CUMHURİYET 92 YAŞINDA

29 Ekim Törenleri Sivilleşti, Atatürk Kültür Merkezi'ndeki Törende Tanklar Yürümeyecek

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

CUMHURİYET 92 YAŞINDA

29 Ekim Törenleri Sivilleşti, Atatürk Kültür Merkezi'ndeki Törende Tanklar Yürümeyecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve üst düzey devlet erkânı Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) Cumhuriyet Bayramı törenlerine katılıyor. 29 Ekim törenleri bu yıl ilkleri yaşıyor, sivilleşen törenlerde tanklar yürümeyecek.

Cumhuriyetin ilanının 92. yıl dönümü dolayısıyla  AKM - Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen kutlamalara devletin zirvesi tam kadro katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile üstü açık klasik araçtan tören birliklerini denetledi, vatandaşlar ve öğrencileri selamlayarak bayramlarını kutladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra protokolde yer alanlarla tek tek tokalaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a TSK - Türk Silahlı Kuvvetleri Atlı Tören Kıtası ve Cumhurbaşkanlığı Motosikletli Timi eşliğinde tören birlikleri eşlik etti.

MOZART'TAN TÜRK MARŞI

İlk kez törenlerde yer alan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Çok Sesli Korusu'nun 150 kişilik ekibi, İstiklal Marşı'nı seslendirdi. Koro, 'Ah bir ataş ver', 'Al Fadimem' ve 'Çökertme' gibi eserleri Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gelişi öncesinde Mozart'ın Türk Marşı ile Ulvi Cemal Erkin'in Köçekçe'sini ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gelişi sonrasında seslendirdi.


Törende 4 lise öğrencisi Arif Nihat Asya'nın 'Bir bayrak rüzgar bekliyor' şiirini okudu. Daha sonra Türkiye Halk Oyunları Federasyonu ve Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü ekipleri Türkiye'nin 7 bölgesini temsil eden halk oyunları ekipleri sahne aldı. Ankara'daki aşırı rüzgar nedeniyle daha önce planlanan paraşüt atlayışı iptal edildi.

Tören programındaki bir diğer değişiklik ise geçmiş yıllarda çeşitli gösteriler gerçekleştiren öğrencilerin yerini profesyonel ekiplerin alması oldu. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'nın 24 kişilik Tüfekli Gösteri Takımı ilginç bir gösteri sundu.

Gösteri sırasında Erdoğan'ın Orgeneral Akar'la yaptığı kısa süreli keyifli sohbeti dev ekranlara yansıdı.

Geçit törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meclis Başkanı İsmet Yılmaz, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş, Tuğrul Türkeş, Yalçın Akdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Bakanlar Kurulu'nun bazı üyeleri, yüksek yargı mensupları, kuvvet komutanları, yabancı misyon şefleri ile Ankara Garnizonu'nda görevli subay ve astsubaylar katıldı.

 

BİLAL ERDOĞAN'IN OKCULAR TAKIMI
Bu yılki tören geçişinde, ilk defa tank, top, roketatar gibi silahlı sistemlerinin yerini de sivil geçişlere bıraktı. Geçit töreninde, Türkiye İzcilik Kulübü, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın Türkiye'de öğrenim imkânı sağladığı yabancı öğrenciler kendi ülke bayraklarıyla, Türkiye'nin 7 bölgesinden yerel kıyafetli ekipler, Bilal Erdoğan'ın Kurucular Mütevelli Heyeti'nde yer aldığı Okçular Vakfı'ndan atlı okçular, Polis Meslek Yüksekokulu ve özel harekatçılar, AFAD Kurtarma Timi, UMKE, Kızılay gönülleri gibi bazı devlet kurumları ilk kez katıldı. Madalya kazanmış milli sporcularla öğrencilerin de bulunduğu geçit töreninde, gaziler en ön sırada yerlerini aldı.

Ankara Seymenleri, tören geçişine Birinci Meclis'in dev bir maketiyle katıldı. Türk Hava Yolları hostes ve pilotları da ilk kez 29 Ekim törenlerinde yerini aldı. THY ekibi de büyük bir uçak maketiyle geçiş töreninde bulundu.

 

300 KİŞİLİK MEHTERAN TAKIMI
Mehteran Takımı da ilk kez bu yıl 300 kişilik dev bir kadroyla tören sonunda konser verdi. Konser sırasında bugüne kadar törenlerde taşınan 60x40 metre ebatındaki en büyük Türk bayrağı da 350 lise öğrencisinin ellerinde tören alanına getirildi.
Kutlamalara katılan başta çocuklar olmak üzere vatandaşlara, Cumhurbaşkanlığı ekipleri pamuk şeker gibi ikramlarda bulundu.
İlklerin töreninde Türk Hava Kurumu'ndan 'wingsuit' diye bilinen özel kıyafetli pilotlar, Solotürk ve Okçular Vakfı'ndan atlı okçular da özel gösteri sundu. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı tüfek gösterisi gerçekleştirdi. Törendeki etkinlikler, büyük boyutlu ekranlardan izlendi. AKM'deki törenler için teknik açıdan da en üst düzeyde hazırlık yapıldı.
Törendeki gösteriler, alana kurulan büyük boyutlu ekranlardan izlenebildi. Türk Hava Kurumu'dan "wingsuitö pilotlarından birinin kamerasından çekilen görüntüler de tören alanında kurulan ekranlara yansıtıldı. Tören, üzerinde ay yıldız bulunan Solotürk uçağının gösterisiyle sona erdi.

 

 

DEVLETİN ZİRVESİ ANITKABİR’DE

Türkiye Cumhuriyeti’nin 92. Kuruluş Yıl Dönümü Dolayısıyla 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlamaları Çerçevesinde Ankara’da İlk Tören Anıtkabir’de Düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığındaki devlet erkânı, Aslanlı Yol’dan yürüyerek Mustafa Kemal Atatürk’ün mozolesine çelenk koydu.

Anıtkabir’de mozoleye çelenk koyarak, Büyük Önder Atatürk’ün manevi huzurunda saygı duruşunda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi’nde şeref defterini imzaladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, deftere şunları yazdı:

“Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilan ettiği Cumhuriyetimizin 92. yıl Dönümüne ulaşmış olmanın mutluluğu içerisindeyiz. Bölgemizde tarihi olayların cereyan ettiği bir dönemde kuruluş yıl dönümünü kutladığımız Cumhuriyetimizi, tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet ilkeleri çerçevesinde ilelebet yaşatmanın azim ve kararlılığı içinde olduğumuzu, bu vesileyle bir kez daha ifade ediyoruz. 


Ülkemizin Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından seçilen ilk Cumhurbaşkanı olan zatıâlinizin bizlere bıraktığı emanet olan Cumhuriyetimizi, doğrudan halkın oyuyla seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı sıfatıyla daha da yükseltmek ve muhasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkartmak için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. 92 yıl sonra bir kez daha ülkemizin bütünlüğü, milletimizin birliği, devletimizin bekası için gerektiğinde gözlerini kırpmadan ölüme giden tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor, gazilerimizi saygıyla yad ediyorum. Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun. Ruhunuz şad olsun


 

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Ekim.2015 – okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ - okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb E.mail: okkesb@telmar.net,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi, - okkesb@gmail.com,

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Ekim.2015 okkesb61@gmail.com,

 

İZMİR'DE DEV KUTLAMA

İzmir'de Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlandı

İzmir'de, resmi törenlerin ardından Cumhuriyet Bayramı'nı kutlamak için bir araya gelen 100 bini aşkın İzmirli yürüyüş yaptı.

CUMHURİYET'in 92'nci kuruluş yıldönümü İzmir'de, ilk günkü heyecanla kutlandı.

Cumhuriyet Meydanı'nı çocukları ve ellerinde bayraklarıyla dolduran İzmirliler, geçit töreninde askerleri coşkuyla alkışladı.

İzmir'de Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na dün çelenk konulmasıyla başlayan kutlamaların bugünkü bölümü, Vali Mustafa Toprak, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun, valilik makamında protokolünün tebriklerini kabul etmesiyle 29devam etti.

Tören kutlamaları için daha sonra Cumhuriyet Meydanı'na geçildi. Vali Mustafa Toprak, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, tören aracıyla vatandaşların, bayramlarını kutladı. İzmir Üniversitesi Halk Dansları Topluluğu'nun Üsküp yöresine ait gösterisini sunmasından sonra askeri bando alandaki yerini aldı.

AKP'Lİ MİLLETVEKİLLERİ YOKTU

Valilikteki tebriklerini kabulü ile Cumhuriyet Meydanı'ndaki kutlamalarda, CHP İzmir milletvekilleri Musa Çam, Ali Yiğit, Zekeriya Temizel, Kamil Okyay Sındır ile Zeynep Altıok, MHP İzmir milletvekilleri Oktay Vural, Aslan Savaşan hazır bulundu. AK Parti milletvekillerinin katılmadıkları törende AK Parti'yi İl Başkanı Bülent Delican temsil etti. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı, AK Parti İzmir milletvekili adayı Binali Yıldırım ise, sadece Valilikteki tebrik programına katıldı.

VALİ KONUŞTU

Alandaki resmi törenlerde, saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra Vali Mustafa Toprak, günün konuşmasını yaptı. Ankara'da yaşanan terör saldırısı ve diğer terör olaylarından dolayı kutlamaların buruk geçtiğini söyleyen Vali Mustafa Toprak, birlik ve beraberlik vurgusu yaptığı konuşmasında, “Cumhuriyetimizin ilanının 92. yıl dönümünü milletçe gururla kutluyoruz.

Bugün burada sizlerle oluşan coşku, Türk milletinin bir yenilenme ve aydınlanma projesi olan cumhuriyetimizin korunduğunun en büyük göstergesidir. Son dönemlerde ülkemizde yaşanan üzücü olaylar, güvenlik güçlerimize ve vatandaşlarımıza yönelik gerçekleştirilen menfur saldırılar sonunda yaşamını yitiren şehitlerimize ve vatandaşlarımızı saygıyla anıyorum.

Cumhuriyet Bayramı kutlamaları bu saldırılar sonucunda buruk geçmektedir. Bu yaşananlar milletimizin yüreklerini dağlamaktadır.

Bu kutsal vatan topraklarında yaşayanlar olarak milli beraberliğimizin geçmişi bin yılı göstermektedir. Kardeşliğimiz bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bu zorlukları atlatacaktır" dedi.

Vali Mustafa Toprak, ayrıca 1 Kasım seçimlerinin güven ortamında gerçekleşmesi gerektiğini, bunun için bütün güvenlik güçlerinin seferber olacağına da konuşmasının sonunda yer verdi.

Toprak'ın konuşmasından sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kutlama mesajı okundu. Kutlamalarda daha sonra da, Namık Kemal Lisesi öğrencisi Eda Dalgın, 'Cumhuriyet' şiirini okudu. Bornova Halk Oyunları Gençlik ve Spor Kulübü ekibi de, 'İzmir Zeybeği' gösterisi sundu. Namık Kemal Lisesi öğrencileri Çağdaş Çilek ve Eda Dalgın'ın 'Bugün' şiirini okumasının ardından geçit töreni başladı. Türk Hava Kuvvetleri'yle Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı uçak ve helikopterlerin havadan, askeri birliklerin karadan geçit töreni uzun süre alkışlandı.

Taylan YILDIRIM - Tufan HAMARAT,  İZMİR – DHA

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Ekim.2015 – okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ - okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb E.mail: okkesb@telmar.net,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi, - okkesb@gmail.com,

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Ekim.2015 okkesb61@gmail.com,

 

ANTALYA, 29 EKİM FENER ALAYI

Antalya'da Cumhuriyet'in 92'nci yıldönümü Muratpaşa Belediyesi ve Antalya El Ele Platformu'nun düzenlediği Cumhuriyet yürüyüşü ve fener alayıyla kutlandı.

CHP'li belediyeler tarafından Antalya'da geleneksel hale getirilen Cumhuriyet yürüyüşünde bu kez polisin yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekti.

Cumhuriyetin ilan edilişinin 92'nci yıldönümü dolayısıyla fener alayı düzenlendi. Polis, Konyaaltı varyantından başlayan ve Cumhuriyet Meydanı'nda sona eren yürüyüşü için yoğun güvenlik önlemleri aldı.

Saat 18.00'de başlayacağı ilan edilen yürüyüş için 2 saat öncesinden Cumhuriyet Meydanı'nı boşaltıldı, bomba araması yapıldı. Meydanın etrafını bariyerlerle kapatan ve üst arama noktaları oluşturan polis, güzergaha açılan tüm ara sokakları da güvenlik şeritleriyle kontrol altına aldı.

TÜRK BAYRAKLARIYLA YÜRÜDÜLER

Yürüyüşün başlamasına dakikalar kala yaklaşık 4 kilometrelik yürüyüş güzergâhındaki Konyaaltı Caddesi ve Cumhuriyet Caddesi araç trafiğine kapatıldı.

Güzergâh boyunca park eden tüm motosiklet ve diğer taşıtları da çektiren polis, gerek yürüyüşe katılanları gerekse Volkan Konak konseri için meydanı dolduranları tek tek aradı. CHP'li Muratpaşa Belediyesi ve Antalya El Ele Platformu'nun düzenlediği yürüyüşe CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal başta olmak üzere CHP milletvekilleri, parti yöneticileri, partili belediye başkanları katıldı.

Antalyalıların yoğun katılım gösterdiği yürüyüşte 300 metrelik dev Türk bayrağı da elden ele taşınarak Cumhuriyet Meydanı'na ulaştırıldı. Katılımcılar Türk bayrağı şeklinde tişörtler ve pusetlerinde taşıdıkları çocuklarıyla dikkat çekti. Renkli görüntülere sahne olan yürüyüşte sadece Türk bayrakları taşınırken, atılan sloganlarda hükümete tepki vardı. Kutlamalar, Tayfun Talipoğlu'nun şiir dinletisi ve Volkan Konak konseri ile devam edecek.

 

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Ekim.2015 – okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ - okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb E.mail: okkesb@telmar.net,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi, - okkesb@gmail.com,

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Ekim.2015 – okkesb61@gmail.com,

 

Google 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'na özel Doodle yaptı.!

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tüm yurtta sevinçle karşılanırken ünlü arama motoru Google'da bu özel güne kayıtsız kalmadı.

Özel günler ve kişiler için hazırladığı Doodle tasarımlarını bu kez 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için hazırladı.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Google tarafından atlanmadı ve bu özel güne Doodle hazırlandı. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı bugün tüm yurtta coşku ile kutlanacak. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı hakkında tüm detay ve merak edilenleri sizler için derledik...

Cumhuriyet Bayramı’nda 28 Ekim öğleden sonra ve 29 Ekim tam gün olmak üzere bir buçuk gün resmi tatil ilan edilir. 29 Ekim’de stadyumlarda gösteriler yapılır, akşam ise geleneksel fener alayı düzenlenir. Mustafa Kemal Atatürk, cumhuriyetin onuncu yılı kutlamalarının yapıldığı 29 Ekim 1933’te verdiği 10. Yıl Nutku’nda, bu günü en büyük bayram olarak nitelendirdi.

Cumhuriyetin İlanı

Mustafa Kemal Atatürk 19 Mayıs 1919'da Osmanlı hükümeti tarafından Samsun'a gönderilmiştir. Bazı illerde kongreler düzenlemiş ve "Tek bir egemenlik var, o da milli egemenliktir. Milletin egemenliğini, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır." ilkesiyle ulus temsilcilerini 23 Nisan 1920 günü Ankara'da Büyük Millet Meclisi'nde toplamıştır.

Meclis Mustafa Kemal Atatürk’ü 'Meclis Başkanı' seçmiştir. Mustafa Kemal Paşa'nın önderliğinde Büyük Millet Meclisi, Kurtuluş Savaşı'nı başlatmıştır. Halk ve Ordu düşman kuvvetlerine karşı savaş vermiş, omuz omuza mücadele etmiştir.

Kurtuluş Savaşı'nın zaferinden sonra TBMM, 1 Kasım 1922'de saltanatı kaldırmıştır. Padişah Vahdettin, 'vatan haini' ilan edilmiş ve yurdu terk etmiştir.

24 Temmuz 1923’te İsviçre’nin Lozan şehrinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi temsilcileri ile İngiltere, Fransa, İtalya, Bulgaristan, Yunanistan, Romanya, Portekiz, Belçika, Sovyet Birliği, Japonya ve Yugoslavya temsilcileri Lozan Barış Antlaşması'nı imzalamıştır.

Bu antlaşma ile yeni bir devletin temelleri atılmıştır. İkinci dönem Büyük Millet Meclisi, 11 Ağustos'ta ilk toplantısını gerçekleştirip 13 Ekim'de başkenti Ankara ilan etmiştir. Bu dönemde Mustafa Kemal Atatürk cumhuriyet yönetiminin ilanı için hazırlıklar yapmaya başlamıştı. Atatürk 28 Ekim akşamı dostlarını  Çankaya'da yemeğe çağırmış ve onlara "Yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz," demiştir.

29 Ekim’de Mustafa Kemal Atatürk, milletvekilleri ile görüştükten sonra "Cumhuriyet" önergesini Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne vermiştir. Meclis önergeyi kabul etmiştir. Türkiye Devleti'nin yeni yönetimi biçimi Cumhuriyet, yeni ismi "Türkiye Cumhuriyeti Devleti" olarak belirlenmiştir. Mustafa Kemal Atatürk, kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı olmuştur. Halk da cumhuriyetin ilanını sevinç ve coşku ile karşılamıştır. Cumhuriyette, Mustafa Kemal Atatürk'ün de belirttiği gibi, egemenlik kayıtsız şartsız ulusundur. Ulus, kendini yönetme yetkisini milletvekilleri aracılığı ile kullanır. Cumhuriyet yönetiminde, yurttaşın seçme ve seçilme hakkı vardır. Seçilen temsilciler, yasaları tasarlar ve yöneticileri ulus adına denetler. Ulus, seçimle yöneticileri seçebilir.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın Kabul Edilmesi 

29 Ekim 1923'te Türkiye Büyük Millet Meclisi, Teşkilât-ı Esasiye Kanunu’nda yaptığı değişiklikle, devletin yönetim biçimini cumhuriyet olarak ilan etmiştir. Bu ilan, atılan 101 pare top ile kutlanmıştır. 1924 yılında ise cumhuriyetin ilanı şenliklerle kutlanmıştır. 2 Şubat 1925'te düzenlenen bir kanun teklifinde 29 Ekim'in bayram olması önerilmiştir. Bu teklif Meclis Anayasa Komisyonu tarafından incelenmiş ve 18 Nisan'da karara bağlanmıştır. 19 Nisan'da ise teklif TBMM tarafından kabul edilmiştir. 628 sayılı bu kanun ile 29 Ekim, 1925'ten itibaren ülke içinde ve dış temsilciliklerde bayram olarak kutlanmaya başlamıştır

 

Etiketler: Cumhuriyet Bayramı, Cumhuriyet Bayramı Doodle, Cumhuriyet Bayramı tarihi, bugün, Vatan , Mustafa Kemal Atatürk, Lozan Barış Antlaşması, Ordu, TBMM, Lozan, bugün, Vatan, Fransa, Temmuz, İtalya, Ankara, Samsun, İsviçre, Romanya, Çankaya, Belçika, Anayasa, Japonya, Atatürk, 29 Ekim, Portekiz, İngiltere, Yunanistan, Bulgaristan, cumhuriyet bayramı, Mustafa Kemal Atatürk, Lozan Barış Antlaşması

 

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Ekim.2015 – okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ - okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb E.mail: okkesb@telmar.net,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi, - okkesb@gmail.com,

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Ekim.2015 – okkesb61@gmail.com,

Diğer Haberler

  • DARBE KİMDEN GELİRSE GELSİN KARŞIYIZ..
  • TRABZONLULAR BİRLEŞİNİZ
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI…
  • KUL VE MAHLÛKAT HAKKI..
  • ADAM OLMAK–OLAMAMAK VE GAZETECİLİK
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI..
  • DERNEKLER KANUNUNA MUHALEFET
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP