İBB TARİHİ YIKIMI DURDURDU.!

İstanbul, Kasımpaşa'daki Osmanlı Mirası Divanhane Binası'nın Katar Yol Güzergâhı İçin Feda Edildiği Haberleri Üzerine; İBB Yıkımı Durdurdu..

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

İBB TARİHİ YIKIMI DURDURDU.!

İstanbul, Kasımpaşa'daki Osmanlı Mirası Divanhane Binası'nın Katar Yol Güzergâhı İçin Feda Edildiği Haberleri Üzerine; İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, "Divanhane Kapısı Karakolu’nun Darbeli Kırma Makinaları ile Yıkılması Ve Kurul Onayı İle Daha Geride Bir Yerde Taklidinin Yapılması İstanbul’un Tarihi Kimliği İçin Büyük Yanlış. Bina Kurtarılmalı, Osmanlı’ya, İstanbul’a, Ecdada Saygı İçin Koruma Kurulları Kararı İptal Edilmeli" Dedi.

05 Mart 2021

 

@#ÖkkeşBölükbaşı ©#MedyaGünebakış

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul - Mart.2021--- okkesb61@gmail.com, http://www.medyagunebakis.com/ - okkesb@turkfreezone.com,

 

 

 

İMAMOĞLU SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK

https://odatv4.com/osmanli-mirasindan-katar-icin-vazgecildi-09032130.html

Kasımpaşa'da bulunan Divanhane Binası, Koruma Kurulu onayıyla tarihi eser koruma prensibinden uzak müdahalelere maruz kaldı. Çalışmanın yapıldığı Divanhane Eski Karakol Binası'nın duvarları hilti ile kırılırken proje alanına iş makineleri dâhil edildi. İBB KUDEB ekipleri, gelen ihbarlar üzerine çalışma alanına giderek incelemelerde bulundu. İBB’nin tespitleri ve tutanak tutması üzerine Divanhane’deki çalışma durduruldu. İBB, İstanbul’un önemli mirasıyla ilgili verilen Koruma Kurulu kararının iptali için başvuruda bulunacak.

Kasımpaşa'da bulunan Divanhane Binası, Koruma Kurulu onayıyla tarihi eser koruma prensibinden uzak müdahalelere maruz kaldı. Çalışmanın yapıldığı Divanhane Eski Karakol Binası'nın duvarları hilti ile kırılırken proje alanına iş makineleri dahil edildi. İBB KUDEB ekipleri, gelen ihbarlar üzerine çalışma alanına giderek incelemelerde bulundu. İBB’nin tespitleri ve tutanak tutması üzerine Divanhane’deki çalışma durduruldu. İBB, İstanbul’un önemli mirasıyla ilgili verilen Koruma Kurulu kararının iptali için başvuruda bulunacak.

 

Koruma Kurulu, 2015’de aldığı kararla 19. yüzyıla tarihlenen Divanhane Eski Karakol Binası’nın yıkımına karar verdi. Yıkılarak yeniden yapılmasını ön gören karar ve uygulama, tarihi hassasiyetle örtüşmeyen bir biçimde hayata geçirilmeye başlandı. İş makineli ve hiltili müdahale özgün duvarlar için risk oluşturdu. Ayrıca kurul kararında vurgulanan özgün malzeme kullanma imkanı da ortadan kalktı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, İstanbul’un hafızasına zarar veren çalışmaya sosyal medya hesabından tepki göstererek Galata Kulesi’nde yapılan hilti ile çalışmaya atıf yaptı. Polat, “İstanbul tarihinin kaderi hilti mi.? Galata Kulesi’nden sonra Sultan Abdülaziz Han’ın yaptırdığı Divanhane Kapısı Karakolu’nun da hiltilerle yıkılması ve kurul onayı ile daha geride taklidinin yapılması İstanbul’un tarihi kimliği için büyük yanlış. Acilen durdurulmalı” dedi.

İBB KUDEB, gelen ihbarlar üzerine harekete geçerek tarihi yapıda incelemede bulundu. İstanbul'un kültürel mirasları arasında bulunan eserde denetleme yapan ekipler, çalışmayla ilgili tutanak tuttu. Gelişme üzerine çalışmaya son verilirken İBB, Koruma Kurulu kararının iptali edilmesi için başvuruda bulunacak.

 

 

İBB HAREKETE GEÇTİ.!

KASIMPAŞA’DAKİ TARİHİ YAPIDA YIKIM DURDURULDU.

Kasımpaşa'da bulunan Osmanlı mirası Divanhane Binası'nın yıkım işlemlerine İBB'nin tespit ve tutanakları sonrası son verildiği duyuruldu. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, "Divanhane Kapısı Karakolu’nun da hiltilerle yıkılması ve kurul onayı ile daha geride taklidinin yapılması İstanbul’un tarihi kimliği için büyük yanlış. Bina kurtarılmalı, Osmanlı’ya, İstanbul’a, ecdada saygı için koruma kurulları kararı iptal edilmeli" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) KUDEB, gelen ihbarlar üzerine harekete geçerek Kasımpaşa’da bulunan Divanhane Binası’nın yıkımında incelemede bulundu. İstanbul’un kültürel mirasları arasında bulunan eserde denetleme yapan ekipler, çalışmayla ilgili tutanak tuttu. Gelişme üzerine çalışmaya son verilirken İBB’nin Koruma Kurulu kararının iptali edilmesi için başvuruda bulunacağı açıklandı.

İBB’nin açıklamasında tarihi eserin koruma prensibinden uzak müdahalelere maruz kaldığı ifade edilerek, “Çalışmanın yapıldığı Divanhane Eski Karakol Binası’nın duvarları hiltiyle kırılırken proje alanına iş makineleri dahil edildi. İBB KUDEB ekipleri, gelen ihbarlar üzerine çalışma alanına giderek incelemelerde bulundu. İBB'nin tespitleri ve tutanak tutması üzerine Divanhane'deki çalışma durduruldu” denildi.

“HİLTİLİ MÜDAHALE ÖZGÜN DUVARLAR İÇİN RİSK”

İBB, tarihi eserle ilgili süreci şöyle anlattı:

* Koruma Kurulu’nun 2015'de aldığı kararla 19. yüzyıla tarihlenen Divanhane Eski Karakol Binası'nın yıkımına karar verdi. Yıkılarak yeniden yapılmasını ön gören karar ve uygulama, tarihi hassasiyetle örtüşmeyen bir biçimde hayata geçirilmeye başlandı. İş makineli ve hiltili müdahale özgün duvarlar için risk oluşturdu. Ayrıca kurul kararında vurgulanan özgün malzeme kullanma imkanı da ortadan kalktı.

“TAKLİDİNİN YAPILMASI BÜYÜK YANLIŞ”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, yapılan çalışmaya sosyal medya hesabından tepki göstererek Galata Kulesi'nde yapılan hiltili çalışmaya atıf yaptı. Polat, “İstanbul tarihinin kaderi hilti mi? Galata Kulesi'nden sonra Sultan Abdülaziz Han'ın yaptırdığı Divanhane Kapısı Karakolu'nun da hiltilerle yıkılması ve kurul onayı ile daha geride taklidinin yapılması İstanbul'un tarihi kimliği için büyük yanlış. Divanhane Ön Karakol Binası eşsiz bir mimari tarihi değerdir. Yol genişletmeye kurban edilip taklidinin yapılması çok yanlış bir uygulamadır. Şantiye acilen durdurulmalı, bina kurtarılmalı, Osmanlı'ya, İstanbul'a, ecdada saygı için koruma kurulları kararı iptal edilmeli” dedi.

@#ÖkkeşBölükbaşı ©#MedyaGünebakış

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul - Mart.2021--- okkesb61@gmail.com, http://www.medyagunebakis.com/ - okkesb@turkfreezone.com,


Diğer Haberler

  • DARBE KİMDEN GELİRSE GELSİN KARŞIYIZ..
  • TRABZONLULAR BİRLEŞİNİZ
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI…
  • KUL VE MAHLÛKAT HAKKI..
  • ADAM OLMAK–OLAMAMAK VE GAZETECİLİK
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI..
  • DERNEKLER KANUNUNA MUHALEFET
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP