DOLAR BOZDURMA KAMPANYASININ GEREKÇESİ

Önemli Bir Soru; Bu Bozdurulan Dolarlar Nereye Gidiyor, Kim veya Kimler Topluyor, Bu İşin Kaymağını Kim Yiyecek.?

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

DOLAR BOZDURMA KAMPANYASININ GEREKÇESİ

Önemli Bir Soru; Bu Bozdurulan Dolarlar Nereye Gidiyor, Kim veya Kimler Topluyor, Bu İşin Kaymağını Kim Yiyecek.?

2016 Eylül sonu itibarıyla, kısa vadeli dış borç stoku 103,3 milyar dolar. Bu kadar dolar nereden bulunacak.?

Sen Bozduracaksın Ki Ödeyebilecekler.

2016 Eylül sonu itibarıyla, orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borç stoku ise 164,7 milyar dolar.

Finansal kuruluşların kısa vadeli dış borç toplamı; 86 milyar dolar.

Şirketlerin kısa vadeli dış borçları ise 37 milyar dolar.

DİKKAT..  DİKKAT... DİKKAT...! 
Hamasetle pompalanan dolar bozdurma kampanyasının gerekçesi bu;

Banka ve şirketlerin kısa vadeli ciddi döviz borcu var ve para bulamıyorlar.

Yani; uygulanan yanlış ekonomi politikalarıyla darboğaza giren dış borç ödemelerinin yükünü sana taşıtıyorlar ey vatandaş".

(Ali Aktaş - İdris Özyol sayfasından alıntıdır...)

 

Kemal Derviş politikaları ile devlette tasarruf diye yola çıkarak üretime özellikle de tarımsal üretime verilen teşviklerin kaldırılması, ülkemizin üretim ekonomisinden uzaklaşarak ithalatın teşviki ve bunun da borçlanma ile sürdürülür olması ekonomide kaçınılmaz daralmayı getirmiştir.

AKP iktidarı döneminde Cumhuriyetin kazanımı pek çok kamu tesisi ve fabrikalar ıslah edilip verimli hale getirileceği yerde zarar ediyor gerekçesi ile yerli / yabancılara satılarak 63 milyar dolarlık girdi ile 2008 krizi de atlatılıp bugünlere gelindiği hepimizce bilinen gerçek.

Bugün ekonomi çevreleri kriz geliyor büyüklüğü şöyle böyle deseler de demeseler de son 2 ayda dolarda meydana gelen yükseliş, kriz durumunu ortaya koymaktadır.

Türkiye’yi üretimden uzaklaştıran Kemal Derviş politikalarının bizi getirdiği ekonomik tıkanmanın yanında Türkiye’nin batı emperyalizmine karşı özellikle de ABD ye karşı başlattığı vatan savaşına karşı emperyalizmin ekonomik saldırısıdır.

Cumhurbaşkanı halka çağrıda bulunarak yastık altındaki dövizlerin Türk Lirasına çevrilmesini istemektedir.

Bazı kaynaklara göre yastık altında 40 milyar dolar ile 200 milyar doların üzerinde altın varlığına dikkat çekilmektedir.

Peki bunlar ekonomiye kazandırılabilir mi.?

Kazandırılır ancak önce devletin başındakilerin örnek ve önder olması gerekir.

1997'de Harp Akademileri’nde öğretim görevlisiyim. Öğrencilerimizden biri Güney Koreli bir binbaşı ve tesadüf lojmanda da karşı komşum. Eşi bir gün benden güvenilir bir kuyumcuya kendisini götürmem için yardım istedi. Tabi yardımcı oldum ve sordum ne yapacaksın diye.

“Ülkemizde kriz var, devlet başkanımız da başta olmak üzere herkes altınlarını dolarlarını bozdurup devletimize veriyor. Güney Kore’de ailem neyi var neyi yok devlete verdi, biz de vereceğiz.”

"Peki sonra geri alabilecek misiniz" diye sorduğumda "Devlet kim ne verdi kaydediyor, sanırım kriz geçince bize ödeyecek, ödemez ise de ülkeme feda olsun."

Bilindiği gibi Güney Kore krizden en çabuk ve de çok güçlü çıkan ülke olmuştu.İşte milli birlik, ülkesini sevmek böyle olur.Tabi bunun için de liderlerin öncülüğü güven vermesi şarttır.

Önce Cumhurbaşkanı neyi var neyi yok devlete bağışlamalı ki halk kitleleri peşinden gitsin.Bu bağışlar Güney Kore örneğinde olduğu gibi devlete uzun vadeli ve faizsiz borç verme şeklinde olabilir.

Krizlerle karşılaşmamanın ve ekonomiyi sağlam tutmanın tek bir yolu üretim ekonomisine geçmek, başat tarım olmak üzere tüm üretimin teşviki ve desteklemektir.

Türkiye dün ürettiklerini tekrar üretir duruma gelmelidir. Örneğin: Ürettiği tütünü, şeker pancarını , buğdayını ve pamuğunu tekrar üretir duruma gelmelidir.

ABD'den tütün, mısır şurubu, buğday ,Yunanistan’dan pamuk almaktan kurtulmalıdır.

Dövizleri altınları bozdurun demek yeterli olmayacaktır.

 

 

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Aralık.2016 – okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ –okkesb@turkfreezone.com,

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Aralık.2016 – okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ –okkesb@turkfreezone.com,

 

 

‘DOLARINI BOZDUR MEZAR TAŞINI GÖTÜR’

‘Ölümüne’ Dolar Bozdurmak: 2 Bin Dolarını Liraya Çevir, Mezar Taşını Götür

 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ateşi bir türlü düşmeyen doların yükselişi karşısında ‘döviz bozdurun’  çağrısına destek veren bir mermerci, 2 bin dolarını bozdurup makbuzunu getirenin mezar taşını bedava yapacağını açıkladı.

 

Anadolu Ajansı’nda yer alan habere göre, Bursa’nın Osmangazi ilçesinde mermer işletmeciliği yapan Enes Alan, işyerine ve mezar taşlarının üzerine ‘2 bin dolar bozdurup fişini getirene 30’luk mezar taşı bedava’, ‘Dolarını bozdur mezar taşını götür’ yazarak yeni bir kampanya başlattı.

Mermerci olarak doların değer artışının kendi işlerini de olumsuz etkilediğini aktaran Alan şunları söyledi:  “Biz de kendi TL’mize sahip çıkmak amacıyla 2, 3 veya 5 bin dolarını bozdurup, makbuzunu getiren vatandaşlarımıza mezar taşını hediye ediyoruz. Bizim mesleğimiz, işimiz bu. Bunu yapabiliyoruz. Belki başka meslektaşlarımıza örnek olur. Onların da böyle bir duyarlılık gösterebilir. Bu sayede insanları, bazı ihtiyaçlarını karşılamak için olsa bile dolarını bozdurmaya ikna edebiliriz diye düşündük, böyle bir kampanya başlattık.”

‘MEZARA DA KENDİMİZ YERLEŞTİRİYORUZ’

Vatandaşların bu kampanyaya çok olumlu baktığını da söyleyen Alan şöyle devam etti: “Hatta birkaç vatandaşımız dolarını bozdurup geldi ama bu iş mezar işi olduğu için bedava yaptırmaya gönlü el vermedi. Fakat yine de makbuzunu bize gösterdi. İlgi görüyoruz. İnşallah vatandaş bundan sonra kendi çabalarıyla da bazı sorunları çözebilecek. Bizim ülkemiz, bizim ekonomimiz, sahip çıkacağız. Kimseye bırakmayacağız. 26 yaşında bir gencim. Elimden gelen ne varsa onu yapmaya çalışıyorum. Vatandaşlarımızın da bu konuyla ilgili ellerinden gelen her şeyi yapmalarını istiyorum. 2 bin dolarını bozdurup getiren vatandaşımıza 750 liralık mezar taşını bir kuruş bile almadan veriyoruz. Hatta gidip kendimiz mezara yerleştiriyoruz.”

‘SEFERBERLİĞİ’ ERDOĞAN BAŞLATMIŞTI

Dolar bozdurma çağrılarındaki ‘seferberliği’ ilk olarak Erdoğan başlatmış, bir açılış töreninde doları olanlara açık çağrı yapmıştı: “Son günlerde hani bir döviz meselesi çıkardılar. Gelsin parasını TL’ye dönüştürsün. Türk Lirası değer kazansın, altın değer kazansın. Ne lüzum var gideceğiz dövize değer kazandıracağız. Gelin bunu yapın. Ve bu adımı attığımız sürece birilerinin oyunu da bozulacak. Hiç endişe etmeyin, bu oyunu kısa zamanda bozarız. Bundan önce de bunu yaptılar. 2007-2008’de de bunu yaptılar.

O zaman ne dedim ‘Teğet geçecek’ dedim. Aynı şeyi yine söylüyorum, teğet geçecek.”

Bu açıklamanın ardından ilk olarak Borsa İstanbul, tüm nakdi varlıklarını Türk Lirası’na çevirmeye ve Türk Lirası hesaplarında tutmaya karar verdiğini açıklamıştı.

Ardından TMSF de alacakların tahsilatında ve bundan sonraki satışlarda yabancı para kullanılmayacağını, işlemlerin Türk Lirası’nı yürütüleceğini belirtmişti.

Son olarak da Diyanet, hac ve umre bedellerinin lira olarak tahsil edileceğini açıklamıştı.. Yüzüncü Yıl Üniversitesi de, çağrılara uyarak, yüklü miktarda dolar bozduranların isminin üniversitenin amfi tiyatrosuna verileceğini duyurmuştu.

05/12/2016 13:37

 

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Aralık.2016 – okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ –okkesb@turkfreezone.com,

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Aralık.2016 – okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ –okkesb@turkfreezone.com,

 

Diğer Haberler

  • DARBE KİMDEN GELİRSE GELSİN KARŞIYIZ..
  • TRABZONLULAR BİRLEŞİNİZ
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI…
  • KUL VE MAHLÛKAT HAKKI..
  • ADAM OLMAK–OLAMAMAK VE GAZETECİLİK
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI..
  • DERNEKLER KANUNUNA MUHALEFET
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP