DEVLET GÜVENCESİNDE 15 AĞUSTOS 1461 ANMASI

Ortodokslar Fener Rum Patriği Bartholomeos öncülüğünde Sümela Manastırı'nda 6. Buluşarak Trabzon Rum İmparatorluğunun yıkılışındaki kayıpları için anma gerçekleştirdiler.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

DEVLET GÜVENCESİNDE

15 AĞUSTOS 1461 ANMASI

Ortodokslar Fener Rum Patriği Bartholomeos öncülüğünde Sümela Manastırı'nda 6. Buluşarak Trabzon Rum İmparatorluğunun yıkılışındaki kayıpları için anma gerçekleştirdiler.

TRABZONLULAR

FETİH YILDÖNÜMÜNÜ YİNE KUTLAMADILAR

Trabzon Valiliği ayin sırasında bir sorun yaşanmaması için manastır içinde, Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri ile Özel Güvenlik görevlendirilirken, manastır alanında sağlık ekipleri de hazır bulunduruldu. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da ayini Bartholomeos, yönetti.


Ortodoks Hristiyanlar Trabzon’un Maçka ilçesi Altındere Vadisi’nde bulunan tarihi Sümela Manastırı’nda ayin için 6. kez buluştu.

88 yıl aradan sonra ilk kez dinler arası diyalog anlaşmaları çerçevesinde 15 Ağustos 2010’dan itibaren yılda bir kez, bir günlüğüne  Hristiyan Ortodoks’ların ayin yapmasına izin verilen Sümela Manastırı’nda, bu yıl da Hristiyan âleminde "Meryem Ana’nın göğe yükseliş günü" bahane edilerek, kutsal sayılan 15 Ağustos 1461 anma ayini için toplanıldı.

Fener Rum Patriği Bartholomeos’un ayin öncesi manastıra gelişi sırasında Trabzonlu kemençeciler her yıl olduğu gibi bahşiş almak için sıraya geçtiler.

Trabzon Valiliği Ayincilerin güvenliğini sağlamak amacıyla manastırın girişine gelen ziyaretçilere, özel giriş kartları verdi. Giriş kartları görevlilerce kontrol edilmesinin ardından içeriye alındı.

Ayin sırasında bir sorun yaşanmaması için manastır içinde Valilik, Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri ile Özel Güvenlik görevlendirilirken, manastır alanında sağlık ekipleri de hazır bulunduruldu. 

15 Ağustos 1461 – 2015 ayini saat 10.30 da başladı. Bartholomeos, önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da ayini yönetti. Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Rusya, Gürcistan, Ukrayna  gibi  Ortodoks  ülkelerden gelen yaklaşık 450 kişinin katıldığı ayinde konuşan Barteolemos, barış çağrısı yaptı.

Barteolemos, konuşmasında; “Bir kere daha Karadeniz’deyiz Bir kere daha Sümela’dayız. Bize bu fırsatı veren devlet adamlarına devlet makamlarına minnettar olduğumuzu ifade etmek isterim. Sayın Trabzon Valisi’ne, gereken tedbirleri almış olan emniyet teşkilatına özelikle teşekkür ediyorum. Ülke güvenliği için canlarını hiçe sayan hizmet eden emniyet mensuplarına vermiş olduğu şehitler için baş sağlığı dileriz. Biraz önce Rumca konuşurken, bugünkü ayinimizden Ortadoğu’da, Afrika’da, Ukrayna’da barış için dua ettiğimizi söyledim. Mustafa Kemal Atatürk ile Venizelos’un temelinin attıkları Türk- Yunan dostluğuna değindim.

Son günlerde memleketimizde müessir olayların biran evvel sona ermesi vatandaşlarımız huzur refah içerisinde yaşaması için Allah’a yakardık aynı zamanda. Genç insanlar hayatlarını kaybetmemesi, anaların, babaların, eşlerin ve çocukların perişan olmaması, en büyük ve en öncelikli dileğimizdir. Eminiz ki bu dileklerimize bu dualarımıza hepiniz katılıyorsunuzdur. Karşılıklı sevgi ve saygı barışı ve çözümün temelidir. Bu düşüncelerle burada hazır bulunan Müslüman kardeşlerimizin ve tüm misafirlerimizin buradan selamlıyor ve sıhhat ve afiyetler diliyorum” ifadelerini kullandı.
Ayin, yapılan dualar ve okunan ilahiler ile son buldu.

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul –Ağustos.2015 – okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ -okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb E.mail: okkesb@telmar.net,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,- okkesb@gmail.com,

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul –Ağustos.2015 – okkesb61@gmail.com,

 

 

ARSIZ, NURSUZ, HIRSIZ GELMEDİ

Bizim Toprak, Toprak Olduktan Beri,

Bunun Gibi Arsız Daha Gelmedi.!

Bu Kadar Sap Yiyip Saman Bırakan,

Ağzı Çirkin Yüzü Nursuz Gelmedi.!

Zehir İle Yaremizi Elledi,

Ateş İle Terimizi Yelledi,

Bizim Elin Anasını Belledi,

Böyle Dinsiz, Böyle Hırsız Gelmedi.!

Aşık Mahsuni Şerif

 

Peyami SUNGUR, İstanbul Temmuz.2015 – robbe@ttmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/  - okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb E.mail: okkesb61@gmail.com,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,- okkesb@telmar.net,

Peyami SUNGUR, İstanbul Temmuz.2015 robbe@ttmail.com,

Diğer Haberler

  • DARBE KİMDEN GELİRSE GELSİN KARŞIYIZ..
  • TRABZONLULAR BİRLEŞİNİZ
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI…
  • KUL VE MAHLÛKAT HAKKI..
  • ADAM OLMAK–OLAMAMAK VE GAZETECİLİK
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI..
  • DERNEKLER KANUNUNA MUHALEFET
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP