CUMHURİYETİMİZİN GELECEĞİ

Ülkemizde Bugün Tarihi Yeniden Yaptıklarını Söyleyenlerin Tersine, Tarihi Gördüğümüz Kişiler Değil, Görünmeyenler Yapıyor.!

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

CUMHURİYETİMİZİN GELECEĞİ

Ülkemizde Bugün Tarihi Yeniden Yaptıklarını Söyleyenlerin Tersine, Tarihi Gördüğümüz Kişiler Değil, Görünmeyenler Yapıyor.!

 

Tarihi Günler Yaşıyoruz… Farklı pencerelerden yaşadıklarımıza bakan birçok kişi aynı şeyi söylüyor: Tarihi günler yaşıyoruz… Erktekiler, devletin tepesindekiler, köşe yazarları, sivil toplum önderleri, bilim insanları, yurttaşlar… Yani çok geniş bir yelpaze bu saptamada buluşuyor. Ben de kendi penceremden sürece baktığımda aynı şeyi düşünüyorum. Bana göre de her gün tarih yazılıyor. Ama bazılarına göre ülkenin demokratikleşmesi için yapılan müdahaleler, benim penceremden öyle görünmüyor…

Üretim için yatırım yapılmayan, bunalımın üstü örtülen, gerçekte işsizliğin % 20’ler dolayında olduğu, iç-dış borç + faiz yükünün 700 milyar dolarlara yaklaştığı bu güzelim ülkede, bu temel sorunlardan insanları uzaklaştırmak için tüm yollar deneniyor. Televizyon ekranları daha da renklendiriliyor, cümbüşlerin sayıları artırılıyor, futbola el atılıp eski defterler karıştırılıyor, demokrasi görüntüsü arkasında orduya müdahale ediliyor... İnsanlar dizi filmler arasında soluk almadan zap yapmaya yöneltiliyor. Gençlik, içinden çıkılmayan bir döngünün sarmalında debeleniyor. Ülkemiz insanlarını bir arada tutan çimento yakılıyor. Güçler ayrılığı tek güce dönüştürülüyor… Dönüştü bile…

Bunlar Yaşanırken, Bir Yandan Da Ülkenin Tarihine Müdahale Ediliyor. Mecrasıyla Oynanıyor.

Bütün iş makineleri çalışıyor ve yatak değiştiriliyor. Değiştirilmeye çalışılıyor. 2011 yılının tarih notları, sıkışınca gündemi belirleyecek malzeme üretmenin ne olduğunu, bu malzemeye günlerce takılmanın ne olduğunu, yalnızca görüngülerle uğraşmanın bir ülkeye neleri yitirteceğini kaydetmiştir. Tarihin işi bu; bütün bu yaşananları kaydetmek…

Tarihi kişilerin yaptığı öğretilir, söylenir, savlanır bazılarınca… Ama tarihi yapan bu kişileri seçen, onu bir yere oturtan kişilerin ya özgür ya da oluşturulan niyetleridir.

Bu noktadan yaklaşılırsa, Neron, Spartaküs, İskender, Napolyon, Churcill, Atatürk, Hitler, Roosevelt, Lenin bazılarına göre iyi bazılarına göre kötü işler yapmışlardır. Bu metafizik tarih yaklaşımıyla bakarsak nereye koyacağız ülkemizdeki bugünkü erki.? İyiler arasına mı kötüler arasına mı.? Bazıları övgü düzüyor yapılanlara. Cumhuriyet Devrimiyle hesaplaşmaya dönük her adımı alkışlayanlar var. Bazıları bir zamanlar utangaç biçimde yaptıklarını, artık açıktan yapıyor ve daha fazlasını istiyor…

Ülkemizde bugünkü tarihi yaptıklarını söyleyenlerin tersine, tarihi gördüğümüz kişiler değil de, görünmeyenler yapıyorsa.?

Senaryo onlar tarafından yazılmış, sahne onlar tarafından dekore edilmişse.?

Bu da tartışılıyor, belgeler ortaya konuyor. Yaşanan olaylarla ilgili olarak başta “Büyük Abi”nin olmak üzere, Çanakkale Savaşları’nın, Kurtuluş Savaşı’nın acısını bugün bile içlerinde taşıyanların belgeleri çıkıyor ortaya. Biliyoruz ki, bu belgeler özellikle son 60 yıldır çok üretildi. Ülkemizin “Oltadaki Balık” gibi görüldüğünü (Emin Değer, Oltadaki Balık Türkiye*) belgelerden öğrenmedik mi.?

Adı ülkemizde bugün yaşananlar gibi konulmasa da, günümüz Türkçesine çevrildiğinde, bu belgelerden emperyalizmin bugünkü olayları erekledikleri anlaşılmıyor mu? Bu söylenince oyuncular feryat ediyorlar… Başta başrol verilmiş olanlar olmak üzere…

Tarihi günler yaşıyoruz… Kuşkusuz bir yandan “kozmik oda”da yapılan aramalar da tarihtir, ama Tekel işçilerinin direnişi de… Ergenekon davası da tarihtir, Kürt açılımı da… Orduya müdahale de tarihidir, sözüm ona arınma adına şike soruşturmaları da… Fetullah Gülen’in söyledikleri de tarihtir, yargının-üniversitenin uğradığı saldırılar da… Cumhurbaşkanı’nın seçilmesi, onun YÖK Başkanı’nı ataması da tarihtir; YÖK’ün uygulamaları da… O Başkan ÖSYM Başkanı’nı atar; o da skandal üstüne skandal yaratır, ama makamı bırakmamakta direnir… Bu da tarihtir… Sevr de, Mondros da tarihtir; ama Kurtuluş Savaşı da, Mudanya da, Lozan da…

Tarih bilimi açısından bunların hepsinin bir anlamı, değeri vardır. Çünkü tarih, olayları “iyi olaylar”, “kötü olaylar” diye kendine göre sınıflandırmaz. Olay, olaydır. Ancak tarih biliminin tüm bu olayları bütün boyutlarıyla irdelemesi gerekir. Sonuçları, nedenler penceresinden sorgulaması gerekir. Fakat yorum yapmak onun işi değildir. Yorumu, tarihin ürünlerinden yararlananlar yapar. İşte o yorumu yapanların niyetlerine göre olaylar, “iyi”, “kötü” vb biçiminde sınıflandırılır.

Geçmişe ve yaşananlara bir ülkenin, bir ulusun geleceği diye bakarsak, o zaman bu yaşanan olayları, tarih denilen gelişmeleri ayrıştırmak, gruplandırmak gerekir.

Tarihe bakmak, bir bakış açısını gerektirir. Bir yöntemi gerektirir. Bakış açısı, yöntem dediğiniz de, felsefedir, siyasettir… Yeğlediğiniz felsefeye, uyguladığınız yönteme, inandığınız siyasi değerlere göre, tarihe bakıldığında, “nötr” olaylar farklılaşır, anlam kazanmaya başlarlar. O zaman her yaşananı aynı kefeye koyamazsınız. Onların hangi amaçlarla, hangi niyetlerle, kimin yararına, yapıldığına, kimin için sonuçlara dönüştüğüne bakarsınız. Bunlara göre tarihi bir kez daha yorumlarsınız ve taşları yerine oturtursunuz…

Bu yapıldığında, ülkemizde bazılarının statüko dediği, ama bazılarının bu ülkenin mayası-çimentosu dediği değerlerle oynandığı görülecektir, görülmelidir.

Bağımsızlık, egemenlik, çağdaşlık, laiklik, öğretim birliği, ilericilik, devletçilik yara almış kavramlar durumundadır… Saldırı altındadırlar… Erdal Atabek öğretmenin ısrarla vurguladığı “Tehlikeli Cehalet” yönetimi belirlemekte; yönetim, tehlikeli cehaleti derinleştirmektedir… Olanlar akılların, gözlerin, kulakların önünde gerçekleşmektedir. Bu sürecin uzaması tehlikelidir, yaraların tedavi edilmesini güçleştirebilir, ya da tedavi sürecini uzatabilir.

Ülke, yönetilemez bir ülke durumuna düşürülmeye çalışılmaktadır. Çünkü hangi düzlemde olursa olsun, “Yönetilemezlik”, bazılarının besin kaynağıdır. Bu yönetilemezlik ortamında ilerici ve ilerlemeci biçimde tarih yazması, tarih yapması gerekenlerin sahne alamadıklarını görüyoruz. Önemli bir tarihsel eşikteyiz. Daha fazla örgütlü çabanın, birbirini daha fazla anlama çabasının, daha fazla yan yana gelme istekliliğinin eşiğindeyiz. Bu eşikte meleklerin cinsiyetini tartışarak günleri tüketemeyiz. Kuru yakınmalarla tarih yazılamaz. Tarih yazmak, cesareti; tarih yazmak, yürekliliği; tarih yazmak, inancı; tarih yazmak, sorumluluğu; tarih yazmak, yurtseverliği; tarih yazmak, toplumsallığı; tarih yazmak ben’i aşmayı; tarih yazmak işbirliğini - güçbirliğini gerektirmektedir.

Birilerinin yazmaya çalıştığı tarih yerine, bu ülkenin gerçek tarihini yazmanın zamanıdır. Kör uykulardan uyanmanın, öznellikleri aşmanın zamanıdır. Görmenin, duymanın zamanıdır. Hareket etmenin zamanıdır.

(* M. Emin Değer’in kitabının 171. Sayfasından… 1956 yılında Nelson A. Rockefeller, ABD’nin o günkü Başkanı Eisenhower’a bir mektup yazar. Mektubunun bir yerinde şu değerlendirme vardır: … Birinci grup ülkeler, bizimle dost olan ve bize uzun süreli sağlam askeri paktlarla bağlanmış anti-komünist hükümetlerin iktidarda olduğu ülkelerdir. Bu ülkeler yapılacak yardımlar ve açılacak krediler öncelikle askeri nitelikte olmalıdır. Oltaya yakalanmış balığın yeme gereksinmesi yoktur. Bu noktada Dışişleri Bakanlığı ile aynı fikirdeyim; genişletilmiş iktisadi yardım – örneğin Türkiye’ye - bazı durumlarda düşünülenin tersine sonuç verebilir. Yani Bağımsızlık eğilimini artırıp, var olan askeri paktları zayıflatabilir. Bu tip ülkeler – Türkiye gibi- doğrudan doğruya iktisadi yardım da yapılabilir, ama bu, bize düşman muhalifleri  zararsız  bırakacak  biçimde  ve  miktarda olmalıdır.)

Erol Köktürk

 

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Ocak.2017 – okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ –okkesb@turkfreezone.com,

 

 

Sadece Siz mi Manzara Seversiniz.?

Levent Ustabaşı  @narvent 

Bu fotoğraf Artvin'de Bir Köyde Çekildi..

Ayı Kardeş Pek Efkarlı..!

 

BU VATAN BİZİM GELECEĞİMİZ, BAŞKA TÜRKİYE YOK.!

Değerli hemşerilerim; Terör, bugünün sorunu değil.!

İçi doldurulmamış hamasi ve sadece duyguları kabartan bir tarih dersimiz var. Dersin özeti; "Çanakkale Geçilmez, Yedi Düvele Karşı Savaşarak Kurduk Bu Devleti" diye nutuk atıyoruz.

Evet bu doğru, hiçbir itirazım yok buna. Ya sonra ...

Sonrası pek parlak değil.

Bizim kurtuluş savaşımızı kazanalı 94 yıl oldu.

Almanya 1. ve 2. Dünya Savaşı'ndan yenik çıktı,

Japonya 2. Dünya Savaşı'nda ağır yara aldı.

Kore Savaşı 1953'te bitti.

Almanya, Japonya ve Güney Kore'nin geldiği nokta ile bizim geldiğimiz noktayı kıyaslayabilir misiniz.

Biz Neyi, Nerede Yanlış Yaptık, Yapıyoruz.?

Sorunlarımızın başının, eğitim sistemimiz olduğuna inananlardanım.

Vatanın sadece coğrafyadan ibaret olmadığını, vatanın üstündeki insan ve diğer tüm değerlerin bir bütünü olduğunu anlamadık, bunu bilen nesiller yetiştiremedik.

Vatandaşlık Bilincine Sahip Değiliz Milletçe.!

İyi ahlaklı, dürüst, hoşgörülü, insan hakkına saygılı (kul hakkına inanan) bir nesil yetiştirmenin en temel değer olduğunu hiç mi hiç düşünmedik.

Çocuklarımıza matematiği, fiziği kimyayı yani ilmi fenni öğreteceğiz diye çaba harcadık. Ama onu da beceremedik.

Konfeksiyon Mağazalarında Olan Kuyruklar Kadar Kitapevlerinin Önünde Kuyruk Olamadık.

Milletçe; ya bir olup birbirimize koltuk değneği olarak birlikte yaşamayı öğreneceğiz. Ya da devrilen her fidanın üstümüze düştüğünü ve altımızdaki toprağı kaydırdığını çaresiz bir şekilde seyredeceğiz.

Gelin 7 den 70 e, gözlerimizi hiç kaçırmadan birbirimize bakalım. Sonra el ele verelim, birbirimizin elini kanatırcasına sıkalım ve bir daha bırakmayalım.

Başka Türkiye Yok, Bu Vatan Bizim Geleceğimiz, Bu Vatan Çocuklarımızın Geleceği...

Bu Devlet Türk-İslam Dünyasının Son Kalesi, Son Sancağı...

Allah bu mazlum milleti önce korusun, sonra bu musibetleri gaflet uykusundan uyanışımıza vesile kılsın.

Allah'ın selamı üzerinize olsun.

Mustafa Bayazıt (Ankara)

 

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Ocak.2017 – okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ –okkesb@turkfreezone.com,

Diğer Haberler

  • BERAT’A BERAT.!,
  • TÜRKİYE'NİN MEDYA HALİ & BALKAN ÜLKELERİ
  • ÜÇ YILDIR DİRENEN BOĞAZİÇİLİLER VE NAZIM
  • İSKİ'YE HAK ARAMAYA GİTTİLER, KOVULDULAR
  • MEDYA DÜNYASINI ÜZEN ÜÇ KAYIP
  • YENİ “DOSTUMUZ” İNGİLTERE... HAYIRLI OLSUN.!
  • 100’ÜNCÜ YILINDA TÜRKİYE FOTOĞRAFI
  • TÜRKİYE’DE SOSYAL DEMOKRASİ
  • LGBT VE 250 BİN KİŞİLİK GÖSTERİ
  • FELAKETİN DEMOGRAFİK ETKİSİ
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP