HOŞ GELDİN 21

HOŞ GELDİN DİYARBAKIR

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

HOŞ GELDİN 21

 

Karadeniz insanı için Türkiye’nin çimentosu, paylaşımcı, cana yakın zor gün dostu denir, doğrudur. Misafirperver, vatansever ve iyilik timsalidir denir, o da doğrudur. Bu aziz yurdun hangi bölgesindeki insanına sorsanız candan da ileri derler, bu aziz yurdun birlik, dirlik ve bütünlüğü konusunda.

Yurdun hangi bölgesinden olursa fark etmez, insanımızın hatası olamaz mı hiç? Olur, elbette bizde çok söylenegelen bir söz var bunun üzerine ‘Hatasız kul olmaz’ diye. Buradan, Türkiye’mizin Güzide İllerinden Diyarbakır’ın B. Şehir Belediyesinden, Trabzon’umuzun bir Beldesine yardımlaşma amaçlı gönderilen ve üzerine ‘DİYARBAKIR BELEDİYESİ’ yazılı 21 plaka numaralı itfaiye aracı konusunda günlerdir konuşma ve yorumlar yapılıyor, böyle bir dayanışma olmalımı, olmamalımı diye? Her kime sorulursa olmalı diyenlerin oldukça çoğunlukta olacağından kimsenin en ufak kuşkusu olamaz.

Okul, askerlik ve iş hayatım boyunca doğu insanı ile ekmeğimiz, aşımızı paylaştık. Halen yöremin insanı ile ilişkilerim nasılsa, memleketimin her yerindeki insanı ile de aynıdır, öyle olmalıdır da. Doğulu, Batılı, Güneyli Kuzeyli hepimiz kardeşiz ve bu kardeşlik sonucudur ki toprak bütünlüğü, halkımızın huzur ve güven içinde yaşaması için omuz omuza savaşılarak şehit veya gazi olma pahasına bu aziz yurt, bizlere armağan edilmiştir.

Son günlerde Diyarbakır insanı ne yapsa yanlış anlaşılmaktan kurtulamıyor ve bu nedenle de oldukça üzülüyorum. Öncelikle spordan başlamak gerekirse, Atatürk ‘Ben Sporcunun Zeki, Çevik ve Ahlaklısını Severim’ demekle oyunların ‘Fair Play’ centilmence oynanması gerektiğine vurgu yapmıştır.

 

Sporcular genelde centilmenlik kurallarına uyarlar. Seyircilere gelince, ne yazık ki bazıları için aynı şeyi söyleyemiyoruz. Bir takım düşünün, seyircisi ile maç yapmak üzere gittiği takımın misafiridirler. Biz Türk insanı dünyanın en misafirperveri olduğumuzdan, buna göre davranış sergileme zorunluluğumuz vardır. O zaman ayrışmayı çağrıştıran sloganlar yerine, ülkemizin bir köşesinden gelen bu kardeşlerimize hoş geldiniz demek ne güzel davranış olurdu değil mi?

Diyarbakır insanı da bizim insanımız, onları üzmekle ne elde edilebileceğini soruyorum? Kocaman bir hiç ve insan gönlünü kırmaktan başka ne faydası olur bize. Son haftalarda Diyarbakır insanı Trabzonspor ve Sivas sporu ağırladı. Trabzonspor Diyarbakır’ı evinde yendi, Sivas ise berabere kaldı. Diyarbakır halkı kıyameti mi kopardı? Üzüldü elbette, ama asla kırıcı değil, kucaklayıcı oldu.

Bursa’da, Diyarakırspor taraftarına yapılanlar asla uygun tutum değil ve zaten Bursa halkı da bunu doğru bulmadığını açıkça belirtti konuşmalarında. Buna rağmen keşke Diyarbakırlı taraftarlar, Bursaspor maçında kendilerine yapılanlara karşılık Bursaspor taraftarı ve takımına çiçek sunsaydı, eminim dünyanın dilinde olurlardı. Diyarbakır halkıyla yapılan yorumlar da hep bu yönde sevindirici ve olumlu mesajlar içeriyordu.

Bir diğer önemli husus ise, Diyarbakır Belediyesinden, Trabzon’un bir Beldesine hizmet amaçlı gönderilen itfaiye aracı ile ilgili. Bu olumlu hareket için benden yürekten bir teşekkür, uzatılan bir zeytin dalına bir elin uzanması ne güzel değil mi? Bundan ziyadesiyle mutluluk duydum. Trabzon’umuzun insanı bu dayanışmayı iyi bir yaklaşım olarak dile getirdi. 2009 yılında Diyarbakır’da iki gün misafir oldum. İnsanının sıcaklığını, misafirperver ve paylaşımcılığını yaşadım.

 

Trabzon’da bu yardım için olumlu görüş bildirenler belki oraya hiç gitmemiş, onları tanıma fırsatı bulamamış olsalar da yüreğindeki güzellikleri yansıtmaları bakımından kendilerini kutluyorum, zira bize yakışan da budur.

Değerli dostlar insanların nasıl olduğunu görmek için bakışımız önemlidir. Mevlana hoşgörüsüyle ’Kim olursan ol yine de gel’ diyerek insanları kucaklaması geleceğimizin güçlü olması bakımından önemlidir. Aynı ülkenin insanlarıyız kardeşiz, akrabayız, arkadaşız ve daha da önemlisi bu ülkenin bekası için savaşan Gazi ve Şehit Ataların torunlarıyız.

Bu memleketin birlik ve bütünlüğü söz konusu olunca yine aynı cephede o saygın Ataların torunları olarak yan yana mücadele ederiz. Kucaklaşalım bunun aksi husumet ve kindar olmanın ne ülkemize ne de insanımıza bir yararının olmayacağı, yalnızca ülkeyi bölmek isteyenlerin amaçlarına hizmet etmesine yardımcı olacağı bilinmelidir.

Hacı Bektaşi Veli bir sözünde ‘Bir olalım, iri olalım, diri olalım’ demektedir. Biz aziz Türk Milletine bu güzel sözde belirtilen hususlara uygun yaşamak yaraşır.

Hepinize mutlu ve huzurlu yaşam dileğiyle, sevgi ve saygılar.

bayramozkal@hotmail.com

 

http://www.medyagunebakis.com/ - http://www.tdfajans.com/

TDF-TARGET23 DÜŞÜNCE FORUMU - http://www.target23.org/

TDFAJANSToplum Dinamikleri Fikir Ajansı

Sosyal, Kültürel, Ticari, Eğitim ve Sanatsal Alanlarda;

Düşünce Üretimi, Paylaşımı ve Toplum Yararına kullanımı.

 

Diğer Haberler

  • DARBE KİMDEN GELİRSE GELSİN KARŞIYIZ..
  • TRABZONLULAR BİRLEŞİNİZ
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI…
  • KUL VE MAHLÛKAT HAKKI..
  • ADAM OLMAK–OLAMAMAK VE GAZETECİLİK
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI..
  • DERNEKLER KANUNUNA MUHALEFET
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP