RENNAN PEKÜNLÜ GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

Prof. Dr. Esat Rennan Pekünlü Son Dersten sonra, Cezaevi Öncesi Gözyaşlarını Tutamadı

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

RENNAN PEKÜNLÜ GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

Prof. Dr. Esat Rennan Pekünlü Son Dersten sonra, Cezaevi Öncesi Gözyaşlarını Tutamadı

İZMİR Ege Üniversitesi'nde, türbanlı öğrencilerin şikâyeti üzerine “Öğrenim özgürlüğünü engellediği" gerekçesiyle aldığı 2 yıl 1 aylık cezası Yargıtay tarafından onanan Prof. Dr. Renan Pekünlü, son kez kendisini uğurlamaya gelenlere, “Evren ve Evrim" dersini verdi.

İlgiden dolayı salonun merdivenlerine oturmak zorunda kalan ve kürsüye çıktığında ise, duygulanıp gözyaşlarına hâkim olamayan Pekünlü, “Beni ben yapan sizlersiniz. Bu son dersimiz değil. Daha yapacak çok işimiz var. Daha sona gelmedik" dedi.

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Uzay Bilimi ve Astronomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Renan Pekünlü, 2011 yılının Mart ayında fakülte binasına türbanıyla girmek isteyen

öğrencilerine tutanak tutup izin vermeyince, 

YÖK’e şikâyet edildi.

Bunun üzerine, YÖK'de, iznine rağmen türbanlı öğrencilerini almayan Renan Pekünlü, hakkında “Öğrenim özgürlüğünü engellediği" gerekçesiyle şikâyetçi olunca, 4'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.   

Bu davadan Pekünlü'ye verilen 2 yıl 1 ay hapis cezası, Yargıtay tarafından da onandı. “Anayasa'ya aykırılık ve adil yargılama hakkının engellendiği" gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne yapılan itirazın da reddedilmesi üzerine Prof. Dr. Renan Pekünlü için, AİMH'e de başvuruldu. Ancak bu süreç devam etmesine rağmen, hakkındaki cezanın onanmasından dolayı, infazı ertelenmedi, cezaevi süreci başladı.

SON DERSİNİ HALKA AÇIK VERDİ

Davalar sürerken emekli olan Prof. Dr. Rennan Pekünlü'den, öğrencileri, öğretim üyesi arkadaşları cezaevine girmeden önce son bir ders vermesini istedi. Bunun üzerine Prof. Dr. Pekünlü Bornova Belediyesi Nikâh Salonu'nda "Evrim ve Evren" konulu ders verdi. Bornova Belediyesi'nin yanı sıra, Ege Öğretim Elemanları Derneği, Tüm Öğretim Elemanları Derneği, Dokuz Eylül Öğretim Elemanları Derneği, Eğitim İş ve İzmir Tabip Odası'nın desteklediği etkinlikte, Prof. Dr. Renan Pekünlü ve eşi Belma Pekünlü, salonundakilerin, “Renan Hoca yalnız değildir" ve “AKP diktatörlüğü yıkılacaktır" sloganlarıyla içeriye girdi.

Salondaki kalabalıktan dolayı, arkadaşlarıyla merdivenlerde oturmak zorunda kalan Prof. Dr. Renan Pekünlü, özgeçmişinin okunmasının ardından son dersini vermek üzere kürsüyü çağırıldı. Uğurlamaya gelenlerin bu sırada bir kez daha, “Rennan hoca yalnız değildir" sloganları atıp uzun süre alkışlaması üzerine, Rennan Pekünlü, gözyaşlarını tutamadı. “Beni ağlattılar" diyerek dinleyenleri selamlayan Pekünlü, “Bu desteğiniz için çok teşekkür ederim. Beni ben yapan sizlersiniz. Bu son dersimiz değil. Daha yapacak çok işimiz var. Daha sona gelmedik" dedi. Prof. Dr. Rennan Pekünlü, daha sonra da, “Evrim ve Evren" dersini vermeye başladı.

İKİ DAVASI DEVAM EDİYOR

Bu arada Renan Pekünlü, aynı gerekçeyle, dört öğrencinin şikâyeti üzerine, 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle halen 9'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'nde, yargılanmaya devam ediyor. Geçen ay yapılan ilk duruşmanın ardından yargılama, 5 Şubat 2014 tarihine ertelendi. Bunun yanı sıra Prof. Dr. Renan Pekünlü'ye, yine dört kız öğrencinin aynı gerekçeyle açtığı bir başka dava ise, 9'uncu Asliye Ceza Mahkemesi tarafından, rektörlükten yargılama için izin alınmadığı gerekçesiyle, 2013 yılının nisan ayında iade edildi.

12 yıla adar hapis cezası istenen bu dosyayla ilgili olarak ise, Ege Üniversitesi Rektörlüğü'nün henüz izin vermediği, izin verilmesi halinde de o dosyalardan da bir kez daha Pekünlü'nün hâkim karşısına çıkacağı öğrenildi.

SEVGİ GÖSTERİLERİYLE UĞURLANDI

Prof. Dr. Renan Pekünlü, son dersini de öğrencileriyle akademisyenlere verdi.

’Evren ve Evrim’ dersini tamamlayan Prof. Dr. Pekünlü, ’Mustafa Kemal’in Askerleriyiz’ sloganları eşliğinde, yaptığı son konuşmasında, "Bu bildiğimiz anlamda bir ayrılık değil. Birleştirici etkisi olan bir ayrılık olacak" dedi.

Prof. Dr. Pekünlü, daha sonra kendisini en önde yere oturarak dinleyen eşi Belma Pekünlü ile birlikte, alkışlar arasında kendisini bekleyen araca bindi.

Bu sırada da yine uğurlamaya gelen sevenleriyle kucaklaşan, otomobilden uzanıp ellerini tutan  Prof. Dr. Pekünlü, "Yakında mücadeleye yanınıza geliyorum" dedi. Belma Pekünlü ise, eşinin arkasında olduğunu ve laiklik mücadelesini beraber sürdüreceklerini dile getirdi.

2 KİLOMETRE YÜRÜDÜ

Pekünlü, teslim olmak için Foça Açık Cezaevi’ne geldi. Cezaevi kavşağında kendisini karşılamaya gelenlere selam vermek için aracından inen Prof. Dr. Rennan Pekünlü, anayol kavşağından cezaevi nizamiyesine kadar 2 kilometrelik yolu, beraberindekilerle yürüyerek gitti.

Yolda sık sık ’Türkiye laiktir, laik kalacak’ sloganlarına da eşlik eden Pekünlü, aslında Atatürkçülükle ilgisinin olmadığı, ’Pekünlü’ olan soyismini ünlü yapmak için çaba gösterdiği esprisini yaptı.

Cezaevi girişinde de, Rennan Pekünlü, kendisini karşılamaya gelenlerden Fransız Devrimi’nde Bastil Hapishanesi’nin basılarak mahkûmların salıverilmesi gibi, kendisi için de, Foça Cezaevi’nin basılmasını esprisinde bulundu.

İKİ KİTABI YANINDA GÖTÜRDÜ

Son olarak yanında John Steinbeck’in ’Gazap üzümleri’ ile çok sevdiği yabancı bir karikatüriste ait kitabı yanında götürdüğünü anlatan Rennan Pekünlü, yaşanan bu süreci bir kitapta da toplayabileceğini açıkladı. Prof. Dr. Rennan Pekünlü, daha sonra eşi Belma Pekünlü ile arkadaşlarına tek tek sarıldıktan sonra cezaevinin bahçe kapısından içeriye girdi.

Bu sırada, yanına gelen 7 yaşındaki Vedat Doğa Yeşilyurt’un üzerinde ’Seni seviyorum Rennan amca’ yazılı resmi alan Pekünlü, bunu da herkese gösterdikten sonra cezaevi görevlileriyle birlikte, valizlerinin kontrolü için teslim noktasına geçti.

 

 

PEKÜNLÜ: YİNE YAPARIM

Profesör Pekünlü bugün son dersini verdikten sonra cezaevine girecek.

Uzay profesörü türban uyarısı nedeniyle cezaevine giriyor

İki yıl önce türbanlı öğrencileri derse almadığı ve üniversite bahçesinde fotoğrafladığı iddia edilen Profesör Pekünlü son dersini verdikten sonra cezaevine girecek.

Pekünlü dün CNN Türk'te telefonla katıldığı programda hakkındaki iddialara cevap verdi.

ŞİKÂYET EDENLER KENDİ ÖĞRENCİLERİ DEĞİL

Şiakyetçi olan öğrencilerin kendi öğrencileri olmadığını belirten Pekünlü, öğrencilerin eğitim ve öğretimlerinin engellendiği durumunun yalan olduğunu belirtti.

Öğrencilerin durum belgelerini mahkemeye delil olarak vermek istediğini, ancak hiçbir kurumun bu belgeleri kendisine vermediğini belirten Pekünlü, bu belgeleri başka kanallardan elde edip mahkemeye sunduğunu belirtti.

"Şimdi bugün itibarıyla üniversitelere başörtüsü ile girmek serbest. O günkü koşullar değişti. Bu koşullarda nasıl davranırdınız.?" sorusuna Pekünlü şöyle yanıt verdi:

"Ancak Anayasa Mahkemesi'nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararları hala geçerlidir. Bugün türbanlı öğrenciler üniversilere girebiliyorlarsa bu tamamen fiili bir durum ve yasaya, Anayasa'ya, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı davranıyorlar."

 

Derste Türbanı Engellediği İçin Yarın Hapiste

Türbanla derse gelen öğrencisi F.N.G.'nin fotoğrafını çektiği ve derse almayarak eğitim hakkını engellediği iddiasıyla 2 yıl 1 ay hapis cezası alan Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri eski Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rennan Pekünlü, yarın cezaevine girecek

Başörtüsü nedeniyle ilk kez hapis cezası alan kişi olan Pekünlü, Foça Açık Cezaevi’ne girmeden önce de son dersini verecek. Prof. Pekünlü, Perşembe saat 10.00’da İzmir Bornova Büyük Park içinde yer alan Evlendirme Dairesi’nde ‘Evren ve Evrim’ konulu son dersini verip, öğleden sonra teslim olacak.

Pekünlü yaşananlarla ilgili şunları söyledi: “Engizisyon önünde diz çöküp pişmanlığa davet edilen Galileo’dur.

Yazgısı yanmak üzerine çizilmiş olan gökbilimciler, bir anlamda üzerinde çalıştıkları cisimlerin yazgısına öykünürler. Ancak bu, bilinçli, kendini tüketici bir öykünmedir.

Çevresini aydınlatabilmek için kendisini tüketmesi gerektiğini üzerinde çalıştığı yıldızdan ve kendisine örnek olan ozanından, Nazım Hikmet’ten öğrenmiştir:

Ben yanmasam/

Sen yanmasan/

Biz yanmasak/

Nasıl çıkar/

Karanlıklar aydınlığa.”

 

2 DAVA DAHA VAR

Prof. Pekünlü, İzmir 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nce, türbanlı öğrencileri Anayasa Mahkemesi ve Danıştay kararlarını hatırlatarak derslere almadığı gerekçesiyle ‘Eğitim öğretimi engelleme’ suçundan 2012’de 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Cezası Yargıtay’ca onaylanan Pekünlü için benzer 2 dava daha görülürken, bu davalar kapsamında da 12 yıl hapsi isteniyor.

 

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul –Kasım.2014 - okkesb@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ -okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb E.mail: okkesb61@gmail.com,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul –Kasım.2014 - okkesb@gmail.com,

Diğer Haberler

  • BİR ÖLÜM & BİR ÖYKÜ & HALNAME
  • 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ DENİLİNCE.!
  • 10 KASIM ATATÜRK'Ü ANMA GÜNÜ VE HAFTASI
  • *AYNI FAY ÜZERİNDE BU BÜYÜKLÜKTE DEPREM OLMADI*
  • THE WORLD RALLİES İN THE FACE OF DİSASTER
  • ABD SAVAŞ GEMİSİ USS NİTZE İSTANBUL BOĞAZI'NDA
  • İSTANBUL’UN BÜTÇESİ EMİN ELLERDE
  • YENİLENEN YEREBATAN SARNICI TÖRENLE AÇILDI
  • KIBRISTA NELER OLUYOR.?
  • Kahvaltıya Atılan İmza:*BALIKESİR*
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP