IŞİD BEKLENİYORDU, BASKIN BEKLENMİYORDU

IŞİD'in Türkiye'ye Karşı Eylem Yapmayacağı Mesajı Verdiği Halde Son İki Günde Tavır Değiştirdiği Ortaya Çıktı. Bu Nedenle Tahliyede Gecikildi.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

IŞİD BEKLENİYORDU, BASKIN BEKLENMİYORDU

IŞİD'in Türkiye'ye Karşı Eylem Yapmayacağı Mesajı Verdiği Halde Son İki Günde Tavır Değiştirdiği Ortaya Çıktı. Bu Nedenle Tahliyede Gecikildi.

Musuldaki Türk Başkonsolosluğu’nu basıp personeli ve yakınlarını rehin alan IŞİD’in, kentte Türkiye ’ye yönelik herhangi bir  eylem  yapılmayacağı mesajı verdiği halde son iki günde tavır değiştirdiği ortaya çıktı.

Radikal'in haberine göre, Başkonsolosluğun bu nedenle tahliyede geç kaldığı bildirildi.

Türk rehinelerin bırakılması konusunda yaşanan gecikme de IŞİD içindeki görüş ayrılıklarından kaynaklanmış.

Diplomatik kaynaklarının ve güvenlik uzmanlarının verdiği bilgiye göre, Musul iki haftadır IŞİD’ın fiili etkisi altına girmeye başlamıştı. 

Ancak Türk yetkililer, kentteki IŞID unsurları ile temastaydı ve ‘Türkiye Başkonsolosluğu’na yönelik bir tehdit olmayacakları’ mesajını almıştı. Ancak, hafta sonu başka kentlerden gelen silahlı IŞİD militanları kente sızmaya ve geceleri varlıklarını hissettirmeye başladı.

9 Haziran Pazartesi günü de Türkiye Başkonsolosluğu’na ilk ‘uyarı’ geldi. Uyarıyı sadece Bağdat yanlıları değil, IŞID’a yakın gruplar da iletti.

HAZIRLIK PAZARTESİ BAŞLADI

Türk istihbaratının en aktif olduğu bölgelerden biri Kuzey Irak Kürt bölgesi ile Musul ve Kerkük kentleri. Bu nedenle, ‘İstihbarat haberdar olamadı’ görüşü gerçeği yansıtmıyor.

Son iki haftada yaşanan gelişmeler hesaba katılarak personel yakınlarının önemli bölümü Musul’dan gönderilmişti. Gizliliği kritik belgeler imha edilmiş, bütün personel ve yakınları, olası tahliye için Başkonsolosluk yerleşkesinde toplanmıştı.

Buna karşın, IŞİD’nın Başkonsolosluğa yönelik tehdit olup olmayacağı konusunda bir analiz sıkıntısı yaşandı ve Ankara’dan Başkonsolosluğa zamanında ‘tahliye edin’ talimatı gitmedi.

Tahliye kararını vermek  baskından bir gün önce, yani 11 Haziran Salı günü Başkonsolos Öztürk Yılmaz’a bırakıldı.
Aynı gün, daha önce kentteki Türk varlığıyla bir sorunları olmadığı mesajını veren
IŞİD’dan olumsuz mesajlar gelmeye başladı. Tahliye şart oldu ancak IŞID Kenti tamamen kontrol altına almıştı ve Türkiye’den destek almadan güvenli tahliye şansı kalmamıştı.


IŞİD’ın Türk personeli ve yakınlarını başka bir bölgeye nakledip rehin almasının ardından kısa süre içinde IŞİD ile temasa geçildi. Örgütün hiçbir parasal talebi olmadı. Herhangi bir takas pazarlığı da yapılmadı.

Türk rehineleri tutan grup, çok güvendikleri aracılara 24 saat içinde bırakabileceklerini söylediler. 

Ancak Türk rehineleri tutan grup ile IŞİD’ın komutanları arasında iletişim kurulmasıyla durum değişti. Serbest bırakma işlemi ilk 24 saatte gerçekleşmedi.

IŞİD militanlarının Türkiye Başkonsolosluğu’nu bastıklarında bu kadar insanla karşılaşacaklarını beklemedikleri de gelen bilgiler arasında.

OPERASYON OLMAYACAK

ABD Yönetimi ile yapılan temasta, Washington yönetiminin önerisi “Müzakerelere sonuna dek devam edin, ilk hedef bütün rehineleri sağ salim kurtarmak olsun” oldu.

Ankara’da son 48 saatte yapılan görüşmelerin temel değişmez görüşü de bu şekilde ortaya koyuldu. Herhangi bir operasyon ihtimali ele alınmadı ve Türklerin serbest kalması konusunda IŞİD’i ikna edebilecek bütün isim ve gruplarla temasa geçildi.
Üst düzey bir yetkili,
IŞID’ın da ‘güvenilir aracılar’ sayesinde oldukça yapıcı davrandığını, Türk personelin herhangi bir askeri girişime ihtiyaç duyulmadan tamamlanması için çalıştıklarını söyledi.

 

IŞİD 900 kişi ve 4 tankla gelmiş

Musul konsolosluğunda görevli bir özel harekat polisi, konsolosluk baskınını bir forum sitesinde anlattı: “Biz çatışacaktık. Ama Ankara, ‘kimseyi kaybedemeyiz’ diyerek kapıları açma emri verdi”

IŞİD’in Irak’ın Kuzey kenti Musul’u ele geçirmesi sırasında Türk Konsolosluğu’nu basarak 15’i diplomat 49 Türk vatandaşını rehin alması olayının ayrıntıları netleşmeye başladı. Vatan gazetesinden Mehmet Ali Demir'in haberine göre, Özel Harekat Polisleri’nin kendi aralarında haberleştiği forum sitesinde konsoloslukta çalışan bir özel tim görevlisi baskın anını şöyle anlattı:

900 komandoyla geldiler

“IŞİD, Musul elçiliğimizin kapısına 900 özel eğitimli komandoyla dayandı. Binanın hakim noktalarında keskin nişancı özel harekatçılar konuşlandırıldı. 

IŞİD, havan, doçka, bixi, rpg ve Irak ordusundan çaldığı 4 adet tankla elçiliğe dayandı. Elçilikte bulunan özel harekat personeli Dışişlerine ‘mermimizin yettiği kadar çatışacağız’ demesine rağmen Dışişleri personellerimizi göz göre göre kaybedemeyiz diyerek çatışmama emri verdi.

Türkiye Çikita Muz Cumhuriyeti,

Bayrağını bile birliğinden çaldırıp yerlerde süründüren püskevit çocuğu korkak ordusu konsoloslukta tek kurşun atmadan bayrağını namusunu teslim eden badem bıyıklı tırsak paralı özel harekâtçı polisleriyle önüne gelenin tokatladığı,

PKK’nın bile paçavraya çevirdiği kalbura çevirdiği önüne gelenin maskaraya çevirdiği,

Rezil rüsva olmuş TÜRKİYE’ YE bu devleti yemeyen aşağılamayan çete dayak atmayan eşkıya kalmadı.

Sersem, devlet bayrağını bile koruyamayacak kadar haysiyetini onurunu namusunu kaybetmiş bir ordu ve badem bıyıklı polisleriyle TÜRKİYE’ Yİ çikita cumhuriyetine çevirdiler.

 

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Haziran.2014 - okkesb@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ - okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb E.mail: okkesb61@gmail.com,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Haziran.2014 - okkesb@gmail.com,

 

Diğer Haberler

  • DARBE KİMDEN GELİRSE GELSİN KARŞIYIZ..
  • TRABZONLULAR BİRLEŞİNİZ
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI…
  • KUL VE MAHLÛKAT HAKKI..
  • ADAM OLMAK–OLAMAMAK VE GAZETECİLİK
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI..
  • DERNEKLER KANUNUNA MUHALEFET
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP