COUGER HAKKINDA BİLİNMEYEN 7 GERÇEK

Cougar Helikopterleri Hakkında Teknik Bilgisi, Arazi Hakkında Bilgisi, Hava Hakkında Bilgisi, Helikopter Kazaları Hakkında Bilgisi Olmayan Herkes Kazayı Saatlerce Değerlendirdi.!

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

COUGER HAKKINDA BİLİNMEYEN 7 GERÇEK

Cougar Helikopterleri Hakkında Teknik Bilgisi, Arazi Hakkında Bilgisi, Hava Hakkında Bilgisi, Helikopter Kazaları Hakkında Bilgisi Olmayan Herkes Kazayı Saatlerce Değerlendirdi.!

TV ekranlarında hemen her konuda bilen-bilmeyen yorum yapıyor. Helikopter kazası bunun son örneği oldu. Cougar helikopterleri hakkında teknik bilgisi, arazi hakkında bilgisi, hava hakkında bilgisi, helikopter kazaları hakkında bilgisi olmayan herkes kazayı saatlerce değerlendirdi.! Kazanın sebebi olarak PKK’yı gösteren de oldu. FETÖ diyen de! Jandarma eski Komutanı Eşref Bitlis’in uçak kazasıya benzerlik kuran bile çıktı. Aynı gün partisinden istifa eden Ümit Özdağın açıklamasını örtbas etmek için bu kazanın tezgâhlandığını iddia eden olmadı değil!

Emekli General Osman Aydoğan, halkın kafasını karıştıranlara karşı gerçekleri yazdı. Yazdıklarını özetleyerek sunuyoruz.

GERÇEK 1

Türkiye’de kullanılan Cougar helikopterlerinin 20’si 1993 yılında Fransa'dan satın alındı.

30 tanesi de 1996 yılından itibaren TUSAŞ tesislerinde lisanslı olarak üretildi. Yani bu helikopterler 25 yaşında.

Ancak sorun olan sadece bu helikopterlerin yaşı değil.

Fransız Cougar helikopterlerinin alımı da ilginç idi. Zamanında Türk hükümeti bu Cougar helikopterlerini almak istediğinde…

Bu isteğe Genelkurmay Başkanlığı karşı çıkmıştır.

Bu isteğe Hava Kuvvetleri Komutanlığı karşı çıkmıştır.

Bu isteğe Kara Kuvvetleri Komutanlığı karşı çıkmıştır.

Bu isteğe bu helikopterleri bizzat kullanacak olan Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kara Havacılık Dairesi karşı çıkmıştır.

Çünkü bu Fransız Cougar helikopterleri dağlık arazide, yüksek rakımlarda, olumsuz hava koşullarında icra edilecek operasyonlarda kullanılmak için üretilmemiştir.

Cougar helikopterlerinin fiziki silueti büyük ve yüksekliği fazladır. Manevra kabiliyeti azdır. Fransız Cougar helikopterleri esas olarak Fransa’da barış koşullarında havaalanları arasında yolcu transferinde kullanılmak, muharebe koşullarında ise geri bölgede personel taşımak için üretilmiştir.

GERÇEK 2

Helikopter neden alındı.?

Fransız Cougar helikopterleri alındığında zamanın Başbakanı Tansu Çiller’di.

Zamanın Savunma Bakanı Nevzat Ayaz’dır.

Türkiye o zaman (1993) AB Gümrük Birliği’ne girmek istemektedir. Kanaatim odur ki nasıl ki NATO'ya girmek için ABD’ye rüşvet olarak Kore'ye asker gönderilmiş ise AB Gümrük Birliğine girmek için de rüşvet olarak bu Fransız helikopterleri alınmıştır…

GERÇEK 3

Helikopterler alındıktan sonra bu helikopterleri Hava Kuvvetleri Komutanlığı almak istememiştir.

Bu nedenle Cougar helikopterleri Kara Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilir. Kara Kuvvetleri Komutanlığı da bu Fransız Cougar helikopterlerinin özelliklerini Bildiğinden İç Güvenlik Harekât Bölgesine Değil, Ege Ordu Komutanlığı Hava Alayının envanterine dâhil edilir…  

Sorulacaksa eğer, sorulması gereken soru, Cougar helikopterlerinin bu özellikleri bilindiği halde neden satın alındığı ve neden Doğu’daki birliklerde kullanıldığıdır.?

GERÇEK 4

1993 yılında envantere giren ilk Cougar helikopterleri kazası 4 Haziran 1997 tarihinde yaşanır. Kuzey Irak'ta sınır ötesi operasyona katılan askerleri taşıyan helikopter, Zap bölgesinde füze ile vurulur. Saldırıda 11 asker şehit olur.

Cougar helikopterlerin füze koruma sistemi olmadığı sanırım bu saldırı ile farkına varılır (!) ki bu helikopterler tekrar TUSAŞ’a alınarak burada helikopterlere füze koruma sistemleri takılır.

-Cougar helikopterlerinin ikinci kazası 29 Nisan 2003 tarihinde yaşanır. Isparta Eğirdir’de eğitim uçuşu sırasında bir Cougar helikopteri yüksek gerilim hattına takılarak düşer. Bu kazada da 4 asker şehit olur.

-Cougar helikopterlerinin üçüncü kazası 1 Haziran 2017 

tarihinde yaşanır. Şırnak'ta yine bir Cougar helikopteri yüksek gerilim hattına takılarak düşer. Meydana gelen bu kazada birisi Tümg. Aydoğan Aydın olmak üzere 13 asker şehit olur.

-Cougar helikopterlerinin dördüncü kazası da dün, 04 Mart 2021 tarihinde yaşanır. Bu kazada da Korg. Osman Erbaş başta olmak üzere 11 asker şehit olur.

1993 yılında envantere giren Cougar helikopterleri kazalarında toplam 39 asker şehit olur.

GERÇEK 5

Yüksek irtifada taşıma gücü, çevikliği, yeni nesil uçuş ve silah sistemleri açısından Doğu’nun Şartlarına En Uygun Genel Maksat Skorsky S-70 Helikopterleridir.

Bu kalitesi nedeniyle de Türkiye Doksanlı Yılların Başında 

ABD’den elli adet civarında hem nakliye hem saldırı amaçlı Sikorsky S-70 genel maksat helikopteri satın almıştı…

Türkiye, ABD Sikorsky Aircraft firması ile 2011 yılında Türkiye’de üretilmek üzere 109 adet Skorsky ve S-70 Genel Maksat Helikopteri anlaşması imzaladı...

Orijinali Skorsky S-70 olan helikopterler Türkiye için yapılan değişikliklerle T-70 adını alacaktı.

Bu anlaşmaya göre Skorsky T-70 helikopterlerinin İlk Teslimatı, 2021 Yılının İlk Çeyreğinde Yapılacağı Bildirilmişti. Ancak 2 Ağustos 2017 tarihinde, Başkan Trump tarafından imzalanan CAATSA (Amerika’nın Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası) nedeniyle bu anlaşmanın nasıl etkilendiği henüz belirsizdir. Çünkü 2021 yıl ilk çeyreğine gelmiş olmamıza rağmen henüz TSK’ne teslim edilen / edilecek elde bir Skorsky T-70 helikopteri yoktur.

Ancak Şu Kesin Ki 2000 Yılının Başından Beri TSK’ne Ne Yeni Bir Savaş Uçağı Alınmıştır, Ne De Yeni Bir Genel Maksat Helikopter Alınmıştır. (ATAK taarruz helikopteri ve 60 kişi taşıyabilen amacı farklı Chinook helikopterleri hariç) Anlattığım gibi Türkiye’de üretimi için anlaşması yapılan ve 2021 yılı ilk çeyreğinde ilk partisinin teslimi beklenilen 109 adet Skorsky T-70 helikopterinin de akıbeti CAATSA nedeniyle meçhuldür.

GERÇEK 6

TSK’nin elinde 1976 yılında üretimi duran, 2004 yılında ABD Ordusunda Hizmetten Kaldırılan ve 1970 yılından bu yana da TSK’nde hizmet veren UH-1 tipi helikopterleri bulunmaktadır. TSK Halen Bu Helikopterleri Kullanmaktadır.

Genellikle hava araçları için eski hava aracının bir sorun olmadığı söylenir. Çünkü hava araçları parça ömrü bazında değerlendirilir. Hava aracı parçalarının bir kullanım ömrü vardır ve her bir bakım periyodunda bu parçalar değiştirilir. Bu işlem sağlıklı bir şekilde yapıldığı sürece hava aracının eskiliğinden söz edilemez.

Ancak nedense bu kural devletin makam araçları, binaları, lüksü ve şatafatı için işlemez…

Devletin makam araçları her beş yılda, bazıları yeni modeli çıktıkça en lüksü ile yenilenir.

Almanya’da 9 bin, Japonya’da 10 bin, Fransa’da 8 bin makam aracı varken Türkiye’deki Makam Aracı Sayısı 125 Bindir. Sadece Cumhurbaşkanlığı'na ait lüks araç 268 adettir. Almanya’da 12, Fransa’da 14, İtalya’da 11, Japonya’da 2 adet devlet özel uçağı varken Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı’nın Hava Filosundaki Uçak Sayısı İse 16 Adettir.

Bu kazayı sorgulayacaksınız eğer buyurun buradan sorgulayın derim...

GERÇEK 7

Helikopterlerde yaşanan ana Kaza-Kırım Sebeplerini genel olarak şöyle sınıflandırılır: Mekanik, elektrik, motor veya kuyruk rotoru arızası. Bakımdan kaynaklanan sorunlar.

Dış etkenler: Olumsuz hava şartları, görüş mesafesinin düşük olması, çok alçak irtifada uçulması. Pilotaj hataları…

Helikopterler döner bir sisteme ve çok sayıda hareketli parçalara sahip olması nedeniyle mekanik ve hidrolik sistem arıza ihtimalleri de oldukça yüksektir.

Ayrıca helikopterlerin, yüksek gerilim hatları, ağaçlar ve binalar gibi çeşitli engellere çarparak kaza yapma riski de yüksektir. Ki basında bu kazaları sıklıkla yaşandığını görürüz.

TSK, hem sabit kanatlarda hem de döner kanatlarda dünyanın en iyi pilotlarına sahiptir. Nedeni çok iyi bir eğitim sistemi olduğu gibi iç güvenlik harekâtı nedeniyle pilotlarımızın fiilen yaşadığı tecrübeleridir.

Bu tecrübeyi pilotlarımızla birlikte beraber yaşamış birisi olarak benden daha iyi bilen kişi sayısı da çok azdır. Dolaysıyla Türkiye’de Yaşanan Bir Helikopter Kazasında Pilotaj Hatası En Son Gelecek İhtimaldir.

Türk Silahlı Kuvvetleri bu tür kazalarda Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde oluşturulan Kaza İnceleme Kurulu'nun incelemeleri sonrasında ancak kesin sonuca varılır. Bu kesin sonucu beklenmeden, yukarıda anlattığım bilgilere sahip olmadan yapılacak yorumlar en basit deyimle şehitlerimize ve okuyuculara saygısızlık ve cehalet örnekleridir...

Odatv.com, 07.03.2021

@#ÖkkeşBölükbaşı ©#MedyaGünebakış

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul - Mart.2021--- okkesb61@gmail.com, http://www.medyagunebakis.com/ - okkesb@turkfreezone.com,


Diğer Haberler

  • TİP, ESENYURT ADAY TANITIM TOPLANTISI
  • ÖDEMİŞLİLER GELENEKSEL KAHVALTIDA BULUŞTU
  • *BELEDİYE HİZMETİ PARTİCİLİK DEĞİL, HALK HİZMETİDİR.!*
  • MUSTAFA AKGÜN ve KAÇAR SOKAK SAKİNLERİ RÖPORTAJI
  • AYSEL ÖYMEN SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI
  • KRİZİN FATURASINI ÖDEMEMEK İÇİN NE YAPMALI.?
  • TÜRKİYE İŞÇİ PARTİSİ BEYLİKDÜZÜ İLÇE ÇALIŞTAYI YAPILDI
  • TÜRKİYE İŞÇİ PARTİSİ ŞİŞLİ İLÇESİ ÇALIŞTAYI YAPILDI
  • TÜRKİYE GAZETECİLER CEMİYETİNDE GÖREV DEĞİŞİMİ
  • KROMEVYE FABRİKASINDA MOBİNG.!
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP