CAMBRİDGE ANALYTİCA ŞİRKETİ & FACEBOOK

Cambridge Analytica uses data to change audience behavior. Visit our Commercial or Political divisions to see how we can help you.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş


CAMBRİDGE ANALYTİCA ŞİRKETİ & FACEBOOK



Youtube’da izlediğiniz bir videonun başında beliren reklam “pat” diye Facebook’ta da karşınıza çıkabiliyor, değil mi.?

Cambridge Analytica şirketinin Facebook uygulaması üzerinden yaklaşık 87 milyon kullanıcının verilerini ele geçirmesine ilişkin skandal büyüyor.



Ne yediğiniz, siyasi görüşünüz, hobileriniz, yaşınız, cinsel yöneliminiz, ayakkabı numaranız, ayakkabı zevkiniz, varsa çocuğunuz, kediniz ya da köpeğiniz… Ciddi ciddi ya da gırgırına Google’ladığınız her şeyi… Hepsini biliyorlar.

Kim mi.? Facebook ve reklam alışverişinde oldukları şirketler.

Youtube’da izlediğiniz bir videonun başında beliren reklam “pat” diye Facebook’ta da karşınıza çıkabiliyor, değil mi.?

Bir arkadaşınızın izleyip beğendiği filmin tanıtımı ana sayfada sizi bulabiliyor. Reklam verenler belki adınızı bilmiyor, ama hedef kitledeyseniz, Facebook tarafından sizinle buluşturuluyor.

Bu platforma rızanızla yüklediğiniz her bir veri Facebook’un işlediği bir madene dönüşüyor. Bu sayede bazı reklam verenler o güne kadar hiç bilmediğiniz ve görmediğiniz bir üründen hoşlanabileceğinizi bile tahmin edebiliyor.

Siz Facebook’u bedava kullandığınızı zannediyordunuz değil mi.?

Facebook’un patronu Mark Zuckerberg, “Biz kişisel verileri satmıyoruz” diyor ama gerçeği tam söylemiyor. Aslında yaptığı kişisel bilgileri kullanarak reklam almak ve servetini büyütmek.

Şirketin dijital reklamlardan elde ettiği gelir 2017 yılının tek bir çeyreğinde 7,9 milyar doları bulmuş. Bu, aldığınız hizmet karşılığında kendi rızanızla hayal edemeyeceğiniz kadar büyük bir bağışta bulunduğunuz anlamına geliyor.

Bunu Facebook’un verilerinizi korumak konusunda verdiği güvenceye inanarak yapıyorsunuz. Ama son skandal da gösterdi ki, Facebook kullanıcılarının nefsi sadece reklam verenler tarafından imtihan edilmiyor. Siyasi çıkar peşinde olanlar da potansiyel seçmenleri etkilemek için platformun güvenlik açıklarını kullanıyor.

Veri analizi şirketi Cambridge Analytica’nın tek bir uygulamayla 87 milyon Facebook kullanıcısının bilgisine ulaşmasından ve bunu Trump’ın kampanyasında kullanmasından söz ediyorum.

Aynı şirketin sosyal medyada sahte hesaplarla Hillary karşıtı gündem yaratan ve Trump’ı destekleyen Rus İnternet Araştırmaları Ajansı’yla da ilişkisi olduğu öne sürülüyor.

Facebook’un patronu bu hafta Kongre’de ifade vermeden hemen önce gazetecilerle konuştu. Topu kendi ayağında tutup maçı istediği zaman bitirmek için telekonferans yöntemini seçmişti. Lafa Facebook’un faydalarını anlatarak girdi: “Biz idealist bir kuruluşuz” dedi, “Bu platformda tanışan insanlar evlendi, iş güç kurdular.

Toplumsal hareketler ve yürüyüşler burada örgütlendi” diye devam etti. Dijital reklamlar sayesinde on milyonlarca küçük ölçekli girişimciyi potansiyel müşterilerle buluşturduğunu özellikle vurguladı. “Ama” dedi, “Bu alanın kötüye kullanılmasını engellemek için yeterince çalışmadık.

Yalan haber, seçimlere dışarıdan müdahale, nefret söylemi ve kişisel verilerin korunması konularında sorumluluğumuzu yerine getiremedik. Bu devasa bir hataydı ve bu hatayı ben yaptım. Fazla iyimserdim”. Zuckerberg’i iyimserliğe iten saflığı mıydı, sistemin kârlılığı mı.? Siz karar verin.

Kişisel verileri korumak için önlem almak şart

Facebook’un ne kadar kullanıcı kaybettiğini henüz bilmiyoruz. Bazı sosyal medya lokomotifleri “Sizin güveninizi hak edemedik” minvalindeki tam sayfa ilanlar üzerine “Evet, öyle” deyip hesaplarını kapatsalar da, Facebook’u sil çağrıları yapsalar da, galiba çoğunluk yerli yerinde.

Belki bu haberleri hiç okumadılar, belki de “Dur bakalım, şimdi ne olacak? Bekleyip görelim” dediler. Sanırım bunda Facebook’un geçmişinizi kaydetmesi, bazen “İşte Hayatınız” programında olduğu gibi, sürprizlerle size hatırlatması da rol oynuyor.

Kimsenin gönlü, en iyi göründüğü fotoğraflarıyla kurduğu, beğenilerle, yorumlarla ilmek ilmek ördüğü bir geçmişi bir kalemde silmeye razı değil. Oradaki varoluş hali ve beğeniler çoğu insana mutluluk veriyor. Kolay vazgeçemeyeceğiniz bir eş dost topluluğu oluşturmuş oluyorsunuz.

Bir de… Haber kaynaklarının tekdüzeleştiği memleketimizde Facebook hala derdimize çare. Sahte hesapların, bin türlü rivayetin ve yalan haberin arasında bocalansa da, Facebook bağımsız medya için önemli bir mecra, çünkü Türkiye’de 51 milyon kullanıcısı var. Ben de çoğunuza buradan ulaşıyorum.

Avrupa Birliği Mayıs sonunda yürürlüğe girecek yeni bir düzenlemeyle kişisel verilerin daha iyi korunmasını hedefliyor.

Facebook’un patronu da buna uyacaklarını açıkladı, seçim ortamında kötüye kullanıma karşı önlemler aldıklarını anlattı. Ortada bir gayret olduğu aşikâr, ama son tahlilde işin ucunda ticaret var.

Dolayısıyla kişisel verileri korumak için herkesin kendi önlemini alması şart. Acaba verilerinizin ne kadarı kime açık.?

Biraz uğraştırıyor, ama ayarlara girip bunu düzenleyebiliyorsunuz, Mümkün olduğu kadar.

Yazıyı yazarken ekranımda skandalı duyuran The Guardian gazetesinin bir haberi açık. Haberde Facebook’un gazeteyi dava açmakla tehdit ettiği de yazıyor. Sayfanın hemen sağında ise bir pencere var. Geçenlerde kendimi tutamayıp Facebook’taki reklamı incelediğim için olsa gerek; şık bir sırt çantası o pencereden bana bakıyor. Banu Güven: Facebook imtihanı

© Tugce Simsek

 

@#MedyaGünebakış ©#MedyaGünebakış

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul –Nisan.2018- okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ -okkesb@turkfreezone.com,

 

 

DATA DRİVES ALL WE DO.

Cambridge Analytica uses data to change audience behavior. Visit our Commercial or Political divisions to see how we can help you.

 

VERİ, YAPTIĞIMIZ HER ŞEYİ KULLANIYOR.

Cambridge Analytica izleyici davranışını değiştirmek için veri kullanır. Size nasıl yardımcı olabileceğimizi görmek için Ticari veya Siyasi bölümlerimizi ziyaret edin. 

 

Data-Driven marketing

We measurably improve your brand's marketing effectiveness by changing consumer behavior.

 

Data-driven campaigns

By knowing your electorate better, we achieve greater influence while lowering overall costs.

 

Veri odaklı pazarlama

Tüketici davranışlarını değiştirerek markanızın pazarlama etkinliğini ölçülebilir bir şekilde artırıyoruz.

 

Veri odaklı kampanyalar

Seçmenliğinizi daha iyi tanımak, genel maliyetleri düşürürken daha fazla etki elde ederiz.

 

We find your customers and move them to action.

CA Commercial has revolutionized the relationship between data and marketing. We combine predictive data analytics, behavioral sciences, and innovative ad tech into one award-winning approach. Engage your customers more effectively with CA Commercial.

 

Recent awards

Müşterilerinizi bulup harekete geçiriyoruz.

CA Commercial, veri ve pazarlama arasındaki ilişkide devrim yarattı. Tahmini veri analizi, davranış bilimleri ve yenilikçi reklam teknolojisini ödüllü bir yaklaşımla birleştiririz. Müşterilerinizi CA Commercial ile daha verimli bir şekilde meşgul edin.



@#MedyaGünebakış ©#MedyaGünebakış

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul –Nisan.2018- okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ -okkesb@turkfreezone.com,


 

CASE STUDİES

GLOBAL PERIODICAL PUBLISHER

A respected publisher commissioned CA to undertake a project to better understand their current subscribers as well as their target audience in the United States.

 

RECENT AWARDS

SON ÖDÜLLER

Durum çalışmaları

 

Abone ve Hedef Kitle Analizi, İletişim Rehberliği

Saygın bir global periyodik yayıncı, mevcut abonelerini ve ABD'deki hedef kitlesini daha iyi anlamak için CA'yla bir proje başlattı.

İlk projede dört tanımlanmış hedef vardı:

  1. Mevcut hedefe yönelik pazar büyüklüğünü ölçmek ve abone 'lookalikes' pazarını ölçmek.
  2. Her grup için profil sosyo-demografik, politik katılım, coğrafya ve kişilik
  3. İki grubun karşılaştırılması ve karşılaştırılması
  4. Mevcut hedefe örnek psikografik iletişim rehberliği sağlayın


Bu müşterinin pazarladığı hedef pazar araştırması firması tarafından yapılan segmentasyon çalışmaları sonucunda geliştirilmiştir. Projeye giren varsayım, hedef segmentin ve gerçek abone tabanının önemli ölçüde üst üste gelmesiydi. 

Ancak, önemli bir boşluk olduğu tespit edildi. Yaklaşık 450.000 abone bazında, sadece 85.000 hedef pazarın özelliklerini gösterdi. Daha da fazla aydınlatıcı, ABD'deki marka için önemli bir pazar fırsatının var olmasıydı. 

Beş milyon muhtemel abone hem hedef segmente hem de benzer evrenlere (A) düştü ve dolayısıyla en düşük asılı meyveyi oluşturdu. Bu evrenin sadece% 10'u bir abone olmaya dönüşse bile, yayın abone bazında yaklaşık% 85'lik bir artış gösterecektir.

Analizin sonraki evrimi hedef segmente ve abone bakışlarına daha ayrıntılı olarak baktı. Bu bölümler, coğrafya, sosyo-demografik, politik katılım ve kişilik üzerinde birbirlerine karşıydı. Bundan sonra gelecekteki pazarlama çabaları için üç hedef evrenin (Hedef segment, abone bakışları ve ikisinin kesişimi) oluşturulmasına kristalize bir bakış geldi. Hedef pazarın ve yoğunluğun en yüksek yoğunluğuna sahip olan pazarlar, harita üzerinde (yer tutan) eş zamanlı olarak konum ve ölçek göstermek için çizildi. Bunlar gelecekteki pazarlama çabaları için en yüksek fırsat pazarlarıdır.

Son olarak, hedef şehirlerdeki en yaygın kişilik özelliklerine dayanarak iletişim önerileri geliştirilmiştir. Bu hedef şehirlerden birine örnek aşağıdadır.

Bu şehirdeki Hedef Segment şöyle tanımlandı:

  • Analitik ve finansta çalışma olasılığı yüksek olan sipariş
  • Son derece nevrotik, vicdanlı ve açıklıkta düşük

Cambridge Analytica'nın davranışsal iletişim uzmanları, olumsuz bir ilk uyaranla başlayan ve ardından güven verici bir çözümle başlayan mesajlaşmayı tavsiye ettiler. Ton, 'güvenilir', 'hazırla', 'kararlı' ve 'katı' içermesi gereken sözcük seçenekleriyle analitik, ayrıntılı, doğrudan ve somut olmalıdır. Daha sonra, örnek bir uygulamanın çoklu dijital ortamlarda nasıl görüneceğini göstermek için örnek kopya geliştirilmiştir.

@#MedyaGünebakış ©#MedyaGünebakış

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul –Nisan.2018- okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ -okkesb@turkfreezone.com,

 

 KÜRESEL PERIYODIK YAYINEVI

Saygın bir yayıncı, mevcut abonelerini ve ABD'deki hedef kitlesini daha iyi anlamak için bir proje yürütmek üzere CA'yı görevlendirdi.Abone ve Hedef Kitle Analizi, İletişim Rehberliği

Saygın bir global periyodik yayıncı, mevcut abonelerini ve ABD'deki hedef kitlesini daha iyi anlamak için CA'yla bir proje başlattı.

İlk projede dört tanımlanmış hedef vardı:

Mevcut hedefe yönelik pazar büyüklüğünü ölçmek ve abone 'lookalikes' pazarını ölçmek.

Her grup için profil sosyo-demografik, politik katılım, coğrafya ve kişilik

İki grubun karşılaştırılması ve karşılaştırılması

Mevcut hedefe örnek psikografik iletişim rehberliği sağlayın

Bu müşterinin pazarladığı hedef pazar araştırması firması tarafından yapılan segmentasyon çalışmaları sonucunda geliştirilmiştir. Projeye giren varsayım, hedef segmentin ve gerçek abone tabanının önemli ölçüde üst üste gelmesiydi.

Ancak, önemli bir boşluk olduğu tespit edildi. Yaklaşık 450.000 abone bazında, sadece 85.000 hedef pazarın özelliklerini gösterdi. Daha da fazla aydınlatıcı, ABD'deki marka için önemli bir pazar fırsatının var olmasıydı.

Beş milyon muhtemel abone hem hedef segmente hem de benzer evrenlere (A) düştü ve dolayısıyla en düşük asılı meyveyi oluşturdu. Bu evrenin sadece% 10'u bir abone olmaya dönüşse bile, yayın abone bazında yaklaşık% 85'lik bir artış gösterecektir.

Diyagram 1

Analizin sonraki evrimi hedef segmente ve abone bakışlarına daha ayrıntılı olarak baktı. Bu bölümler, coğrafya, sosyo-demografik, politik katılım ve kişilik üzerinde birbirlerine karşıydı. Bundan sonra gelecekteki pazarlama çabaları için üç hedef evrenin (Hedef segment, abone bakışları ve ikisinin kesişimi) oluşturulmasına kristalize bir bakış geldi. Hedef pazarın ve yoğunluğun en yüksek yoğunluğuna sahip olan pazarlar, harita üzerinde (yer tutan) eş zamanlı olarak konum ve ölçek göstermek için çizildi. Bunlar gelecekteki pazarlama çabaları için en yüksek fırsat pazarlarıdır.

Diyagram 2

Son olarak, hedef şehirlerdeki en yaygın kişilik özelliklerine dayanarak iletişim önerileri geliştirilmiştir. Bu hedef şehirlerden birine örnek aşağıdadır.

Diyagram 3

Bu şehirdeki Hedef Segment şöyle tanımlandı:

Analitik ve finansta çalışma olasılığı yüksek olan sipariş

Son derece nevrotik, vicdanlı ve açıklıkta düşük

Cambridge Analytica'nın davranışsal iletişim uzmanları, olumsuz bir ilk uyaranla başlayan ve ardından güven verici bir çözümle başlayan mesajlaşmayı tavsiye ettiler. Ton, 'güvenilir', 'hazırla', 'kararlı' ve 'katı' içermesi gereken sözcük seçenekleriyle analitik, ayrıntılı, doğrudan ve somut olmalıdır. Daha sonra, örnek bir uygulamanın çoklu dijital ortamlarda nasıl görüneceğini göstermek için örnek kopya geliştirilmiştir.

 

 

Veri odaklı kampanyalar

 

Seçmenlerimizi bulup harekete geçiriyoruz.

CA Politik, veriler ve kampanyalar arasındaki ilişkiyi yeniden tanımladı. Seçmeninizi daha iyi tanımak, genel maliyetleri düşürürken daha fazla etki yaratabilirsiniz.

 

 

@#MedyaGünebakış ©#MedyaGünebakış

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul –Nisan.2018- okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ -okkesb@turkfreezone.com,

 

 

 

FACEBOOK YÜZÜMÜZÜ KULLANIYOR

Elektronik Mahremiyet Bilgi Merkezi’nin öncülüğündeki tüketici hakları grupları, Facebook’un yüz tanıma yazılımıyla kullanıcıların mahremiyet haklarını ihlal ettiğini öne sürdüler...

07.04.2018 09:46 Karakter boyutu : 

Elektronik Mahremiyet Bilgi Merkezi’nin öncülüğündeki tüketici hakları grupları, Facebook’un yüz tanıma yazılımıyla kullanıcıların mahremiyet haklarını ihlal ettiğini öne sürdüler.

Tüketici hakları grupları konuyla ilgili iddialarını Amerikan hükümetine taşıdı. Hükümete sunulan şikayet dilekçesinde, siteye yüklenen fotoğraflarda kişileri tanımlayan (etiketleme) yazılımın uygunsuz kullanımına odaklanılıyor.

Federal Ticaret Komisyonu’na sunulan dilekçede, sosyal medya devinin “fotoğraftaki kişilerin rızası olmadan biyometrik yüz eşleştirmeleri için fotoğrafları rutin olarak taramadan geçirdiği” belirtildi.

Tüketici grupları ayrıca, Facebook’un, kullanıcıları, diğer bireyleri fotoğraflarda tanımlama sürecine katılmaya aldatıcı biçimde teşvik ederek yüz tanıma kabiliyetini geliştirmeye çalıştığını savunuyor.

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre şikayet dilekçesinde, “Kişilerin bu şekilde istenmeyen, gereksiz ve tehlikeli biçimde tanımlanması, kullanıcı mahremiyetine zarar veriyor, Facebook kullanıcılarının belirgin tercihlerini görmezden geliyor” denildi.

Şikayet dilekçesinde, kullanıcıların Facebook gibi bir sosyal medya platformlarında yüz fotoğraflarını engellemek için yapabileceği çok az şey olduğu ve yüz taramanın otoriter hükümetlerce suistimal edilebileceği öne sürülüyor.

Federal Ticaret Komisyonu, Facebook hakkında daha önce de zaten inceleme başlatmıştı. Sosyal medya devi, 87 milyon kullanıcının kişisel bilgilerinin İngiliz danışmanlık şirketi Cambridge Analytica tarafından toplanmasına izin vermekle suçlanıyor.

Facebook kurucusu ve başkanı Mark Zuckerberg’in gelecek hafta Kongre’deki iki komisyona ifade vermesi planlanıyor.

Odatv.com


@#MedyaGünebakış ©#MedyaGünebakış

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul –Nisan.2018- okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ - okkesb@turkfreezone.com,


 




Diğer Haberler

  • BOEİNG WHİSTLEBLOWER JOHN BARNETT
  • DÜNYA KADINLAR GÜNÜ'NDE KADINLARA
  • WUHAN TIANHE AIRPORT TAXI GUIDES
  • ORTADOĞU’DA VEKÂLET SAVAŞLARI.!
  • *IŞIK BİNYILI* *THE LİGHT MİLLENNİUM* TÜYAP KİTAP FUARINDA
  • BEREN KAYALI & GENÇ GİRİŞİMCİ & TÜRK MUCİT
  • KARSU DÖNMEZ MEMLEKETİNİ UNUTMADI
  • TURKEY LETTER GIVEN TO BIDEN FROM 27 US SENATORS
  • RUSYA BİZE NE YAPTI, NE YAPMADI.?
  • JAMES WEBB SPACE TELESCOPE GODDARD SPACE FLIGHT CENTER
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP