BEREN KAYALI & GENÇ GİRİŞİMCİ & TÜRK MUCİT

Darüşşafaka Robot Kulübünden Dünya Mucitliğine, İngiliz Kraliyet Ailesi’nin Burs Verdiği İlk Türk Beren Kayalı Dünya İş İnsanı Oldu.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

BEREN KAYALI & GENÇ GİRİŞİMCİ & TÜRK MUCİT

Darüşşafaka Robot Kulübünden Dünya Mucitliğine, İngiliz Kraliyet Ailesi’nin Burs Verdiği İlk Türk Beren Kayalı Dünya İş İnsanı Oldu.


GENÇ TÜRK MUCİT İNGİLTERE’DEN SU TANKI GÖNDERECEK

Beren Kayalı, Kraliyet bursu kazanarak Yüksek lisans için İngiltere’ye gitti.

Genç yaşında başarılı bir iş kadını olan Beren Kayalı, Deploy Tech Kurucu Ortağı ve CTO’su olarak kurulumu kolay ve dayanıklı Deploy su tanklarını üretti.

DÜNYANIN İLK KATLANABİLİR, HAVAYLA ŞİŞİREBİLİR SU TANKLARI

Darüşşafakalı ve Boğaziçi Makine Mühendisliği mezunu genç Türk Mühendis Beren Kayalı, kendisinin geliştirdiği özel su depolama tanklarıyla deprem bölgesinde salgınların önüne geçilmesine yardımcı olacağını belirtti.

 

Beren Kayalı, sosyal medyadan yaptığı duyuruda İngiltere’den Türkiye’ye bu su tanklarını göndermek istediğini belirterek Türk mühendis ve lojistikçilerden destek istedi ve sosyal medya hesaplarından afet bölgesinde su altyapısına yardımcı olabilecek mühendis ve tedarikçilere doğrudan çağrı yaptı.



Keyline Logistics, THY, AFAD ve Babala TV sesini duydu

Türkiye’den birçok lojistik şirketinin ve uzmanın çağrısına yanıt verdiğini sosyal medya hesaplarından duyuran Kayalı Türk Hava Yolları, Afad ve Babala TV’nin kendisine yardımcı olmak için iletişim kurduğunu söyledi.

THY uçaklarıyla Türkiye’ye gelecek Deploy su tanklarının kurulumuna destek için kendisi de afet bölgesi gelecek Kayalı, yardım çağrılarının çok sayıda yerden karşılık bulduğunu belirterek tüm destek verenlere teşekkür etti.

Kendisi 3 tank bağışlayan Kayalı, Darüşşafaka Spor Kulübü ve Darüşşafaka Mezunlar Derneği’nin de 4 tank bağışlamak istediğini ve ilk gönderimin 7 adet olacağını duyurdu.

Tankların bazıları kullanım suyu, bazıları ise içme suyu haznesi olarak kullanılacak. Genç mühendisin bağışladığı Deploy su tanklarının sayısı önümüzdeki günlerde yeni bağış daha da artabilir ve bölgede salgın hastalıkların ortaya çıkmasına engel olabilir. Kayalı’nın geliştirdiği bu su tankları dünyanın ilk katlanabilir ve havayla şişirebilir su tankları.



YILIN EN GENÇ MUCİDİ

İngiltere’de yüksek lisans eğitimi sırasında kurucusu olduğu

ve afet yaşanan bölgelerde kullanılabilen Deploy su tanklarının tam da böyle durumlarda hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor ve bu amaçla geliştirildiğini belirtiyor.

Master eğitimi sırasında Kenya’nın başkenti Nairobi’de bir atık ve geri dönüşüm projesi için çalıştığı sırada gecekondu mahallelerinde su sıkıntılarına şahit olduktan sonra su altyapıları konusunda çalışmak isteyen Kayalı, Türk ve dünya basınına verdiği bir çok röportajda Deploy’un kuruluş amacına ilişkin şu bilgileri veriyor: “Şehir hayatı için tasarlanmış konvansiyonel su tanklarının yapımı çimento, çelik, çakıl gibi ağır yapı malzemeleri gerektiriyor ve 2 bin haneli bir köy için 14 ton malzemenin optimum lokasyona taşınması gerekiyor.

Beton bir su tankının yapımı 3 aya kadar zaman alabiliyor ve çok işçilik gerektiriyor. Ancak Deploy su tanklarında Concrete Canvas (Kumaş Beton) adında özel bir malzeme kullanılıyor ve bu malzeme 150 mm olan beton duvar kalınlığını 6 mm’ye kadar indiriyor.

Bu sayede 14 ton değil, 500 kg’ın altında su tankları üretilebiliyor. Engebeli arazilere bile kurulabilen tankın kurulumu yalnızca 24 saat sürüyor. Önce su tankı basit bir inflatöre bağlanıyor ve şişmeye bırakılıyor. Daha sonra tank sulanarak ıslatılıyor ve 24 saat bekleniyor. Ertesi gün kullanıma hazır hale gelen tankın içi suyla doldurulabiliyor.”



DARÜŞŞAFAKA’DA ROBOT KULÜBÜNDEYDİ

Beren Kayalı, Türkiye’deki başarılı öğretim kariyerinin ardından, Darüşşafaka ve Boğaziçi’nden mentor hocalarının sağladığı burs destekleriyle yüksek lisans öğretimi için İngiltere’ye gitmişti.

Kayalı, Imperial College London ve The Royal College of Art’taki yüksek lisans öğretimi sırasında tükürükten biyometrik veri elde eden damaklık projesi ile Kraliyet Bursu almaya hak kazanmış ve bu bursa hak kazanan ilk Türk öğrenci olmuştu.

2003 yılında Darüşşafaka sınavını kazanan ve 10 yıl boyunca Darüşşafaka’da yatılı okuyan Kayalı, lise eğitimi boyunca da Darüşşafaka’nın her yıl ABD’de robot yarışmalarına kazanan robot kulübü faaliyetlerine katılım göstermişti.

www.ekonomim.com/ekonomi/genc-turk-mucit-ingiltereden-su-tanki-gonderecek-haberi-682561 

#ÖkkeşBölükbaşı, #medyagunebakis.com, #ToplumsalMuhalefet,

DEPLOY                                                                                                                       We are making the implementation of water storage as convenient as never before. In the agricultural sector including livestock farming, arable farming, garden centres and others the better use and adequate management of water resources are key to address the climate change challenges that the UK and the rest of the world are facing. When implementing projects, the costs, timeframes, expertise, planning, and logistics issues are a huge factor to consider. DEPLOY  is here to put an end to these challenges thanks to our innovative technology in water storage tanks.

With our streamlined and efficient installation process, you can quickly and easily implement the water infrastructure you need to support your operations.

Let us help you improve your water management and achieve your goals with our cutting-edge solutions and expert team.

THİS İS OUR FİGHT

We are making the implementation of water storage as convenient as never before. In the agricultural sector including livestock farming, arable farming, garden centres and others the better use and adequate management of water resources are key to address the climate change challenges that the UK and the rest of the world are facing. When implementing projects, the costs, timeframes, expertise, planning, and logistics issues are a huge factor to consider. DEPLOY  is here to put an end to these challenges thanks to our innovative technology in water storage tanks.

With our streamlined and efficient installation process, you can quickly and easily implement the water infrastructure you need to support your operations. Let us help you improve your water management and achieve your goals with our cutting-edge solutions and expert team.


 

SOMETHİNG BİG, SOMETHİNG İNVİSİBLE

Through our evaluation of over 175 water systems, we discovered a little-known pain point in the industry: medium-sized water tanks (ranging from 5,000 to 50,000 litres) can be difficult and burdensome to manage. From preparation and transportation to installation and maintenance, these tanks often cause headaches for those responsible for water management.

NEW GENERATİON.

DEPLOY   tanks are the ultimate solution for anyone looking to save time and money on their water tank installation. With traditional solutions, not only do you have to spend weeks, if not months, on the installation process, but you also have to deal with the added headache of pouring concrete. Whether you're doing it yourself or hiring a builder, it's a time-consuming and costly task that can add even more time and expense to your project.

But with  DEPLOY tanks, that's all a thing of the past. Our unique, flat-packed design not only allows for low delivery costs, even if multiple tanks are needed, but also eliminates the need for pouring concrete with its built-in concrete base (Insta Slab), saving you both time and money. And our professional installation team can have your water tank up and running in just 2 days! And we guarantee a minimum of 20 years lifespan for our tanks, compared to our competitors that usually have a lifespan of 10 to 15 years.

Don't waste your time and money on outdated solutions, switch to 

DEPLOY tanks today.!



OUR COMMİTMENT TO SUSTAİNABİLİTY.

As a company, we are committed to reducing our impact on the environment. Each year, the production of cement generates around 8% of global CO2 emissions, making it the third-largest contributor to global pollution after China and the USA.

To address this, we have made a promise to reduce our cement usage and increase the efficiency of our concrete-based products and infrastructure. We have accomplished this milestone by introducing one of the most environmentally-friendly materials in the industry: Concrete Canvas. Our products generate fewer emissions than any of our competitors in the market, including plastic, steel, and GRP tanks, as well as conventional concrete tanks.

We invite you to download our most recent Life Cycle Assessment (LCA) report to learn more about our efforts to reduce our environmental impact and support sustainable development.

https://www.deploytechltd.com/

https://www.madeinbritain.org/members/deploy

INFORMATİON

ADDRESS: Concrete Canvas Headquarters Cowbridge Road,

Talbot Green Pontyclun CF72 8HL Wales, United Kingdom

PHONE: 0345 548 3375

EMAIL: info@deploytechltd.com

#ÖkkeşBölükbaşı, #medyagunebakis.com, #ToplumsalMuhalefet,

BİRLEŞİK KRALLIK’IN GÜNDEMİNDEKİ GENÇ BİLİM İNSANI BEREN KAYALI

Mühendislik ve sanatı birleştiren 26 yaşındaki Beren Kayalı, damağa yerleştirilerek ağız içinden biyometrik veri alınmasını sağlayan cihaz tasarımını anlattı: “Cihaz, vücudumuzla konuşmamızı sağlıyor.”

Bilim insanı Beren Kayalı, damak içine yerleştirilerek ağız içinden biyometrik verilerin alınmasını sağlayan cihaz tasarımıyla Birleşik Krallık’ın gündeminde.

Tata Varsity Pitch 2020 yarışmasında 250’nin üzerinde projenin yarıştığı halk oylamasında birinci seçilerek doğrudan finale çıkma hakkı kazanan Kayalı, ekipçe tasarlayıp patentini aldıkları cihazın öyküsünü paylaştı.

Sözlerine, kendisi hakkında Türk basınında “İngiliz Kraliyet Ailesi’nin burs verdiği ilk Türk” şeklinde çıkan haberlere düzeltme yaparak başlayan Kayalı, bursun Kraliyet Ailesi tarafından değil, İngiliz Kraliyet Komisyonu (Royal Comission 1851) tarafından verildiğini belirtti.



*İLK HEDEF KİTLEMİZ SPORCULAR*

Bu cihazı Kovid-19 salgını ya da başka sebeplerden ötürü hastaneye gitmekten çekinen ya da iğne olmak istemeyen kesminin tercih edebileceğini, bu kişilerin kendi tahlillerini yapıp doktorlarına iletebileceklerini söyleyen Beren Kayalı, öncelikli hedef kitlelerinin sporcular olduğunu söyledi.

İlk etapta ürünü basketbolcular ile boksörlerde denemek istediklerini kaydeden Kayalı, “Lactate (laktat) sporcuların eforunu ve performansını belirliyor, vücut içerisinden bu (laktat) seviyeleri ölçebiliyoruz. Bazı kanserlerin erken teşhisi, stres, kimi hormonal verilere de ulaşabilmek mümkün” şeklinde konuştu.

Bilim insanı Beren Kayalı, damak içine yerleştirilerek ağız içinden biyometrik verilerin alınmasını sağlayan cihaz tasarımıyla Birleşik Krallık’ın gündeminde.

Tata Varsity Pitch 2020 yarışmasında 250’nin üzerinde projenin yarıştığı halk oylamasında birinci seçilerek doğrudan finale çıkma hakkı kazanan Kayalı, ekipçe tasarlayıp patentini aldıkları cihazın öyküsünü paylaştı.



İNGİLİZ KRALİYET AİLESİ’NİN BURS VERDİĞİ İLK TÜRK

Sözlerine, kendisi hakkında Türk basınında “İngiliz Kraliyet Ailesi’nin burs verdiği ilk Türk” şeklinde çıkan haberlere düzeltme yaparak başlayan Kayalı, bursun Kraliyet Ailesi tarafından değil, İngiliz Kraliyet Komisyonu (Royal Comission 1851) tarafından verildiğini belirtti.

26 yaşındaki Kayalı, tasarladıkları aletin hastaneye gitmeye gerek olmadan, iğne olunmadan, kan alınmadan, yalnızca ağız içindeki datalar ve tükürük yoluyla bireyin sağlığına ilişkin çeşitli verilere ulaşılabilmeye olanak sağladığını anlattı:  “Kan tahlilinden elde edilebilen pek çok veriyi, ağız içindeki biyometrik verilerden de alabiliyoruz. Ağız içinde pek çok biomarker (biyo işaretçi) var. 2016’dan beri sürdürülen araştırmalar, zaten bunun yapılabileceğini söylüyordu. Kan tahlilini bulan ben değilim ancak labaratuvarda yapılan işleme farklı bir bakış açısı getirerek, ağız içinden gerçek zamanlı data nasıl alınabilir ve insanların hayatı daha konforlu hale nasıl getirilebilir düşüncesini gerçekleştirecek bir cihaz üzerinde çalışıyoruz. Giyilebilir-takıp çıkarılabilir bir cihaz bu, kişinin ağız içinde ikinci bir deri gibi hissettiği bir cihaz. Tükürüğünüzden ve ağız içinizden veriler alınıyor.”



10 KİŞİLİK EKİP

Dört kişiden oluşan ana ekipte iki mühendis, bir tasarımcı, bir de dişçilik ve bilgisayar bilimleri mezunun yer aldığını, hangi pilin kullanılacağından tasarımın ne şekilde olması gerektiğine iki okuldan danışman kurulun desteğini aldıklarını da belirten Kayalı, ekibin toplamda 10 kişiyi bulduğunu anlattı.



ANAPARAYI BULDUKTAN 8-12 AY SONRA BETAYA ULAŞMAYI HEDEFLİYORUZ

Projeyi hayata geçirmek için gerekli maliyeti de sorduğumuz Beren Kayalı, şirket kurduklarını, iş anlaşmalarına açık olduklarını, sermaye ve fonlama gibi her türlü mali katkının çalışmaları için önemli olduğunu ve yatırımcı arayışlarının sürdüğünü söyledi. Projeyi hayata geçirmelerinin maddi kaynağa bağlı olduğunu belirten Kayalı, “Önce maliyet sonra da gerekli bazı sertifikasyonların halledilmesi gerekli. Anaparayı bulduktan 8-12 ay sonra betaya ulaşmayı hedefliyoruz” yorumunu yaptı.

20 Kasım tarihinde gerçekleşecek finallerden birincilikle ayrılmaları halinde 15 bin İngiliz sterlini (günlük kurla 155 bin TL) ödül kazanacaklarını belirten Türk bilim insanı, bu paranın kendileri için projelerinde bir adım olacağını kaydetti.



VÜCUDUMUZLA KONUŞMAMIZI SAĞLAYAN İNSAN, BEREN

Vücudumuzla Konuşmamızı Sağlayan İnsan’ Olarak Anılmayı Hedefliyorum

Bilimsel çalışmaların günlük hayata ulaşmayınca anlamını yitirdiğini ifade eden Beren Kayalı, laboratuvar çalışmalarını insan hayatına taşımayı hedefleyen bu Start-Up’ı dünyanın Med-Tech (tıbbi teknoloji) devlerinden biri haline getirmek ve ‘vücudumuzla konuşmamızı sağlayan insan’ olarak anılmayı hedeflediğini dile getirdi.



*BÜYÜK DÜŞÜNÜN, KENDİNİZİ EKSİK GÖRMEYİN, CESARET EDİN*

Gençlere büyük düşünmeleri ve kendilerini eksik hissetmemeleri tavsiyesini veren Kayalı, kendi yaşadıklarından yola çıkarak şu sözleri söyledi: “Türkiye’de aldığım donanımın, eğitimin ne kadar güçlü olduğunu buradaki insanlar da kabul ediyor. Şuan eğitim gördüğüm Imperial College London & The Royal College of Art, dünyanın en iyi sanat okulu seçiliyor ve ben bu okulda, Türkiye’de aldığım bu kaliteli donanım, eğitim ve kültür sayesinde okuyabiliyorum. Gençlere mesajım, büyük düşünün, kendinizi eksik görmeyin, bizde o azim ve çalışkanlık var. Biz tırnaklarıyla kazıyarak gelen bir toplumuz, diğer toplumlarda bu, bu kadar yok! İngilizce dışında bir dilleri yok insanların, bizim nesil birkaç dili konuşabiliyor. Kendinizi hiç eksik hissetmeyin, cesaret edin, gereken her şey sizde var. Yurtdışında da tecrübe kazanın, deneyim sahibi olun ve bu tecrübeyi ülkeniz için kullanın.”

 

İLERİDE ÜLKEME DÖNECEĞİM.

Londra’da 3. senesini geçiren Kayalı’nın hedefinde, ileride Türkiye’ye dönüp çalışmalarını ülkesinde sürdürebilmek var. Kayalı, “Bu start-up’ı burada (Birleşik Krallık) hayata geçirmeye çalışıyoruz, co-founder’lar (eş kurucular) burada, bu nedenle bir süre daha burada kalmam gerekiyor ancak Türkiye’de yan projelerim devam ediyor.



TÜRKİYE’DE KATMA DEĞER SAĞLAYABİLMEK ÇOK ÖNEMLİ

Chip yapımında, tasarımında yani Hardware-Donanım kısmında Türkiye tarafı nasıl bir tedarikçi olabilir diye görüşmelere başladım. Education Technology (Ed. Tech.) veren Start-Up için yardımcı oluyorum. İleride ülkeme döneceğim, Türkiye’de katma değer sağlayabilmek çok önemli” şeklinde konuştu.

 

BEREN KAYALI.?

2003’te Darüşşafaka sınavını kazanan Beren, lisede tanıştığı Robot Kulübü sayesinde bilime ve teknolojiye olan tutkusunu keşfetti. 2013’te Darüşşafaka Lisesi’nden mezun olan Beren Kayalı, lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünde tamamladı.

Birleşik Krallık’ta Imperial College London & The Royal College of Art’ta yüksek lisans eğitimi gören 26 yaşındaki Kayalı’nın ocak ayında yüksek lisansını tamamlaması bekleniyor.

İlk senesindeki eğitim ücreti Türkiye’den kitlesel fonlamayla ödenen, ikinci senenin maliyetinin ise Royal Commission 1851 tarafından karşılanan Kayalı, ağız içinden biyometrik data alabilen, giyilebilir cihaz projesiyle ilgileniyor. 

14.10.2020

#ÖkkeşBölükbaşı, #medyagunebakis.com, #ToplumsalMuhalefet,

KURAK TOPRAKLARA ‘KUMAŞ’LA SU DEPOLUYOR

Darüşşafakalı Beren Kayalı, Boğaziçi Makine Mühendisliği sonrası yüksek lisans için gittiği İngiltere’de Kraliyet bursu kazandı. Geliştirdiği özel su depolama projesiyle 700 bin sterlin yatırım alıp iş kadını oldu. Şimdi başta Afrika olmak üzere dünyanın kurak bölgelerine gidip kumaş beton teknolojisiyle yaptığı depoları kuruyor.

1999 yılında babasını kaybettikten sonra annesinin yönlendirmesiyle Darüşşafaka’ya başlayan Beren Kayalı zor geçen ilk yılların ardından liseyi ikincilikle, Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nü de onur derecesiyle bitirdi.

Türkiye’deki parlak öğretim kariyerinin ardından, Darüşşafaka ve Boğaziçi’nden mentor hocalarının sağladığı burs destekleriyle yüksek lisans öğretimi için İngiltere’nin yolunu tuttu. İngiltere’de Imperial College London ve The Royal College of Art’taki yüksek lisans öğretimi sırasında tükürükten biyometrik veri elde eden damaklık projesi ile Kraliyet Bursu almaya hak kazandı.


EN GENÇ YENİLİKÇİ

Beren Kayalı’nın ifade ettiğine göre bu burs İngiltere’de bir Türk öğrenciye ilk defa veriliyordu ve onun çift yüksek lisansını maddi açıdan rahatça tamamlamasını sağladı. Beren Kayalı şimdi 28 yaşında. Ardında iyi bir eğitim hayatının yanı sıra, ödüller ve projelerle dolu iş hayatı da var. Ama ona İngiltere’de ‘yılın en iyi genç yenilikçisi’ unvanını getiren çalışma, ticari başarının yanı sıra önemli bir sosyal fayda da sağlıyor. Dünyada kıtlık yaşanan bölgelerde su verimliliğini arttırmaya yönelik büyük hacimli portatif su depoları üreten Beren Kayalı, yaptığı işi şöyle anlatıyor:

 

700 BİN STERLİN YATIRIM

“İngiltere’de sürdürülebilir enerji ve kaynaklarla ilgilenmeye başladım. Mezun olurken de İspanyol arkadaşım Paul Mendieta’yla fikirlerimiz uyuştu. Babası 30 yıl boyunca küçük toplulukların yaşadığı, eşekle, atla gidilen yerlere gidip su projeleri yapmış. Biz de 2019 yılında Kenya’ya gidip kuyu projeleri yaptık. Paul stajını bir ‘concrete canvas’ (kumaş beton) şirketinde yapmıştı.

Erozyon ve toprak kaymasına karşı kullanılan bu malzemeyle su tankı yapabileceğimizi düşündük. 175 köy dolaşıp su tanklarını inceledik. Oradan öğrendiğimiz tekniklerle şimdi su tankı yapıyoruz.

Arkadaşım Mendieta ile birlikte Deploy Tech adında bir şirket kurduk. Geçen yıl bir şirketten 500 bin sterlin yatırım, ayrıca 200 bin sterlin de fon buldum.

Bu parayla fabrika kısmını tamamladık, şimdi seri üretim için çalışıyoruz. Kolombiya’da geçen sene deprem sonrası su sıkıntısı yaşandığı için bakanlık bize ulaştı. 180 adet su tankı yollamamızı istedi, yakında siparişi tamamlayacağız.”

#ÖkkeşBölükbaşı #medyagunebakis.com, #ToplumsalMuhalefet,

 


KURAK TOPRAKLARA ‘KUMAŞ’LA SU DEPOLUYOR

Kraliyet bursu ile gittiği İngiltere’de geliştirdiği özel su depolama projesiyle 700 bin sterlin yatırım alıp iş kadını olan Beren Kayalı, dünyanın kurak bölgelerine gidip kumaş beton teknolojisiyle yaptığı depoları kuruyor.

 

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ MEZUNU

1999 yılında babasını kaybettikten sonra annesinin yönlendirmesiyle Darüşşafaka’ya başlayan Beren Kayalı zor geçen ilk yılların ardından liseyi ikincilikle, Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nü de onur derecesiyle bitirdi.

Türkiye’deki parlak öğretim kariyerinin ardından, Darüşşafaka ve Boğaziçi’nden mentor hocalarının sağladığı burs destekleriyle yüksek lisans öğretimi için İngiltere’nin yolunu tuttu. İngiltere’de Imperial College London ve The Royal College of Art’taki yüksek lisans öğretimi sırasında tükürükten biyometrik veri elde eden damaklık projesi ile Kraliyet Bursu almaya hak kazandı.

Beren Kayalı’nın ifade ettiğine göre bu burs İngiltere’de bir Türk öğrenciye ilk defa veriliyordu ve onun çift yüksek lisansını maddi açıdan rahatça tamamlamasını sağladı. Beren Kayalı şimdi 28 yaşında. Ardında iyi bir eğitim hayatının yanı sıra, ödüller ve projelerle dolu iş hayatı da var. Ama ona İngiltere’de ‘yılın en iyi genç yenilikçisi’ unvanını getiren çalışma, ticari başarının yanı sıra önemli bir sosyal fayda da sağlıyor.

 

BÜYÜK HACİMLİ PORTATİF SU DEPOLARI

Dünyada kıtlık yaşanan bölgelerde Su verimliliğini arttırmaya yönelik büyük hacimli portatif su depoları üreten Beren Kayalı, yaptığı işi şöyle anlatıyor:

“İngiltere’de sürdürülebilir enerji ve kaynaklarla ilgilenmeye başladım. Mezun olurken de İspanyol arkadaşım Paul Mendieta’yla fikirlerimiz uyuştu. Babası 30 yıl boyunca küçük toplulukların yaşadığı, eşekle, atla gidilen yerlere gidip su projeleri yapmış. Biz de 2019 yılında Kenya’ya gidip kuyu projeleri yaptık. Paul stajını bir ‘concrete canvas’ (Kumaş beton) şirketinde yapmıştı.

Erozyon ve toprak kaymasına karşı kullanılan bu malzemeyle su tankı yapabileceğimizi düşündük. 175 köy dolaşıp su tanklarını inceledik. Oradan öğrendiğimiz tekniklerle şimdi su tankı yapıyoruz.

Arkadaşım Mendieta ile birlikte Deploy Tech adında bir şirket kurduk. Geçen yıl bir şirketten 500 bin sterlin yatırım, ayrıca 200 bin sterlin de fon buldum. Bu parayla fabrika kısmını tamamladık, şimdi seri üretim için çalışıyoruz. Kolombiya’da geçen sene deprem sonrası su sıkıntısı yaşandığı için bakanlık bize ulaştı. 180 adet su tankı yollamamızı istedi, yakında siparişi tamamlayacağız.”

HEM ÇEVRECİ HEM PRATİK

Kayalı ve iş arkadaşlarının kurduğu kumaş su depolarının diğer tanklardan farkı, kısa bir süre içinde yerinde kurulabilmesi ve çevreci olması. Kayalı, “Bizim tankımız, içine yüksek basınçta çimento sıkıştırılmış halı gibi bir malzemeden yapılıyor. Islatılmadığında kolayca oynatılabilir ve betondan hafif, 450 kilo. Balon gibi şişirip, şişirirken de ıslatmaya başlıyoruz. 24 saat sonrasında beton haline dönüşüyor. Çevre dostu kısmı ise şu; birincisi kolayca taşınabiliyor. Bu nedenle nakliyeden kaynaklanan karbon ayak izi çok düşük. İkinci de normalde beton için çok fazla su kullanılması gerekiyor biz ise bu depoyu üretirken yüzde 75 su tasarrufu sağlıyoruz.” diyor. 01 Şubat 2022

#ÖkkeşBölükbaşı #medyagunebakis.com, #ToplumsalMuhalefet,

Diğer Haberler

  • DARBE KİMDEN GELİRSE GELSİN KARŞIYIZ..
  • TRABZONLULAR BİRLEŞİNİZ
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI…
  • KUL VE MAHLÛKAT HAKKI..
  • ADAM OLMAK–OLAMAMAK VE GAZETECİLİK
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI..
  • DERNEKLER KANUNUNA MUHALEFET
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP