ÜLTİMATOM SONRASI ABD, AMBARGOSU BAŞLADI.!

Amerika Birleşik Devletleri, Yeni Türk Pilotlara 'F-35 Eğitimi Vermeme Kararı Aldı'

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

ABD AMBARGOSU BAŞLADI

Amerika Birleşik Devletleri, Yeni Türk Pilotlara 'F-35 Eğitimi Vermeme Kararı Aldı'

Washington yönetiminin ABD'de F-35 savaş uçağı eğitimi alan Türk pilotlara yenilerinin eklenmemesi yönünde karar aldığı belirtildi. Haberde mevcut pilotların ise Arizona Luke Hava Üssü'ndeki eğitimlerinin süreceği ifade edildi.

Washington yönetiminin ABD'de F-35 savaş uçağı eğitimi alan Türk pilotlara yenilerinin eklenmemesi yönünde karar aldığı belirtildi.

Reuters haber ajansının ABD'li yetkililere dayandırdığı haberinde, Ankara'nın Rusya'dan almak üzere anlaşmaya vardığı S-400 hava savunma sistemi konusunda geri adım atmadığı, bunun üzerine ABD'nin de yeni pilot eğitimlerini durdurmaya gideceği ifade edildi.

Washington yönetimi S-400'ler ile F-35 yeni nesil savaş uçaklarını birbirine rakip askeri sistemler olarak kabul ediyor ve bir ülkenin bu iki teçhizata birden sahip olmasının F-35 programını riske atacağını savunuyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı personel ABD'nin Arizona eyaletindeki Luje Hava Üssü'nde F-35'in kullanımı ve bakımı konusunda eğitim almaya devam ediyor.

Reuters'a konuşan iki ABD'li kaynak, Washington'un kararının eğitim alan mevcut personele yönelik olmadığını, Arizona'daki pilotların eğitiminin devam edeceğini ifade etti.

Arizona'daki Luke Hava Üssünde TSK'ya bağlı dört pilot, iki eğitmen pilot ve 20 yer hizmet ekibi F-35 eğitimi alıyor. 

 

@#ÖkkeşBölükbaşı ©#MedyaGünebakış

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul –Haziran.2019- okkesb61@gmail.com, http://www.medyagunebakis.com/ --- okkesb@turkfreezone.com,

 

 

ABD'DEN TÜRKİYE'YE ÜLTİMATOM

ABD Savunma Bakan Yardımcısı Ellen Lord, S-400’leri almaktan vazgeçmesi için Türkiye'ye 31 Temmuz’a kadar süre tanıdıklarını açıkladı.

Lord, bunun gerçekleşmemesi halinde Türkiye’nin F-35 programından çıkartılacağını duyurdu.

ABD Savunma Bakan Yardımcısı Ellen Lord, Türkiye’ye Rus yapımı S-400 hava savunma sistemini almaktan vazgeçmesi için 31 Temmuz’a kadar süre tanıdıklarını açıkladı. 

Washington’da gazetecilere açıklama yapan Lord, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 almasının, F-35 programına katılımı ile örtüşmeyeceğini, bu kararından vazgeçmesi için Türk Hükümeti’ne 31 Temmuz’a kadar süre tanıdıklarını duyurdu.

ABD’li Lord, bu kararından vazgeçmemesi halinde Türkiye’nin F-35 programından çıkartılacağını, bu program kapsamında ABD’de eğitim görmekte olan Türk askerlerinin sınır dışı edileceğini, Türk şirketlerinin de F-35 programına katılamayacağını söyledi.

ABD’nin S-400’ler konusunda Türkiye’ye 31 Temmuz’a kadar süre tanıdığını ilk olarak Foreign Policy dergisi duyurmuştu.

AKAR’A SÖZLÜ VE MEKTUPLA İLETİLDİ

Derginin haberine göre ABD’li Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan, Savunma Bakanı Hulusi Akar’ı önce telefonda daha sonra da dün gönderdiği mektupla, Türkiye’nin Rusya'dan S-400'leri almaktan vazgeçmemesi halinde atacakları “ciddi adımlar” konusunda bilgilendirdi. 

Habere göre Shanahan mektubunda,  S-400’lerden vazgeçmemesi halinde Türkiye’nin F-35 programına katılımının 31 Temmuz tarihi itibariyle sona erdirileceğini, F-35 eğitimi görmekte olan 42 Türk pilotunun da aynı tarihe kadar ABD’den ayrılmak zorunda olacağını, söz konusu Türk askerlerinin Arizona ve Florida’da eğitim görmekte oldukları hava üslerine girişlerinin de yasaklanacağını iletti. 

Haberde Akar'a gönderilen mektubun ekinde Trump yönetiminin ayrıca atmaya hazırlandığı diğer adımlara da yer verildiği belirtilirken, Türkiye’nin S-400’leri almaktan vazgeçmesi halinde Pentagon’un bu kararlarını gözden geçirebileceği aktarıldı.

RUSYA AÇIKLAMA YAPTI

Bu arada ABD’den Türkiye’ye, Rusya’dan S-400 satın almaktan vazgeçmesi için süre tanındığının basına yansıması üzerine Rusya’dan bir açıklama yapılması dikkat çekti. 

ABD’nin yaptırım listesinde yer alan S-400 üreticisi Rus devlet savunma sanayi şirketi Rostec'in Başkanı Sergey Chemezov, NTV kanalına yaptığı açıklamada “Türklerle her şey yolunda gidiyor” dedi. 

"Paranın harcandığını, teknolojinin üretildiğini” söyleyen Chemezov, Türk askerinin eğitiminin de tamamlandığını, S-400’lerin teslimatının da iki ay içinde başlayacağını açıkladı.

ABD NEDEN İTİRAZ EDİYOR?

ABD aylardır Ankara’yı Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi almaması için iknaya çalışıyor, bunun Türkiye için siyasi, ekonomik ve askeri sonuçlar doğurabileceği mesajını veriyor. 

ABD Kongresi’nin 2017 yılında çıkardığı CAATSA yasası Rusya’dan kayda değer miktarda silah alan her ülkeye yaptırım uygulanmasını öngörüyor. Bunlar Türkiye’ye silah ambargosu uygulanması sonucunu doğurabileceği gibi ekonomik yaptırımları da kapsıyor.
ABD, S-400’lerin Türkiye’de konuşlanması durumunda, yeni nesil savaş uçağı F-35’lerin gizli teknolojisinin ve hassas verilerinin Rusya’nın eline geçebileceğini savunuyor. 

ABD yönetimi, Türkiye’nin de üyesi olduğu NATO’nun Rusya’yı tehdit olarak değerlendirdiğine dikkat çekiyor. ABD yönetimi, Ankara-Moskova hattında savunma alanında girişilecek bu boyutta bir işbirliğinin güven sorunu yaratacağını ve NATO’nun entegre hava savunma sisteminin işleyişini de olumsuz etkileyeceğini ifade ediyor.

DW,AFP,rtr/DA,JD
© Deutsche Welle Türkçe 


Diğer Haberler

  • DÜNYA KADINLAR GÜNÜ'NDE KADINLARA
  • WUHAN TIANHE AIRPORT TAXI GUIDES
  • ORTADOĞU’DA VEKÂLET SAVAŞLARI.!
  • *IŞIK BİNYILI* *THE LİGHT MİLLENNİUM* TÜYAP KİTAP FUARINDA
  • BEREN KAYALI & GENÇ GİRİŞİMCİ & TÜRK MUCİT
  • KARSU DÖNMEZ MEMLEKETİNİ UNUTMADI
  • TURKEY LETTER GIVEN TO BIDEN FROM 27 US SENATORS
  • RUSYA BİZE NE YAPTI, NE YAPMADI.?
  • JAMES WEBB SPACE TELESCOPE GODDARD SPACE FLIGHT CENTER
  • METAVERSE DÜNYASINDA 10 YERLİ MARKA
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP