RESSAM VE FOTOĞRAF USTASI İBRAHİM ZAMAN

İbrahim Zaman 24.Kasım Öğretmenler Günü Nedeniyle İstanbul, Bakırköy Yunus Emre Kültür Merkezinde Resimsel Algılamalar Sergisi Açıyor.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

RESSAM VE FOTOĞRAF USTASI İBRAHİM ZAMAN

İbrahim Zaman 24.Kasım Öğretmenler Günü Nedeniyle İstanbul, Bakırköy Yunus Emre Kültür Merkezinde Resimsel Algılamalar Sergisi Açıyor.  

 

Prof. Sabit Kalfagil İbrahim Zaman'ı Anlatıyor.

1937'de Adapazarı'nda doğdu. 1959'da sanatsal nitelikli fotoğrafa ilgi duydu. Adapazarı'nda, GRUP 5 ve AFAK fotoğraf Kulübü kurucu üyeliğini yaptı.

GÜVERCİNLER adıyla ilk kişisel sergisini 1967'de İstanbul'da açtı. Uluslararası sayısız Sergi, Saydam Gösterisi ve yarışmalara katıldı.

Eczacıbaşı prestij yıllıkları, Turizm Bakanlığı'nın Yurtiçi ve Yurtdışı tanıtım yayınlarından Afiş pankart ve broşürlerde, Türkiye prestij albümlerinde ve benzeri birçok dergilerde fotoğrafları ve yazıları yer aldı.

Birçok Ulusal ve Uluslararası yarışmada jüri üyeliği yapmıştır. FOTOGEN üyesi ve İFSAK onur üyesidir.

Prof. Sabit Kalfagil'in kaleminden İbrahim Zaman

1937 Adapazarı doğumlu, meslek olarak fotoğrafı seçmiş dükkan tezgah sahibi bir fotoğrafçı iken kendisi gibi ekmeğini fotoğraftan kazanan dört arkadaşı ile birlikte bir grup kurar. Bu beş fotoğrafçı bu kez fotoğrafı çıkarsız bir güzellik arayışı için uygulamaya koyulurlar. Kendilerine açtıkları bu özel alanda aktiviteler kısa zamanda iyi bir kıvama gelir.

Öyle ki İstanbul'da ressam Zeki Faik İzer ile sinema ve fotoğraf adamı Baha Gelenbevi öncülüğünde bu etkinlikleri İstanbul'a taşır ve büyük ilgi görür.

İbrahim Zaman 1967 Adapazarı Depreminden sonra işini ve evini İstanbul'a taşır ve Türk fotoğraf kadrosu içinde yerini alır.

Ben Kendisini 1978'de Bir Gösterisinde Tanıdım.

Türk fotoğrafının ön safhalarında idi. Sıcak kanlı, girgin, dost canlısı ve neşeli idi. Hala da öyledir. Kıvırcık kakülleri ile o kadar genç görünüyordu ki boylu poslu büyük kızın kendi kızı olduğuna inanamadım. Bu tanışmadan sonra birlikte o günkü bir prestij derneği olan FOTOS'da bulunduk. Bugün yine birlikte İFSAK'ın onur üyesiyiz.

O BİR GEZGİNDIR.

Sadece birlikte yaptığımız yurt içi fotoğraf gezilerinde kat ettiğimiz yollar Ekvator'u birkaç kez dolaşır.  Birlikte yaptığımız 2 Hindistan, 1 Mısır gezisine ek olarak onlarca ülke daha gördü ve fotoğraf çekti. Bu fotoğraflar Gezi Dergisi'nde ve bazı turizm faaliyetlerinin tanıtımında kullanıldı. 

O YARULMAK BİLMEZ.

Özellikle araba kullanırken yorulduğunu, şikayet ettiğini hiç görmedim. Bunu sadece dayanaklılığına değil araba sevgisine de bağlıyorum

O MÜKEMMELİYETÇİDİR

Sadece kendi özel fotoğrafları için değil müşteriye verilecek gelin fotoğrafları hatta vesikalıklar için bile kabul edilebilir örnekleri habire tekrarlatır.

O AZİMLİDİR.

Kolayca kötümserliğe düşebilecek mükemmelliyetçi insanlardan farklı olarak azimlidir. Canını dişine takar istediği sonucu alana değin ısrarını sürdürür.

O BİR EKSTREMİSTİR.

Herşeyi sonuna kadara götürür. Aldığı yarım yamalak bir cevapla asla yetinmez; öldüresiye sorular üstüne gider. Fotograf çektiği alanda geriye birşey bırakmaması gerekiyormuş gibi çekilebilecek bütün fotoğrafları çekip adeta dibini kazımak ister. Bir mal veya hizmet için ödeme yapmışsa karşılığını alıncaya kadar peşini bırakmaz. Kendisi bir hizmet veriyorsa gereğini sonuna kadar yapar.

O ÜRETKENDİR.

Ailece çıktıkları dinlenme gezisinden bile eli dolu dönmek ister.

O DOYUMSUZDUR.

Aynı anda birden fazla yerde bulunup fotoğraf çekemediği için çok üzülür. Pek çok konuda kolay şikayet etmediği halde çekim seansları dönüşümüz hep dövünme krizleri ile geçer, hep "keşke" ler dile getirilir.

O BİR GÜZELLİK TUTKUNUDUR.

Doğa parçalarını, evleri, köyleri, insanları güzel bulduğu için çeker. Bunları olduğundan kat kat güzel yapmaya çalışır. Günümüzde insanlar fotoğrafların hep "Ne ?" içerdiği ile ilgilenirken o hep "Nasıl .?" larla ilgilenir.

O BİR SU TUTKUNUDUR.

Su sesi duyunca gözleri parlar. Bir Karadeniz gezisinde dere boyunca yaylalara çıkışta ve inişte derenin her kıvrımında durduk. Adeta derenin fonografik kadastrosunu çıkardı.

O DIŞA DÖNÜK BİRİDİR.

İnsanlarla ilgilenir, problemleriyle ilgilenir onları hoş tutmayı bilir. Kendi duygularını da paylaşır.

O YARDIMSEVERDİR. 

Sıkıntınız olsa yüksünmeden koşar, o bir kötü gün dostudur.

O TOPLUMCUDUR.

Kaç derneğe kaç vakfa üye olduğunu sayamam.

O'NUNLA ARKADAŞLIK BİR KEYİFTİR.

Asla bir gamlı baykuş değildir. O mutlu imiş gibi davranmanın mutluluğu davet ettiğine inanır. Onunla vakit çabuk geçer.

 

@ #Medya Günebakış

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Kasım.2017 okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ – mail: okkesb61@gmail.com,

Diğer Haberler

  • DARBE KİMDEN GELİRSE GELSİN KARŞIYIZ..
  • TRABZONLULAR BİRLEŞİNİZ
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI…
  • KUL VE MAHLÛKAT HAKKI..
  • ADAM OLMAK–OLAMAMAK VE GAZETECİLİK
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI..
  • DERNEKLER KANUNUNA MUHALEFET
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP