FETVA VERİLDİ.“BOŞ OL” DEMEK YETERLİYMİŞ.!

Diyanet'ten 'Boşanma' Fetvası: Telefonla, Mektupla, Mesajla, İnternetle Boş Olll De Tamamdır.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

FETVA VERİLDİ.. “BOŞ OL” DEMEK YETERLİYMİŞ.!

Diyanet'ten 'Boşanma' Fetvası: Telefonla,

Mektupla, Mesajla, İnternetle Boş Olll De Tamamdır.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, medeni kanun ve yasalara aykırı bir görüş açıkladı. Hayret uyandıran görüşe göre erkeğin “Telefon, faks, mektup, mesaj ve internetle ile karısından boşanabileceğini” açıkladı.

Diyanet İlleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, medeni yasalara ve hukuk kurallarına aykırı bir görüşle gündeme geldi.

 kurul, mektupla yapılan boşanmada, boşanma işleminin “Kadının mektubu okuduğu andan itibaren” geçerli olacağını da öne sürdü.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu bu görüşü yazılı olarak açıkladı.

Açıklamada “Bir kimse yüzüne karşı, ‘Seni boşadım, benden boş ol' gibi boşamayı ifade eden sözleri şifahî olarak söylemek suretiyle, eşini boşayabileceği gibi, bu sözleri telefon, mektup, mesaj, internet ve faks yoluyla bildirerek de boşayabilir” denildi.

“BOŞ OL” DEMEK YETERLİ

Daha önce “Boş ol” denildiğinde boşanmanın meydana geleceğine dair görüşü de tartışma yaratan Din İşleri Yüksek Kurulu, şimdi de “Telefon, faks, mektup, mesaj ve internet aracılığı ile de boşanma kararı alınabileceğini'' savundu.

Bir vatandaştan gelen “Telefon, mesaj ve internet yoluyla boşama geçerli midir?” sorusunu yanıtlayan Din İşleri Yüksek Kurulu şu cevabı verdi:

“Bir kimse, yüzüne karşı ‘seni boşadım, benden boş ol' gibi boşamayı ifade eden sözleri şifahî olarak söylemek suretiyle, eşini boşayabileceği gibi, bu sözleri telefon, mektup, mesaj, internet ve faks yoluyla bildirerek de boşayabilir. Söz konusu iletişim vasıtalarıyla boşamak, sözlü olarak yüz yüze boşamak gibi geçerlidir. Ancak, bu durumda kocanın, boşamış olduğunu inkar etmemesi gerekir. Boşamanın yazılı olması halinde ise boşanan kimse, yazının veya mesajın eşinden geldiğinden emin olmalıdır. Bu durumda boşama hükümleri, kadının mektubu okuduğu andan itibaren başlar. Fakat koca eşini daha önce gıyaben boşamış da bunu mektupla haber veriyorsa, boşamanın hükümleri, kocanın boşadığı andan itibaren başlar.”

Ali Ekber Ertürk, Sözcü

 

“BOŞ OL” DEMEK YETERLİYMİŞ.!

Diyanet'ten 'Boşanma' Fetvası: Telefonla, Mektupla, Mesajla, İnternetle... “Boşsun” Denildiğinde Boşanma Gerçekleşir.!

TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN RUHUNA EL-FATİHA.!

BİLİNDİĞİ GİBİ LAİKLİK; DİN İŞLERİ İLE DEVLET İŞLERİNİN KARIŞTIRILMAMASI, DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜK DEMEKTİR.

ANCAK, SON 15 YILDIR, LAİKLİK, DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜK RAFA KALDIRILDIĞI İÇİN; DİN ve DİYANET DEVLET İŞLERİNİ YÖNETMEKTEDİR.

TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN RUHUNA EL-FATİHA.!

DİYANET'TEN BOŞANMA FETVASI:


Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu “Boşsun” Denildiğinde Boşanma Gerçekleşir.! Kararını Verdi ve Yayınladı.

 

AKP döneminde etkinliğini artıran ve toplumun hemen her alanında dini referanslı uygulamalara imza atan Diyanet İşleri Başkanlığı, “boşanma” ile ilgili sorulan soruya skandal bir yanıt verdi. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun internet sitesinde yer alan “Fetva Usulü” bölümüne yöneltilen, “Boşarım demekle boşanma meydana gelir mi?” sorusuna, “Boşama, kişinin eşine söylediği, ‘Boşsun’ gibi boşama iradesini ortaya koyan ifadelerle ya da mahkemenin kararıyla gerçekleşir” yanıtının verildiği ortaya çıktı.

“Babanın öz kızına duyduğu şehvet, karısıyla olan nikahını düşürür mü?” sorusunu, “Kalın elbiselerden tutarak ya da vücuduna bakıp düşünerek, şehvet duymak, bu tür bir haramlık oluşturmaz. Ayrıca kızın, 9 yaşından büyük olması gerekir” şeklinde yanıtlayan Diyanet, bu kez de boşanma konusunda sorulan soruya skandal bir yanıt verdi.

“Boşsun, boş ol, boşadım, karım boştur”
Diyanet’e bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı’nın internet sitesindeki “Fetva Usulü” bölümünün “Aile Hayatı-Boşanma” kısmına yöneltilen, “Boşarım demekle boşanma olur mu?” sorusuna verilen yanıtın ilk kısmında, boşanmanın, ‘yetkili kişi veya kurumun kesin kararı’yla gerçekleşeceği belirtildi. Yanıtın devamında ise şu çarpıcı ifadeler kullanıldı:
“Türkçede geniş zaman için kullanılan ‘Boşarım’ sözü bu nitelikte olmayıp boşama tehdidi anlamına gelir. Dolayısıyla bu sözle boşama meydana gelmez. Boşama, kişinin eşine söylediği ‘Boşsun, boş ol, boşadım veya karım boştur’ gibi boşama iradesini ortaya koyan şimdiki veya geçmiş zamanlı ifadelerle ya da mahkemenin kararıyla gerçekleşir.”


“Tehdit niyetiyle ‘boş ol’ denirse…”
Diyanet’in “boşanmanın usulü”ne ilişkin verdiği çarpıcı yanıt bununla da sınırlı kalmadı. “Niyeti boşanma olmadığı halde eşe karşı tehdit unsuru olarak boşama sözlerini kullanma halinde boşanma gerçekleşir mi?” sorusuna Diyanet’in yanıtı şu oldu:
“Boşama konusunun, rastgele gündeme getirilmesi doğru değildir. Bunun ciddi sonuçları olduğundan, Hz. Peygamber (s.a.s) bu konuda dikkatli davranmayı tavsiye etmektedir. Kişi, tehdit için karısını boşayacağını söylese, bu sözüyle boşama meydana gelmez. Bunu söylemekle geleceğe dönük vaatte bulunmuş olmaktadır. Ancak tehdit niyetiyle ‘boşadım, boş ol’ gibi sözler kullansa niyeti ne olursa olsun boşama gerçekleşmiş olur. Çünkü bu kelimeler, sarih olarak talakı ifade etmektedir. Sarih lafızlarla gerçekleştirilen boşamada niyete itibar edilmez.”

Mustafa Mert Bildircin 

m.mertbildircin@birgun.net


@ #MedyaGünebakış

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul–Aralık.2017- okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ - okkesb@turkfreezone.com,


Diğer Haberler

  • DARBE KİMDEN GELİRSE GELSİN KARŞIYIZ..
  • TRABZONLULAR BİRLEŞİNİZ
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI…
  • KUL VE MAHLÛKAT HAKKI..
  • ADAM OLMAK–OLAMAMAK VE GAZETECİLİK
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI..
  • DERNEKLER KANUNUNA MUHALEFET
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP