IPSOS & ARAŞTIRMADA YENİLİKLER KONFERANSI

Yalnızca Araştırmanın Gelişimine Odaklanan Ve Geliri Sosyal Projelere Aktarılan Tek Konferans Olan Araştırmada Yenilikler Konferansı, 4 Haziran 2015’te Four Seasons Bosphorus’ta Gerçekleştirildi.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

IPSOS & ARAŞTIRMADA YENİLİKLER KONFERANSI

 

 

Yalnızca Araştırmanın Gelişimine Odaklanan Ve Geliri Sosyal Projelere Aktarılan Tek Konferans Olan Araştırmada Yenilikler Konferansı, 4 Haziran 2015’te Four Seasons Bosphorus’ta Gerçekleştirildi.

medyagunebakis.com, İstanbul, 4 Haziran 2015

Araştırmada -Oyun Değiştiren- Yenilikler Konuşuldu

Pazarlama ve araştırmanın en sıcak konuları, Ipsos Group Kurucusu ve CEO’su Didier Truchot’nun katılımıyla, alanında uzman global araştırmacılarla ve Vural Çakır’ın Konferans Başkanlığında Araştırmada Yenilikler Konferansı’nda ele alındı.

Moderatörüğünü CNN TÜRK’ten Ebru Baki’nin gerçekleştirdiği konferansın açılış konuşmasında Ipsos Türkiye CEO’su Sidar Gedik şunları iletti: “Araştırmada Yenilikler Konferansımızın bu yıl altıncısını gerçekleştiriyoruz. Bu konferans bir paylaşım platformu… Hem bilgiyi paylaşmaya çalışıyoruz hem de sosyal dayanışma içinde oluyoruz. Doğru pazarlama, ekonomik ve sosyal kararlar için araştırmanın önemi yadsınamaz.

Dünya’daki birçok gelişmeyi araştırmaya bağlı analizler ve kararlar sağlıyor. Biz araştırmacılar da sürekli yenilik peşindeyiz. Baş döndürücü hızla ilerleyen global ve yerel yenilenmeye ayak uydurmak ve hatta önüne geçmek zorundayız. Oluşan yeni koşullara ayak uydurabilmek, yeni düşünme yöntemleri, yeni analiz teknikleri yaratabilmek ve hatta bazen basit bir soru formuna daha önce akıl edilmemiş yepyeni tek bir soru yazabilmek bile çok önemli. Hayatın devam ettiği her anda yenilenme devam ediyor ve edecek.”

Konferansın topluma katkı sağlama işlevi her yıl olduğu gibi bu yıl da devam etti. Konferansa katılım, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’na bağış yapılarak sağlandı. Toplanan bağışlarla Mor Çatı Dayanışma Merkezi’nin yenilenmesi ve Mor Çatı Kadın Sığınağı’na destek olunması planlandı

Konferansta pazarlama ve araştırma dünyasının gündemine oturan yeni teknolojiler, Reklam İzleme Ölçümleri ve Geri Bildirim Yönetiminde oyunun nasıl değiştiği global uzmanlarca anlatıldı.

Aynı zamanda seçim sonrasında Türkiye’yi nasıl bir ekonomik ve politik ortamın bekliyor olduğunu uzmanlar tartıştılar.

Konferansın Diğer Konu Başlıkları Ve Konuşmacıları:

 

40 Yıllık Bir Başarı Öyküsünden Geleceğe Notlar

Didier Truchot, 1975 yılında Fransa’da kurduğu araştırma şirketini bugün 87 ülkede 16000 çalışanı olan bir dünya devine dönüştürdü.

 Didier Truchot aynı zamanda bu sektörde araştırmacı olarak şirket kurup halen de bu şirketi yöneten nadir lider ve girişimcilerden. Bu başarının ilham verici hikayesini Ebru Baki’ye anlattı. Aynı zamanda gelecekle ilgili öngörülerini iletti. Seçim araştırmaları konusunda ise uluslararası deneyimlerini anlattı.

 

Oyunbozanlık Zamanı

Ipsos Türkiye Başkanı ve aynı zamanda Araştırmada Yenilikler Konferans Başkanı Vural Çakır Oyunbozanlık Zamanı başlıklı sunumunda Araştırmada ve Pazarlamada Oyun Bozan trendleri anlattı. Vural Çakır sunumunda şunlardan da bahsetti: “Araştırma sektörü çok ciddi bir ayrışma içinde. Eskiyi ufak tefek değişikliklerle sürdüren istatistik üreticisi olmakla, iş sonuçlarına doğrudan etki yapacak şekilde veri kullanma yetkinliği geliştirmek arasında. Birinci grup eski araştırma tekniklerini, eski örnekleme yaklaşımları ile kullanıp yüzdeler üretiyor ve bu yüzdelerle ilgili ufak tefek yorumlar yapıyor. Ayrışmanın bu tarafı giderek değer kaybediyor. İkinci grup ise veriyi hangi amaçla kullanacağını bilerek hareket etme doğrultusunda ilerliyor ve değer kazanıyor.”

Sözde ve Gerçekte İnovasyon ve Oyun Değiştiren Teknolojiler

İnsanı anlamak, karar verme mekanizmalarını keşfetmek, pazarlama ve iletişim stratejilerini belirlemek için en temel noktalardan birisi. Pazarlama araştırmaları da gelişen teknoloji sayesinde bu amaca her gün daha da net yaklaşmaya çalışıyor. Teknoloji, araştırma ve pazarlama tekniklerini de geliştiriyor ve yeni trendler oluşuyor. Ipsos’un bu teknolojileri kullanarak geliştirdiği pazarlama araştırma trendlerini Ipsos’un Global Inovasyon Başkanı ve aynı zamanda Ipsos Hollanda’nın Ülke Genel Müdürü olan Carlo Stokx anlattı.

Ipsos Türkiye Inovasyon Direktörü Tolga Kahraman ise bu tekniklerin ve trendlerin yerel uygulama örnek ve önerilerini katılımcılarla paylaştı.

Tüm bu teknolojiler arasında yüz kodlama teknolojisi, neuroscience gibi özellikle beyan dışı teknikler ön plana çıkıyor. Bahçeşehir Üniversitesi’nden Dr. Mustafa Balkaya ise Nörobilimin geldiği son noktayı ve araştırmada nörobilimden nasıl yararlanılacağını ve en etkili kullanım alanlarını bu konferansta aktardı.

Tek Yönlü Sıkıcılıktan Çok Yönlü Aksiyonlara – Reklam Ölçümleri

Reklam yatırımlarını yapmadan önce veya yaptıktan sonraki gelişimi düzenli olarak takip etmek, marka iletişiminin hedef kitleye en etkili şekilde gerçekleştirildiğinden emin olmak tüm pazarlama profesyonellerinin ve yöneticilerin hassas konularından. Ipsos bu alandaki global bilgi ve deneyimini 4 Haziran’da örnekleriyle anlattı.

Ipsos’un tüm dünyadaki Reklam İzleme (Tracking) faaliyetlerini yürüten, Reklam ve Marka İletişimi uzmanlarından Gerry Hahlo araştırmada yenilikler konferansı’nda reklam izleme çalışmalarıyla çok yönlü aksiyonlara nasıl varılacağını anlattı.

Geri Bildirim Yönetiminde Oyun Nasıl Değişti.?

Müşteri ile ilişki kurmak önemlidir ile başladı oyun ve hayatımıza CRM girdi. Zamanla gördük ki, bu ilişkide müşterilerimizin yaşadığı deneyim kritiktir ve CEM ile ifade ettik bu değişimi... Bugünlerde deneyimleri alma ve analiz etme konusunda yine oyun değişiyor. Her alanda, her platformdan, her fırsatta, günlük, hatta anlık olarak deneyimleri almak ve ilgili süreç birimlerine aksiyon alanı üretecek deneyimleri iletmek gerekiyor. Bu konuda Ipsos Loyalty Global CEO’su Ralf Ganzenmueller geri bildirim yönetiminde değişen bu oyunun detaylarını katılımcılarla paylaştı.

7 Haziran Seçimlerinin hemen öncesinde Ekonomik ve Sosyal açıdan Türkiye Senaryoları değerlendirildi.

Ebru Baki’nin modetörlüğünde gerçekleştirilen panelde Hürriyet Köşe Yazarı Uğur Gürses ve Prof. Dr. Kerem Alkin ve Ipsos Türkiye CEO’su Sidar Gedik seçim sonrası Türkiye’yi bekleyen ekonomik ve tüketici davranışlarıyla ilgli senaryoları değerlendirdi.

CNN TÜRK Haber Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Boratav’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde ise önce Ipsos İngiltere Politik Araştırmalar Direktörü Gideon Skinner söz aldı İngiltere’deki seçim araştırmalarından bahsetti. Sonrasında Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan ve Hürriyet Daily News Genel Yayın Yönetmeni Murat Yetkin seçim sonrasındaki Türkiye’nin politik ortamıyla ilgili senaryolarını paylaştılar.

Ayrıca konferansta Kadına Şiddete Karşı Mücadele konusunda araştırmalar ve politika önerilerinin tartışıldığı özel bir panel de gerçekleştirildi. BloombergHT Ekonomi Müdürü Özlem Dalga’nın moderatörlüğünde  gerçekleştirilen bu özel panelde, Oyuncu Tuba Ünsal Kadının İnsan Hakları-Yeni Çözümler Derneği Başkanı Doç. Dr. Pınar İlkkaracan, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’ndan Esen Özdemir ve Ipsos Sosyal Araştırmalar Enstitüsü’nden Semiha Feyzioğlu da değerlendirmelerini iletti.

 

IPSOS HAKKINDA:

Ipsos, dünyanın lider araştırma şirketlerinden Ipsos Grubunun bir parçası olarak reklam, müşteri ve çalışan memnuniyeti, pazarlama, medya, kamuoyu araştırmaları ve geleceği tahmin, modelleme ve danışmanlık uzmanlıkları sunan global bir pazar araştırma şirketidir. 500’e yakın çalışanı ile Türkiye’nin en büyük araştırma şirketidir.

Kendisini tutkulu araştırmacıların ve araştırmanın evi olarak tanımlayan Ipsos, TÜİK’den sonra ülkemizin en fazla araştırmacıya sahip olan kuruluşudur. Deneyimli araştırmacıları ile müşterilerinin işlerini geliştirmeleri için, ilk yaratıcı aşamadan,  marka / hizmet / ürün gelişme evrelerine kadar olan tüm süreçte ileri araştırma araçlarıyla, yüksek kalitede çözüm üretir. Ipsos, hızlı tüketim, perakende, dayanıklı tüketim, sağlık, teknoloji, finans, otomotiv, medya, turizm ve daha pek çok alanda müşterileri ile çözüm ortağı olarak çalışır.

ISO20252 ve Güvenilir Araştırma Belgesi (GAB) sahibi olan Ipsos, çalışmalarını bu kalite standartları çerçevesinde yürütür.

 

Araştırmada Yenilikler Konferansı 2015 Konuşmacıları

Didier Truchot, Ipsos Kurucusu ve Başkanı

Didier Truchot, Ipsos’un kurucusu, ve Ipsos Grubunun Icra Kurulu Başkanı ve CEO’sudur.

Paris’e yakın Boulogne kentinde, 30 Kasım 1946’da doğmuştur.

Paris Sorbonne Universitesi Ekonomi Bölümünden mezun olduktan sonra, 1969 yılında yine Paris’te yer alan ve iyi bilinen Pazar ve kamuoyu araştırmaları firması olan IFOP enstitüsünde kariyer hayatına başladı. Burada daha sonradan ortak olacağı Jean-Marc Lech ile tanıştı.

1975 yılında Ipsos’u kurdu ve reklam ve medya alanında standartlaşmış araştırma ürünleri sunma stratejisini ortaya çıkardı. 1982 yılında, IFOP’un Başkanı olan Jean-Marc Lech şirkete katıldı ve Ipsos kamuoyu araştırmaları yapmaya başladı. O günden Aralık 2014’e kadar, Didier ve Jean-Marc Ipsos’un eşbaşkanlığını yürüttüler ve Ipsos’u reklam, pazarlama, müşteri sadakati, medya, kamuoyu ve araştırma yönetimi olarak adlandırılan altı alanda uzmanlaşmış Global Pazar Araştırma Firması haline getirdiler. Aralık 2014’te Jean-Marc’ın vefatından sonra Didier Truchot Ipsos’un Başkanlık görevini devam ettirmektedir.

1999 yılında borsaya açılan Ipsos, Eurolist (NYSE – Euronext Paris)’e kotedir.

Ekim 2011’de Ipsos, Aegis Group’un Pazar araştırma şirketi olan Synovate’i satın almıştır. Birleşen iki şirket Ipsos’u, 87 ülkede faaliyet gösteren ve 16,000’den fazla çalışanı olan dünyanın üçüncü en büyük Pazar araştırma grubu haline getirmiştir.

Didier, heyecanlı bir spor taraftarıdır ve basketbol maçlarını seyretmeyi çok sever.

 

Vural Çakır, Ipsos Türkiye Başkanı 

Araştırmada Yenilikler Konferans Başkanı

ODTÜ Ekonomi bölümünde eğitimini tamamlayan Vural Çakır, kısa bir reklam ve bankacılık denemesinin ardından Zet Araştırma Şirketi'nin kurucuları arasında yer aldı. 1993 yılında ACNielsen'la birleşerek Zet Nielsen adını alan şirketin ortağı ve genel müdürü olarak 2000 yılının sonuna kadar görev aldı. 2001'de KMG Pazarlama Hizmetleri Grubu'nu kurdu ve 2007 senesine kadar bu grubun başkanlığını yaptı. 2007 senesinde dünyanın 2. büyük araştırma şirketi olan Ipsos'la KMG ortaklığı gerçekleşti. Vural Çakır,  2011 yılında Synovate şirketini de bünyesine katan Ipsos’un 2015 senesine kadar Türkiye CEO'luğu görevini yürüttü. Vural Çakır halen Ipsos’un Türkiye Başkanı olarak çalışmalarını sürdürmektedir.

Mesleki dergilerde çok sayıda makalesi yayınlanan Vural Çakır,  2008 – 2013 yılları arasında Bilgi Üniversitesi Pazarlama İletişimi Yüksek Lisans Programı Adschool’da öğretim görevliliği yapmıştır. Vural Çakır’ın, "Geleceğe Dokunuş" ve "İş Hayatının - Okulda Öğretilmeyen - 21 Gizli Kuralı" isimli kitapları bulunmaktadır. Vural Çakır aynı zamanda Türkiye’yi Anlama Kılavuzu Araştırması ve TV Programının yaratıcılarındandır.

 

Sidar Gedik, CEO, Ipsos Türkiye

Kabataş Erkek Lisesi'ni bitirdikten sonra lisans eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimini ise Marmara Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünde tamamladı.

1997'de başlayan araştırmacılık hayatı Internet sektöründe çalıştığı birkaç yılın dışında 14 yılı KMG ve sonrasında Ipsos'ta olmak üzere yaklaşık 18 yıldır devam ediyor. Bu sürenin son 12 yılını müşteri ve çalışan deneyimi araştırmaları üzerine çalışarak geçirdi. Bu konuda bir de yüksek lisans tezi yazdı. Son 8 yıldır Ipsos Loyalty genel müdürlüğü ve Ipsos Türkiye icra kurulu üyesi olarak görev yapıyordu. 2015 itibarı ile Ipsos Türkiye CEO’su olarak atandı.     

Evli, 2 çocuk babası. Yelken sporu ile uğraşmayı ve futbolu yakından takip etmeyi seviyor.

 

Ebru Baki, CNNTÜRK Ekonomi Müdürü,

Parametre Program Yapımcısı ve Sunucusu

Araştırmada Yenilikler Konferans Moderatörü

Marmara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü mezun olan Baki, üniversite eğitimine devam ederken Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi'nde staj yapmaya başladı.

Lise'den itibaren belirli dönemlerde eğitim amacıyla yurtdışında bulundu ve öğrenci değişim programları ile çeşitli burslardan yararlandı.

İletişim Fakültesi'nden sonra Marmara Üniversitesi İDBF Uluslararası İktisat Bölümü'ne devam etti. Hürriyet Gazetesi'nde stajyerlikten muhabirliğe uzanan 7 yıllık bir dönem geçirdi.

Bilişimden, iş dünyası ve tüketici haberleri ile ilgili çeşitli ödüller kazandı.

Hürriyet'ten sonra televizyon macerası başladı. CNN TÜRK'te ekonomi haberlerini sunmaya başladı. 2001'den bu yana CNN TÜRK'te ekonomi programı hazırlayıp ve editörlük yapıyor.

Baki CNN TÜRK'te Parametre ve Ebru ile Pazarlık programlarını sunuyor.

Ebru Baki, ''Bu mesleğe çok saygın ve başarılı isimlerle adım attım. Onların yanında yetiştim ve yetişiyorum'' diyor.

Yarı dönemli olarak aldığı konservatuar eğitimini ise hayatı boyunca her alanda en büyük yardımcı olarak görüyor. Baki'ye göre dünyanın en güzel sporu binicilik; piyano ise onun için bir tutkudur.

 

Carlo Stokx,

Ipsos Hollanda Ülke Müdürü ve

Ipsos Chief Innovative Solutions Director

1960 Hollanda, Roterdam doğumlu olan Stox, Eindhoven Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve Yönetim Bilimi Bölümü’nden yüksek şeref derecesiyle mezun olmuştur. 1987 yılına kadar orduda teğmen rütbesinde görev yaptıktan sonra, şirket kurtarma ve TAM (Turnaround Management) İyileştirme Yönetimi alanlarında uzmanlaşmış Hollandalı bir danışmanlık şirketi olan KWW’ye katılmıştır. Hem Hollanda’da hem de diğer Avrupa ülkelerinde çeşitli şirketlerin iyileştirme çalışmalarını başarılı bir şekilde yönettikten sonra, 1995 yılında şirketin ortağı olmuştur. Şirketin 1997 yılında Deloitte Consulting tarafından satın alınmasının ardından, kariyerine Deloitte’un uzmanlaşmış strateji uygulama kolu olan Braxton Associates’te Strateji Direktörü olarak devam etmiştir. 1999’da çalışmaya başladığı piyasa araştırma şirketi Interview-NSS’yi daha sonra satın almıştır. Ardından bu şirketi Synovate’e satmış ve Synovate’de Global Operasyon ve Bilgi Hizmetleri CEO’su olarak görev yapmaya başlamıştır. Synovate’in Ipsos tarafından satın alınmasından bu yana, Ipsos Yönetim Kurulu Üyesidir. Ipsos Hollanda’nın Ülke Müdürü olmanın yanısıra Avrupa Ortadoğu ve Afrika (EMEA) Bölgesindeki yerel inovasyonları koordine etmekten de sorumludur. 

 

Dr. Mustafa G. Balkaya

Mustafa G. Balkaya Lisans eğitimini Cerrahpaşa tıp fakültesi Tıbbi biyolojik bilimler bölümüne tamamladı.

Yüksek lisans için gittiği Almanya Berlin Charite Tıp fakültesinden Medical Neuroscience (Tıbbi sinirbilim) master ve doktorasını aldı. Doktora sonrası bilimsel çalışmalarına Harvard Tıp fakültesi, Massachusetts General hospitalda devam etti. Kendisi 2015 yılından itibaren Bahçeşehir üniversitesi Tıp fakültesi Fizyoloji ana bilim dalında Yard. Doç olarak görev yapmakta. İnme (beyin felçi) ve beyin travması sonucu ortaya çıkan psikolojik rahatsızlıklar ve bunların deneysel modellerinin yanı sıra genel olarak insan davranışı ve karar verme mekanizmaları bilimsel çalışma alanları arasında. 

 

Tolga Kahraman

Ipsos Türkiye Inovasyon Direktörü Tolga Kahraman, Marmara Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı Bölümü’nden mezun olmuştur. Bilgisayar yazılımcısı olarak Piar Gallup ta başladığı kariyerine 1994 yılında Synovate Araştırma’da Veri Analiz departmanında devam eden Tolga Kahraman, 1996 yılında Bölüm Yöneticisi olarak atanmıştır. 2001 yılında Marketing Mix bölümünde göreve başlamış ve conjoint modelinin yerleştirilmesi ve geliştirilmesi çalışmalarında yer almıştır. 2008-2010 yılları arasında Veri Analiz ve CATI Bölüm Yöneticisi olarak görev yaptıktan sonra, 2010 yılından itibaren Modelleme&Analiz Direktör Yardımcısı pozisyonunda görevini sürdürmüştür.

 

Gerry Hahlo, Ipsos Connect,

Global Tracking Director

Gerry Hahlo, Londra’da bulunan uzman reklam araştırmaları ajansı Hall & Partners’da Genel Müdür olarak görev yaptıktan sonra, 2003 yılının başında Ipsos’a katılmıştır. Hahlo, bir reklam ajansında planlamacı ve reklam araştırmacısı olarak 25 yıldan fazla deneyime sahiptir.

Araştırma alanındaki deneyimi; aralarında İngiltere’deki en büyük tüketici lansmanı olan Milli Piyango’nun piyasaya sürülmesi de dâhil olmak üzere en büyük izleme çalışmalarında deneyim sahibidir. Bunlara ek olarak, en son dokuz devlet özelleştirmesinin sekizinin araştırma programlarının sorumluluğunu üstlenmiştir.

Ipsos’a katıldıktan sonra, Gerry Hahlo’nun ana sorumluluk alanı şirketin geniş çaplı global izleme “tracking” programlarının uygulanmasını geliştirmek ve izleme araçlarına uyum sağlanmasına ve standartlara yönelik prosedürleri oluşturmak ve global raporlamayı sağlamak olmuştur. Daha sonra Ipsos Connect’teki en büyük global izleme programlarını yönetmiştir.

Gerry Hahlo, halen Ipsos Connect marka değeri ve reklam takip çalışmalarının geliştirilmesi ve bu alanda en iyi uygulamaların hayata geçirilmesi yönünde atılan adımları yönetmekte ve bu görevinde global marka ve iletişim izleme programlarına bizzat katkıda bulunmaktadır. Görevi Ipsos deneyimini, bilgisini ve hizmetlerini uygulayarak Ipsos müşterileri için üretilecek değeri maksimize etme fırsatlarını belirlemektir. Bu anlamda müşterilerin hızla değişen ortamdaki ihtiyaçlarını karşılayacak yeni araç ve hizmetlerin geliştirilmesiyle yakından ilgilenmektedir.

 

Ralf Ganzenmueller,

Ipsos Loyalty Global CEO

Ralf Ganzenmüller Nisan 2013’te Ipsos Loyalty’nın Global CEO’su ve Ipsos Yönetim Kurulu (MBEC) üyesi olarak atanmıştır. 2007’den bu yana çalışmakta olduğu Ipsos’ta, Ipsos Almanya’nın CEO’su olarak görev yapmıştır. MBA derecesine sahip olan Ganzenmueller, piyasa araştırma sektöründe hem müşteri hem de araştırmacı olarak 20 yıllık deneyime sahiptir.

Ipsos’un öncesinde, İsveç’in Lund şehrinde kurulu GfK İsveç’in CEO’su olarak beş yıl görev yapmış, bundan önce de IRI/GfK Perakende Hizmetleri’nin Hamburg Ofis Direktörü olarak Kuzey Almanya’daki önemli müşterilere verilen hizmet ve danışmanlıktan sorumlu olmuştur. Ralf Ganzenmueller, piyasa araştırma sektörüne müşteri kanadından katılmış olup, daha önce Bacardi Martini’nin Ticari Pazarlama Yöneticiliğini üstlenmiştir.

 

Uğur Gürses,

Hürriyet Gazetesi Köşe Yazarı

Uğur Gürses Ankara’da doğdu. 1985 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, İktisat Bölümü’nden mezun oldu.

Çalışma hayatına 1986 yılında T.C. Merkez Bankası’nda başlayan Uğur Gürses; döviz kuru politikası, döviz rezerv yönetimi ve açık piyasa işlemleri alanlarında çalışmıştır.

1994 yılında özel kesime geçen Gürses, 2000 Eylül ayına kadar ticari bankalarda üst yöneticilik yapmıştır.

Gürses, bankacılığı bırakarak 2000-2005 arasında CNN TÜRK televizyonunda ekonomi yorumculuğu yaptı. 2012 yılında SKYTÜRK360 televizyonunda sürdürdü.

Uğur Gürses, 1999 yılında Yeni Yüzyıl gazetesinde başladığı günlük ekonomi ve finans yazılarına, daha sonra Yeni Binyıl gazetesinde devam etti. 2001 yılından beri Radikal gazetesinde sürdürdüğü yazıları, 2014 yılından beri Hürriyet gazetesinde de yayınlanmaktadır.

 

Prof. Dr. Kerem Alkin,

İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Görevlisi,

MOBİLSİAD Başkanı

28 Haziran 1965, İstanbul doğumlu olan Prof.Dr. Kerem Alkin İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde tamamladığı lisans eğitiminin ardından, lisansüstü eğitimini İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Ana Bilim Dalı’nda yüksek lisans programı ile sürdürmüştür. Doktorasını 1993 yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Ana Bilim Dalı’nda tamamlayan Alkin, akademik kariyerine 1987 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi araştırma görevlisi olarak başlamıştır.

1999 – 2001 yılları arasında İ.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Para-Banka Bilim Dalı Başkanlığı görevini yürüten Alkin’in, 1998 yılında hak kazandığı Doçentlik unvanı sonrasında, Profesörlük ataması 2004 yılında, İstanbul Ticaret Üniversitesi Ticari Bilimler Fakültesi nezdinde İktisat Ana Bilim Dalı kadrosuna yapılmıştır.

Kerem Alkin, 1987 ile 2001 yılları arasında görev yaptığı İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ndeki öğretim üyeliği görevi sonrasında, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yaptığı dönemde, 2001-2014 arası, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü, Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü, Uluslararası Ticaret, Bankacılık-Finans ve son olarak İktisat Bölüm Başkanlığı görevlerini de yürütmüştür.

11 Mart 2014 tarihinde üstlendiği Nişantaşı Üniversitesi bünyesinde üstlendiği Rektörlük görevini, 23 Mart 2015 tarihinde tamamlayarak, 26 Mart 2015 tarihinden itibaren, İstanbul Medipol Üniversitesi İşletme ve Yönetim Fakültesi öğretim üyeliği görevini üstlenmiş olup, aynı zamanda Harp Akademileri Komutanlığı bünyesinde de öğretim üyeliği görevini sürdürmektedir.

Türkiye'nin saygın medya gruplarında, 1990 yılı ocak ayından itibaren, pek çok haftalık ve aylık dergiye, ulusal düzeyde günlük gazetelere köşe yazısı ve araştırmalar yazmayı sürdüren Prof. Dr. Kerem Alkin, CNBC-e ve SkyTürk 360 televizyon kanallarının kuruluşunda ve yorumcu olarak ekranda görev almış; Bloomberg HT Televizyon Kanalı'nın genel yayın yönetmenliği görevini de yürütmüştür. Prof.Dr. Alkin, halen Yeni Şafak köşe yazarlığı ve TVNet Televizyon Kanalı yorumculuğu görevini de yürütmektedir.

Fransızca ve İngilizce bilen Prof.Dr. Kerem Alkin evli ve 1 çocuk babasıdır.

 

Ferhat Boratav,

CNN TÜRK Haber Genel Yayın Yönetmeni

1959 yılında İstanbul’da doğan Ferhat Boratav, orta öğrenimini İstanbul Erkek Lisesi’nde tamamladıktan sonra Boğaziçi Üniversitesi Tarih bölümünden mezun oldu. Fransa’da, Grenoble Üniversitesi’nde “Türk Göçmen İşçiler” üzerine master çalışması yaptı.

Medya kariyerine Nokta Dergisi’nde başladı, 1987’de BBC Türkçe Yayınlar Servisi’nde radyo habercisi ve sunucu olarak çalışmak üzere Londra’ya gitti. 1992’de Türkiye’ye döndü, kısa süre bir televizyon yapım şirketinde çalıştı, sonrasında haberciliğe geri dönüp altı yıl ATV Haber Dairesi’nde, Haber Müdürü olarak görev aldı.

1999 yılında, CNN TÜRK Genel Yayın Yönetmeni olarak Doğan TV Grubu’na katıldı. 2011 yılından bu yana, Haber Genel Yayın Yönetmeni olarak görev yapıyor. 2012 yılında, Doğan Yayın İlkeleri’nin oluşturulmasına liderlik etti.

Ferhat Boratav Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesinde düzenli olarak ders veriyor. Açık Toplum Vakfı Yönetim ve Danışma Kurulları üyesi. 65+ Yaşlı Hakları Derneği’nin kurucuları arasında, Yönetim Kurulu üyesi. Michigan Üniversitesi Knight-Wallace Gazetecilik Burs Programı’nın Danışma Kurulu üyesi ve bursiyerlerin her yıl Türkiye’ye yaptıkları eğitim turunu yürütüyor.

Prof. Hale Bolak’la evli, İngilizce, Fransızca ve Almanca biliyor. Oda müziği, caz ve etnik müzik dinliyor, Türkiye tarih araştırmalarını yakından takip etmeye çalışıyor. Üniversite yıllarında uğraştığı tiyatroyu, Fransa yıllarında yaptığı aşçılığı hala kariyerinin önemli halkaları olarak görüyor.

 

Gideon Skinner,

Ipsos MORI Politik Araştırmalar Direktörü

Ipsos MORI Politik Araştırmalar Lideri / Genel Seçim Araştırmaları ve Kamu Hizmetleri Reformları, Güven, Algı Göstergeleri Kullanımı, İçgörü ve Kamu Sektörü İtibar Çalışmaları Alanında 18 Yıllık Deneyim / Ipsos MORI Political Monitor Endeksi ve Understanding Society Araştırmalarının Koordinatörü / İngiltere’de bir çok Medya Kuruluşunda Politika Yorumculuğu

 

Murat Yetkin, Gazeteci,

Hürriyet Daily News Genel Yayın Yönetmeni

Hürriyet Daily News Genel Yayın Yönetmeni  Murat  Yetkin gazetecilik kariyerine 1981 yılında başladı ve BCC World servisine Ankara’da 1986 yılında katıldı. Deutsche Welle  ve AFP gibi önemli uluslararası haber kuruluşlarını kapsayan organizasyonlarda çalıştıktan sonra yurt içi basında diplomasi ve savunma editörü olarak o zamanki adıyla Turkish Daily News’te 1991 yılında görev aldı.

Yetkin daha sonra, Türkiye’nin ilk saatbaşı haber kanalı olan NTV’nin kurucu kadrosuna dahil oldu ve ve NTV Ankara ofisini kurdu. Ardından 2001 yılında genellikle politika ağırlıklı, diplomasi, güvenlik, ekonomi başlıklarıyla güncel olayları değerlendiren düzenli olarak köşe yazılarını kaleme aldığı Radikal Gazetesi’nin Ankara Bürosunun şefliği görevine başlayarak yazılı basına yeniden dönüş yaptı. Hürriyet Daily News’teki güncel pozisyonuna 2011 yılından itibaren devam etmektedir.

Yetkin, Türkiye’nin uluslararası ilişkileri ile ilgili dört kitabın yazarıdır:

•Ateş Hattında Aktif Politika – Ortadoğu, Balkanlar, Kafkaslar  Üçgeninde Türkiye (1992),

•Avrupa Birliği Bekleme Odasında Türkiye (2002),

•Tezkere-Irak Krizinin Gerçek Öyküsü(2004),

• Kürt Kapanı – Şam’dan İmralı’ya Öcalan (2004)

Ankara Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nin makine mühendisliği bölümünden mezun olan Yetkin, aynı zamanda Eisenhower  ve Georgetown Üniversite’si Liderlik Grubu üyesidir.

1959 doğumlu, evli ve bir kız çocuk babasıdır.

 

Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan,

1965 yılında İstanbul’da doğdu. TED Ankara Koleji’nin ardından Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümünden mezun oldu. Yüksek lisans ve doktorasını İstanbul Üniversitesi’nde tamamladı ve 1995 yılında İskoçya’da bulunan St. Andrews Üniversitesi’nde Uluslararası Güvenlik Okulu’nu bitirdi. 1998’de doçent, 2003’te de profesör oldu. Yayınlanmış çok sayıda ulusal ve uluslararası makalesi ve 9 kitabı bulunmaktadır. Kitapları arasında Geleceğin Haritası, Uluslararası İlişkiler Düşüncesi, Dil İnsanı Konuşur, Tarihin Sonundan Barışın Sonuna ve Büyük Resmi Görmek’i sayabiliriz.

Deniz Ülke Arıboğan’ın İstanbul Üniversitesi’nde başlayan akademik kariyeri İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversite’lerinde devam etti. 2007-2010 yılları arasında Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü olarak görev yapan Prof.Dr.Deniz Ülke Arıboğan 2010 - 2014 yılları arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Mütevelli Heyeti Üyesi olarak görev yaptıktan sonra Mart 2014'ten itibaren İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak Şubat 2015'ten itibaren de İstanbul Bilgi Üniversitesi Danışma Kurulu Başkanı olarak görev yapmakta ve akademik çalışmalarını sürdürmektedir.

Deniz Ülke Arıboğan Ocak 2013 itibari ile, Denizbank bağımsız yönetim kurulu üyesi olarak atanmış ve aynı bankanın yönetim kurulu başkan vekilliğine seçilmiştir.

Arıboğan aynı zamanda Albert Einstein tarafından kurulan “Dünya Sanat ve Bilimler Akademisi" üyesidir.

 

Tuba Ünsal

1981 yılında İstanbulda doğdu. Eğitim hayatını babasının memur olması sebebiyle Kırklareli, Şanlıurfa,İzmir ve İstanbul gibi şehirlerde sürdürdü. Üniversteyi Bilgi Üniverstesi Fotoğraf ve Video bölümünde okudu. Los Angeles'ta çeşitli seminerle katıldı ve oyunculuk workshopları aldı. 2009 dan beri oyunculuk mesleğinin yanı sıra yaratıcı proje geliştirme ajansı TUBA'nın yönetimini ve Creative Liderliğini yapmaktadır.

 

Özlem Dalga

Özlem Dalga lise eğitimini İsviçre’deki L’institut le Rosey’de tamamladıktan sonra Amerika’da Northwestern Üniversitesi’nde İletişim ve Ekonomi okudu. Beş yıl boyunca CNBC-e TV’nin kurucu kadrosunda yer aldı. 2003-2004 döneminde Koç Üniversitesi’nde Executive MBA yaptı.

2007-2010 yılları arasında Habertürk TV Ekonomi Müdürü olarak görev yaptı. 2009 yılında MÜSİAD tarafından verilen “Yılın Ekonomi Programı” ödülünü, 2010 yılında da Ekonomi Gazetecileri Derneği tarafından verilen “Yılın Röportajı” ödülünü kazandı.

Özlem Dalga’nın ekranlardaki başarılarını sıralayacak olursak:

Davos’ta Bloomberg yöneticileri ile birlikte yer aldı. IMF başkanı ile özel bir röportaj gerçekleştirdi. Tony Blair, Angel Gurria, Muhtar Kent, Indra Nooyi ve Nouriel Roubini de dahil olmak üzere küresel liderlerle röportajlar yaptı. 2009 yılında Davos’tan 19 canlı röportaj yaptı. Erdoğan ve Perez arasında yaşanan “one minute” krizinin ardından eğlence kanallarından sonra haber kanalını reytinglerde 4 numaraya taşıdı. Irak savaşı başladığında haberleri sundu.

Ciner Grubu ve Bloomberg TV arasındaki müzakerelerde aktif olarak yer aldı. Bloomberg HT TV’de Ekonomi Müdürü’dür. Perşembe günleri “YÖNETİM KATI” adlı programı sunmaktadır ve Habertürk Gazetesi’nde ekonomi ile ilgili haftalık köşe yazıları yazmaktadır.

Ödülleri

-Yılın Röportajı, 2010 Ekonomi Gazetecileri Derneği

-Yılın Ekonomi Programı, 2009 MÜSİAD

 

Pınar İkkkaracan

Pınar İlkkaracan, Kadının İnsan Hakları-Yeni Çözümler Derneği başkanı, Medeni Kanun Reformu Kadın Koalisyonu ve Türk Ceza Kanunu (TCK) Kadın Platformu kurucu üyesidir.

 Yasal reformları amaçlayan bu platformların koordinasyonunu üstlenmiştir. Türkiye ve Almanya’da kadın-erkek eşitliği için yasal reformlar, kadına karşı şiddet, kadının insan hakları eğitimi, Müslüman toplumlarda kadın hakları ve barış konusunda uluslararası çalışmalar yürütmüştür.

Kadının Statüsü ve Nüfus ve Kalkınma konusundaki çeşitli Birleşmiş Milletler (BM) komisyon toplantılarına 1999'dan itibaren cok kez Türkiye hükümeti adina BM resmi delegasyonlarına atanmış ve bu konulardaki tüm uluslararası BM konferenaslarına katılmıştır.  

Sıcak Yuva Masalı: Aile içi Şiddet ve Cinsel Taciz (1996), Müslüman Toplumlarda Kadın ve Cinsellik (2000) ve Orta Doğu’da Cinselliğin Çözümlenmesi (2008) adlı kitaplarının ve birçok araştırma makalesinin yazarıdır. Kadının insan hakları alanında ulusal ve uluslararası düzeyde yaptığı katkılardan ötürü 2007 yılında Gruber Vakfı Uluslararası Kadın Hakları Ödülü’nü almıştır.

 

Esen Özdemir, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı

İşletme ve Kamu Yönetimi okudu. Şu anda Siyaset bilimi üzerine yüksek lisans yapıyor. Amargi Kadın Kooperatifi ve Cinsel Şiddete Karşı Kadın Platformu'nda yer aldı. Amargi Feminizm Tartışmaları 2011 ve  Amargi Feminizm Tartışmaları 2012 kitaplarının editörlerinden biri. Halen Mor Çatı gönüllüsü ve çalışanı,

 

Semiha Feyzioğlu, Ipsos Türkiye Sosyal Araştırmalar Enstitüsü

2004 yılında Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişikiler bölümünde (İngilizce) lisans eğitimini, 2005 yılında Sabancı Üniversitesi Avrupa Çalışmaları bölümünde yüksek lisans eğitimini tamamladı. 2006 yı¬lında başladığı araştırma hayatını Ipsos Sosyal Araştırmalar Enstitüsü’nde sürdüren Semiha Feyzioğlu çeşitli kurum ve kuruluşlar için sosyal araştırma projeleri yürütmektedir.

Kadın, aile ve şiddet konuları üzerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı için “6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un Etki Analizi”, “Boşanma Nedenleri”, “Türkiye Aile Yapısı İleri İstatistik Analizi Araştırması” ile “Tek Ebevenyli Aileler Araştırması”; Sabancı Üniversitesi “Türkiye’de Beyaz Yakalı Kadınlara Yönelik Aile içi Şiddet” ile UNICEF için “Aile içi Şiddet ve Çocuk İstismarı” araştırmalarını yürütmüştür

    

Neden Araştırmada Yenilikler Konferansı.?       

Bütün dünyada örnekleme bazlı pazarlama araştırmaları, yoğun rekabet ortamındaki şirketlere ışık tutan ve bir yol haritası çizmesini sağlayan bilimsel çalışmalardır. Bu çalışmalar şirketlerin operasyonlarında bir rehber niteliği taşırlar. Sektörlerinde lider şirketler araştırma çalışmalarına önem verir. Bu şekilde araştırmada yeni gelişmeleri takip ederler, pazarları iyi tanırlar ve pazarlama stratejilerini bu araştırmaların ışığında geliştirirler.

Çeşitli sektörlerdeki kuruluşlara hizmet veren araştırma şirketleri ise bir adım önde hareket edebilmeli, araştırma trendlerini çok daha erken yakalayabilmeli, bunları müşterilerine sunabilmelidir. Araştırma şirketleri bu alanda gelişmeleri yakalayabilmek adına öncelikle kendi kurumları için araştırma çalışmaları yaparlar. Elde edilen sonuçlarla müşterilerine araştırma hizmetlerini sunarlar.

Tüm bu zincirde uzmanların, profesyonellerin, şirket yöneticilerinin bir araya geldikleri platformlarda paylaşılan bilgiler büyük bir değer taşır. Rekabet ortamında oluşturulan bu işbirliği yani bilgi paylaşımı, sektörün tüm paydaşlarını destekler ve büyümesini sağlar. “Markalar nasıl yaratılıp geliştirilir, pazar potansiyelleri nasıl tahmin edilir, pazar trendleri nasıl yorumlanır” gibi pek çok konuda sektöre ışık tutulur. 

İşte Ipsos Türkiye, bu amaçla, yani araştırma sektörünün büyümesi, gelişmesi, yenilikleri yakalayabilmesi ve bu sayede tüm sektörlerin rekabet edebilir hale gelmesini sağlama amacıyla bu tür platformları oluşturmada öncülük eder.

Ipsos Türkiye’nin 2009 yılında başlattığı ve bu yıl dördüncüsünü düzenlediği Araştırmada Yenilikler Konferansı, alanında saygın uzmanların en yeni bilgilerini ülkemizdeki araştırma sektörünün hizmetine sunmayı amaçlar. Bu tür bilgi paylaşımı, araştırma sektöründe büyüyerek lider konuma ulaşan Ipsos Türkiye için bir çeşit kurumsal sosyal sorumluluktur.

Ipsos Türkiye, Araştırmada Yenilikler Konferanslarına katılım şartlarını sosyal sorumluluk projeleri ile birleştirmiştir. Konferansa katılımı, 2009 konferansı için Sokak Çocukları Rehabilitasyon Derneği’ne, 2010 yılı konferansı için Milliyet Gazetesi ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ortak projesi olan Baba Beni Okula Gönder kampanyasına, 2011-2012 ve 2013 yıllarındanki konferanslar için Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’na bağış yapılması şartını koyan Ipsos Türkiye, 2015 konferansı ile de Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’na destek yaratmaktan büyük bir onur ve gurur duymaktadır.

 

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul–Haziran.2015 – okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ -okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb E.mail: okkesb@telmar.net,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,- okkesb@gmail.com,

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul–Haziran.2015 – okkesb61@gmail.com,

 

 

25 Yıldır Hayatlarımızı Savunuyoruz.!

25. Yılımızda Dayanışmayla Güçleniyoruz.!

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, kadına yönelik şiddetle mücadele amacıyla kurulmuş Türkiye’deki ilk örgütlenmelerden biri.  Mor Çatı kurulduğu 1990 yılından itibaren, kadına yönelik şiddetle mücadelenin ve kadın dayanışmasının sembolü oldu.

25 yıldır, şiddetin sorumlusunun fail olduğunu unutmadan, şiddete maruz kalan kadın ve çocukları yargılamadan dinledi ve ihtiyaç duydukları desteği, kendi imkânları ölçüsünde verdi.  Bunun yanı sıra, biriktirdiği bilgi ve deneyimi katıldığı toplantılar, panellerin yanı sıra medya organları aracılığıyla da toplumun her kesimi ile paylaşmayı önemsedi,  çalışmalarını yayına dönüştürerek bu bilgiyi herkesi için erişilebilir kılmaya çalıştı.

Dayanışma Merkezi faaliyetleri destek sağlıyor.

25 yıldır Mor Çatı gönüllüleri şiddete uğrayan kadınlarla dayanışma sağlıyor. Merkez, çalışmalarını kadınlara yardım etmek üzere değil, şiddete karşı kadın dayanışmasını oluşturmak, birlikte mücadele etmek üzere yürütüyor. Dayanışma Merkezinde Mor Çatı’ya yaşadıkları şiddetten uzaklaşmak için başvuran kadınlarla görüşmeler gerçekleştiriliyor, seçenekler birlikte gözden geçiriliyor ve ihtiyaç duyulan desteklere erişim için yönlendirmeler yapılıyor. Bunun yanı sıra şiddet yaşamanın getirdiği umutsuzluğu, suçluluk duygusunu, utanç ve korkuyu yenebilmek, yeni yaşam seçenekleri oluşturabilmek için psikolojik danışmanlık sağlanıyor. Kadınlar yasal hakları ve bunları nasıl kullanacakları bilgisine erişmek için Mor Çatı gönüllüsü avukatlardan hukuksal destek alıyor.

Bugüne kadar 35 binden fazla kadın ve çocuk dayanışma merkezinde sosyal, hukuki ve psikolojik destek aldı.

Sığınak faaliyeti yürütüyoruz.

Mor Çatı bugüne kadar 3 ayrı sığınak çalışması gerçekleştirdi. Mart 2009’dan bu yana bağımsız sığınak faaliyetini Şişli Belediyesi ve Mor Çatı dostlarından sağladığı destekle sürdürüyor.

Yürütülen 3 ayrı sığınak çalışması ile 379 kadın ve 453 çocuk sığınak desteği aldı. Bu destekler sayesinde, birçok kadın şiddete maruz kalmasının kendi suçu olmadığını ve şiddetsiz bir hayatı kurabilecek güçte olduğunu fark etti. 

Sığınaksız Bir Dünya İçin Yaşasın Kadın Dayanışması.!

Mor Çatı, kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda farkındalığı güçlendirmek, yasalarda, uluslararası sözleşmelerde ve bunların uygulanmasında karşılaşılan sorunlara yetkililerin dikkatini çekmek için de mücadele ediyor. Diğer kadın örgütlenmeleri ile birlikte düzenlenen kampanyalar, hukuksal süreçlerin izlenmesi, kadınların tanıklıkları aracılığıyla elde edilen bilgilerin paylaşılması, kadınlardan yana dönüşümlerin yolunu açmakta.

 

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul–Haziran.2015 – okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ -okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb E.mail: okkesb@telmar.net,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,- okkesb@gmail.com,

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul–Haziran.2015 – okkesb61@gmail.com,

Diğer Haberler

  • BİR ÖLÜM & BİR ÖYKÜ & HALNAME
  • 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ DENİLİNCE.!
  • 10 KASIM ATATÜRK'Ü ANMA GÜNÜ VE HAFTASI
  • *AYNI FAY ÜZERİNDE BU BÜYÜKLÜKTE DEPREM OLMADI*
  • THE WORLD RALLİES İN THE FACE OF DİSASTER
  • ABD SAVAŞ GEMİSİ USS NİTZE İSTANBUL BOĞAZI'NDA
  • İSTANBUL’UN BÜTÇESİ EMİN ELLERDE
  • YENİLENEN YEREBATAN SARNICI TÖRENLE AÇILDI
  • KIBRISTA NELER OLUYOR.?
  • Kahvaltıya Atılan İmza:*BALIKESİR*
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP