TÜRKİYE’DE MEDYA ÖZGÜRLÜĞÜ MAHKUM

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar Ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün Haksız Mahkumiyetlerinin 65.Günündeyiz.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

TÜRKİYE’DE MEDYA ÖZGÜRLÜĞÜ MAHKUM

Türkiye’de “Basın Özgürlüğünün İptal Edilmiş Olması”nın Canlı Örneği Hapisteki Gazetecilerdir.

Can Dündar Ve Erdem Gül'ün

Tutukluluğunun 65. Günü

'MİT TIR'ları Haberi' Gerekçesiyle Tutuklanan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar Ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün Haksız Mahkumiyetlerinin 65.Günündeyiz.

TÜRKİYE'NİN BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ AYIBI


Türkiye'nin Can Dündar ve Erdem Gül İle Basın Özgürlüğü Ayıbı’na Son Verin... 11.12.2015 Perşembe


Tam iki hafta önce bugün, bir yurt dışı gezisinden yurda ayak bastığım anda "Haber" yüzüme çarpıldı: Can Dündar ve Erdem Gül, tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilmişlerdi.!

Aradan çok zaman geçmeden, “Tutuklandıkları Haberi” geldi.

Zaten, “isnad Edilen Suç”tan ötürü, öyle olacağı tahmin ediliyormuş.

Mahkemenin vereceği “Karar”, bu nedenle “Umutsuzca” bekleniyordu...

Can Dündar’ın ve Erdem Gül’ün, “Devlet Sırlarını Açıklamak”, “Casusluk”, “Terör Örgütü Üyeliği” gibi suç isnadı, bu insanların üzerinde oturmayacak cinsten, ipe sapa gelmez bir iddia.

Bunun başka hiçbir nedeni olmasa bile, Can Dündar ve Erdem Gül’ün birer belirgin sıfatı var ki, o sıfatlar, haklarındaki iddiaları, kendiliğinden, hem anlamsız ve hem de haksız kılıyorlar. 

Biri Türkiye’nin en eski günlük gazetesinin, Cumhuriyet’in Genel Yayın Yönetmeni, diğeri ise Ankara Bürosu Temsilcisi.

Yaptıkları ne?

MİT TIR’larıyla ilgili bir haberi, 29 Mayıs 2015 tarihinde gazetenin manşetinden yayımlamış olmaları.

Aslında, yapılana ilişkin olarak, şayet “Eleştirilmesi Gereken” bir yan varsa, o da söz konusu haberin daha önce başka bir gazetede yayımlanmış olmasıdır.

Yani, haber, “Orijinal Ve Yeni” sayılmayabilirdi bile.

Haberin kaynağı ise, savcı iddianamelerine dayanıyor.

Gerçi o savcılar, binbir suçlamayla daha sonra tutuklandılar ama iddianameyi hazırladıkları sırada, “devlet görevlisi” ve “Devlet Adına İddianame Hazırlama Yetkisine Sahip” kişilerdi.

Dolayısıyla, Can Dündar ile Erdem Gül’e, kaynağı Cumhuriyet Savcısı iddianamesi olan bir “haber”i, bir ölçüde “ikinci baskı” halinde yayımlamış olmalarından ötürü  “Casusluk” suçu isnat etmenin “Hukuk” kavramıyla yakından uzaktan bir ilgisi olamaz.

Olsa olsa, “İnsafsızlık”la ilişkisi kurulabilir.

İki gazeteci, Türkiye’nin dünyada adı en çok bilinen günlük gazetelerinden birinin genel yayın yönetmeni ile Ankara Temsilcisi, iki haftadır kabul edilemez bir gerekçeyle demir parmaklıkların ardından yatıyorlar.

Onların tutuklanmış olmaları, “demokratik dünya”da Türkiye’nin üzerine düşmüş ve kolay silinemez bir kara leke haline şimdiden gelmiş durumda.

Nedim Şener ve Ahmet Şık’ın tutuklanmalarının, Tayyip Erdoğan yönetimindeki AKP hükümetleri için dış dünyada ne kadar büyük sıkıntı oluşturduğunu, o olayın ağır baskısından kurtulabilmek için nasıl devreye girdiklerini, Şener ve Şık’ın serbest bırakılmalarının yanısıra, onların tutuklanması talebinde bulunmuş ve tutuklama kararını vermiş olan dönemin savcı ve yargıçlarına ilişkin hangi gelişmelerin cereyan ettiğini biliyoruz.

Bilmeyenler varsa belirteyim: Can Dündar ve Erdem Gül olayı, dış dünyada Nedim Şener ve Ahmet Şık olayından çok daha büyük ölçüde ve ağırlıkta Türkiye’nin boynuna geçirilmiş bir “Utanç Verici Pranga” olmuştur.

Türkiye’de “Basın Özgürlüğünün İptal Edilmiş Olması”nın canlı örneği olarak görülüyor.

Hal bu iken, Türkiye’nin Avrupa Konseyi’ne bir mektup gönderdiğini ve mektupta “Can Dündar ve Erdem Gül’ün Tutuklanmasının Basın Özgürlüğüyle İlgisi Yok” denildiğini, üstüne üstlük, alay edercesine, Türkiye’de “Hak Ve Özgürlüklerin Korunması İçin Azamî Özen Gösteriliyor” denmiş olduğunu dün öğrendim.

Şaşkınlık ve öfke karışımı bir duyguyla...

Bu mektuba muhatap olan Avrupa Konseyi’nde aynı duyguların uyanacağını adım gibi biliyorum.

Adım gibi biliyorum çünkü daha bir hafta önce Brüksel’de “European Policy Centre” isimli düşünce kuruluşunun düzenlediği “Türkiye’de Medya Özgürlüğü” konulu bir panelde, Avrupa Konseyi’nin Brüksel Temsilcisi Andrew Cutting ile aynı kürsüyü paylaştım.

Türkiye’deki gelişmeleri nasıl izlediğine, ne tür bir kanaat sahibi olduğuna doğrudan tanık oldum.

Andrew Cutting, özellikle, Can Dündar ve Erdem Gül olayı ile ilgiliydi ve böyle bir açıklamayı muhtemelen cevap vermeye değer bulmadan, çöp tenekesine atar.

Tam bir ay önce, yine, Brüksel’de bu kez Avrupa Komisyonu’nun “Türkiye ve Batı Balkanlar” ile ilgili olarak düzenlemiş bulunduğu “Speak Up.!” yani “Konuş.!” başlıklı medya ve ifade özgürlüğü konulu konferansta, Avrupa Konseyi’nin İnsan Hakları’ndan sorumlu yetkilisi Nils Muznieks’i dinlemiştim.

Nils Muznieks, defalarca Türkiye’ye gelmiş ve bizdeki gelişmelerin ayrıntılarını neredeyse bizden daha ayrıntılı bilen bir Avrupa Konseyi yetkilisi.

Onunla alay etmek istiyorsanız, “Can Dündar ve Erdem Gül’ün Tutuklanmalarının Basın Özgürlüğüyle İlgisi Olmadığı”na ilişkin bir mektup gönderebilirsiniz.

 “Basın Özgürlüğüyle İlgili Değil” de ne.?

 “Devletin Gizli Bilgilerini İfşa Etmek”, “Casusluk” ve dolayısıyla “Silahlı Terör Örgütü Üyeliği”... Öyle mi.?

İnsaf.! Ayıp.!

Önceki gün, Ezgi Başaran “Gollum, Can Dündar ve Türkiye’nin özeti” başlıklı Radikal yazısında bir Amerikalı hukukçu ile arasında geçen diyalogu aktardığı, şu satırlara yer vermişti:

Söz dönüp dolaşıyor Can Dündar ve Erdem Gül’ün niye hapis yattığına geliyor. ‘İnsani yardım taşıdığı belirtilen MİT TIR'larının içinde, ilaç kutularının altında gizlenmiş vaziyette silah bulunduğunu gösteren fotoğraf ve videoyu gazetesinde yayınladığı için casusluk suçlamasıyla içeride’ diyorum. ‘Bu gazeteciliktir, nasıl yani’ diye anlamaya çalışıyor.

Yandaş Basının Bu Durumu

‘Ama Wikileaks belgelerinin bir kısmını tedarik eden er Ben Bradley de, Wikileaks’in kurucusu Julian Assange da, NSA belgelerini bir gazeteciye veren Edward Snowden da yargılanıyor’ diye meşrulaştırmaya çalıştığını söylüyorum.

Avukat arkadaşım izan sahibi bir insan gibi şunu hatırlatıyor:

‘Assange’ın verdiği belgeleri basan El Pais, Der Spiegel, New York Times, Guardian, Le Monde’un yayın yönetmenleri yargılanıyor mu.?

Ya da Snowden’ın belgelerini haber yapan Glen Greenwald casusluk suçlamasıyla karşılaşıyor mu.?’ Bu kadar basittir.

Avrupa Konseyi de, Türkiye’nin “Can Dündar ve Erdem Gül’ün Tutuklanmalarının Basın Özgürlüğüyle İlgili Olmadığı”na ilişkin mektubunu alınca, ne yapacaktır.?

“’Türk Devlet Kafası’na Ya Da Mevcut İktidarın Zihniyetine Göre, “El Pais, Der Spiegel, New York Times, Guardian ve Le Monde gazetelerinin genel yayın yönetmenlerinin şu anda ‘Casusluk’ suçlamasıyla içeri atılmaları gerektiğine, Wikileaks ve NSA belgelerini yayınlamanın ‘Basın Özgürlüğü’yle ilgisi olmadığına hükmedecektir.”

Böyle bir şey olmayacak. Zırva tevil götürmez.

Oraya buraya ipe sapa gelmez mektup yazacağınıza…

Türkiye’nin isminin üzerinde, dünyanın her yerinden görülen “Kara Leke”yi kaldırın.

Türkiye’nin “Can Dündar ve Erdem Gül Ayıbı”na Son Verin.!

Can Dündar ve Erdem Gül’ün Özgürlüğünü İade Edin.!


Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Aralık.2015 – okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ - okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb E.mail: okkesb@telmar.net,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi, - okkesb@gmail.com,

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Aralık.2015 okkesb61@gmail.com,  

Diğer Haberler

  • BİR ÖLÜM & BİR ÖYKÜ & HALNAME
  • 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ DENİLİNCE.!
  • 10 KASIM ATATÜRK'Ü ANMA GÜNÜ VE HAFTASI
  • *AYNI FAY ÜZERİNDE BU BÜYÜKLÜKTE DEPREM OLMADI*
  • THE WORLD RALLİES İN THE FACE OF DİSASTER
  • ABD SAVAŞ GEMİSİ USS NİTZE İSTANBUL BOĞAZI'NDA
  • İSTANBUL’UN BÜTÇESİ EMİN ELLERDE
  • YENİLENEN YEREBATAN SARNICI TÖRENLE AÇILDI
  • KIBRISTA NELER OLUYOR.?
  • Kahvaltıya Atılan İmza:*BALIKESİR*
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP