ASLİ KUSURLU HÜKÜMET

Soma’da da Asli Kusurlu Devlet idi. Ermenek’te de Asli Kusurlu Devlettir.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

ASLİ KUSURLU DEVLET

Soma’da da Asli Kusurlu Devlet idi. Ermenek’te de Asli Kusurlu Devlettir.

 

Başsavcılıktan Ermenek açıklaması.!

Karaman Ermenek'teki maden ocağında su basması sonucu mahsur kalan 18 işçiye henüz ulaşılamadı.
Bakan Taner Yıldız, yaptığı açıklamada madendeki su tahliyesinden önce tahkimat ve oradaki malzemelerin çıkartılmasına önem verdiklerini belirtti. Yıldız gaz deşarjından endişelendiklerini kaydetti.
Başsavcılık Ermenek'teki kazanın ardından harekete geçti. Maden kazasının sorumluları için adli kontrol kararı çıkarıldı.


ÇOMÜ - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Zeki Karaca, Karaman'ın Ermenek İlçesi'ndeki su basan maden ocağında mahsur kalan 18 işçiye ulaşma çalışmalarının 6 ay sürebileceğini savundu.

 

 

GAZ DEŞARJI ENDİŞESİ 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, madendeki su tahliyesinden önce tahkimat ve oradaki malzemelerin çıkartılmasına önem verdiklerini belirtti. İşçilerin vardiyalı olarak çalıştığını belirten Yıldız, gaz deşarjından endişelendiklerini belirterek, ”Bundan sonra su seviyesi düşüşü olarak, 800 metrenin altına düştüğü için daha hassas davranmamız gereken bir nokta var. Ola ki 780’den daha sonra her hangi bir gaz deşarjı, karbondioksitle alakalı gaz deşarjı olmasın, kurtarma ekipleriyle ilgili herhangi bir risk oluşmasın” dedi. 

Gazetecilerin çalışmalar hangi derinlikte devam ediyor sorusuna Bakan Yıldız, şunları söyledi:

”800 kodun altına inildi. Bizim için önemli bir eşik noktasıydı. Bundan sonra her metre aşıldıkça, her su çekildikçe, karşımıza hangi tablonun çıkağını şu an bilemiyoruz. Çekme işi artık desandreden değil, nefeslik kısmından aktarılmış oldu. Her iki tarafından olası su çekme ihtimaline karşı güçleri artırıldı. Kullanmayacak dahi olsak bunların güçleri artırıldı. İlk amacımız 770’ler 780’ler koduna gelmek.”

 

ÖNCELİK İŞÇİLERE ULAŞMAK

Maden ocağıyla ilgili son geçtiğimiz haziran ayında yapılan denetim raporunda, ocakla ilgili 8 kusur bulunduğu ama bunların ayrıntılarının belirtilmediğinin sorulması üzerine Yıldız, şunları söyledi:

"Biz işçi kardeşlerimiz çıkartılana kadar bu konularla alakalı denetimlerin, idari soruşturmaların, müfettişlerin sayın Çalışma Bakanımızın görevlendirdiği iş müfettişlerinin her birisi, işlerine devam ediyorlar. Ama biz gündemimizi buraya yoğunlaştırmak istiyoruz. Doğru olan da budur. Öncelikli işçi kardeşlerimize ulaşmak, bunların her biri kamuoyuyla paylaşılacak. Sektörün içinde paylaşılacak, artılar neler, eksiler neler kimlerin ne ihmali var, bunlar kamuoyuna aktarılacak.” 

 

SİGORTASIZ İŞÇİ YOK

Sigortasız işçi var mı? sorusu üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ”Çalışan sayısı 180 kişi ve tamamının sigortalı olduğunu arkadaşlarımız tespit etti” dedi. İşçilerin 3 aydır ücret alamadığının belirtildiği ve bununla ilgili yardım kampanyası başlatılıp başlatılmayacağı sorusu üzerine de Bakan Çelik, bütün yaraların sarılacağını söyledi. 

 

BAŞSAVCILIK DA HAREKETE GEÇTİ 

Karaman’ın Ermenek İlçesi’nde kömür ocağında 18 işçinin mahsur kalmasıyla ilgili olarak soruşturma başlatan Ermenek Cumhuriyet Savcılığı, şüpheli sıfatında olanlar için adli kontrol kararı alındığını açıkladı.

 

SORUŞTURMA BAŞLTILDI, KAYITLARA EL KONDU

Başsavcılığının resmi internet sitesinde yapılan açıklamada, olayın ardından Başsavcı ve iki savcı ile birlikte soruşturmanın başlatıldığı; defter, evrak ve diğer bilgisiyar kayıtlarına el konulduğu bildirildi. Daimi Nezaretçi maden mühendisiyle görüşülerek, mahsur kalan işçi sayısı ve isimlerinin alındığı belirtilen açıklamada, değişik adliyelerin resmi bilirkişi listesinde isimleri bulunan uzman bilirkişilerle görüşüldüğü, üniversitelerden ve maden ve mühendis odalarından bilirkişi istenildiği; yine olayla ilgili olarak ellerindeki her türlü bilgi ve belgeyi göndermeleri için ilgili bakanlık ve kurumlardan faksla talepte bulunulduğu belirtildi. Üç gün boyunca kurtarma çalışmaları devam ettiği için madenin içine girip inceleme yapmanın mümkün olmadığının görülmesi üzerine diğer çalışmalara devam edildiği açıklandı.   

 

İŞTE O MADEN OCAĞININ İÇİ

ADLİ KONTROL KARARI GELDİ

Açıklamada, "Ayrıca şirketin diğer bürolarında da ilgili evrakların tespit ve el konulması için 30/10/2014 tarihinde arama yapılmıştır. Madende mahsur kalan işçilerin halen sağ veya ölü olarak çıkarılamamış olmaları nedeniyle, duruma göre kusur atfedilebilecek şüpheli kişilerin cezai sorumluluklarının farklılık arz edeceği göz önüne alınarak, bu aşamada elde edilen evraklar ve deliller üzerinde yapılan incelemelere göre, ileride kendilerine kusur atfedilebilecek yetkili ve görevliler hakkında şüpheli sıfatıyla CMK 109’uncu maddesi uyarınca Ermenek Sulh Ceza Hakimliğinden adli kontrol talebinde bulunulmuştur. Mahkemece talebimize uygun karar verilmiş ve verilen karar gereği için ilgili kuruma Başsavcılığımızca gönderilmiştir. Olaydan sağ kurtulan işçilerin ifadelerinin alınmasına başlanıldığı, bir önceki vardiyada görevli işçilerin de ifadelerinin alınmasına yönelik kolluğa talimat verildiği, kurtarma çalışmalarının halen devam etmesi nedeniyle madende bilirkişilerce inceleme yapılamadığından, olayın oluş şekli ile ilgili kesin olarak tespitin yapılamadığı, çalışmaların sonucuna göre soruşturmanın daha da derinleştirileceği” denildi. 

 

KORKUTAN İDDİA: 6 AYI BULABİLİR

ÇOMÜ Maden Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Zeki Karaca'dan çarpıcı bir iddia geldi. İşçilere ulaşmanın 6 ayı aşabileceğini belirten Doç. Dr. Karaca, şunları söyledi:

"Ermenek'teki kömür madeniyle ilgili şu anda iki teori üzerinde tartışmalar yapılıyor. Bir tanesi; üst kotlarda bulunan daha önceden üretim yapmış bir kömür ocağının suyla dolup bunun altta şuanda mahsur kalan işçilerimizin bulunduğu ocağı su basması. Diğeri ise yer üstündeki bir baraj veya bir gölün yer altından dalıp ocağı basması şeklinde iki teori üzerinde duruluyor. Kanaatim o ki yer altındaki su dolaşımı bu ocağı bastı. Bunun en önemli göstergelerinden bir tanesi 12 bin tonluk su miktarı ve suyun yükselmesi. Mevcut ocağın üretim noktalarından gelen toz ve çamurların suyla kavuşması sonunda balçığa dönüşmesi tahkimatı bozduğunu düşünüyoruz. Aksi halde yukarıdaki ocaktan bir su kanalından, büyük bir tünelden bunların hepsinin boşalıp çamurunun üstteki tahkimatı aşarak gelmesi söz konusu değil. Kurtarma ya da problemlerin başında göz ardı edilen en önemli sorun kanaatimce, buradaki balçık su, üst tarafta boşaltılsa dahi orada kalacaktır. Su tahkimata büyük bir zarar vermiş durumda. Burada mahsur kalan işçilerimize ulaşım belki 6 aylık bir zaman alacak. Belki daha fazla. Umarım daha kısa sürede biz bu işçilerimize ulaşabiliriz."

 

 

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Ekim.2014 - okkesb@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ -okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb E.mail: okkesb61@gmail.com,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Ekim.2014 - okkesb@gmail.com,

 

ASLİ KUSURLU DEVLET

Soma katliamı bilirkişi raporuyla TKİ, Bakanlık iş müfettişleri ve işveren ihmallerinin 301 madencinin ölümüne elbirliğiyle zemin hazırladığı ortaya çıktı. CHP Milletvekili Özgür Özel’in “Bilirkişi raporu hazır ama neden dosyaya girmiyor” diye sorduğu raporda kan donduran ayrıntılar yer alıyor. Raporda ayrıca katliamın sorumluları da tek tek belirlenmiş durumda…

Aydınlık’tan Gamze Çınlar ve Irmak Mete, Soma'da 301 işçinin hayatını kaybettiği maden katliamına ilişkin hazırlanan bilirkişi raporuna ulaştı. Soma soruşturması dosyasına giren raporda, Ocağın asıl sahibi olan Türkiye Kömür İşletmeleri ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Müfettişleri asli kusurludur denildi. Bunun üzerine savcılar, ikinci dalga operasyon için düğmeye bastı, aralarında Türkiye Kömür İşletmeleri'ne (TKİ) bağlı Ege Linyitleri İşletmesi (ELİ) görevlilerinin de bulunduğu 24 kişi gözaltına alındı.

Manisa'nın Soma ilçesinde geçen 13 Mayıs'ta Soma Kömür A.Ş.'ye ait maden ocağında meydana gelen iş cinayetinde 301 işçi yaşamını yitirdi. Maden Bilirkişileri Prof. Dr. Ercüment Yalçın, Prof. Dr. Ahmet Hakan Onur, Elektrik Bilirkişi Prof. Dr. Eyüp Akpınar ile A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Alpaslan Ertürk tarafından hazırlanan 126 sayfalık bilirkişi raporu 5 Eylül 2014 tarihinde Soma Cumhuriyet Başsavcılığı'na sunuldu. Ancak 18 Eylül'de soruşturma dosyasına girdi. Raporun sonuç bölümünde, katliamdaki kusur ve ihmaller maddeler halinde sıralandı.

TKİ MALİYET KAYGISIYLA MADENİ DEVRETTİ

Raporda, “Asli görevi kömür işletmeciliği olan, gerekli bilgi birikimi ve teknik personel desteğine sahip Türkiye Kömür İşletmeleri'nin, asıl işi olan yeraltı kömür üretimini, hizmet alım sözleşmesi ile, iş güvenliğini gözardı ederek, maliyet kaygısıyla alt işverene devretmesi nedeniyle TKİ Yönetim Kurulu Başkanı, TKİ İşletme Dairesi Başkanı asli kusurludur denildi.

'KAZA ÖNLENEBİLİRDİ'

Katliamın pek çok ihmal ve kusurun bir araya gelmesi sonucu gerçekleştiği vurgulanan raporda, “Kazanın önlenebilir olduğu fikri bilirkişi heyetimizce oluşmuşturifadelerine yer verildi. Ölümlerin kömürün kendiliğinden yanmasıyla oluşan karbonmonoksit zehirlenmesi sonucu meydana geldiği belirtildi. 16 Mayıs günü arama kurtarma faaliyetleri sırasında yangının sürdüğünü ifade eden bilirkişiler, olaydan iki ay sonra 16 Temmuz tarihinde yaptıkları ikinci keşif esnasında kömürün yanmaya devam ettiğini tespit etti.

TKİ VE ŞİRKET YANGIN RİSKİNİ BİLİYORDU

Eynez kömür sahasının 2006'da Ciner Holding'e ait Park Teknik A.Ş. tarafından TKİ'ye devredildiği hatırlatılan raporda, ocağın yüksek yangın riskinin devir başvurusunda vurgulandığına dikkat çekildi. Raporda, “Maden sahasının yüksek yangın riski taşıdığı TKİ ve işi devralan Soma Kömürleri A.Ş. tarafından bilinmektedir denildi.

 

SENSÖRLER DİKKATE ALINMADI

Rapordaki diğer dikkat çekici ayrıntılar şöyle:

- Gaz izleme sensörleri, olayın başlangıcını haber vermiş. Ancak bu durum şirket yetkilileri tarafından dikkate alınmamıştır.

- Sensörlerden gelen bilgiler, ocakta meydana gelen kazanın olacağını önceden bildirmesine rağmen, çalışmaların durdurulmaması çok önemli bir ihmali göstermektedir.

- Havalandırma şekli ve yöntemi, yangın tehlikesi olan bir yer altı ocağı için uygun değildir. Yangın çıkması durumunda mevcut CO maskelerinin kullanım süreleri de düşünüldüğünde, temiz havaya çıkış yapılabilecek bir mesafe söz konusu değildir. Bu durum ölümlerin yüksek olmasının nedenlerinden birisidir.

İŞTE KATLİAMIN SORUMLULARI

Katliamın asli sorumluları raporda şu şekilde sıralandı:

1- TKİ Yönetim Kurulu Başkanı

2- TKİ İşletme Dairesi Başkanı

3- TKİ-ELİ Kontrol Baş Mühendisi

4- TKİ-ELİ Soma Kömürleri A.Ş. Eynez Ocağı kontrol mühendisleri

5- Maden İşleri Genel Müdürü

6- 2010 yılından olay tarihine kadar Soma Kömürleri A.Ş. Eynez işletme projelerini inceleyen, denetleyen ve onay veren yetkili MİGEM kontrol ve Denetleme elemanları

7- Olay tarihinden önceki son iki yıl içerisinde Soma Kömürleri A.Ş. Eynez İşletmesi'nde denetim yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu İş Müfettişleri

8- İşveren (Yönetim Kurulu Başkanı)

9-İşveren vekilleri (Genel Müdür, İşletme Müdürü, İşletme Müdür Yrd.)

10- Ocak daimi nezaretçisi

11- Teknik nezaretçi

12- İş güvenliğinden sorumlu vardiya amirleri

13- İş Güvenliği uzmanları

14- Ocak havalandırma mühendisi

15- Sensör kayıtlarından sorumlu olan teknik personel, asli kusurlu

Emniyet Başmühendisi, teknik nezaretçi, daimi nezaretçi ve iş güvenliği uzmanlarının da konuya ilişkin olarak gereken uyarı ve müdahalelerde bulunmadıkları için tali sorumlu oldukları tespit edildi.

 

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Ekim.2014 - okkesb@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ -okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb E.mail: okkesb61@gmail.com,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Ekim.2014 - okkesb@gmail.com,

Diğer Haberler

  • DARBE KİMDEN GELİRSE GELSİN KARŞIYIZ..
  • TRABZONLULAR BİRLEŞİNİZ
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI…
  • KUL VE MAHLÛKAT HAKKI..
  • ADAM OLMAK–OLAMAMAK VE GAZETECİLİK
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI..
  • DERNEKLER KANUNUNA MUHALEFET
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP