PİYALEPAŞA BOSTANI.! TEHLİKE ALTINDA MI.?

Tarihi Piyalepaşa Camii Bostanı, Bostancı Ailesiyle Birlikte Yaşasın.!

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

PİYALEPAŞA BOSTANI.! TEHLİKE ALTINDA MI.?

Tarihi Piyalepaşa Camii Bostanı, Bostancı Ailesiyle Birlikte Yaşasın.!

Piyalepaşa Bostanı Dayanışması, Tarihi Piyalepaşa Camii Bostanı’nın İBB tarafından yürütülen çalışmalar nedeniyle tehlike altında olduğunu söyledi.

Geçmişi 16. yüzyıla kadar uzanan ve *Cami-Bostan* birlikteliğinin son örneği olan tarihi *Piyalepaşa Camii Bostanı*, İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 2015 yılında Kültür Varlığı olarak tescil edildi.

Şimdi ise İBB İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yürüttüğü çalışmalar nedeniyle geleceği tehlikede.

Konuyla ilgili çağrıda bulunan *Piyalepaşa Bostanı Dayanışması*, Tarihi Piyalepaşa Camii Bostanı'nı korumak isteyen herkesi kendileriyle dayanışmaya davet ediyor.

DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Dayanışmanın platformu; "Tarihi Piyalepaşa Camii Bostanı, Türkiye'de kültür varlığı olarak tescil edilmiş tek bostan. Bölgesinde kalan son bostan olmanın yanı sıra topluluk destekli ekip biçiliyor. İBB'nin yakın zamanda kapalı kapılar ardında hazırladığı ve koruma kurulu onayı olmayan bir düzenleme projesiyle bu özelliklerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya.

"2015 yılından bu yana sürdürdüğümüz mücadele ile otopark olmaktan kurtardığımız, kültür varlığı olarak tescil ettirdiğimiz bostanımızın, kapalı kapılar ardında yürütülen bir anlayışla dönüştürülmesine ve akıbeti belirsiz bir sürecin içine sokulmasına izin vermeyeceğiz.

"İstanbul'un gıdasına, suyuna, hayvanına, ormanına, doğasına ve bostanına sahip çıkan herkesi, süreç hakkında bostanda yapacağımız basın açıklamasına ve Piyalepaşa Bostanı ile dayanışmaya çağırıyoruz."


 

NEDEN ÖNEMLİ?

Piyale Paşa'nın vakfiyesine göre 16. yüzyılda camiinin inşa edildiği alanda bostanlar bulunmaktaydı; külliye inşaatından sonra geri kalan bostanlar külliyenin inşaası ve sonrası için akar olarak değerlendirildi. Günümüze ulaşabilen yaklaşık 8 dönümlük bostan alanı da bu bostanlardan geriye kalan son parça.
Bostanda, Osmanlı tarım teknolojisinin mimari birer unsuru olarak su kuyusu ve bir havuz da var. Bostandaki tarım faaliyetleri kuşaktan kuşağa aktarılan uygulamalarla, sürdürülüp yaşatılıyor ve miras, somut olmayan kültürel miras özellikleri gösteriyor.


İstanbul - BİA Haber Merkezi26 Ocak 2023, Perşembe 17:03

 

@ #ÖkkeşBölükbaşı © #medyagunebakis.com, #ToplumsalMuhalefet,

Diğer Haberler

  • DARBE KİMDEN GELİRSE GELSİN KARŞIYIZ..
  • TRABZONLULAR BİRLEŞİNİZ
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI…
  • KUL VE MAHLÛKAT HAKKI..
  • ADAM OLMAK–OLAMAMAK VE GAZETECİLİK
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI..
  • DERNEKLER KANUNUNA MUHALEFET
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP