VARYANT OMİCRON, BEYİN HASARINA YOL AÇIYOR.!

Covid-19, Alzheimer Benzeri Beyin Hasarına Yol Açabiliyor Columbia Üniversitesi’nden Uzmanlar, Yeni Tip (Coronavirus Disease 2019) - COVID-19'un Alzheimer Benzeri Beyin Hasarına Yol Açtığını Belirledi.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

COVİD-19 & VARYANT OMİCRON,

BEYİN HASARINA YOL AÇIYOR.!

 

Covid-19, Alzheimer Benzeri Beyin Hasarına Yol Açabiliyor

Columbia Üniversitesi’nden Uzmanlar, Yeni Tip (Coronavirus Disease 2019) - COVID-19'un Alzheimer Benzeri Beyin Hasarına Yol Açtığını Belirledi.

 

Alzheimer’s & Dementia Dergisinde Yayınlanan Araştırmaya Göre Bilim İnsanları, Covid-19 Nedeniyle Ölen Kişiler İle Alzheimer Hastalarının Beyinlerinde Benzer Moleküler Değişiklikler Saptadı.

 

Columbia Üniversitesi Hekimler Ve Cerrahlar Koleji'nden Uzmanlar, Covid-19'un Nörofibriler Yumakların (Alzheimer Hastalığında Beyinde Bulunan Protein Kümeleri) Oluşumundan Sorumlu Olan Ryanodin Reseptörleri Üzerinde Olumsuz Bir Etkiye Sahip Olduğu Sonucuna Ulaştı.

 

Uzmanlara Göre, Hasarlı Ryanodin Reseptörleri, Kalp Ve Akciğer Hastalıklarından, Beynin Strese Tepkisi Ve Alzheimer Hastalığına Kadar Çeşitli Patojenik Süreçlerde Rol Oynuyor.

 

Araştırmayı yürüten ekibin lideri Dr. Andrew Marks, “Bu hasarlı reseptörleri Kovid-19'dan ölen hastaların sadece kalplerinde ve akciğerlerinde değil, beyinlerinde de tespit ettik” dedi.

 

Ağır formda geçirilen Kovid-19 hastalığının ardından vücudun bağışıklık tepkisinin beyinde iltihaplanmaya neden olduğunu belirten uzman, bunun da ryanodin reseptörlerinin işlev bozukluğuna yol açtığını kaydetti.

 

Araştırma: 20:05 05.02.2022

#Araştırma, #Alzheimer, #Covid-19, #Coronavirus, #Colombia #Univercity, #MedyaGünebakış,

 

@#ÖkkeşBölükbaşı ©#MedyaGünebakış

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul -Şubat.2022 -okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ -okkesb@turkfreezone.com,

 

COVID ve BEYİN:

Araştırmacılar Hasarın Nasıl Oluştuğuna Odaklanıyor.!

Artan kanıtlar, korona virüsün birden fazla mekanizma yoluyla 'beyin sisi' ve diğer nörolojik semptomlara neden olduğunu gösteriyor. Michael Marshall

Pandeminin başlangıcından bu yana araştırmacılar, koronavirüs SARS-CoV-2'nin beyni nasıl etkilediğini anlamaya çalışıyorlar. Kredi bilgileri: Stanislav Krasilnikov/TASS/Getty

COVID-19'un beyne nasıl zarar verdiği giderek netleşiyor. Yeni kanıtlar, koronavirüsün beyne saldırısının çok yönlü olabileceğini gösteriyor: belirli beyin hücrelerine doğrudan saldırabilir, beyin dokusuna kan akışını azaltabilir veya beyin hücrelerine zarar verebilecek bağışıklık moleküllerinin üretimini tetikleyebilir.

Koronavirüs SARS-CoV-2 ile enfeksiyon beyinde hafıza kaybına, felçlere ve diğer etkilere neden olabilir. Connecticut, New Haven'daki Yale Üniversitesi'nde nörolog olan Serena Spudich, sorunun şu olduğunu söylüyor: "İnsanların uzun vadeli sorunları olmaması için bu anormallikleri gidermek için erken müdahale edebilir miyiz.?"

Etkilenen çok sayıda insanla - bir çalışmada ankete katılan COVID-19 ile hastaneye yatırılan kişilerin %80'inde nörolojik semptomlar ortaya çıktı 1 - araştırmacılar, artan kanıt tabanının daha iyi tedavilere giden yolu işaret edeceğini umuyor.

Beynin içine girmek

SARS-CoV-2'nin ciddi etkileri olabilir: Geçen ay 2 yayınlanan bir ön baskı , insanların beyinlerinin COVID-19 geçirmeden önceki ve sonraki görüntülerini karşılaştırdı ve serebral korteksin çeşitli alanlarında gri madde kaybı buldu. (Ön baskılar hakem incelemesi yapılmadan yayınlanır.)

Pandeminin başlarında, araştırmacılar virüsün bir şekilde beyne girerek ve bilgiyi iletmekten ve işlemekten sorumlu hücreler olan nöronları enfekte ederek hasara neden olabileceğini düşünüyorlardı. Ancak o zamandan beri yapılan araştırmalar , virüsün beynin savunma sistemini ( kan-beyin bariyerini) geçmekte zorluk çektiğini ve nöronlara önemli bir şekilde saldırması gerekmediğini gösterdi.

Uzmanlar, SARS-CoV-2'nin beyne erişmesinin bir yolunun, beyni sınırlayan burun boşluğunun astarı olan koku alma mukozasından geçmek olduğunu söylüyor. Virüs genellikle burun boşluğunda bulunur - sağlık çalışanlarının burnu temizleyerek COVID-19 testi yapmasının bir nedeni.

N Buna rağmen 4 Nisan'da çevrimiçi olarak yayınlanan otopsiler ve diğer kanıtlarla ilgili bir incelemenin yazarlarından olan Spudich, “beyinde bir ton virüs yok” diyor.

Ancak bu, hiçbir beyin hücresine bulaşmadığı anlamına gelmez.

Araştırmalar artık SARS-CoV-2'nin beyinde bol miktarda bulunan ve birçok işlevi olan bir hücre türü olan astrositleri enfekte edebileceğini gösteriyor. San Francisco California Üniversitesi'nden bir nörolog olan Arnold Kriegstein, "Astrositler, normal beyin fonksiyonlarını destekleyen pek çok şey yapıyor" diyor, nöronlara onları çalışır durumda tutmak için besin sağlamak da dahil.

Astrositler, merkezi sinir sistemindeki, nöronlara besin sağlamak da dahil olmak üzere birçok işlevi yerine getiren yıldız şeklindeki hücrelerdir. Kredi bilgileri: David Robertson, ICR/SPL

Ocak ayında yayınlanan bir ön baskıda, Kriegstein ve meslektaşları 5 SARS-CoV-2'nin diğer beyin hücrelerine göre astrositleri tercihli olarak enfekte ettiğini bildirdi. 

Araştırmacılar beyin organoidlerini (laboratuardaki kök hücrelerden yetiştirilen minyatür beyin benzeri yapılar) virüse maruz bıraktılar. SARS-CoV-2, mevcut tüm diğer hücreler üzerinde neredeyse sadece astrositleri enfekte etti.

Brezilya'daki Campinas Üniversitesi'nde proteomik başkanı Daniel Martins-de-Souza'nın da aralarında bulunduğu bir grup, bu laboratuvar çalışmalarını desteklemek için, Şubat ayındaki bir ön baskıda, COVID-19 ile ölen 26 kişiden beyin örneklerini analiz ettiğini bildirdi. Beyin hücreleri SARS-CoV-2 enfeksiyonu kanıtı gösteren beşte, etkilenen hücrelerin %66'sı astrositti.

Kriegstein, enfekte astrositlerin, özellikle yorgunluk, depresyon ve kafa karışıklığı ve unutkanlığı içeren 'beyin sisi' gibi COVID-19 ile ilişkili bazı nörolojik semptomları açıklayabileceğini savunuyor. "Bu tür semptomlar nöronal hasarı yansıtmayabilir, ancak bir tür işlev bozukluklarını yansıtabilir. Bu, astrosit güvenlik açığı ile tutarlı olabilir.

Astrositler, virüs bulaşmamış olsalar bile savunmasız olabilirler. 

21.Haziran'da yayınlanan bir çalışmada, COVID-19'a yakalanmış 8 ölen kişinin beyinleri ile 14 kontrolün beyinleri karşılaştırıldı. Araştırmacılar, enfekte kişilerin beyinlerinde SARS-CoV-2 izine rastlamadılar, ancak düzgün çalışmayan bazı astrositlerde gen ifadesinin etkilendiğini buldular.

Tüm bu bulgular göz önüne alındığında, araştırmacıların, SARS-CoV-2'nin beyin üzerindeki etkilerini inceleyen Shreveport'taki Louisiana Eyalet Üniversitesi Sağlık'ta fizyolog olan Ricardo Costa, nörolojik semptomlara neden olmak için kaç beyin hücresinin enfekte olması veya hasar görmesi gerektiğini bilmek istediklerini söylüyor. hücreler.

Ne yazık ki, muhtemelen basit bir cevap yok, diyor Kriegstein, beynin bazı bölgelerindeki nöronlar da dahil olmak üzere hücrelerin hasar görmesi durumunda diğerlerinden daha fazla işlev bozukluğuna neden olacağına işaret ediyor.

Kan akışını engelleme

SARS-CoV-2'nin beyne giden kan akışını azaltarak, nöronların işlevini bozarak ve nihayetinde onları öldürerek beyni etkileyebileceğine dair kanıtlar da birikmiştir.

Perisitler, beyin de dahil olmak üzere vücutta kılcal damarlar adı verilen küçük kan damarlarında bulunan hücrelerdir.

Şubat ayındaki bir ön baskı, SARS-Cov.2'nin beyin organoidlerindeki 8 perisit benzeri hücreleri enfekte edebileceğini bildirdi.

Nisan ayında, University College London'da nörobilimci olan David Attwell ve meslektaşları, SARS-CoV-2'nin perisitlerin davranışını 9 etkileyebileceğine dair kanıtlar gösteren bir ön baskı yayınladılar. 

Araştırmacılar, hamster beyninin dilimlerinde SARS-CoV-2'nin perisitlerdeki reseptörlerin işleyişini bloke ederek dokudaki kılcal damarların daralmasına neden olduğunu gözlemlediler. Attwell, “Bunun büyük bir etki olduğu ortaya çıktı” diyor.

Spudich, bunun "gerçekten harika" bir çalışma olduğunu söylüyor. "Gördüğümüz bazı kalıcı yaralanmaları belirleyen bir şey olabilir - bu küçük damar vuruşlarından bazıları."

Attwell, kan damarı kısıtlamasını içeren yüksek tansiyonu tedavi etmek için kullanılan ilaçların bazı COVID-19 vakalarında faydalı olabileceğini öne sürüyor. Şu anda iki klinik çalışma, hastalığı tedavi etmek için kan basıncı ilacı losartan'ın etkisini araştırıyor.

BAĞIŞIKLIK BOZUKLUĞU

Ayrıca, bazı nörolojik semptomların ve hasarın, vücudun kendi bağışıklık sisteminin koronavirüsle karşılaştıktan sonra aşırı tepki vermesinin ve hatta yanlış ateşlemesinin sonucu olduğuna dair artan kanıtlar var.

Berlin'deki Alman Nörodejeneratif Hastalıklar Merkezi'nde nöroimmünolog olan Harald Prüss, geçtiğimiz 15 yılda, enfeksiyona tepki olarak bazı insanların bağışıklık sistemlerinin istemeden kendi dokularına saldıran 'otoantikorlar' ürettiğinin netleştiğini söylüyor. Bu, insanların görme kaybı ve uzuvlarında güçsüzlük gibi semptomlar yaşadığı nöromiyelitis optika gibi uzun süreli durumlara neden olabilir. 10 Mayıs'ta yayınlanan bir derlemede Prüss, bu otoantikorların kan-beyin bariyerini geçebileceğine ve hafıza bozukluğundan psikoza kadar uzanan nörolojik bozukluklara katkıda bulunabileceğine dair kanıtları özetledi.

Bu yol COVID-19'da da çalışabilir. Geçen yıl 11 yayınlanan bir çalışmada , Prüss ve meslektaşları insanlardan SARS-CoV-2'ye karşı antikor izole ettiler ve hamsterları enfeksiyondan ve akciğer hasarından koruyabilen bir antikor buldular. Amaç yeni tedaviler yaratmaktı. Ancak araştırmacılar ayrıca bazı antikorların beyin dokusuna bağlanabileceğini ve beyin dokusuna zarar verebileceklerini öne sürdüler. Prüss, “Şu anda bunu klinik ve deneysel olarak kanıtlamaya çalışıyoruz” diyor.


Geçen Aralık ayında çevrimiçi olarak yayınlanan ikinci bir makalede, Prüss'ün de aralarında bulunduğu bir ekip, tümü nörolojik semptomları olan COVID-19 ile kritik durumda olan 11 kişinin kanını ve beyin omurilik sıvısını inceledi12 . Nöronları bağlayabilen tüm üretilen otoantikorlar. Prüss, zararlı otoantikorların etkisini bastırmak için hastalara başka bir antikor türü olan intravenöz immünoglobulin verilmesinin “oldukça başarılı” olduğuna dair kanıtlar olduğunu söylüyor.

Bu yollar - astrositler, perisitler ve otoantikorlar - birbirini dışlamaz ve muhtemelen sadece bunlar değildir: COVID-19'lu kişilerin çeşitli nedenlerle nörolojik semptomlar yaşaması muhtemeldir. Prüss, kilit sorunun, her bir yolun neden olduğu vakaların oranı olduğunu söylüyor. “Bu tedaviyi belirleyecek” diyor.

Doğa 595, 484-485 (2021) doi:

https://doi.org/10.1038/d41586-021-01693-6


Referanslar:

Chou, SH-Y. ve diğerleri JAMA Netw. 4'ü açın , e2112131 (2021). Douaud, G. ve ark. medRxiv'de ön baskı https://doi.org/10.1101/2021.06.11.21258690 (2021).

Serrano, GE ve ark. medRxiv'de ön baskı https://doi.org/10.1101/2021.02.15.21251511 (2021).

Farhadian SF, Seilhean, D. & Spudich, S. Curr. Görüş. Nörol. 34 , 417-422 (2021).

Andrews, MG ve ark. bioRxiv'de ön baskı https://doi.org/10.1101/2021.01.17.427024 (2021).

Crunfli, F. et al. medRxiv'de ön baskı https://doi.org/0.1101/2020.10.09.20207464 (2021).

Yang, AC ve ark. Doğa https://doi.org/10.1038/s41586-021-03710-0 (2021). Wang, L. et al. bioRxiv'de ön baskı https://doi.org/10.1101/2021.02.09.430349 (2021).

Hirunpattarasilp, C. ve ark. bioRxiv'de ön baskı https://doi.org/10.1101/2021.04.01.438122 (2021).

Prüss, H. Nature Rev. Immunol . https://doi.org/10.1038/s41577-021-00543-w (2021).

Kreye, J. ve ark. Hücre 183 , 1058–1069.e19 (2020). Franke, C. et al. Beyin Davranışı. bağışık. 93 , 415–419 (2021).

@#ÖkkeşBölükbaşı ©#MedyaGünebakış

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul -Şubat.2022 -okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ -okkesb@turkfreezone.com,

Diğer Haberler

  • BOEİNG WHİSTLEBLOWER JOHN BARNETT
  • DÜNYA KADINLAR GÜNÜ'NDE KADINLARA
  • WUHAN TIANHE AIRPORT TAXI GUIDES
  • ORTADOĞU’DA VEKÂLET SAVAŞLARI.!
  • *IŞIK BİNYILI* *THE LİGHT MİLLENNİUM* TÜYAP KİTAP FUARINDA
  • BEREN KAYALI & GENÇ GİRİŞİMCİ & TÜRK MUCİT
  • KARSU DÖNMEZ MEMLEKETİNİ UNUTMADI
  • TURKEY LETTER GIVEN TO BIDEN FROM 27 US SENATORS
  • RUSYA BİZE NE YAPTI, NE YAPMADI.?
  • JAMES WEBB SPACE TELESCOPE GODDARD SPACE FLIGHT CENTER
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP