Tarihi Likör Fabrikası Yıkıldı

Mecidiyeköy'deki Tarihi Likör Fabrikası Yıkıldı

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

Mecidiyeköy'deki Tarihi Likör Fabrikası Yıkıldı

Tekel Likör Fabrikası Tartışması Yıl 2005...

Ekleme: 24 Mayıs 2012, -15.44

Tekel Likör Fabrikası'nın arazisi ile ilgili gelişmelerin artık iyice gün yüzüne çıktığı 2005'te, Arredamento Mimarlık dergisi 6 sene aradan sonra Robert Mallet-Stevens'ı bir kez daha konu yapmıştı.

Dosyanın giriş yazısında Uğur Tanyeli hem mimara hem de fabrikaya ve arazisine vurgu yapan şöyle bir yazı kaleme almıştı:

"Robert (ya da yaygın kullanımlar, Rob) Mallet-Stevens iki dünya savaşı arasındaki dönemin en önemli Fransız mimarlarından biri. Ünü, Almanca konuşan öncüler ve Le Corbusier gibi "en büyükler" tarafından gölgelense de, onun dönemi bağlamında çok temsil edici bir ağırlığı var. Ne yazık ki güncel mimarlık dünyası bu ağırlığın yeni yeni farkına varıyor. Bu durumun nedenlerinden biri Mallet-Stevens'ın Modernizm içinde aykırı denebilecek bir duruşa sahip olması olabilir.

Onun mimarlıktan, mobilya ve vitrin tasarımına varan geniş ilgi alanı öncüler çağının çoğul çalışma alışkanlıklarının biraz dışında. Örneğin, çoğul çalışma alanlarını hep endüstri merkezli tarif eden veya öyle olduğunu iddia eden Bauhaus'çuların aksine, o zanaat eğilimli bir geleneğin taşıyıcısı. Öte yandan ise, ürünlerindeki tasarım özellikleriyle tam bir Modernist olmaktan çok, Art Deco ve Modernizm'in arakesit alanını tanımlıyor.

Onu tarihin çarpıtıcılığını göze alarak bir manyerist olduğu bile söylenebilir.

Türkiye açısından ise Mallet-Stevens'in özel bir yeri var. İstanbul'da bir yapısı bulunuyor. Mecidiyeköy Likör Fabrikası. Yani neredeyse tüm tasarımları Paris ve yakın çevresinde konumlanan bu önemli Modernist'in bir yapısını barındırma şansına sahibiz. Ancak, kimileri için bu bir şans olmaktan çok, şanssızlık olmalı.

Nitekim hemen Ali Sami Yen Stadı yanında konumlanan bu yapı, geniş arazisi nedeniyle çoktan ağız sulandırmaya başladı. Tabii ki yıkıp yerine bir alışveriş merkezi yapmanın dayanılmaz cazibesi var. Özetle Türkiye'deki ve Fransa dışındaki tek Mallet-Stevens yapısı tehdit altında. Zaten, Özelleştirme İdaresi yapıyı özgün ayrıntılarından soyup çıplak bir kabuk haline getirerek yıkımın arka planını çoktan hazırlamıştı.

Sonuçta, bildik dirençler nedeniyle, ilgili İstanbul 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu yapıyı korunmaya değer tarihsel eser ilan etme teklifini geri çevirmiş bulunuyor. Gerekçe ise, yapının geçirdiği değişiklikler nedeniyle, başlangıçtaki özgün niteliğini kaybetmiş olması. İlahi, Kurul üyeleri, bu mantıkla siz Topkapı Sarayı'nı bile koruma kararı alamazsınız. O da başlangıçtaki özgün niteliklerini kaybetmiştir zaman içinde. Ne denir.? Allah akıl fikir versin. Kimler mi.?

Koruma Kurulu'na, yapının arsasına göz koyana, buna çanak tutan kuruma, ses çıkarmayan kamuoyuna, ilgi göstermeyen basın organlarına, üstüne alınan alınmayan herkese... Ama çok iyi biliyoruz ki, akıl göklerden sepetle indirilir Bir şey değil; akıl bir toplumsallık zemini içinde ya üretilir ya da burada olduğu gibi üretilmez."

 

 

Çağlar Susan, İstanbul

http://www.medyagunebakis.com/ -http://www.tdfajans.com/

TDFAJANSToplum Dinamikleri Fikir Ajansı

Sosyal, Kültürel, Ticari, Eğitim ve Sanatsal Alanlarda;

Düşünce Üretimi. Paylaşımı. Toplum Yararına kullanımı.!

Bilgi Sahibi Olunmadan Fikir Sahibi Olunamaz.! Olunsa olunsa;

Ancak Başkalarının Fikirlerini Tekrarlayan Papağan Olunur.

 

Eski Likör Fabrikası Orijinaline Dönecek

TOKİ iştiraki Emlak Konut GYO ile Viatrans-Meydanbey Ortak Girişimi, İstanbul Mecidiyeköy’deki Eski Likör Fabrikası arazisi üzerinde yapacağı inşaat projesine start verdi.

200 milyon dolar yatırımla hayata geçirilecek olan proje içerisinde rezidans dairelerin yanı sıra otel ve kültür sanat merkezi de bulunacak. Zayıf betonarme ve farklı dönemlerde kullanım maksatlarına göre yapılan ciddi tadilatlar nedeniyle risk oluşturan Eski Likör Fabrikası, aslına sadık kalınarak yeniden inşa edilecek.

Proje bu sayede uluslararası düzeyde bir kültür, sanat ve moda merkezi haline dönüştürülecek. Biri rezidans ve diğeri otel olarak kullanılacak iki kulede toplam 400 konut yer alacak.

Konutlar ağırlıkla 2 + 1 ve 1 + 1 dairelerden oluşacak. Yatırıma devam edecek Viatrans-Meydanbey Ortak Girişimi Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Özkan, İsviçre kökenli Viatrans’ın, Türkiye’de uzun vadede çeşitli işler yapmak istediklerini belirterek, şunları söyledi: “Projenin henüz adı belli değil ama gayrimenkul için yeni bir felsefi akım yaratacak.

Turistler içinse, ‘git gör’ destinasyonu haline gelecek. Grup bundan önce, Doğu ve Batı Avrupa ülkelerinde gayrimenkul işleri yapıyordu ancak sadece işletme ile ilgileniyordu.

Türkiye’de kendisi ile ilgili de bir ilki gerçekleştirerek, projenin tüm geliştirme işlerini üstlendi. Türkiye’de uzun vadeli işler yapmak istiyor.

Likör Fabrika’sının arazisine yapılacak projeden elde edilen gelir, yine İstanbul’a yatırılacak. Başta İstanbul’un merkez bölgeleri olmak üzere, Türkiye’de gayrimenkul projeleri yapmayı planlıyoruz.

Türkiye’nin potansiyelinin farkındayız.” Projedeki likör fabrikası ve ek olarak yapılan bacanın, ayrılmaz parçalar olacaklarını söyleyen Özkan, şöyle devam etti: “Hem bu fabrika hem de baca tescilli yapılar. Tarih içerisinde hep değişiklikler yapılmış. İTÜ -İstanbul Teknik Üniversitesi ve Arolat Mimarlık Grubu, bu konuda uzun zamandır çalışıyor.

Tarihi bulguları belirleyerek yeni halini orjinaline en yakın biçimde yapacağız. Projenin yaratıcısı Fransız mimar Rob Mallet Stevens’ın yaptığı çizimlere bağlı kalarak yenisini inşaa edeceğiz.

İnşaata başlamak için hazırız ilk kazmayı yakında vuracağız.” Ortaklarla dostça ayrıldık Eski Likör Fabrikası arazisinin ihalesini çok ortaklı üstlendiklerini hatırlatan Viatrans-Meydanbey Ortak Girişimi Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Özkan, “15 Eylül 2008’de arazinin ihale işlemleri bitmişti. Aradaki süre çok uzun sürdü. Ortaklarımız, diğer işlerine odaklanmak için hisselerini devretmek istediler. Tamamen anlaşmalı, dostane bir hisse devri gerçekleşti” dedi.

Yüksek Mimar Gonca Paşolar de, “Proje bölgeye ekstra yük getirmeyecek” diye konuştu.

Kaynak: Hürriyet Ekonomi

http://www.medyagunebakis.com/ -http://www.tdfajans.com/

TDFAJANS – Toplum Dinamikleri Fikir Ajansı

Sosyal, Kültürel, Ticari, Eğitim ve Sanatsal Alanlarda;

Düşünce Üretimi. Paylaşımı. Toplum Yararına kullanımı.!

Bilgi Sahibi Olunmadan Fikir Sahibi Olunamaz.! Olunsa olunsa;

Ancak Başkalarının Fikirlerini Tekrarlayan Papağan Olunur.


 

Diğer Haberler

  • DARBE KİMDEN GELİRSE GELSİN KARŞIYIZ..
  • TRABZONLULAR BİRLEŞİNİZ
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI…
  • KUL VE MAHLÛKAT HAKKI..
  • ADAM OLMAK–OLAMAMAK VE GAZETECİLİK
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI..
  • DERNEKLER KANUNUNA MUHALEFET
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP