ŞEHİR HASTANELERİ KÜLLİYEN ZARAR.!

Erdoğan'ın Öve Öve Bitiremediği Şehir Hastaneleri Projesi Daha Tamamlanmadan 3 Kat Zarar Etti

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

ŞEHİR HASTANELERİ KÜLLİYEN ZARAR.!

 

Erdoğan'ın Öve Öve Bitiremediği Şehir Hastaneleri Projesi Daha Tamamlanmadan 3 Kat Zarar Etti

Bireyin devletten beklentilerinden birisi de hasta olduğu, takatten kesildiği zaman devletin ona bakacak bir sosyal dokuyu ve yapıyı kurgulamış ve önceden hazırlamış olmasıdır...

Bireyin devletten beklentilerinden birisi de hasta olduğu, takatten kesildiği zaman devletin ona bakacak bir sosyal dokuyu ve yapıyı kurgulamış ve önceden hazırlamış olmasıdır. Sosyal devletler bu hizmeti insan olmanın getirisi olarak kuruluş ilkeleri arasında değerlendirirler. Bu basit talep Maslow’un İnsanî İhtiyaçlar Piramidi’nin ikinci sırasında yer alır.

Sosyal devlet bu bilinçle hastaneler, huzurevleri ve bakımevleri inşa eder. Bu hizmetlerin sosyal devletin görev kapsamından çıkarılması, tamamen ya da kısmen özelleştirilmesi, devletin sosyal dokusunun bozulduğunu gösterir. Hasta bakımının zorunlu devlet hizmeti kapsamından çıkarılması, yetmezmiş gibi hastane binasının kurulma ve işletme aşamalarında sahipleri adına yüksek kâr amaçlı dizaynı, sosyal devlete yapılmış bir tecavüzdür. Şüphesiz ki sosyal dokulara ve kurumlara yapılan kâr amaçlı tecavüzler devletin halkın gözündeki itibarını en aşağı seviyelere indirir.

Şehir Hastaneleri gerçeğini bu kapsamda değerlendirmek zorundayız.

Hükümet yöneticilerinin ısrarla halka hizmet olarak tanımlamaya çalıştığı bu yapılanma bakalım gerçekten kime hizmet ediyor.?

Bu hastanelerin yap-işlet-devret modeline göre yapıldığı ifade ediliyor. Ancak bu yapıyı kimin kurduğu, kimin işlettiği halka tam olarak açıklanmıyor.

DEVLETİN YARATTIĞI YIKIM HASTANE KURDURTMAKLA BİTMİYOR

Her şeyden önce, şehir hastanelerinin kurulduğu arazi hazine tarafından inşaatı yapacak olan özel şirkete ücretsiz verilmektedir. Yani arazi devletin arazisidir. Özel şirket, kuracağı hastanenin yapımı için kredi alırken bu araziyi teminat olarak gösteriyor. Şirketlerin alacakları kredilere devletin hazinesi tam garanti veriyor ki bu türden projelere tam hazine garantisi veren tek ülke biziz. 

Kısacası, özel şirkete, devletin arazisi üzerinde devlet tarafından kredi verilerek hastane kurduruluyor. 

Başka deyişle, devlet kendi imkânlarıyla özel şirketlere sağlık hizmeti adı altında kazanç alanı yaratıyor. Ancak devletin yarattığı yıkım hastane kurdurtmakla bitmiyor. Devlet, kendi imkânlarıyla kurdurttuğu hastanelere bu kez kiracı oluyor ve düzenli kira ödüyor.

İşletme sırasında özel şirket güya devlete hizmet satıyor. Özel şirket hastane işletmesi sırasında görüntüleme ve laboratuvar hizmetleri için de devletten ayrıca para tahsis ediyor. Şirketler, devlete sattıkları bu hizmetler için KDV muafiyetine sahip; ayrıca damga vergisi ve harç da ödemiyorlar. 

Bu arada şirketler hizmet verirken devletin doktorunu ve sağlık personelini ucuz işgücü olarak kullanmaya devam ediyorlar ve emekten gelen gücün örgütlenme çabalarını diledikleri gibi tırpanlayıp kısıtlıyorlar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan her fırsatta bu hastanelerin yatak kapasitesinin 3000-3500 olmasını bir övünç vesilesi gibi anlatıyor. 

Ne var ki hastane işletmeciliğinde ideal hasta yatak sayısının bilimsel çalışmalara göre 200-300 arasında olması zorunludur. Sayı 200’ün altına ve 600’ün üstüne çıkınca ekonomik dezavantajlar başlıyor. 

Ayrıca bizim gibi sosyokültürel bakımdan gelişmemiş toplumlarda hasta insanların büyük hastanelere ulaşımı yanında hastane içerisinde talimatlara uygun hareket etme olasılığı da son derece düşüktür. Yani hastanenin büyüklüğü hizmet için bir olanak değil, bir yıkım niteliğindedir.

 

BUNUN AKIL VE MANTIKLA İZAHI ZOR

Şehir Hastaneleri projesinde devletin yarattığı yıkım özel şirkete hastane kurdurtmakla ve bu hastaneleri kendi personeliyle işlettirmekle de sınırlı değil. Devlet kur garantisi kapsamında özel şirkete düzenli kira ödüyor ve aynı zamanda yüzde yetmiş doluluk garantisi veriyor; sayıyı tutturamaz ise yine para ödüyor. Dövizde artış oranı göz önüne alındığında, kur garantisi kapsamında devletin kira ödemesinin ve yatmayan hastaların parasını garantilemesinin akıl ve mantıkla izahı zordur.

Sağlık Bakanlığı 2011’den itibaren 21 ihale yaptı. 

Hastanelerin ön fizibilite raporlarının hazırlandığı dönemle şimdiki dönem arasındaki döviz kuru artışı dikkate alındığında, daha hastaneler kurulmadan zarar üç katına ulaşmış durumda. Kaldı ki hastaneler işletilmeye başladığında bu zarar katlanarak artacak. 

Kur farkı nedeniyle topluma yüklenen borcun daha şimdiden 100 milyarı geçtiği biliniyor. Açılan şehir hastanelerinin sadece zararıyla hastane kurup işletmek mümkündür.

HÜKÜMET KOLAYCA SIYRILABİLECEK Mİ.?

Bilirsiniz, yanlış hesap Bağdat’tan döner diye bir atasözümüz var. Ancak şehir hastaneleri projesinde bu söz geçerli değil. Çünkü zarardan doğan anlaşmazlıklar durumunda projenin iptali uluslararası mahkemelerin denetimine verilmiş. Yani devlet kendi eliyle hukuksal olarak da kendini kuşatmış durumda.

Kısacası, bir proje olarak Şehir Hastaneleri, yatak sayısı yönünden bir artı değer oluşturmadığı gibi, kuruluş, işletme, hatta projenin iptali konusunda devletin zararına göre dizayn edilmiş kurumlardır. 

Devletin devlet eliyle zararına yol açan yapı ise mevcut hükümetin kendisidir. Bakalım kamu ahlakını, düzenini, güvenliğini bozan FETÖ’cü faaliyetlere bir dönem destek çıkan hükümet aynen o zamanki gibi sadece özür dileyerek Şehir Hastaneleri adı altında kamu sağlığını yok eden projeyle devlete verdiği zarardan kolayca sıyrılabilecek mi? Şimdiye kadar verilen görüntü devletin aleni zarara uğratıldığı bu projede devlette koruyucu reflekslerin olmadığını göstermiştir. Şüphesiz ki gerçek yıkım devletin kendini koruyamamasıdır.

Gülümser Heper - Odatv.com

 

@#MedyaGünebakış ©#MedyaGünebakış

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul –Haziran.2018- okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ --- okkesb@turkfreezone.com,

 


HALKA ZARAR, SERMAYEYE KÂR.. HASTANELER

Şehir Hastaneleri; Halka Zarar, Sermayeye Kâr Yazıyor.!

Halk Sağlığı uzmanı Doç. Dr. İlker Belek, AKP'nin şehir hastaneleri projesinin ne anlama geldiğini tüm detaylarıyla ele aldı.

Şehir Hastaneleri Konusu.?

Öncelikle, kendi deyişiyle, Erdoğan’ın belediye reisliği döneminden beri rüyasıdır.

Gerçekte ise bu işe girişen şirketler açısından büyük para kazanma fırsatıdır.

