BASIN, BAĞIMSIZ TV KANALLARI BASKI ALTINDA

Medya Özgürlüğü İhlallerine Son Verilmesi için Kötüye Kullanım Önlemlerini Kaldırın, Tarafsızlığı Sağlayın.!

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

BASINA, BAĞIMSIZ TV KANALLARINA BASKI

Medya Özgürlüğü İhlallerine Son Verilmesi için Kötüye Kullanım Önlemlerini Kaldırın, Tarafsızlığı Sağlayın.!

https://www.hrw.org/news/2020/12/15/turkey-crackdown-independent-tv-channels

 

1780'den fazla radyo ve televizyon istasyonunun yayınlarının düzenlendiği RTÜK Radyo Televizyon Üst Kurulu İzleme Merkezi. 9 Kasım 2020, İlhan Taşçı

Türkiye’de Bağımsız TV Kanallarına Baskı

Medya Özgürlüğü İhlallerine Son Verilmesi için Kötüye Kullanım Önlemlerini Kaldırın, Tarafsızlığı Sağlayın.!

 

Türkiye'nin yayın bekçisi RTÜK Radyo Televizyon Üst Kurulu, Türk hükümetini eleştiren yorum ve haber yayınlayan bağımsız televizyon ve radyo kanallarına cezai ve orantısız yaptırımlar uyguluyor, Human Rights Watch bugün dedi.


Televizyon haber kaynaklarının büyük çoğunluğunun hükümet yanlısı olduğu bir bağlamda, radyo ve televizyon izleme örgütü, iki TV kanalına beş günlük yayın yasakları ve diğerlerine ağır para cezaları uygulayarak bağımsız ve eleştirel yayınların derinleşen sansürüne katkıda bulundu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Avrupa ve Orta Asya direktörü Hugh Williamson, "Türkiye’nin medya izleme örgütü tarafından hükümeti eleştiren yayın kuruluşlarına uygulanan ağır yaptırımlar, önemli bir kamu kurumunun nasıl Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hükümetinin bir kolu haline geldiğini gösteriyor" dedi. "Hükümeti eleştiren programları yayınlamaya cesaret eden az sayıdaki televizyon istasyonuna yönelik yayınları askıya almak veya ağır para cezaları almak, ifade özgürlüğünü ihlal ediyor."


İnsan Hakları İzleme Örgütü, yaptırım uygulanan TV kanallarının yöneticileri ve avukatları ile Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun eski ve mevcut üyeleriyle görüştü ve Konsey tarafından alınan 43'ten fazla kararı, mahkeme belgelerini ve ilgili yerel ve uluslararası mevzuatı inceledi.

6112 sayılı Radyo ve Televizyon İşletmelerinin Kurulmasına ilişkin Kanun uyarınca, Konsey, nominal olarak özerk ve bağımsız bir düzenleyici izleme organıdır. Profesyonel ve etik yayın standartlarını korumak için içeriklerini izlemeye ek olarak televizyon kanallarını, radyo istasyonlarını ve isteğe bağlı video içeriğini lisanslar.


Halk TV ve Tele 1 TV kanallarında beş günlük yayın askıya alma kararları ve hükümeti eleştiren görüşler yayınlayan diğer birkaç kanala para cezası verilmesi, düzenleyici kurumun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Adalet ve Kalkınma Partisi, aşırı sağcı Milliyetçi Hareket Partisi ile koalisyon halinde. Konsey başkanı Ebubekir Şahin'in geçtiğimiz yıl Erdoğan'ın partisine doğrudan siyasi bir bağ olduğunu ilan eden basın açıklamaları, Konsey'in tarafsızlığının başka bir kanıtıdır.

Son olarak 2 Aralık 2020'de Konsey, çok popüler televizyon kanalı Habertürk'e para cezası verdi ve programa konuk olan muhalif bir politikacı 28 Kasım'da Katar'ın Türkçe'ye yatırım yapmasını eleştirdiği için bir programın beş bölümünün askıya alınmasını emretti.


Askeri tank üretimi. Konsey, eleştirilerin devletin bütünlüğüne ve Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ilkelerine aykırı olduğuna karar vererek 6112 sayılı Kanunun yayıncılığı düzenleyen 8 / 1a maddesini ihlal etti. Bir Ankara savcısı eşzamanlı olarak siyasetçiye yaptığı açıklamalardan dolayı adli soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Konsey, Eylül ayında iki kritik TV kanalına beş günlük yayın yasağı - karartma - koydu. İlki, 2 Eylül - 7 Eylül tarihleri ​​arasında, Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı'nı bir programda eleştirmesi, diğerinde ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başka bir TV kanalındaki bir programa katılmasıyla ilgili eleştirisi nedeniyle Tele 1 TV'ye dayatıldı. "Allah" yazan bir tabelanın altında, önünde duran birkaç dini figürle görüntü belirdi.


Konsey, programda cumhurbaşkanının imajına ilişkin yorumların, 6112 sayılı Kanunun 8 / 1b maddesini ihlal ederek, belirli bir dine karşı nefret ve düşmanlığı körüklediğine karar verdi.

İkinci vakada, düzenleyici kurum, Halk TV'de, programın sunucusu ve hükümetin askeri operasyonları ve dış politikasının bir konuğu tarafından eleştirilen bir programa onay verdi. Konsey, eleştirinin 6112 sayılı Kanunun 8 / 1a maddesini ihlal ettiğini söyleyerek, 28 Eylül'den 3 Ekim'e kadar kanalın yayınını askıya alarak bir karartma emri verdi.

 

Her iki kanal da Ankara'daki mahkemelere başvurdu, ancak temyiz bekleyen yaptırımların uygulanmasının askıya alınması talepleri reddedildi. Kanalların hukuk ekipleri, yüksek mahkemelerde temyiz süreçlerini sürdürüyor.

Halk TV ve Tele 1 TV, 6112 sayılı Kanunun aynı hükmünü ihlal ettiği gerekçesiyle 2020 yılı içinde iki kez yaptırım almıştır. Biri aynı hükümden bir yıl içinde üçüncü bir yaptırım alırsa yayın lisansını kaybedecek ve Türkiye'de faaliyet gösteremeyecektir.

 

Konsey, 2020'nin ilk 11 ayında, 7 bağımsız TV kanalı ve radyo istasyonuna en az 43 yaptırım çıkardı ve 8. maddede belirtildiği üzere, halka karşı sorumluluklarını ihlal ettiği iddiasıyla toplam 8.433.730 Türk Lirası (1.086.470 ABD Doları) para cezası verdi. 6112 sayılı Kanun. Bu tür para cezaları özellikle daha küçük kanallar için zahmetlidir.

İstanbul, 15 Aralık 2020


@#ÖkkeşBölükbaşı ©#MedyaGünebakış

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul - Şubat.2021-okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ - okkesb@turkfreezone.com,



Diğer Haberler

  • DARBE KİMDEN GELİRSE GELSİN KARŞIYIZ..
  • TRABZONLULAR BİRLEŞİNİZ
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI…
  • KUL VE MAHLÛKAT HAKKI..
  • ADAM OLMAK–OLAMAMAK VE GAZETECİLİK
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI..
  • DERNEKLER KANUNUNA MUHALEFET
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP