Trabzon Alışveriş ve Yaşam Merkezi’nin

Trabzon’da yapılan Forum Trabzon Alışveriş ve Yaşam Merkezi’nin bazı bölümleri ’Haç’a benzediği iddiaları yüzünden yıkılacakmış.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

Doğan HIZLAN  dhizlan@hurriyet.com.tr

GERÇEK FENER BÖYLE OLUR..


Haça benzetildiği için yıktırılacak

BENİ şaşırtan bir haberi önce okuyalım:

Trabzon’da yapılan Forum Trabzon Alışveriş ve Yaşam Merkezi’nin bazı bölümleri ’Haç’a benzediği iddiaları yüzünden yıkılacakmış.

Proje müdürü Yücel Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, denizin ve yeşilin daha güzel seyredilmesi için fener yaptıklarını, fenerin iki yanına da seyir yerleri eklediklerini açıklamış.
Bu iddialar üzerine,
"Merkezi yapan Multi Türkmal Yönetim Kurulu da bu nedenle fenerdeki seyir yerlerini kaldırma kararı almış."

Hollanda-Türk ortaklığı olan şirketin yaptığı bu merkez, 20 Haziran’da törenle açılmış.
Peki sonradan niye bu iddialar yapılmış, üstelik bu garip iddialar neden kaale alınmış?
Bana kalırsa, iddia sahipleri burada misyonerlik(!) faaliyetinin bu binayla başlayacağı kanaatine varmışlar.

Ya da bu binadan sonra, din değiştirme talepleri mi olmuş?
Yoksa bu yabancı şirket, Hıristiyanlık propagandası yapmak için, sembol olarak bu binayı mı seçmiş?
Akıldışı bu gerekçeler anladığıma göre akıl içi sayılmış ki, bina yıkılacakmış.
Proje müdürü de, açıklamasında "Tamamen iyi niyetle" sözünü kullanıyor, bunu belirtmeye gerek yok da, karşı iddialarda bulunanların iyi niyetlerini tartışmak gerekiyor.

* * *
BU tür iddiaları en hafifinden işgüzarlıkla, çağdışılıkla yorumlayabiliriz.
Eskiden de bu tür olaylar yaşanmıştı.
Şimdi onları gülerek anımsıyoruz. Ama zamanında sanatçının çektiği ıstırabı da unutmuyoruz.
Gençliğimdeki bir sergi komedisini anımsadım.

Türk resminin Toplumsal Gerçekçilik çerçevesinde figüratif resimleri ve portre çalışmalarıyla tanınan Haşmet Akal (1918-1960) bir resim sergisi açmıştı.

Belleğim yanıltmıyorsa, resimlerine attığı imzayı bir işgüzar orak çekice benzetmiş ve ihbarda bulunmuştu.
O dönem düşman komünizmdi ve onu çağrıştıran her türlü şekil ihbar konusuydu.
Şimdi aynı sanat müfettişleri(!) orak çekiç yerine Nü’lerin ayıp yerlerini arıyorlarmış. Merak bu.
Yanılmıyorsam galiba Aziz Nesin de o zaman bir yazı yazmıştı.
Mizahın büyük ustası, Haşmet Akal’ın resminde nasıl orak-çekiç bulduğunu yazarken, amuda kalktığını, çeşitli vücut hareketlerinden sonra orak- çekiç’i keşfettiğini yazmıştı.

* * *
GİDİYORUZ gidiyoruz, yol aldık diyoruz, arkamıza bir dönüp bakıyoruz ki, masallardaki gibi bir arpa boyu bile yol almamışız.

Kaynak : Dogan Hızlan / Hürriyet - Doğan HIZLAN  dhizlan@hurriyet.com.tr


Trabzonlu okurlarımın tepkisi

BUGÜN köşemde Trabzonlu okurlarımı konuk ediyorum.
Haça benzetildiği için yıktırılacak yazımda (23 Temmuz 2008) Trabzon'daki alışveriş merkezinin yıkılmak istenmesini eleştirmiştim. O yazıma Trabzonlu okurlarımdan gelen e-postaları, içinden bazılarını, yerimin elverdiği ölçüde yayınlıyorum.

İsmini açıklamayan bir okurum, "Siz acaba hiç Trabzon'a geldiniz mi? Siz acaba bu şehrin güzelliklerini gördünüz mü? Siz hiç bu şehrin tarihini, kültür sanat geçmişini araştırdınız mı? Nasıl olup da çağdışı diyebiliyorsunuz? Çağdışı sizsiniz. Bizler Trabzon gençleriyiz. Bizler her Türk genci gibi güzel insanlarız. Sizden çağdaşız, sizden ilerideyiz" diye tepkisini gösteriyor.

Hakan Güner ise; "Trabzon Forum ile ilgili yorumlarınızı okudum ve de çok üzüldüm. Bölgenin belli hassasiyetleri mevcuttur, bunu kimseler inkár etmiyor. Zaman alacak bir süreç içerisinde ilerliyoruz. Ama daha çok olumlu yönde. Siz bu bölgenin bu hassasiyetini bildiğiniz halde, taraflı davranarak anormal bir tepki yazısı yazmışsınız. İnanılmaz rahatsız edici buldum bu yazıyı, sizin gibi Türkiye'nin önde gelen aydınları böyle tepki vermemeli" diyor.

Ali İhsan Dikmen; "Ben şunu rahatlıkla diyebilirim ki; ben dindar bir Müslüman'ım. Peki sen bunu gönül rahatlığıyla söyleyebilir misin? Eğer söyleyebilseydin Trabzon'daki Forum'un haç şeklindeki deniz fenerinin söktürülmesinden rahatsızlık duymazdın. Biz çok deniz feneri gördük, fakat böylesini hiç görmedik" şeklinde dile getiriyor tepkisini.

Faruk Sevinç, e-postasında; "Sayın Hızlan, Trabzon'da yeni açılan alışveriş merkezi ile ilgili yazınızı okudum. Trabzon şehri o haça benzeyen şeyden rahatsız oldu. İlgili firmaya rahatsızlığını bildirdi; onlar da bunu haklı buldu, kaldırdı. Bu durum sizi neden rahatsız etti acaba?" diyerek kaleme almış tepkisini.

İlhan Kutoğlu; "Forum Trabzon alışveriş merkezinin haça benzetilen bölümleri hakkındaki yorumlarınızı okudum. İyi güzel, biz de bu olaya sizin baktığınız açıdan bakalım, haç değil diyelim; takip ettiyseniz bilirsiniz alışveriş merkezinin açılacağı sıralarda yapılan reklamlarında ne yazdığını; "FOtrabzonRum". Peki bu da mı rastlantı, bu da mı plansız bir şekilde yapılmış?" diyerek olayın başka boyutlarını da dile getiriyor.

Sadece e-posta adresi görünen bir okurum; "Haç şeklinde hiçbir şey Trabzon'da yer alamaz. Bence bilinçli yapılıyor. Araştırın ve öğrenin" diyerek tepki gösteriyor.

Orçun Cüreoğlu; "Bir Trabzonlu olarak soruyorum, sizce işaret tamamen haç şeklinde değil mi? Haklısınız, çağımıza bakarsak düşüncesiz bir tepki. Fakat dini bütün olarak tanınmış ve iç dünyasında böyle süregelen bir il olarak buna bakarsak, yakışıksız bir şekil. Dini bütün derken asla koyu dinci, aşırı sağcı demek istemiyorum. Böyle bir şeyin gündeme dahi gelmesinden rahatsızız, ancak malum işarete benzememesi daha iyi olurdu kanaatindeyim..." mesajıyla üzüntüsünü dile getiriyor.

Uğurtan Ciğer; "Tüm dünyada toplumların hassas noktaları vardır.. Yaşam yerleri, şehirler; kul yapımı her yer insanlar için olduğuna göre, onların huzurlu olacağı şekilde tasarlanması, eğer öyle değilse değiştirilmesi normaldir. Trabzon halkı oraya çıkıp şehrini seyretmek yerine... Orada Haç'a benzer bir figürün yer almamasıyla daha huzurlu olacağı kanaatinde haklıdır..." şeklinde tepki gösteriyor.

Hüseyin Akyüz ise e-postasında; "Ben bir Trabzon evladı olarak sizi şiddetle kınıyorum. Evet haça benziyorsa tabii ki yıkılacak! Bu memleket Müslüman memleket, burada kimse salyangoz satamaz!" diyerek konuya dair hassasiyetini dile getiriyor.


HAÇ GÖRÜNÜMÜ KAZANDIRILAN FENERİN YANDAN GÖRÜNÜŞÜ

* * *
SANIRIM yanıtlar, tepkiler, uzaktan bakışla orada yaşanlar arasındaki duyarlık derecesini gösteriyor.

 

Sökülen fener dünya gündeminde

Cumartesi, 26 Temmuz 2008

FORUM Trabzon’un amblemi konumundaki fenerin haç işaretine benzetilmesi sonucu gözlem kollarının sökülmesi dünya gündemine taşındı. Özellikle Alman ve Hollanda gazeteleri olaya geniş yer ayırırken, “Gamalı haç kaldırıldı” tabiri kullanıldı.

Forum Trabzon AVM'deki fenerindeki düzenleme dünya basınına bakın nasıl yansıdı. Forum Trabzon AVM'de bulunan fener, haç işaretine benzetilerek vatandaşların tepkisini toplamıştı. Bu tepkileri dikkate alan Multi Turk Moll firması fenerin gözlem kollarının kaldırılması kararını alarak gelen tepkilerin önünü kesmişti.
Bu konuyu ülke gündemine taşıyan Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Doğan Hızlan, haç işaretinin kaldırabilecek iddiaları sıralayarak bu tür iddiaları ortaya atanları işgüzarlıkla ve çağdışılıkla nitelendirdi.
Doğan Yayın Holding bünyesinde olan Turkish Daily News Gazetesi de bu olayı manşetine taşıdı. İtalyan ve Hollanda basını da Forum Alışveriş Merkezi'ndeki bu gelişmeyle yakından ilgilenerek manşetlerine taşıdı.
Haç konusunu, Trabzon insanını zan altında bırakan olaylarla (Papaz Cinayeti, Hrant Dink Cinayeti) ilişkilendiren yayınlar, yine dünyanın gözünü Trabzon'a çevirmesine neden oldu.
Trabzon şöyle anlatıldı:
(Trabzon'da açılan alışveriş merkezinin bir köşesinde iddialı bir biçimde gamalı haça benzeyen bölüm Trabzon halkını rahatsız edince yapımcı firma değişiklik yapma zorunda kaldı. Rahip cinayeti ve ünlü bir yazarın öldürülmesi gibi Hıristiyanlığa karşı yapılan pek çok olayla muhatap olmaları neticesinde Trabzonlular özellikle şu sıralar çok hassas durumdalar.)
(Multi Turkmall şirketinin üst düzey yöneticilerinden Levent Eyüboğlu Türkish Daily News' e yaptığı açıklamada ; sanırım Trabzon halkı bir parça aşırı tepki verdi. Yerel bir hassasiyet oldu ve biz de herhangi bir tartışmaya mahal vermemek için jest yaptık ve tasarım biçiminde değişiklik yaptık)
( Trabzon şehri son iki yıl içerisinde dehşet verici olaylar yaşadı ki, bunlardan biri 2006 yılında işlenen Rahip Andrea Santoro cinayeti idi. Türk-Ermeni gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesinde de; katilin Trabzonlu olması ve mahkemedeki ifadesinde; cinayetin Trabzon'da planlandığını söylemesi yine Trabzon adını gündeme getirmişti. Diğer yandan 30 yıldan beri mevcut olan bir caminin adı, Hıristiyan ismi çağrıştırıyor gerekçesiyle ilçe belediyesi tarafından bu yıl içerisinde değiştirildi.)
(Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Halil İbrahim Kalfaoğlu'na göre ise; bu kesinlikle kasıtlı olarak yapılmıştır. Trabzon halkının hassasiyetleri var ve yapımcı firmanın bunu biliyor olması lazımdı. Bizim tek istediğimiz, Trabzon'u rahat bıraksınlar, bizi kendi halimize bıraksınlar.)
(Şehrin haç konusuyla karşı karşıya kalmasına rağmen, pek çok kişi; Trabzon'un alışveriş merkezine ihtiyacı olduğunu düşünüyor. Başkan Canalioğlu; alışveriş merkeziyle birlikte Trabzon yeni bir vizyon kazanmıştır dedi. Canalioğlu, şehrin merkeze ihtiyacı olduğunu söyledi.)

 

FENER DEDİĞİN BÖYLE OLUR..

TRABZON YOROZ FENERİ.

 

 

Diğer Haberler

  • DARBE KİMDEN GELİRSE GELSİN KARŞIYIZ..
  • TRABZONLULAR BİRLEŞİNİZ
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI…
  • KUL VE MAHLÛKAT HAKKI..
  • ADAM OLMAK–OLAMAMAK VE GAZETECİLİK
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI..
  • DERNEKLER KANUNUNA MUHALEFET
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP