PALOVİT

Palovit, Ermenice:Բալահովիտ – Balahovit, Rize ilinin Çamlıhemşin ilçesine bağlı 2600 Rakımlı, 150-200 Haneli bir yayladır.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

PALOVİT

Palovit, Ermenice:ԲալահովիտBalahovit,  Rize ilinin Çamlıhemşin ilçesine bağlı 2600 Rakımlı, 150-200 Haneli bir yayladır.

Palovit Yaylası

Çamlıhemşin'e olan uzaklığı 80 km'dir. Ulaşım eskiden, araba yolu olmadığı dönemde 2 gün kadar sürmekteydi. Şu anda arabayla 3 saatte ulaşılabiliyor. Trovit yaylası aşılarak bu yaylaya geçilir. Aralarında bir tepe bulunmaktadır.

Yayla 4 ayrı kısımdan oluşmaktadır. Her kısma ayrı ayrı köylüler gitmektedir. Çilingir, Ortaköy, Çoneva ve karşı kısımda yer alan Meleskur yaylasıdır bunlar.

Palovit'in diğer bir özelliği ise, bulunduğu vadi üzerinde en büyük yayla olmasıdır.

Palovit üzerinden Samistal, Kavrun, Ayder yaylalarına geçiş yapılabilmektedir. Buranın aşağısında Amlakit yukarısında ise Hapivanak yaylaları bulunmaktadır.

Palovit Şelalesi

Kaçkar dağları milli parkı içinde tabiat güzelliklerinden biridir. Zilkale harabesini geçtikten sonra başlayan şelale 15 m. yüksekliğindedir. Bu şelalede verilen molanın ardından yürüyüş "Çinçiva" köprüsünden devam etmektedir.

Palovit, Yol, Dozer, Hes, Doğa Katliamı

Palovit Vadisi'ne dozerler girdi geçtiğimiz yıl ve Amlakit yaylasına daha kısa yoldan ulaşmak için alt vadiden yol yapım çalışmalarına başladılar...

Şu anda yol yapım çalışması yapılmıyor ama yolun Hazindağ yaylasının dibine kadar gittiğini biliyoruz...
Geçtiğimiz yıl Yeşiller tarafından açılan dava reddedildi, o nedenle şimdi yeniden dava açmak gerekiyor..Böylesi bir davaya müdahil olmak isteyenler varsa lütfen bana bildirsin...

Desteklerinizi duyuru yaparak da verebilirsiniz...

O bölgede çalışan arkadaşlardan biri bana bu yol projesinin arkasında bir HES yapmak isteği olduğunu söyledi geçenlerde...

Çok geç olmadan Palovit Vadisi için harekete geçmemiz lazım... Selam ve saygılar;
Palovit Vadisi Duyarlılık Platformu adına; Uğur Biryol

PALOVİT VADİSİNE DOKUNMA

Çevreciler ve Köylüler Palovit Vadisi İçin Eylemde

10 Ağustos Pazartesi günü, bir grup çevreci ve bölge köylüleri Palovit Vadisi'nde yaylalara giden tarihi yolun başında buluşarak rant amaçlı yol yapımını protesto ettiler.

Basın açıklaması yapan "Palovit Vadisi Duyarlılık Platformu" sözcüsü, Doğu Karadeniz Dergisi Yayın Yönetmeni, çevreci aktivist Uğur Can Biryol, sözde Karadenizli Başbakanlar aracılığı ile yürütülen rant girişimlerine daha önce de olduğu gibi hukuk yoluyla engel olacaklarını açıkladı ve tüm halka destek çağrısında bulundu.

Eyleme katılan Karadeniz Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Adnan Genç, her şeye karşı çıkan bir grup olmadıklarını, ancak doğayı ve çevreyi korumak için uğraştıklarını belirtti. Genç, bölgeyle ilgili projelerini açıkladı "Çinçiva - Palovit patikası, Makrevis - Palovit keçi yolu ve Samistal - Amlakit Yayla yolu ile Hodaçur ile Tatar dağı ve Elevit Yaylası'nın bağlantı yollarının düzenlenmesi için projelendirme yapıyoruz. Yöreyi ziyaret edenlerin en fazla 3-4 kilometre yürüyerek tüm bu güzellikleri yaşamasını sağlayacağız..."

Biryol 1972'de yapılan dar yolun yaylacılık bittiği için artık ihtiyaç olmaması nedeniyle sadece güçlü debiyle yüksekten akan Palovit Şelalesini görmeye gidenlere patika yol olarak hizmet verdiğini açıkladı.

 

Fırtına Vadisi'ne yapılmak istenilen HES-Hidroelektrik Santrali girişiminin çevreci guruplar ve halk tarafından engellenmesine rağmen, bölgede rant sağlamaya yönelik çalışmalar sürüyor. Artvin ve Rize'ye yönelik neredeyse 180 civarında HES projesi, yüksek dağ köylerinden yukarılara doğru yapılmak istenen seyreltme ve fidanlama girişimleri, derelerin Karadeniz'e düzgünce ulaşmasını engelleyen sahil yolu ve son olarak vadilere açılmak istenen yollar var.

Yaylalar arası bağlantı amacıyla açılmak istenen yeni yollar halk ve çevreci guruplardan tepki görüyor.  Gazeteci Fehmi Abbasoğlu yaylacılığın bir çok bölgede bittiğini ya da bitmek üzere olduğunu dolayısıyla açılacak yolların işlevselliğinin olmadığını hatırlatıyor. Abbasoğlu yolların rant sağlama amacı güden girişimcilere ve hiçbir alt yapı hazırlığı olamayan turizmci sermayedarlara hizmet edeceğini söylüyor.

Basın açıklamasına Gola Kültür Derneği, WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı), TEMA Rize Şubesi, Bukla Seyahat, Derelerin Kardeşliği Platformu üyeleri katıldı.(ET/EÜ)

PALOVİT VADİSİNE DOKUNMA.!
Uğur BiryolTürkiye Su Meclisi - 3 Nisan 2010

 


KAÇKAR DAĞLARI EKOSİSTEMİ

Kaçkar Dağları ekosistemi içinde çok önemli bir yere sahip yaylalara gelişigüzel açılan yol çalışmaları, mahkeme kararlarına rağmen devam ediyor. Geçtiğimiz yıl Pokut ve Hazindağ yaylaları arasında yapılmak istenen yola dava açılıp, Trabzon Bölge İdare Mahkemesi “yürütmeyi durdurma” kararı vermesine rağmen, yola devam edilmişti.

Bu yolla ilgili tartışmalar sürerken önümüzdeki yıl da aynı yolun, bu kez Doğu Karadeniz’in 100 yıllık kesme taş evleriyle ünlü en yüksek yaylası Samistal’a ve oradan da Kaçkarlar’a kuzeyden çıkış noktası Yukarı Kavrun yaylasına devam ettirilmek istendiğini ve bunun da programa alındığını öğrendik. Şimdi de Amlakit yaylasına kısa sürede ulaşmak adına Palovit Vadisi ‘ne dozerler girmiş bulunuyor.

Başka Fırtına Yok.! Dünya Koruyor Biz Kesiyoruz.
Fırtına Vadisi, Fırtına Deresi’nin, Karadeniz kıyı çizgisinden başlayıp iç kısımlara doğru birden çok kola ayrılarak (Durak, Hemşin, Hala, Palovit, Elevit ve Tunca dereleri) Kaçkar Dağları’nın kuzey yamaçlarına kadar uzanmasıyla oluşuyor. Bölgede, alüviyal akarsu ormanları (kızılağaç), geniş yapraklı ılıman ormanlar (doğu kayını), iğne yapraklı doğu ladini ormanları, yapraklı ve karışık ormanlar, geniş alpin çayırlıklar ve kayalık habitatlar, nadir şimşir ormanları gibi Doğu Karadeniz’e özgü bütün habitatları burada bulmak mümkün.

Bu değerlerinden ötürü, Fırtına Vadisi ormanları, dünyada korumada öncelikli yüz alandan biri. Ayrıca bölge doğal sit alanı yani dokunulmaz, yapılaşma olamaz, inşaat yapılamaz, yol yapılamaz. Diğer ülkeler doğal alanlarını artırarak ve ekolojik politikalar üreterek sorumluluklarını yerine getirmeye çalışırken her nedense ülkemizde yeşili “yok etmek” için özel bir çaba sarf edilmesine anlam veremiyoruz.

Deniz Alası, Boz Ayı, Yaşlı Dev Ağaçlar İçin..!
Fırtına vadisi öyle bir biyolojik çeşitliliğe sahip ki Kaçkar Dağları ile birlikte 537 odunsu bitki, 136 kuş, 30 memeli, 21 sürüngen ve 116 endemik bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Fırtına, Hemşin ve Çağlayan dereleri, her yıl Karadeniz’den iç kısımlara göç ederek yumurtadan çıktıkları yere kadar yüzüp burada yumurtlayan dünyadaki tek denizalalarının da yuvası. Fırtına ve Palovit vadileri, içerdikleri doğal yaşlı ormanlarla, hem bölgenin, hem de ülkenin en bozulmamış birkaç orman ekosistemi arasında değerlendiriliyor. Palovit Vadisi kendine özgü endemik bitki çeşitliliğinin yanı sıra barındırdığı hayvan türleriyle de doğa koruma açısından büyük önem taşıyor. Türkiye’de en yoğun bozayı popülasyonun bulunduğu bölgelerden biri olan alanda, yaban domuzu, çengel boynuzlu dağ keçisi, yaban keçisi, kurt, tilki, çakal, yaban kedisi, vaşak, karaca ve porsuklar yaşıyor.


İş İşten Geçmeden.! Vadi Bütünüyle Korunmalı..
Tüm bölge aslında birçok kanunla korunuyor; Bern sözleşmesine taraf olan Türkiye bölgeyi koruma altına alacağını çok önceden taahhüt etmiş durumda. Ayrıca Türkiye yine imzaladığı AB katılım çerçevesinde; “Avrupa’nın yaban hayatı ve doğal yaşama ortamlarının korunması” sözleşmesi ile endemik ve doğal yaşamı korumakla yükümlü. Kendi kanunlarımızla doğal kültür turizm ve arlıkları açısından bölge birinci derece doğal sit alanı ilan edilmiş durumda.
Tüm bunlara rağmen hangi kanuna dayanarak ve hangi inisiyatifle bilinmez; halen ısrarla kepçeler bu doğal vadiyi mahvetmek için çalışıyor. Açılan davalara rağmen doğa rant uğruna kurban ediliyor.

İmzalanan anlaşmaları görmezden gelen, uluslararası sözleşmelere yokmuş gibi davrananlar, ihale alamayan yandaş müteahhitlere doğayı peşkeş çekenler, şark kurnazlığı ile aradan sıvışıp yol alacaklarını zannediyorlar.


Türkiye’nin Yağmur Ormanlarını Kestirme.!
Fırtına Vadisi başta hidroelektrik santraller olmak üzere, yol inşaatları, turizm ve çarpık yapılaşma, taş ocaklarının tehdidi altında. Bir de bunlara yaylaların birbirine bağlanması projeleri eklenince kirlenme kaçınılmaz oluyor. Fırtına Vadisi boyunca yer alan şimşir ormanları, dev yaşlı ormanlar yasa dışı kesimler nedeniyle azalıyor. Türkiye’nin yağmur ormanları planlı olarak yok ediliyor.
Bu nedenlerle hem yol isteyen yöre sakinlerinin hem de yaylaları birbirine bağlayıp jeep-safari turizmi yapmak isteyenlerin ve ilgili devlet yetkililerinin yapacakları bu katliamı görmeleri gerekiyor.

İş işten Geçmeden.!
Biz aşağıda imzası olanlar yapılan bu katliam için sesimizi duyurmak, bugüne kadar tüm projelere kayıtsız kalan politikaları protesto etmek ve “Palovit vadisine dokunma” demek için kamuoyunu göreve çağırıyoruz.

 

 

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Temmuz.2014 - okkesb@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ - okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb E.mail: okkesb61@gmail.com,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Temmuz.2014 - okkesb@gmail.com,

Diğer Haberler

  • BİR ÖLÜM & BİR ÖYKÜ & HALNAME
  • 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ DENİLİNCE.!
  • 10 KASIM ATATÜRK'Ü ANMA GÜNÜ VE HAFTASI
  • *AYNI FAY ÜZERİNDE BU BÜYÜKLÜKTE DEPREM OLMADI*
  • THE WORLD RALLİES İN THE FACE OF DİSASTER
  • ABD SAVAŞ GEMİSİ USS NİTZE İSTANBUL BOĞAZI'NDA
  • İSTANBUL’UN BÜTÇESİ EMİN ELLERDE
  • YENİLENEN YEREBATAN SARNICI TÖRENLE AÇILDI
  • KIBRISTA NELER OLUYOR.?
  • Kahvaltıya Atılan İmza:*BALIKESİR*
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP