluşturabilmek için psikolojik danışmanlık sağlanıyor. Kadınlar yasal hakları ve bunları nasıl kullanacakları bilgisine erişmek için Mor Çatı gönüllüsü avukatlardan hukuksal destek alıyor.

Bugüne kadar 35 binden fazla kadın ve çocuk dayanışma merkezinde sosyal, hukuki ve psikolojik destek aldı.

Sığınak Faaliyeti Yürütüyoruz.

Mor Çatı bugüne kadar 3 ayrı sığınak çalışması gerçekleştirdi. Mart 2009’dan bu yana bağımsız sığınak faaliyetini Şişli Belediyesi ve Mor Çatı dostlarından sağladığı destekle sürdürüyor.

Yürütülen 3 ayrı sığınak çalışması ile 379 kadın ve 453 çocuk sığınak desteği aldı. Bu destekler sayesinde, birçok kadın şiddete maruz kalmasının kendi suçu olmadığını ve şiddetsiz bir hayatı kurabilecek güçte olduğunu fark etti. 

Sığınaksız Bir Dünya İçin Yaşasın Kadın Dayanışması.!

Mor Çatı, kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda farkındalığı güçlendirmek, yasalarda, uluslararası sözleşmelerde ve bunların uygulanmasında karşılaşılan sorunlara yetkililerin dikkatini çekmek için de mücadele ediyor. Diğer kadın örgütlenmeleri ile birlikte düzenlenen kampanyalar, hukuksal süreçlerin izlenmesi, kadınların tanıklıkları aracılığıyla elde edilen bilgilerin paylaşılması, kadınlardan yana dönüşümlerin yolunu açmakta.

 

 Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Haziran.2015 – okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ -okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb E.mail: okkesb@telmar.net,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,- okkesb@gmail.com,

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Haziran.2015 – okkesb61@gmail.com,

 

KADIN DANIŞMA MERKEZLERİ BASIN AÇIKLAMASI

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Kadın Örgütlenmelerinden Bağımsız Yürütülemez.!

 

25-27 Nisan 2015 tarihlerinde Muş’ta buluşan, Sığınaklar ve Dayanışma/Danışma Merkezleri Kurultay bileşeni kadın örgütlerinin milletvekili adaylarına çağrısıdır.

Kadına yönelik şiddet ve cinsiyet temelli ayrımcılık toplumu olumsuz etkilemeye ve çözülmesi gereken öncelikli sorun olmaya devam ediyor. Bu sorunun çözülerek kamusal ve özel alanda cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’ne büyük sorumluluk düşmektedir.  TBMM’in bu sorumlulukları, kadına yönelik şiddetle mücadele eden kadın örgütlenmelerinden bağımsız yürütmesi düşünülemez.

Bu mücadele uluslararası insan hakları hukuku temelinde yürütülmek zorundadır. 

Türkiye’nin taraf olduğu İstanbul sözleşmesi (Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev içi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye ilişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi)’nin ve Birleşmiş Milletler Kadına Yönelik Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi (CEDAW)’nin tam olarak uygulanması sağlanmalıdır.

Sorunun ve çözümün birincil muhatabı TBMM’dir, bu nedenle milletvekilli adaylarını taleplerimizi öncelikli gündem yapmaya davet ediyoruz. 30 yıldır Türkiye’nin farklı bölgelerinde, kararlılıkla şiddetle mücadele eden bağımsız kadın örgütlenmeleri ve 18. yıldır biraraya gelen Sığınaklar ve Dayanışma/Danışma Merkezleri Kurultay bileşenleri olarak aşağıda acil eylem taleplerimizi bildiriyoruz.

Canımıza kasteden bu şiddetten uzaklaşmamız için acil olarak;

Kadın ve Eşitlik Bakanlığı’nın kurulmasını talep ediyoruz.

Kadına yönelik şiddetle mücadele aile merkezli politikalarla çözülemez. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin kültürel ve geleneksel değerler ekseninde çözülmesi mümkün değildir. Kadın sorunlarını çözmeyi amaçlayan Kadın ve Eşitlik Bakanlığı kurulmalıdır.

Kadın Dayanışma ve Danışma Merkezlerinin yaygınlaştırılmasını talep ediyoruz.

Şiddetten uzaklaşmaya çalışan kadınların psikolojik, sosyal ve hukuki destekleri de alabilecekleri, deneyimlerini paylaşarak karşılıklı güçlenebilecekleri, ulaşılabilir, kadın dayanışma/danışma merkezleri bu alanda çalışan kadın örgütlenmelerinin işbirliği, izleme ve denetiminde yaygınlaştırılmalıdır.

Kadın sığınaklarının yaygınlaştırılmasını talep ediyoruz.

Üyesi olduğumuz Avrupa Konseyi tavsiye kararlarına göre her 10 bin nüfus için sığınakta kalacak bir yer olmalıdır. Bu açıdan bakıldığında Türkiye’deki mevcut kapasitenin en az iki katına çıkarılması gerekmektedir. Tüm çeşitliliğiyle kadınlar olarak yaşadığımız şiddetten gerekli destekleri alarak korunabileceğimiz ve yeni bir yaşama adım atabileceğimiz uluslararası standartlardaki sığınaklar, bu alanda çalışan kadın örgütlenmelerinin işbirliği, izleme ve denetiminde yaygınlaştırılmalıdır.

Kadına yönelik şiddetle mücadele için merkezi ve yerel yönetim bütçelerinden hem devletin kendi çalışmalarına hem de bu alandaki bağımsız kadın örgütlenmelerinin çalışmalarına yeterli pay ayrılmasını talep ediyoruz.

Merkezi ve yerel yönetim bütçeleri, toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme ilkelerine uygun olarak yapılmalı ve kadına yönelik şiddetle mücadeleye ayrılan paylar ciddi oranda artırılarak sürekliliği sağlanmalıdır. Ek olarak, bu alanda çalışan kadın örgütlenmelerinin, kadına yönelik şiddetle mücadeleye ilişkin faaliyetleri kalıcı ve sürekliliği sağlanmış bir sistemle mali olarak desteklenmelidir. 29.04.2015

Kadın Sığınakları ve Dayanışma

Danışma Merkezleri Kurultay Bileşenleri

  1. Adana Kadın Dayanışma Merkezi Ve Sığınma Evi Derneği (AKDAM)
  2. Adıyaman Yaşam Derneği (AKAYDER)
  3. Antalya Kadın Danışma Merkezi Ve Dayanışma Derneği
  4. Aydın Söke Kadın Sığınma Derneği
  5. Buca Evka-1 Kadın Kültür ve Dayanışma (BEKEV)
  6. Çanakkale Kadın El Emeğini Değerlendirme Derneği ve Kadın Danışma Merkezi (ELDER)
  7. Diyarbakır Selis Kadın Derneği
  8. Diyarbakır Ergani Selis Kadın Derneği
  9. Diyarbakır Ceren Kadın Derneği
  10. İstanbul Gökkuşağı Kadın Derneği
  11. İstanbul Kadınlarla Dayanışma Vakfı (KADAV)
  12. İstanbul Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı
  13. İzmir Çiğli Evka-2 Kadın Kültür Derneği (ÇEKEV)
  14. İzmir Kadın Dayanışma Derneği
  15. Kadın Dayanışma Vakfı
  16. Mersin Bağımsız Kadın Derneği (BKD)
  17. Muş Kadın Derneği (MUKADDER)
  18. Muş Kadın Çatısı Derneği
  19. Nevşehir Kadın Derneği
  20. Şanlıurfa Yaşamevi Kadın Dayanışma Derneği
  21. Van Kadın Derneği (VAKAD)

 

 

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Haziran.2015 – okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ -okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb E.mail: okkesb@telmar.net,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,- okkesb@gmail.com,

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Haziran.2015 okkesb61@gmail.com,

Diğer Haberler

TrabzonSporKlübü

Nasa

Kentim_İstanbul

Doga_İcin_Sanat

ABD_USA

Department_State

TelerehberCom

Google_Blog

Kemencemin_Sesi

Kafkas_Music

Horon_Hause

Vakıf_Ay

Dogal Hayatı_Koruma

Seffaflık_Dernegi

Telerehber

Sosyal_Medya

E-Devlet

Türkiye Cumhuriyeti

BACK TO TOP