ARABESK.! KÜLTÜREL GECİKME...

Arabesk; Maddi Kültür Öğeleri İle Manevi Kültür Öğeleri Arasında Meydana Gelen Boşluktur.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

ARABESK.! KÜLTÜREL GECİKME...

Arabesk; Maddi Kültür Öğeleri İle Manevi Kültür Öğeleri Arasında Meydana Gelen Boşluktur.


1- Arabesk Nedir.? 

Türk Dil Kurumu, “Arap müziğini andıran, genellikle karamsarlığı konu edinen bir müzik türü” olarak açıklıyor bu sözcüğü ama elbette bu kadarla sınırlı değil; dahası var: 
Mimarî bir terim, bir işleme sanatı, temel bale pozisyonlarından biri, 1988 tarihli çok komik bir Ertem Eğilmez filmi, 2002’de yayınlanan Emel albümünün adı… Liste uzatılabilir. Üzerine kitaplar yazıldı, araştırmalar yapıldı. Bunu bir müzik türü olarak kabul etmeyenler, ‘iğrenç’ ya da yoz bulanlar var. Giderek bir yaşam biçimine dönüşmesi, bir kültür haline gelmesi kaçınılmazdı. 
2- Nasıl Çıkmıştır.? 

Rivayet muhtelif. Radyolardaki alaturka yasağı sırasında, klasik müzikten bunalanların istasyon arama düğmesini kıvırırken sevdikleri ve kendilerine yakın hissettikleri Arap radyolarından bu müziğin yayıldığını düşünenler de var, bunu, bir dönem ortalığı kaplayan Mısır filmlerinin kalıcı arazı olarak bulanlar da. Seviliyor ya da sevilmiyor, ortası yok. Kaynağına dair rivayetler, biraz da ona karşı alınacak tavırla şekilleniyor. 
3- Arabesk Hep Başımızda Mıydı.? 

Kuluçka dönemi bir yana, bu türle 60’ların sonunda tanıştık, 70’lerde kendisiyle hemhal olduk. 80’lere doğru pop dâhil her şeyi etkisi altına aldı, 12 Eylül darbesi sonrasında zirveye çıktı. 90’larda kendi kabuğuna çekildi, şimdi yeniden inşa ediliyor. Arabeske, ‘cumhuriyet tarihinin en uzun soluklu türü demek yanlış olmayacak. 
4- Günümüzde Arabeskin Durumu Nedir.? 

Ehlileştirilmeye çalışılıyor. Şevval Sam, Işın Karaca gibiler ‘arabesk’ albüm yaparken Müslüm Gürses rock sularına çekiliyor. Pop ve rock’a bulaşmış arabesk sosu da cabası! Artık büyük ‘yıldız’ yok, olanlar sermayeden yiyor. Ancak bu, arabeskin bittiği anlamına gelmemeli: Form değiştirdi sadece; etkisi sürüyor. Her an Hakan Taşıyan gibi ‘yeni’ bir yıldız çıkabilir. 
5- Arabesk Ne Zaman Dinlenir.? 

Genellikle mutsuzken. Turgut Özal’ın “koy bir kaset Semra, neşemizi bulalım” cümlesinden sonra bir arabesk kaset dinlemesi sizi yanıltmasın; neşelenmek için arabesk şarkılar dinlenmez. Bu durumu ‘hastalık’ olarak nitelendirenler var; tartışmaların çıkış noktası bu. 
6- Dinlerken Ne İçilir.? 

Bir şey içmek şart değil elbet. Genellikle alkollü içkiler tüketilir, arabesk dinlerken ayran ya da çay içilmez. Rakı, ucuz şarap ve bira, tercih edilen içkiler. Votka, viski gibi ‘pahalı’ içkiler ise en tercih edilmeyenler. 
7- Arabesk İnsanı Sadece Karamsarlığa mı İter.? 

Hayır. İsyan da ettirir. Bu, genelde Allah’a ve insanı o hale getiren kadere isyandır, bu anlamda karamsarlığı destekler ama arada (bilhassa yoksulluğa ve işsizliğe karşı) ses yükseldiğinde, ‘devrimci’ söyleme taş çıkartan dizeler de çıkar arabesk şarkılardan… 
8- Arabesk Kötü müdür.? 

Bu, yıllardır tartışılan bir şey. 80’lerde paneller ve açık oturumlar düzenlenmişti bu mevzuda, şimdi sosyal medyada tartışılıyor. Bu satırların yazarına göre arabesk iyi ama Fazıl Say’a ve onun gibi düşüwnenlere göre kötü. İyiliği/kötülüğü bir yana, çok sevilen bir tür. 
9- Neden ‘Minibüs Müziği’ Derler.? 

Arabesk varoşlarda sevildi. Göçle büyük şehre gelen insanların dertlerini anlatıyordu. Şehre çalışmaya gidenler, minibüslerdeki pikaplarda arabeskçilerin 45’liklerini dinliyordu. O dönem buna istinaden ‘minibüs müziği’ denildi, öyle kaldı. 
10- Yıllarca Arabeskin Yok Sayılması, Bu Türün Gelişimini Etkiledi Mi.? 

Pek etkilemedi. TRT tek kanalken arabesk söyleyen şarkıcılar ekrana çıkamazdı. Ancak bu dönemde arabesk plaklar memleket sathında çok satıyordu. Bu yasağa rağmen, her yılbaşının ağır topu (bir lütuf gibi) Orhan Gencebay olurdu. Kibariye’nin “Kimbilir”le (üstelik arabeskin en ‘tu-kaka’ zamanında) bir yılbaşı gecesi TRT ekranlarında parladığını unutmayalım. Arabesk – devlet ilişkisi tuhaftı, 80’den sonra bu tuhaflık ortadan kalktı. 


Fatih Bacak, Antalya –  Temmuz.2016 fb.antalya007@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ – mail: okkesb61@gmail.com,

https://twitter.com/okkesb – web: http://www.trabmarder.org,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,-okkesb@telmar.net

Fatih Bacak, Antalya –  Temmuz.2016 fb.antalya007@gmail.com

   
Arabeskin ‘yıldız’ları: 
Bergen: ‘

Acıların Kadını’ sıfatını hak eden bir büyük yıldızdır. Pavyonda yetişti, orada eşi tarafından öldürüldü. Yüzündeki kezzap yarasını saçlarıyla kapatıyordu; aklımızdaki fotoğrafı budur. 
Esengül: 

24 yaşında şaibeli bir trafik kazasına kurban gittiğinde döneminin en büyük isimlerindendi. 
Ferdi Tayfur: Gurbetçilerin gözdesi, Adanalı Ferdi ‘abi’. Siyasete bulaşmadı, aşk ve yoksulluk acılarını dile getirdi şarkılarında. Yanık sesiyle diğerlerinden ayrılıyor. 
Gülden Karaböcek: 

Sadece “Dilek Taşı” değil, tüm şarkılarıyla kalpleri titretti. Bilhassa 70’lerin sonunda en çok dinlenenlerdendi. 
Hakkı Bulut: 

Gecekonduları anlattığı şarkısıyla suçlanan ve hapse giren tek arabeskçidir. Şarkılarında hep bir isyan var. Sadece dertlilerin değil, yoksuların sesi oldu. 
İbrahim Tatlıses: 

İnşaat işçiliğinden ‘imparator’luğa uzanan hikâyesi hep çok ilgi gördü. Çok güçlü, bunun için çok düşmanı var. Şarkılarından çok vukuatlarıyla konuşulması bundandır. 
Kibariye: 

Bizden biri. Bunca sevilmesinin en büyük sebebi budur. Söyleyişinin kusursuzluğu bilimsel olarak ispatlanmış durumda. 
Mine Koşan: 

Sadece Türkiye ’nin değil, Ortadoğu ’nun en büyük yıldızlarından. 70’lerin ortasından itibaren en çok dinlenen seslerdendi. Suskun olması bunu değiştirmiyor. 
Müslüm Gürses: 

Arabeskin en büyük figürlerindendir. Bizim Müslüm. Hayranları bir acayip: Kendini jiletleme meselesi, onunla ortaya çıktı. Son dönemdeki ehileştirme çabaları biraz da bununla alakalı. 
Orhan Gencebay: 

Kendini arabeskçi olarak görmüyor ama bu türün ilk yıldızlarından. Hâlâ zirvede.

    

Fatih Bacak, Antalya –  Temmuz.2016 fb.antalya007@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ – mail: okkesb61@gmail.com,

https://twitter.com/okkesb – web: http://www.trabmarder.org,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,-okkesb@telmar.net

Fatih Bacak, Antalya –  Temmuz.2016 fb.antalya007@gmail.com

  


KÜLTÜREL GECİKME... ARABESK...

Maddi Kültür Ögeleri ile Manevi Kültür Ögesi arasında meydana gelen boşluktur. Kültürel gecikmenin yaratmış olduğu toplumsal uyumsuzluğa verilebilecek en ilgi çekici örnek " ARABESK YAŞAM TARZI " dır. Arabesk...

Geçiş sürecinde sosyal çözülmenin yaratmış olduğu toplumsal uyuşmazlığı ifade etmektedir. Maddi kültür ögesi olan kitle ulaşım ve iletişim araçlarında ki ilerleme yatay hareketliliği kolaylaştırmış ve hızlandırmış, bunun sonucunda kentlere akın olmuştur.

Arabesk... Kimi  zaman acı veren duygularımıza rehberlik eder, kimi zamanda hayata dört koldan sarılmayı... Türkiye”de kavramlar kargaşası yaşanmakadır. Bunun nedeni öz kültürden uzaklaşma, hızlı ve yoğun değişen teknolojik ve kültürel yapı. Gerekse batılılaşmanın getirdiği bir takım kimlik bunalımları sanatsal boyutu haricinde sosyolojik ve tarihsel açıdan ele almamız gerekir.

 

Arabesk  Gelişim ve değişimin çok yoğun yaşandığı yıllardır. Popülizm doruğa çıkmıştır.   Gecekondu değil varoş kavramı yerleşmiştir.   Arabesk müzik ise varoş müziği olarak adlandırılmıştır.  Müzikten ziyade sanatçılardan kaynaklanan bir yozlaşmadır. 

Fatih Bacak... Bilim Uzmanı... Arabesk Müzik Yazarı

 


Fatih Bacak, Antalya –  Temmuz.2016 fb.antalya007@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ – mail: okkesb61@gmail.com,

https://twitter.com/okkesb – web: http://www.trabmarder.org,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,-okkesb@telmar.net

Fatih Bacak, Antalya –  Temmuz.2016 fb.antalya007@gmail.com,

Diğer Haberler

  • DARBE KİMDEN GELİRSE GELSİN KARŞIYIZ..
  • TRABZONLULAR BİRLEŞİNİZ
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI…
  • KUL VE MAHLÛKAT HAKKI..
  • ADAM OLMAK–OLAMAMAK VE GAZETECİLİK
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI..
  • DERNEKLER KANUNUNA MUHALEFET
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP