*SİLİKON VADİSİ* - TRAKYA PROJESİ NE OLDU.?

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, gerçekleştirmek istediği tarım politikalarını açıkladı. Gürkan’dan Trakya’yı ‘Silikon Vadisi’ Yapacak Proje Nerede.?

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

*SİLİKON VADİSİ* - TRAKYA PROJESİ NE OLDU.?

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, gerçekleştirmek istediği tarım politikalarını açıkladı. Gürkan’dan Trakya’yı ‘Silikon Vadisi’ Yapacak Proje Nerede.?

06 Mart 2019 - 16.30 

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Halk TV’de yayınlana ‘Enver Aysever ile Ayrıntılar’ programının canlı yayın konuğu oldu. Enver Aysever’in sorularını yanıtlayan Gürkan, uygulamaya sunmak istediği tarım politikalarını açıkladı.

Canlı yaşamının sürdürülebilmesi için yalnız iki şeye ihtiyaç duyulduğuna vurgu yapan Gürkan: “Bugün dünyada her şeyimiz var. Akıllı telefon, internet, kamera, elektrik, uçak… Bunların hiçbirinin olmadığını düşünelim. Canlı yaşamı sona erer mi? Ermez ama zorlaşır, konforumuzu kaybederiz. Ben Edirne’den İstanbul’a 2 saatte değil 15 saatte gelirim ama yine de gelirim. Canlı yaşamını sürdürmemiz için iki şey vazgeçilmez, temiz içme suyu ve temiz gıda.” şeklinde konuştu.

“Hibrit tohum değil yerli tohum” diyen Gürkan, “Patlıcan 14, biber 10 liraysa bunun nedeni üretim olmaması. Bundan 20 yıl önce Edirne en önemli sebze depolarından biriydi. 20 yıl önce Edirne’nin Karaağaç semtinden her gece 20 kamyon sebze İstanbul haline giderdi. Şimdi haftada 2 kamyon gidiyor. Toprak aynı toprak Peki şimdi neden böyle oldu? Bunun çok çeşitli nedenleri var. Hükümetin tarım politikaları gibi. Ama biz üretimimizi kaybettikçe insanlığımızı kaybetmeye başladık. İnsanımızı kaybettikçe insanlığımızı kaybetmeye başladık.” dedi.

TRAKYA TARIM ÜST BİRLİĞİ

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar’ın tarım politikalarını çok beğendiğini ve Işıklar ile bir karar aldıklarını anlatan Gürkan: “Silivri’den başlayarak, Çatalca’yı da dahil ederek siyasi parti ayrımı yapmaksızın Trakya’daki tüm belediye başkanlarını davet ederek bir ‘Trakya Tarım Üst Birliği’ kurmak ve Trakya topraklarını tarımsal sit alanı ilan etmek istiyoruz. Böylelikle tarım toprağı hiçbir zaman betonlaşmayacak, kirlenmeyecek, hoyrat amaçlarla kullanılmayacak.

Bu birliği kurarak tarımsal bir ortam yaratmamız, tüm Trakya’yı tarımsal Ar-Ge laboratuvarı haline getirmemiz gerekiyor. Bu mümkün. Başarmamız gerekiyor. Ben bir çiftçi çocuğuyum. Cumhuriyet sayesinde milletvekili oldum, belediye başkanı oldum ama bunu bana sağlayan, o çiftçi ailenin topraktan ürettiği değerler, ekonomik imkanlar.” şeklinde konuştu.

SİLİKON TARIM VADİSİ

Trakya topraklarını ‘Silikon Tarım Vadisi’ yapmak istediklerini belirten Gürkan: “Hollanda deniz seviyesinin 6 metre altında olan bir ülke ve Konya’dan daha küçük. Bizim 4 yıl önce tarım ihracatımız 12 milyon dolar, Hollanda’nın ise 82 milyon dolardı. Özcan Işıklar ile birlikte Hollanda’ya gittik, orada muhteşem işler yapmışlar. Bunu Trakya’da da yapabiliriz. Tarım işsizliği emen bir sünger gibidir. Elimizde bu imkân varken neden yüz binlerce insanı işsiz bırakıyoruz?” dedi.

Çiftçilerin ürettikleri buğdayın bir kısmını tohumluk olarak ayırdıklarını, kalanını satarak sezonu geçirdiklerini söyleyen Gürkan: “Bir gün birileri Türkiye’ye geldi. ‘Siz ne yapıyorsunuz?’ dediler. ‘Ektiğimizden tohumluk ayırıyoruz’ dedik. ‘Ne kadar alıyorsunuz?’ diye sordular. ‘Dönüm başına 200 kilo’ dedik. ‘300 kilo almak ister misiniz?’ dediler. ‘İsteriz’ dedik. ‘O zaman bu tohumu kullanın’ diyerek bize hibrit tohum verdiler. Kullandık, hakikaten 300 kilo aldık. Sevindik, daha çok para kazandık. Sonra o tohumu ektik, hiçbir şey çıkmadı. Meğerse hibrit tohum bir kez ekilirmiş, her yıl yeniden almak gerekirmiş. Peki, bu hibrit tohumu kim veriyor, İsrail. İçinde neler var, bilmiyoruz. İçindekini söylemiyorlar, çünkü sır. Genetiğine müdahale ediyorlar.” diye konuştu.

ÜRETİCİ KOOPERATİFLERİ, YERLİ TOHUM BANKASI,

TOHUM TAKAS BANKASI

Yerel çapta üretici kooperatifleri kuracaklarını ve başlarında da profesyonel birilerinin olacağını belirten Gürkan, kooperatiflerin mutlaka denetleneceğini, şeffaf ve hesap verebilir olacağını söyledi. Ardından Yerli Tohum Bankası’nı hayata geçireceklerini ifade eden Gürkan: “Yerli tohumları topladıktan sonra çoğaltacağız. Sonra da Tohum Takas Bankası kuracağız. Siz elinizdeki bir tohumla gelip başka bir tohum alabileceksiniz. Bu mümkün. Bunu yaşama geçirebiliriz.” şeklinde konuştu.

 

KIRSALIN DOĞAL PAZARI’NDAN BAHSETTİ

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ile birlikte üretici kadınların olduğu bir pazar kurduklarını anlatan Gürkan: “Burada köylü kadınlarımız kendi ürettikleri her şeyi satabilirler. Kadınlar kazandığı parayı asla kocasına vermeyecek diye kural koyduk. 20 kadınla kurduk, şu an 100’ün üzerinde kadın var. Pazar günleri ‘Kırsalın Doğal Pazarı’nı kuruyoruz. Pazar günleri orada kahvaltıdayım.” dedi.

KUŞKONMAZ ÜRETİCİLİĞİ

Edirneli çiftçiyi alternatif tarım ürünlerine yönlendireceklerini belirten Gürkan: “Kuşkonmaz bugün lüks marketlerin dışında satılan bir sebze değil. 3,5 milyon dolarlık kuşkonmaz pazarı var. Türkiye’de en büyük üretici Eskişehir’de 500 dönüm ekiyor. Pazarda hiç yokuz. Bugün lüks marketlere gidin 20’li bir kuşkonmaz demedi 40-50 lira. Biz bunu neden üretmeyelim? Toprağımız uygun, insanımız çalışkan.” dedi.

 

@#ÖkkeşBölükbaşı ©#MedyaGünebakış

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul –-Ekim.2019-- okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ - okkesb@turkfreezone.com,


Diğer Haberler

  • DARBE KİMDEN GELİRSE GELSİN KARŞIYIZ..
  • TRABZONLULAR BİRLEŞİNİZ
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI…
  • KUL VE MAHLÛKAT HAKKI..
  • ADAM OLMAK–OLAMAMAK VE GAZETECİLİK
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI..
  • DERNEKLER KANUNUNA MUHALEFET
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP