TAM KANUNSUZLUK BUDUR İŞTE.!

Yüksek Seçim Kurulunun, Anayasa Mahkemesinin ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesini Dikkatlerine Sunulacak Olan #Hayır Oyları; Adana’da Bir Çöp Konteynerinde Bulundu. Mühürlü Olduğu Görülen Oy Pusulaların Hemen Hemen Tamamın da “Hayır” Tercihli Olduğu Saptandı.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

TAM  KANUNSUZLUK  BUDUR  İŞTE.!

Yüksek Seçim Kurulunun, Anayasa Mahkemesinin ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesini Dikkatlerine Sunulacak Olan #Hayır Oyları; Adana’da Bir Çöp Konteynerinde Bulundu. Mühürlü Olduğu Görülen  Oy Pusulaların Hemen Hemen Tamamın da “Hayır” Tercihli Olduğu Saptandı. Kaynak: https://t.co/KhdCY7NKF5 

 


YSK ÜYESİ TOPAKTAŞ: ANAYASA İHLALİ VAR.!

YSK’da oy çokluğuyla verilen karara muhalif kalan tek isim Cengiz Topaktaş, itiraz kararını "Anayasa İhlali Var" sözleriyle açıkladı.

Referandumda usulsüzlük yapıldığına dair yapılan itirazların tamamı YSK - Yüksek Seçim Kurulu tarafından reddedilmişti.

YSK kurulunu oluşturan 11 üyenin 10'u itirazları kabul etmezken, 1 üye ise seçimlerin yenilenmesi konusunda görüş bildirmişti. 

Seçimin yenilenmesini isteyen YSK üyesi Cengiz Topaktaş, kararının gerekçesine;

"Oyların Mühürsüz Olması Referandumu Yargı Denetiminden Çıkarır. 98. Ve 101. Maddelerde Seçmen Pusulası Ve Zarfların Mühürlü Olması Şartı Vardır. Anayasanın 79. Maddesi, Seçimlerin Yargı Denetiminde Yapılacağını Hüküm Altına Almıştır. Burada Anayasa'nın İhlali Söz Konusudur." 

Şeklinde muhalefet şerhi koydu.

Kaynak: YSK üyesi Topaktaş: Anayasa İhlali Var.!


© Medya Günebakış

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Nisan.2017 okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ - okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb E.mail: okkesb@telmar.net,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,- okkesb@gmail.com,

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Nisan.2017 okkesb61@gmail.com,

 

TAM KANUNSUZLUK KOŞULLARI OLUŞMAMIŞ.!

Türkiye'de YSK - Yüksek Seçim Kurulu, 16 Nisan Referandumun İptali İstemiyle Yapılan Başvuruların Reddine Dair Kararının Gerekçesini Açıkladı.

YSK - Yüksek Seçim Kurulu, anayasa değişikliğine ilişkin 16 Nisan’da yapılan referandumun, "Tam Kanunsuzluk” nedeniyle iptali istemiyle yapılan başvuruların reddi kararının gerekçelerini açıkladı.

YSK’nın resmi internet sitesinde yapılan yazılı açıklamada, “Tam Kanunsuzluk Koşulları Oluşmamıştır. Sandık Kurulunun Hatasıyla Seçmenin Oyu Yok Sayılamaz” ifadeleri yer aldı.

CHP, HDP ve Vatan Partisi'nin 16 Nisan referandumunun iptal edilmesi talebinin oy çokluğuyla reddedildiği kararın gerekçesinde, YSK'nın "Mühürsüz Oyların Geçerli Sayılacağına” ilişkin kararının, henüz sandık sonuçları belirmeden ve tercihler üzerindeki olası etkisi bilinmeden alındığı ve bu kararın, eşitlik ile tarafsızlık ilkelerine de uygun, objektif bir karar olduğu ifade edildi.

Gerekçede, “Bu itibarla Kurul kararının, seçimin neticesine tesir eden bir müdahale olarak değerlendirilmesi mümkün değildir” denildi.

YSK Referandumun Kesin Sonuçlarını Açıkladı

YSK Başkanı Sadi Güven, 16 Nisan 2017 referandumunun kesin sonuçlarını açıkladı. Buna göre, anayasa değişiklikleri geçerli oyların yüzde 51,41'i ile kabul edildi. "Hayır” oyu verenlerin oranı ise yüzde 48,59’da kaldı. Güven, 25 milyon 157 bin 463 seçmenin "Evet”, 23 milyon 779 bin 141 seçmenin ise "Hayır” oyu kullandığını açıkladı.

CHP AİHM'ye Başvuracak

Bu arada mühürsüz oy pusulalarının geçerli kabul edilmesine ilişkin YSK işleminin iptali talebiyle Danıştay'a yaptığı başvuru oy çokluğuyla reddedilen CHP'nin, itirazını Avrupa'ya taşıyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, 16 Nisan'da yapılan referandumla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracaklarını açıkladı.

© Deutsche Welle Türkçe - DW / DHA / AÜ / GA

 

© Medya Günebakış

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Nisan.2017 okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ - okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb E.mail: okkesb@telmar.net,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,- okkesb@gmail.com,

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Nisan.2017 okkesb61@gmail.com,

 

YSK NIN REFERANDUMUN KESİN SONUÇLARI

YSK Gerekçeli Kararı Açıkladı, Muhalif Üye ‘Hukuk Dersi’ Verdi: Bu Şaibeyi Tarih Yazacak

YSK, referandumun kesin sonuçlarını ve CHP’nin referandumun iptali için yaptığı başvuruyu reddetme gerekçesini açıkladı.

YSK’nin Gerekçesine, Referandumun İptal Edilmesi Gerektiği Yönünde Oy Kullanan Cengiz Topaktaş’ın Muhalefet Şerhi Damgasını Vurdu.

YSK, 16 Nisan anayasa değişikliği referandumunun iptali isteminin reddine ilişkin kararının gerekçesini açıkladı. Ancak gerekçeye, karara muhalefet eden tek YSK üyesi olan Cengiz Topaktaş’ın muhalefet şerhleri damgasını vurdu. YSK’nin tepeden inme kararı nedeniyle mühürsüz oyların sayımının imkansız hale geldiğini ifade eden Topaktaş, “Ülkemiz çıkan sonucun doğru olduğuna inanan ve inanmayan kesimler olarak ikiye bölünmüştür. Bu tartışmanın hiç bitmeyeceği gelecek kuşaklara da yansıyacak bir sürece girilmiştir” dedi. 10 üyenin ret görüşüne katılmayan Topaktaş 12 sayfalık bir karşı oy yazısında şu çarpıcı tespitler ile seçimlerin iptal edilmesi gerektiğini bildirdi.

KANUN KOYUCU GİBİ DAVRANDI: 

560 sayılı kararımızdaki hatalı yönlerden en başta geleni kanun koyucu gibi hareket etmemiz olmuştur. Bu kurallar, dışarıdan oy pusulası ve zarf getirilmesini, dolayısıyla hile yapılmasını önlemek amacıyla getirilmiştir. Oy verme hakkını Anayasa ile güvence altına alan kanun koyucunun, 298 sayılı yasanın 98 ve 101. maddelerindeki düzenlemeyi yapmak suretiyle vatandaşının oy hakkını elinden aldığını söylememiz mümkün değildir. Kanun koyucunun bunu düşünmediğini veya düşünemediğini söyleyemeyiz. Kurulumuzun yerindelik denetimi yapması da mümkün değildir. Bu itibarla 298 sayılı yasanın 98 ve 101. maddeleri Anayasaya aykırı olmadığına ve böyle iddiada bulunmadığımıza göre uygulanması zorunludur.

SAHTECİLİK SANDIKTA DENETLENEMEZ: 

Sandık görevlilerinin sahtecilik konusunda özel bir eğitimleri olmadığı için, bu denetimi yapmaları onlardan beklenemez. Oyların seri bir şekilde sayılması gerektiği düşünüldüğünde de bu denetimin yapılmasının pek mümkün olmadığı görülecektir. Mühürsüz zarflar ve oy pusulalarının, YSK tarafından gönderildiğinde şüphe bulunmadığının tespitini sandık görevlilerine yaptırmaya çalışmak, sandık başlarında gereksiz tartışmalara neden olabileceği gibi, ancak bir soruşturma ile ispatlanabilecek sahtecilik veya hile iddiasının, bu yükün altından kalkamayacak olan kişilere verilmesi doğru olmayacaktır.

TARTIŞMALI HALE GELDİ: 

Kurulumuz ilk defa bir seçimin devamı sırasında böyle bir karara imza atmıştır. Bu kararın 298 sayılı yasanın 98 ve 101. maddelerine ve 14/02/2017 tarihli 135/I sayılı genelgemize aykırı olması, seçmenlerin oy haklarını korumaya matuf olan bu kararı, kamuoyunda tartışmalı hale getirmiştir.

TOPLUM İKİYE BÖLÜNDÜ: 

Sandıklardaki sayım işlemleri kurulumuzun bu kararına göre yapılmış, dolayısıyla mühürsüz zarflar ve oy pusulalarının miktarının tespiti imkânsız hale gelmiştir. Gerek siyasi partilerce, gerekse Kurulumuzca, gerçekte ne kadar mühürsüz zarf ve oy pusulası olduğu bilinmemektedir. Kamuoyuna bu 2.5 milyon oy olduğu şeklinde yansımıştır. Yeniden sayımın kamuoyunda oluşturulan şüpheyi ortadan kaldırmaya yetmeyeceği gözetildiğinde, artık 2.5 milyon mühürsüz zarf ve mühürsüz oy pusulası olduğunu ya da olmadığını tartışmak anlamsız hale gelmiştir. Ülkemiz çıkan sonucun doğru olduğuna inanan ve inanmayan kesimler olarak ikiye bölünmüştür.

YSK TARAFLI YAYINCILIĞIN ÖNÜNÜ AÇTI: 

298 sayılı Kanunun 149/A maddesindeki düzenlemeye baktığımızda, bu Kanunun 55/A maddesine ve kurulca belirlenen esaslara aykırı olarak yayın yapılması halinde, cezai müeyyideler getirdiği görülmektedir. Bu müeyyideyi uygulamak yerine, uygulanamaz olduğuna karar verilmesi, propaganda açısından eşit olmayan şartlarda halkoylamasına gidilmesi sonucunu doğurmuştur. Kurulumuzun bu kararı ile radyo televizyonlarda kendi görüşleri dışında görüşlere yer vermeyen yayınların önü açılmıştır.

FARKLI GÖRÜŞLER EŞİT TEMSİL EDİLMEDİ: 

Sivil toplum kuruluşlarının gerektiği gibi propaganda yapma haklarını kullanamamaları, seçim kanunlarında yapılan değişikliklerin bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanamayacağı kuralının göz ardı edilmesi sonucu, radyo ve televizyon kanallarının sadece kendi görüşlerine yer vermeleri ile değişikliğin halka anlatılmasında farklı görüşlerin eşit temsil edilmemesi ve 560 sayılı kararımızın yarattığı sonuç gözetildiğinde, Anayasamızın 67 ve 79. maddelerinin ihlal edildiği, bu nedenlerle seçimlerin iptali yolundaki başvurunun kabulüne karar verilmesi gerektiğini düşünüyorum.

© Medya Günebakış

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Nisan.2017 okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ - okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb E.mail: okkesb@telmar.net,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,- okkesb@gmail.com,

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Nisan.2017 okkesb61@gmail.com,

 

Diğer Haberler

  • DARBE KİMDEN GELİRSE GELSİN KARŞIYIZ..
  • TRABZONLULAR BİRLEŞİNİZ
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI…
  • KUL VE MAHLÛKAT HAKKI..
  • ADAM OLMAK–OLAMAMAK VE GAZETECİLİK
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI..
  • DERNEKLER KANUNUNA MUHALEFET
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP