RAMAZAN EFENDİ CAMİ BAHÇESİNDE AĞAÇ KESİMİ

490 Yıllık Ramazan Efendi Cami Bahçesinde Ağaçlar kesilip Ofis Yapılıyor İddiaları Üzerine Yerinde inceleme ve araştırma...

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

RAMAZAN EFENDİ CAMİ

BAHÇESİNDE AĞAÇ KESİMİ

Koca Mustafa Paşa son durakta bulunan 490 Yıllık Ramazan Efendi Cami Bahçesinde Ağaçlar kesilip Ofis Yapılıyor İddiaları Üzerine Yerinde inceleme ve araştırma yaptık.

Fatih Müftülüğünün ağaç kesimi ve ofis yapımı ile ilgili olarak; Bizim haberimiz yok, Vakıflara soralım, Araştıralım.! Dediği Söz konusu cami bugün -01.Ekim.2016 Cuma- Saat 15.oo de ziyaret edilerek içeriden ve dışarıdan fotoğraflandı.

Fotoğraf çekimi sırasında cami ilgililerinin; Neden Fotoğraf Çekiyorsunuz.? Sorusuna burada ağaç kesilerek büro-ofis, yönetim odası gibi mekanlar yapılacağının öğrenildiği ve böyle bir durum olursa ispat olsun diye fotoğraf çektiğimiz belirtildi.

Yetkiler ağaç kesiminin söz konusu olmadığı ancak iki üç yıl sürecek bir bakım, yenileme -restorasyon- yapılacağı belirtildi.

Bu arada, bünyesinde 54.000 kayıtlı Mimarı olan Mimarlar Odası ise; Kesilmiş ağaçları fotoğraflayın, İstanbul Büyük Şehir Belediyesine dilekçe yazıp fotoğraflarla birlikte elden götürün verin. Cevap yazısı ile bu belgeleri bize de getirin... ilgilenelim.! Dedi...!

Bilgi ve Dikkatlerinize sunulur.

Haber ve Fotoğraf:

Ökkeş Bölükbaşı                  - Abdullah Gözaydın

medyagunebakis.com,        - ofhayrat.com,

okkesb61@gmail.com,        - agozaydin@hotmail.com,

 

 

RAMAZAN EFENDİ CAMİİ:

İstanbul'un Kocamustafapaşa semtinde bir camidir. 1585'de Mimar Sinan tarafından yapılan cami, Kuvayı Milliye caddesinin otobüs duraklarında biten yönündedir.

Tek minareli, kırma çatılıdır. Çeşitli tamirler görmüştür. Dede Efendi bu caminin tamirine destek vermiştir. Hüsrev Çelebi Camii, Bezirganbaşı Camii adıyla da bilinir.

Ramazan Efendi denmesinin sebebi buradaki tekke şeyhinin adının Ramazan Efendi oluşundandır. Ramazan Efendi, cami giriş kapısının solunda yapıya bitişik türbesinde yatmaktadır.

Caminin avlu girişi iki kapıdan, aynı caddedendir. Avluda geniş bir bahçe ve etrafı duvarla çevrilmiş yaşlı ağaçlar, solda imam odası, sağda şadırvandan ayrı bir abdestlik ve arka tarafta mezarlık bulunmaktadır. Avlu ortasında, küp dikdörtgen bir şadırvan dört sütunlu bir çatıyla örtülüdür.

Şadırvanın karşısında kadınlar yeri ve giriş kapısı sundurmasının solunda türbe bulunmaktadır. Küçük sundurmadan camiye girdikten sonra son cemaat yeri sağlı ve sollu bir platformda yükselir.

Eşiktaşını geçerek camiye girdikten sonra mermer mihrap ve minberi çevreleyen çiniler göze çarpar. Altlı üstlü pencereler sağ ve solda ikişer, ön ve arka duvarda dörder sırayla yer alır.

Kürsü solda ve ahşaptır. Bu caminin döşeme ve tavanı ahşaptır. Tavan, kare desenli ve boyalıdır. Kapıdan girişte sağda müezzin yeri ve minare kapısı bulunmaktadır. Girişten soldaki duvardan bir kapıyla sol tarafta bir odaya geçilir.

Son cemaat yerinden üst kata giriş vardır. Duvarlarda çatlamalar meydana gelmiştir. Mihrabın iki yanında dev mumlar ve harimin ortasına inen topaç avizesi vardır.

Cami içi değerli çinilerle süslenmiş, tavana yakın duvarlara Allah, Muhammed, Ebubekir, Ömer, Osman, Ali, Hasan, Hüseyin levhaları asılmıştır. Bu caminin yakınında Sümbül Efendi Camii bulunmaktadır.

Kaynak: Vildan Düzenli - eveerciyas@gmail.com,

Emel Vildan DÜZENLİ, İst –Ekim.2016- eveerciyas@gmail.com,

Diğer Haberler

TrabzonSporKlübü

Nasa

Kentim_İstanbul

Doga_İcin_Sanat

ABD_USA

Department_State

TelerehberCom

Google_Blog

Kemencemin_Sesi

Kafkas_Music

Horon_Hause

Vakıf_Ay

Dogal Hayatı_Koruma

Seffaflık_Dernegi

Telerehber

Sosyal_Medya

E-Devlet

Türkiye Cumhuriyeti

BACK TO TOP