KURA ÇÖZÜLDÜ'NÜN İZİNDE ARDAHAN KÜLTÜR GEZİSİ

Yurt Gezginleri tarafından Bir Roman Bir Şehir projesi kapsamında, Kafkasların Yaşar kemal'i Kenan Karabağ'ın Kura Çözüldü kitabında anlatılan tarihsel gerçeklerin yaşandığı mekanlara ilk kez kültür gezisi yapıldı.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

KURA ÇÖZÜLDÜ'NÜN İZİNDE ARDAHAN KÜLTÜR GEZİSİ

Yurt Gezginleri tarafından Bir Roman Bir Şehir  projesi kapsamında, Kafkasların Yaşar kemal'i Kenan Karabağ'ın Kura Çözüldü kitabında anlatılan tarihsel gerçeklerin yaşandığı mekanlara ilk kez kültür gezisi yapıldı.

 

Yurt Gezginleri Grubu, Recep Babayiğit yönetiminde kültür ve doğa, gezileri yapmaktadır. Yurt gezilerinde öğrendiklerini, yaşadıklarını, kahkahalarını, ansızın patlayan havai fişekleri, çığırdıkları türküleri, sarıldıkları ulu ağaçları, serinledikleri dereleri, dokundukları taşları, döktükleri göz yaşlarını, ayak bastıkları zirveleri, kucakladıkları Anadolu insanlarını, tarihe not düşerek tüm bunları katkı verenleriyle paylaşmaktadır.

 

Yurt Gezginleri Grubu, Bir Roman, Bir Şehir etkinliği çerçevesinde Kafkasların Yaşar kemal'i Kenan Karabağ'ın Su Yayınevi tarafından yayınlanan, 4.Cildi yakında çıkacak olan Belgesel tarih niteliğindeki Kura Çözüldü 1, 2, ve 3 kitaplarının içerdiği özgün karakteristik özellikleri ve yakın tarihin bilinmeyen yaşanmış gerçeklerini, yazarıyla birlikte yerinde görmek amacıyla 17 - 18 - 19 Şubat günlerinde Ardahan'a  20 kişilik bir ekiple gezi gerçekleştirdi.

 

Geziye İstanbul'dan uçakla gelen 20 kişilik Yurt Gezginleri Kenan  Karabağ'ın da katılımıyla; Kars, Ardahan Sarzep'te üç gün (17 - 18 - 19 Şubat) boyunca önemli tarihi mekanları, tarihi çalışmalar yapan önemli kişileri, yoğun bir programla yerlerinde ziyaret ettiler.

  


-*-) 17 ŞUBAT CUMARTESİ GÜNÜ;

Kars'a varan gezi gurubu, öncelikle Kura Çözüldü kitabında anlatılan Ardahan'ın solan renklerinden Terekemeler'in bir temsilcisi olan Yaver Senem'in evinde verdiği yörenin geleneksel kahvaltısına katıldılar.

 

-*-) Kahvaltı sonrasında Kars kalesi ve Annem Sara kitabinin yazarı Vedat Akçayöz  yerinde ziyaret edildi ve Onun is yerinin içinde kurduğu Molokan müzesi incelendi.

 

-*-) Günün devamında Kars'ın ayaklı tarihi unvanıyla anılan Sezai Yazıcı ile birlikte ve onun anlatımı ve bilgilendirmesiyle Ani Harabeleri ve içindeki gün gün yıkılıp yok olmaya mahkum edilmiş tarihi yapılar adım adım gezildi.

 

-*-) Yurt Gezginleri, gezinin birinci gününü, donmuş Çıldır Gölü kıyısında,  karlar altındaki bir köy evinde yörenin  markası olan geleneksel kaz yemeği eşliğinde günün değerlendirmesini yaparak ve Kura Çözüldü kitabının okunmasıyla bitirdiler.

 


-*-) 18 ŞUBAT PAZAR GÜNÜ;

Köy kahvaltısının ardından buz tutmuş, donmuş Çıldır Gölü üzerinde açılan bir delikten, göle önceden yerleştirilmiş olan ağ çekilerek, bu gölde özel olarak yetişen sarı balık çekilerek gezi gurubu kendilerine balık ziyafeti çektiler.

 

-*-) Sonrasında Hem Ardahan hem de Degirmenköy'deki Bey konaklarına gidildi. Buralarda da kitaptan pasajlar okumaya devam edildi Ve Malakan köyü Sarzep'e gidilerek Kenan Karabağ'ın doğduğu ev ile okuduğu hala ayakta duran Malakan  okulu görüldü.

 

-*-) Kura Köprüsü üzerinde inceleme yapılarak bugün altından geçen, çok yılız ve yetersiz akan kura nehri görüldü.

 

-*-) Kars Kalesine çıkılarak maalesef kalenin sahipsizliği, bakımsızlığı yakın çevresinin ve kaleye ulaşım yollarının hiç bir şekilde kabullenilemeyecek bozukluğu, görüntü ve çevre kirliliği görüldü. 4 - 5 Ocak 1915 de Ruslar ve Ermeniler tarafında 300 Türk'ün yakıldığı iddia edilen Yanık Caminin önünde yakılanların gerçek hikayesi Kenan Karabağ'ın Kura Çözüldü-3 de anlattığı bölümden dinlendi ve resmi görüşün aksine buradaki olayın 1915 yılında değil, 1919 yazında geçtiği ve içinde yakılanların sahipsiz evleri soyan yağmacılar olduğu öğrenildi. 

 

-*-) Ardahan Milli Şura Kongre Binası - Haşimoğlu (Haşmioğlu) Rasim Bey Konağı.  Ardahan ve çevresinin Gürcü istilası nedeniyle Ardahan'da Milli Şura Girişimiyle 3 - 5 Ocak 1919 da 1. Kongre ve

7 - 9 Ocak 1919 da 2. Kongrenin toplandığı bugün müze olarak hizmet veren eski karargah binası ziyaret edildi ve Kongrelerin yapıldığı anda yaşananlar Kenan Karabağ'dan dinlendi.

 

-*-) Günün son ziyareti Dursun Akçam Kültür Evine yapıldı. Dursun Akçam tanıtıldı, yaşamı ve Edebiyata yaptığı katkılar üstüne konuşuldu. kültür evi tiyatro salonuna geçilerek Yurt Gezginleri korosu tarafından Dursun Akçam ve Ümit Kaftancıoğlu anısına  beş türkü seslendirdi.

 


-*-) 19 ŞUBAT PAZARTESİ GÜNÜ;

-*-) Günün ilk gezisi karlarla kaplı Ardahan kalesine yapıldı. Kura Nehri kıyısında bulunan  Abdulmecit döneminde yaptırılan ve günümüzde Ardahan'a kazandırmak, Ardahan'ın önünün ve esnafların işlerinin çoğalması amacıyla ve Ardahan Üniversitesinin daha da cazip hale gelmesi için Ardahan Üniversitesine verilme kararı alınan Aziziye kışlası uzaktan incelendi.

 

-*-) Daha sonra Rus işgalinden kaçarak, Artvin'e 70 Şavşat' 20 km mesafedeki yayla evlerine sığınan yerli halkın gidiş güzergahından gidilerek karlar altındaki yayla evleri görüldü. Dönüşte Kenan Karabağ tarafından 1915 yılındaki büyük kaçakaçlık olayının geçtiği 3.ciltteki bölüm okunarak geçmiş yad edildi.

 


 

-*-) 2400 Rakım yükseklerdeki Boğatepe peynir müzesi ziyaret edilerek Dernek yöneticilerinden bilgi alındı ve üretilen doğal peynirlerin tadına bakıldı.

 


 


 

@#MedyaGünebakış ©#MedyaGünebakış

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul Şubat.2018- okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/  - okkesb@turkfreezone.com,


  

" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen>

Diğer Haberler

  • ALİ SİRMEN UĞURLANDI
  • TİP, ESENYURT ADAY TANITIM TOPLANTISI
  • ÖDEMİŞLİLER GELENEKSEL KAHVALTIDA BULUŞTU
  • *BELEDİYE HİZMETİ PARTİCİLİK DEĞİL, HALK HİZMETİDİR.!*
  • MUSTAFA AKGÜN ve KAÇAR SOKAK SAKİNLERİ RÖPORTAJI
  • AYSEL ÖYMEN SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI
  • KRİZİN FATURASINI ÖDEMEMEK İÇİN NE YAPMALI.?
  • TÜRKİYE İŞÇİ PARTİSİ BEYLİKDÜZÜ İLÇE ÇALIŞTAYI YAPILDI
  • TÜRKİYE İŞÇİ PARTİSİ ŞİŞLİ İLÇESİ ÇALIŞTAYI YAPILDI
  • TÜRKİYE GAZETECİLER CEMİYETİNDE GÖREV DEĞİŞİMİ
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP