DÜNYANIN EN GÜZEL 10 KÜTÜPHANESİ

Dünyanın En Güzel 10 Kütüphanesini Sizler İçin Araştırdık..

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

DÜNYANIN EN GÜZEL 10 KÜTÜPHANESİ

Dünyanın En Güzel 10 Kütüphanesini Sizler İçin Araştırdık

 

1. Stiftsbibliothek (İsviçre)

İsviçre'nin St.Gallen kentinde yer alan kütüphane, birçok forumda dünyanın en güzel kütüphanesi olarak sıralanmış durumda. 
689 ile 759 yılları arasında yaşamış olan Aziz Othmar döneminde inşa edilen St.Gallen Kütüphanesi'nin tam olarak hangi yıl tamamlandığı bilinmiyor... İsviçre'nin en eski kütüphanesi, dünyanın da en eskilerinden biri olan St.Gallen Kütüphanesi'nde 8. yüzyıldan 15. yüzyıla kadar yazılmış 2100 el yazması bulunmakta.!

 

2. Strahovský klášter (Çek Cumhuriyeti)

Birbirine geçitlerle bağlı iki koridordan oluşan Strahov Manastır Kütüphanesi, dünyanın en güzel kütüphanelerinin başında geliyor (ki fotoğrafa bakınca da öyle geliyor zaten).
Prag'da bulunan kütüphane taa 1143 yılında inşa edilmiş.3000'i orjinal el yazması olmak üzere200.000'in üzerinde cilde sahip olan kütüphanenin en önemli özelliği, yüzyıllar içinde yazılmış binlerce İncil versiyonuna ev sahipliği yapması.

 

3. Admonter (Avusturya)

Admont kentinde yer alan kütüphane, Avusturya'nın listemize kazandırdığı mimari harikaların ikincisi.
1776'da, Mimar Joseph Hueber tarafından inşa edilen Admont Kütüphanesi'nin duvarlarını Bartolomeo Altomonte'nin freskleri süslüyor. 70.000 cilt kitabın yer aldığı kütüphane binası aslında 70 metre uzunluğunda, 14 metre genişliğinde ve 13 metre yüksekliğinde tek bir koridor.
Bu da dünyanın en büyük manastır kütüphanesi olmasına yetiyor.

 

4. Bibliotheque Nationale de France (Fransa)

1461'de Richelieu Yolu'na inşa edilen kütüphane, 1988 yılında yeni binalar eklenerek genişletildi ve bugünkü halini aldı...
Neden mi genişletildi.? Çünkü Paris'te bulunan Fransa Milli Kütüphanesi'nde 14 milyonu kitap olmak üzere tam 40 milyon parça yer almakta.! Bu parçaların en değerlileri de elbette, Antik Yunan dönemini anlatan, tam 5000 parça el yazması...
Antik Yunan döneminin yaklaşık 2200 yıl önce bittiğini göz önünde bulundurursak, bu el yazmalarının ne kadar değerli olduğunu daha iyi anlayabiliriz galiba.

 

5. El Escorial (İspanya)

El Escorial, San Lorenzo'da yer alıyor ve listemize İspanya'dan giren tek kütüphane.
1563-1584 yılları arasında, o zamanlar Kral'ın yaşadığı yer olan San Lorenzo'ya inşa edilen kütüphane, günümüzde İspanyol Rönesansı'nın en önemli eseri olarak adlandırılmakta. Kral 2. Philip'in birçok el yazması ile doldurduğu kütüphane; retorik, dialektik, müzik, gramer, aritmetik, geometri ve astronomi olmak üzere 7 bölüme ayrılmış.

 

6. Biblioteca Joanina (Portekiz)

Coimbra Üniversitesi'nin iki kütüphanesinden biri olan Joanina Kütüphanesi, dünyanın en önemli 5 kütüphanesinden biri olarak geçiyor.
1717-1728 yılları arasında, Kral 5. Joao döneminde inşa edilen kütüphane 3 büyük salondan oluşuyor. Tavanı kaplayan resimler ve kütüphanenin her yanında bulunan ahşap işlemeler, Joanina Kütüphanesi'ni estetik kılan sanat eserlerinden yalnızca birkaçı.

 

7. Kloster Wiblingen (Almanya)

Bu liste sayesinde haftasonu geceleri takılmaya gittiğiniz  Kloster'ın, Almanca'da Manastır anlamına geldiğini de öğrenmiş oldunuz. Hadi gene iyisiniz.
Bu 'iç şaka'mızdan sonra kütüphanenin ayrıntılarına geçebiliriz herhalde...

1744'te inşa edilen kütüphane Wiblingen kentinde yer alıyor, Wiblingen Manastırı'nın içinde. Mimarlar Johann Wiederman ve Johann Michael Fischer'in Viyana'dakiAvusturya Milli Kütüphanesi'ni örnek alarak tasarladıkları kütüphane, Napolyon Savaşları esnasında zarar görmüş, 1917'de restore edilmiş.
Kütüphanenin girişinde Latince yazan yazı da oldukça havalı doğrusu: In quo omnes thesauri sapientiae et scientiae. Yani; ''Bilgiye ve bilime dair tüm hazinelerin saklandığı yer.''

 

8. Österreichische Nationalbibliothek (Avusturya)

Okuması kastıysa Türkçe'ye çevirelim: Avusturya Milli Kütüphanesi :)
Kütüphane Avusturya'nın en kapsamlısı ve belki de Avrupa'nın en kapsamlı kütüphanelerinden biri: tam 7.4 Milyon parça.!  Viyana'da yer alan kütüphane 1723 yılındainşa edilmiş, içinde birçok arşiv, dört de müze bulunuyor...
Avusturya Milli Kütüphanesi'ni güzel kılan heykeller Lorenzo Mattielli ve Peter Strudel'in elinden. Freskler ise Daniel Gran'a ait.

 

9. Bristol Central Library (İngiltere)

Hala Britanya Adası'ndayız, bu kez İngiltere... 
Bristol'de yer alan Bristol Central Library, 1906'dan beri vatandaşların hizmetinde. Mimarisi Edwardian stilinde olan kütüphanenin mimarı, Londra Metrosu'nun da mimarlarından olan Charles Holden
Hayatın yıllar içinde ne kadar da pahalılaştığının bir kanıtı olarak da şu örneği verelim: bu muhteşem bina 1899-1906 yılları arasında inşa edilmiş ve yalnızca 30.000 Pound'a mal olmuş.!

 

10. Trinity College Library (İrlanda)

Dublin'deki Trinity College Library, İrlanda'nın en büyük kütüphanesi, açıkçası dünyanın da en güzellerinden biri.
Trinity College ve Dublin Üniversitesi'nin ortak kütüphanesi olarak hizmet veren kütüphane, aynı zamanda İrlanda'nın telif hakkı merkezi olarak da kullanılıyor.Kütüphanedeki en değerli şey, 800 yıl önce Kelt Keşişlerin yazdığı, ünlü el yazması Kelt Kitabı.



Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Ekim.2016 – okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ –okkesb@turkfreezone.com,


Diğer Haberler

TrabzonSporKlübü

Nasa

Kentim_İstanbul

Doga_İcin_Sanat

ABD_USA

Department_State

TelerehberCom

Google_Blog

Kemencemin_Sesi

Kafkas_Music

Horon_Hause

Vakıf_Ay

Dogal Hayatı_Koruma

Seffaflık_Dernegi

Telerehber

Sosyal_Medya

E-Devlet

Türkiye Cumhuriyeti

BACK TO TOP