Öyle ki, şirket devlete sattığı hizmetlerden maksimum kazansın diye Sağlık Bakanlığı hastane yataklarının en az %70’ini her daim dolduracağı sözünü bile verir. Yatak doluluk oranı %70’in altına indiğinde oluşacak mali farkı Sağlık Bakanlığı kapatır. Köprü projeleri için verilen günlük araç sayısı sözü gibi.

Şehir hastanesi denilen model dış dünyada Kamu Özel Ortaklığı (Public Private Partnership-3P) olarak bilinir. Devlet “param yok” diyerek hastane yatırımından çekilir. Elindeki araziyi 25 yıllığına ihaleyle özel bir şirkete devreder. Şirket arazi üzerine hastaneyle birlikte, AVM, otopark, eğlence merkezi inşaatları da yapar. Hastaneyi devlete kiralar. Diğer müştemilatı ise bir şekilde işletir. Ayrıca devlet temizlik, yemekhane, güvenlik hizmetlerini de 25 yıl boyunca yatırımcı şirketten satın alır. Bazı durumlarda bu listeye görüntüleme ve laboratuar hizmetleri de eklenir.

Şehir Hastaneleri Üzerinden Semiren Şirketler

2015 başı itibariyle ihalesi tamamlanmış şehir hastanelerini üstlenenlerin önemli derecede aynı şirketler olduğu görülüyor: YDA ve Inso Kayseri, Konya, Manisa; DİA Bilkent, Mersin; Sıla-Şentürkler-Rönesans Yozgat, Adana; Türkerler İzmir, Kocaeli, Akfen Isparta ve Eskişehir şehir hastanelerinin ihalelerini almışlardı. İstanbul-İkitelli ve Gaziantep’te ise yabancı şirketler (Samsung, Sanini, Simed ortaklığı devredeydi. Bu işe giren yerli şirketlerin yıldızının AKP döneminde parladığı biliniyor.

Şehir Hastanesi Modeli Sermayeye Rant Aktarmaktır

Nedeni şu: Devlet nakit param yok diye bu işten çekiliyor ama ihaleyi kazanan şirketler yatırım için gereken parayı dışarıdan kredi alarak buluyorlar.

Örneğin 1550 yataklı Adana şehir hastanesi ihalesini kazanan grup (Sıla-Şentürkler-Rönesans) dışarıdan 430 milyon Euro kredi aldı ve bunu 18 yıl içinde 540 milyon Euro olarak geri ödeme sözü verdi. Anlaşıldığı gibi burada çok kritik bir soru gündeme geliyor: Madem ki şehir hastanesi yatırımı için ekonomik bir yeterlilik ve nakit kaynak gerekmiyor, o halde bu işi neden devlet kendisi yapmıyor ?

Nedeni Çok Basit: Yandaş Sermayeye Rant Aktarmak. Hatta yoktan yandaş sermaye yaratmak. Adana şehir hastanesi için devletin 25 yılda şirkete ödeyeceği kira bedeli yaklaşık 3 milyar TL ve bu şirketlerin inşaata başlayacak kadar bile nakiti yok. Ama olsun. AKP şirketlerin dışarıdan 25 yıla kadar vadeli kredi bulabilmesi için aracılık yapıyor, hatta bu iş için özel bir yasal düzenleme bile yayınlıyor.

2015 yılı başında ihale süreci tamamlanmış bulunan 14 şehir hastanesinin yıllık kira bedeli toplamı 2.5 milyar TL, 25 yıllık kira bedeli toplamı ise yaklaşık 63 milyar TL idi.

Bir Yıllık Kira İle 2 Tane Şehir Hastanesi Yapılır.

Isparta şehir hastanesinin toplam yatırım bedelini Akfen’in 1 milyar 150 milyon TL olarak açıkladığını dikkate aldığımızda, devletin şirketlere ödeyeceği 25 yıllık kira ile tam 55 tane Isparta şehir hastanesi yapabileceğini anlıyoruz. Ya da bir yıllık kira ödemesi ile 2 tane Isparta şehir hastanesi.

Zaman içinde devreye giren başka faktörler de şirketlere para kazandırıyor: Isparta hastanesinin ihale sürecinin başında devlet Akfen’e 29.5 milyon Dolar (yani o zamanın parasıyla 52 milyon TL) yıllık kira ödeme sözü vermiş. Bu bugünün kuruyla yaklaşık yıllık 106.5 milyon TL’ye, 25 yıllık ise 2.6 milyar TL’ye denk geliyor. Kira bedeli ile yatırım bedeli karşılaştırıldığında Akfen daha şimdiden kur farkının yarattığı avantajla 1.5 milyar TL kazanmış oluyor.

Devlet Hastane Yatırımını Çok Daha Düşük Maliyetle Gerçekleştiriyor

Devlet klasik ihale yöntemiyle ve tam donanımlı olarak tamamlanan Erzurum devlet hastanesini 193 milyon TL’ye tamamlarken, aynı kapasiteli hastaneyi yapacak Adana şirketleri bu iş için 430 milyon Euro (TL değil) fiyat verdiler.

Sözleşmede Belirlenen Fiyatın Çok Üzerinde Tamamlanan Hastaneler

Çok yakın zaman önce Isparta şehir hastanesi büyük şaşaayla açıldı.

Açılış töreninde Binali Yıldırım yatırım tutarını 600 milyon TL, inşaatı tamamlayan Akfen yönetim kurulu başkanı Hamdi Akın ise 1 milyar 150 milyon TL olarak açıkladı. Hangisi doğru, Akfen’in cebine havadan para mı sokuldu ?

Şehir Hastanesi Modeli: Gereksiz Yatak, Gereksiz Kapalı Alan, Gereksiz Teknoloji

Mersin şehir hastanesinin kapalı alan büyüklüğünü, yatırımı gerçekleştiren DİA Holding 328 bin, Sağlık Bakanı ise 370 bin m2 olarak verdi. Aradaki 42 bin m2’lik fark nereden kaynaklandı, inşaatın hangi aşamasında ortaya çıktı, maliyette ne kadar artışa neden oldu, maliyet farkı kim tarafından, nasıl, hangi aşamada karşılandı ? Beklendiği gibi hiç açıklama yok.

Şehir hastaneleri ağır tıbbi teknolojiyle donatılıyor. İçlerinde onlarca MR, tomografi, PET cihazı bulunuyor. Ciddi bir pazar. Yabancı teknoloji tekellerinin bu hastaneleri inşa eden şirketlere teknoloji pazarlayabilmek için özel bürolar açtıkları belirtiliyor.

Ancak Türkiye’nin bu boyuttaki tıbbi teknolojiye gerçekten ihtiyacı olup olmadığını bilen de, böyle bir analizi yapan da bulunmuyor. Öte yandan eskiden beri Türkiye zaten tıbbi teknolojiyi gereksiz kullanan ülkeler arasında sıralanıyor.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, örneğin 2012 yılı için biliyoruz ki, her yıl 100 bin kişiye çekilen tomografi tetkiki sayısı AB’de 8900, OECD’de 12 bin iken Türkiye’de 13 bin. MR sayısı ise AB’de 4100, OECD’de 5200 iken Türkiye’de tam 11500. Neden Avrupa ortalamalarının çok üzerinde film çekiyoruz, neden son derece pahalı görüntüleme cihazlarına para harcıyoruz ?

Bu haliyle şehir hastaneleri teknoloji tekelleri açısından çok karlı bir yatırım alanı. Aynı şeyi halk sağlığı açısından söylemek imkansız. Zira gereksiz kullanılan teknolojinin hastanın sağlığına zarar vereceğini biliyoruz.

20-25 Yıllığına Kredi Borcuna Giren Şirket Batarsa Yükümlülüğü Halk Üstlenecek

Şirketlere sunulan bütün bu mali avantajlar yetmedi, 2013 yılında yayınlanan bir torba yasaya eklenen bir maddeyle kredi kullanan şirketlerin bütün borç yükümlülüğü, herhangi bir risk durumuna karşı, faiziyle birlikte TC devleti tarafından üstlenildi.

Şehir Hastanesi: Hastane İşletmeciliğinin Verimsiz Yolu

AKP büyük hastaneler inşa etmekle övünüyor. Halk sağlığı sorunlarının hastanelerle çözüleceği yanılgısı içinde. Oysa sağlığın geliştirilmesi için ön koşul koruyucu sağlık hizmetleri.

Öte yandan hastane işletmeciliği açısından en verimli tercih yatak sayısını maksimum 250-300 civarında tutmaktır. Fazlası hastane enfeksiyonlarında artışa neden olur, hijyen sorunları yaratır, yönetim sorunlarına, verimliliğin düşmesine yol açar.

AKP’nin şehir hastanelerinde bir yatak başına ortalama 287 m2 kapalı alan düşüyor. Oysa batıda bu yalnızca 150-200 m2’dir. Aradaki büyük farkın tıbbi bakım hizmetiyle herhangi bir ilgisinin olmadığı, ama firmalara yüklü para kazandırdığı ortada.

Bakanlığın verilerine göre şehir hastanelerinin m2 maliyet fiyatı 848 Dolar (3200 TL), 1 yatağın maliyeti ise 243 bin Dolar (920 bin TL). Oysa Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nın Haziran 2016 raporunda verilen maliyetler tam donanımlı, 150 yataklı bir özel hastanede 1 yatak için yalnızca 270 bin TL’dir. Bir kez daha anlaşıldığı üzere şehir pastaneleri projesi yatırımcı firmalara devlet eliyle para kazandırmanın yoludur.

Nitekim Kalkınma Bakanlığı’nın Ocak 2016’da yayınladığı rapora göre o tarihte ihale süreci tamamlanmış şehir hastanesi projeleri için yatırımcı şirketlerin yapacağı harcama 10 milyar, buna karşılık şirketlerin devletten alacakları para 27 milyar Dolar’dır. İyi kazanç. Üstelik bunun içinde kira bedeli, hastanede kiracı olacak devlete satılacak hizmetlerden elde edilecek, vb gelirler de yer almıyor.

Şehir Hastanesi: Kent Yaşamı İçin Risk

Şehir hastaneleri kent planlamasında çok önemli sorunlar yaratmaya adaydır. Örneğin Ankara Etlik şehir hastanesine her gün yaklaşık 83 bin kişinin hasta ya da refakatçi olarak giriş yapacağı tahmin edilmektedir. Bunun 27 bini yalnızca ziyaretçi saatleri içinde gerçekleşecektir. Ortaya çıkacak otopark, trafik ve gelenlerin günlük konaklama ihtiyaçları gibi sorunların nasıl çözüleceği ise tam bir muammadır.

Devlet Birilerini Zengin Etmekle Övünüyor

AKP’nin bütün ilgili siyasetçileri 1000’lerce yataklı hastaneleri 1-2 yıl içinde tamamlamakla övünüyorlar. Görüldüğü gibi bu, manzaranın yalnızca bir yüzü. Öteki yüzünde büyük vurgun var. Üstelik kim, bu kadar para kazanacağı bir işi en kısa süre içinde tamamlamaz ki.


Kaynaklar

http://alternatifsiyaset.net/2016/03/03/kalkinma-bakanligi-raporu-bir-ko...

http://bianet.org/1/17/183006-sehir-hastanelerinin-yuksek-maliyeti-gizle...

http://bianet.org/1/1/184527-sehir-hastanesi-ama-sehirde-degil-sirketin-...

http://bianet.org/bianet/saglik/153781-porsumus-patlak-projeler-sehir-ha...

http://bianet.org/bianet/saglik/167507-ikitelli-sehir-hastanesine-kim-el...

http://bianet.org/bianet/saglik/161549-3-milyar-lira-kira-mi-olur

http://bianet.org/bianet/saglik/161064-mujdeler-olsun-borclandik

http://www.cumhuriyet.com.tr/koseyazisi/707391/Isparta_Sehir_Hastanesi_n...

http://www.cumhuriyet.com.tr/koseyazisi/685433/Sehir_hastanelerinde_mily...

http://www.cumhuriyet.com.tr/koseyazisi/669852/Mersin_Sehir_Hastanesi.html

http://haber.sol.org.tr/toplum/erdoganin-14-yillik-hayali-sehir-hastanel...

Sağlık Bakanlığı (2015) OECD, Avrupa Birliği Sağlık İstatistikleri ve Türkiye, Ankara.


@#MedyaGünebakış ©#MedyaGünebakış

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul –Haziran.2018- okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ --- okkesb@turkfreezone.com,

Diğer Haberler

  • DARBE KİMDEN GELİRSE GELSİN KARŞIYIZ..
  • TRABZONLULAR BİRLEŞİNİZ
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI…
  • KUL VE MAHLÛKAT HAKKI..
  • ADAM OLMAK–OLAMAMAK VE GAZETECİLİK
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI..
  • DERNEKLER KANUNUNA MUHALEFET
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP