ATV-Sabah Direnişinde 13.Hafta

ATV-Sabah direnişinde 13. hafta 16 Mayıs 2009 - http://www.medyagunebakis.com/ Atv-Sabah grevcileri her cumartesi farklı yerlerdeki direnişçi işçilerin katılımıyla daha da güçleniyorlar... Bu Hafta Yıldız Teknik Üniversitesi Öğrencilerinin de katıldığı destek yürüyüşü Beyoğlu İstiklal Caddesinde Gerçekleştirildi.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

ATV-Sabah direnişinde 13. hafta

16 Mayıs 2009 - http://www.medyagunebakis.com/

Atv-Sabah grevcileri her cumartesi farklı yerlerdeki direnişçi işçilerin katılımıyla daha da güçleniyorlar... Bu Hafta Yıldız Teknik Üniversitesi Öğrencilerinin de katıldığı destek yürüyüşü Beyoğlu İstiklal Caddesinde Gerçekleştirildi.

Her hafta cumartesi günü saat 19:00'da Atv-Sabah grevcilerinin örgütlediği Taksim eylemleri, her alandaki direnişçi işçilerin buluşma yeri olmaya devam ediyor.

Bugün gerçekleştirilen eylemde direnişteki
Kurtiş işçilerinin, DESA direnişçisi Emine Aslan'ın yanı sıra “fason patron”larının ücretlerini kaçırıp kapıya kilit vuran Şirin Tekstil'in işçileri ile okullarında haklarını aradıkları gerekçesiyle soruşturmalar ve cezalar almış Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri de vardı.


Taksim tramvay durağında, “grev grev grev...” sloganları ve alkışlarla başlayan eylem, Galatasaray'a doğru, “Yaşasın sınıf dayanışması", "Grev sürüyor dayanışma büyüyor", "Direne direne kazanacağız", "Çalık elini sendikamdan çek!” vb. sloganları ile yürüyüş şeklinde devam etti.

Yürüyüş boyunca sesli ajitasyonla Grev gazetesinin dağıtımı da yaygın bir şekilde yağıldı. Bu sırada çevredeki insanların alkışlarla destek verdiği gözlemlendi.


Galatasaray Lisesi'nin önünde basın açıklamasını Radikal gaztesi tarafından işten atılan gazeteci Ahmet Şık okudu.

Ardından ise faşist TGB çetesinin saldırıları ve okullarında işçi sınıfıyla dayanışmayı büyütmek için verdikleri mücadele sonunda çeşitli cezalar alan Yıldız Teknik Üniversitesi'nden devrimci-demokrat-yurtsever öğrenciler adına da bir öğrenci konuşma yaptı.



Yaşadıkları sürece değinen YTÜ öğrencisi işçilerin ve öğrencilerin temelde aynı sistemden sorun yaşadığından dolayı mücadelenin de ortak olması gerekliliğine değindi.
Konuşma “Yaşasın işçi-öğrenci dayanışması!” sloganıyla son buldu.


Ardından direnişteki tüm işçilere dayanışma çağrısı iletilerek eylem sonlandırıldı.

http://www.alinteri.org/?p=9959

http://www.medyagunebakis.com/

 

AVRUPA’DAN ATV-SABAH GREVİNE DESTEK

EFJ BAŞKANI KÖNİG: “TÜRK HÜKÜMETİ TEMEL HAKLARIN KORUNACAĞINI TEYİT ETMELİDİR”
(22 Nisan 2009)

Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın, ATV ile Sabah gazete ve dergi gruplarının bağlı olduğu Turkuvaz işyerlerinde 13 Şubat’tan bu yana süren grevini desteklediğini açıkladı.
     EFJ’nin Brüksel’de 21 Nisan tarihinde (dün) yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin en temel sendikal hakları ihlal eden tutumunun sürmesi eleştirildi.
     EFJ Başkanı Arne König, “Türk hükümeti temel hakların korunacağını teyit etmelidir. Sendika üyesi olmak ve toplu sözleşme hakkına sahip olmak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bir süre önce aldığı kararda açıkça vurgulandığı üzere temel bir haktır” dedi.
     Hükümetin Sabah gazetesi ve ATV televizyonundaki grevle ilgili olarak harekete geçmemesi durumunda, AB ile Türkiye arasında, müzakere anlaşmasının 19. faslında belirtilen sosyal haklar konusundaki görüşmelerin engelle karşılaşacağını kaydeden König, ATV-Sabah grevini, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu temsilcileriyle gündeme taşıyacaklarını bildirdi.
     İşverenin yasalara aykırı uygulamaları karşısında, Türk hükümetinden duruma müdahale etmesini isteyen TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi ise “Sendikal hakların, özellikle toplu sözleşme hukuku ve emekten kaynaklanan gücün kullanılması (grev) hakkının, modası geçmiş olarak değerlendirilmesi fikrine artık daha fazla müsamaha gösterilemez” dedi.

TÜRKİYEGAZETECİLER SENDİKASI - EFJ’den yapılan yazılı açıklamanın tam metni şöyle:

EFJ, Türkiye'de Medya Sektöründe Temel Sendikal Haklara Saygı Gösterilmesi Çağrısı Yaptı

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu’nun (FIJ) bölgesel grubu olan Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) bugün, Avrupa Birliği'ne aday bir ülke olan Türkiye'de Avrupa Birliği Temel Haklar Şartı,  Avrupa Konseyi Sosyal Şartı ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Sözleşmelerinde kutsal kabul edilen insan haklarının ve temel hakların ihlal edilmesi ve en temel sendikal haklara saygıdaki eksikliğin tamamen devam etmesiyle ilgili olarak bu alandaki hukuka aykırı tutumlara dair  bir açıklama yaptı.
     Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Ercan İpekçi, “Sendikal hakların, özellikle toplu sözleşme hukuku ve emekten kaynaklanan gücün kullanılması (grev) hakkının, modası geçmiş olarak değerlendirilmesi fikrine artık daha fazla müsamaha gösterilemez” dedi.
     İpekçi, bu açıklamayı, Turkuvaz medya grubuna ait ATV televizyonu ve Sabah gazetesinde çalışan gazetecilerin Şubat ortasında başlattığı grevden sonra, EFJ'nin 17-18 Nisan 2009 tarihlerinde Belgrad'da düzenlediği “Üyelik ve Örgütlenme” semineri sırasında yaptı.
     Grevciler, sadece sendikal haklarına saygı gösterilmesini ve Sendikanın gazete ve televizyon tarafından tanınmasını, böylece toplu sözleşme görüşmelerinin başlayabilmesini talep ediyorlar.
     İşveren ise greve katılan 10 gazeteciyi, bunun yanı sıra greve katılmayan 32 gazeteciyi işten attı.
     Ercan İpekçi, açıklamasında, “Hükümetin bu duruma müdahale etmesini ve sorunun çözümüne yardımcı olmasını istiyoruz. İşverenin hareketi hem Türk hem de Avrupa hukukuna göre yasa dışıdır” diye ekledi.
     Sabah-ATV grubundaki grev, Türk medyasında 1980 askeri darbesinden bu yana yapılan ilk grevdir. Bu grev, Türk gazetecilerinin editoryal bağımsızlık ve basın özgürlüğünü elde etme kampanyasının da bir parçasını oluşturmaktadır.
     Türk hukuku, bir sendikanın tanınması için bir işyerinde çalışan işgücünün yüzde 50'sinden fazlasının sendika üyesi olmasını şart koşmaktadır. Bu şart, Sendika tarafından yerine getirilmiştir ve yönetim toplu sözleşme için müzakereyi kabul etmiştir. Ancak bunun üzerine Sendika üyesi gazeteciler baskıya maruz kalmış ve Sendikadan ayrılmaları için tehdit edilmişlerdir.
     EFJ Başkanı Arne König, “Türk hükümeti temel hakların korunacağını teyit etmelidir. Sendika üyesi olmak ve toplu sözleşme hakkına sahip olmak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bir süre önce aldığı kararda açıkça vurgulandığı üzere temel bir haktır” dedi.
     Arne König, "Eğer hükümet Sabah gazetesi ve ATV televizyonundaki durumla ilgili olarak harekete geçmezse, AB ile Türkiye arasında, müzakere anlaşmasının 19. faslında belirtilen sosyal haklar konusundaki görüşmeler engelle karşılaşacaktır” dedi.
     Arne König, “Bu meseleyi ayrıca Avrupa Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu temsilcileriyle gündeme taşıyacağız” dedi.

TGS’DEN BAŞBAKANA MEKTUP

BAŞBAKAN ERDOĞAN'DAN GREVDEKİ TURKUVAZ İŞYERİNDE TOPLU SÖZLEŞME GÖRÜŞMELERİNİN YENİDEN BAŞLATILABİLMESİ AMACIYLA ARACILIK GİRİŞİMİNDE BULUNMASI İSTENDİ

20 Nisan 2009
     Türkiye Gazeteciler Sendikası, ATV ile Sabah gazete ve dergi gruplarının bağlı olduğu Turkuvaz işyerlerinde 13 Şubat’tan bu yana süren GREV ile ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a bir mektup gönderdi.
     TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi ve Genel Sekreter Sergül Keskin imzasıyla 15 Nisan 2009 tarihinde gönderilen mektupta, Başbakan Erdoğan’dan, grevdeki Turkuvaz işyerlerinde toplu sözleşme görüşmelerinin yeniden başlatılabilmesi amacıyla aracılık girişiminde bulunması istendi.
     Bu arada, Türkiye Gazeteciler Sendikası, yurt içinde geniş bir kesimden destek bulan grevle uluslararası düzeyde dayanışmayı da geliştirmek amacıyla Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) ve Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (FIJ) nezdinde girişim başlattı.

 

TURKUVAZ GREVİNE DESTEK ZİYARETLERİ SÜRÜYOR

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) üyesi 10 gazetecinin TURKUVAZ Medya Grubu’na bağlı ATV ile Sabah gazete ve dergilerinde 13 Şubat’ta başlattığı GREV devam ediyor.
     Grevi destekleyen ve dayanışmalarını gösteren sendikalar, dernekler ve diğer demokratik kitle örgütleri her gün saat 12.30’da ATV ve Sabah’ın Balmumcu’daki merkez binasındaki GREV GÖZCÜLERİNE ziyaretler düzenliyorlar.
     Bu çerçevede, TÜRK-İŞ’e bağlı sendikaların İstanbul Şube Başkanları, 17 Şubat Salı günü 12.00-12.30 saatleri arasında, Balmumcu tesislerini ziyaret ederek, grevdeki basın emekçilerine desteklerini ifade edecekler.
     Meslektaşlarımızın yarınki GREV ziyaretini izlemelerini diliyoruz.
     Saygılarımızla.

TÜRKİYE GAZETECİLER SENDİKASI

TURKUVAZ’DA GREV - (13 Şubat 2009)

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), ATV ile SABAH gazete ve dergi gruplarının bağlı olduğu TURKUVAZ işletmesinin İstanbul Balmumcu ve Sefaköy ile Ankara Balgat  işyerlerinde 13 Şubat 2009 Cuma günü GREV başlatacak.
     TGS ve TURKUVAZ temsilcileri arasında 26 Haziran 2008 tarihinde başlayan Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde 59 maddelik teklifin 22 maddesinde anlaşma sağlanmış, ancak, ücret, sosyal yardım, kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı gibi parasal haklar ile gazetecilerin mesleki haklarını koruyan 37 maddeyle ilgili olarak işveren temsilcilerinin görüşmeleri sürdürmemesi nedeniyle ortaya çıkan uyuşmazlık yaklaşık 6 aydır giderilememişti.
      Bunun üzerine TGS 5 Aralık 2008 tarihinde grev kararı almış, 17 Aralık tarihinde de bunu işyerlerine asmıştı. Aradan geçen 60 günlük yasal süreç içinde toplu sözleşmeyi masa başında bağıtlamak için TGS tarafından yapılan tüm çağrılar ve görüşme girişimleri cevapsız kalınca, alınan grev kararı yarın uygulamaya konulacak.
     TGS, TURKUVAZ çalışanlarının dayanışması ve kardeş emek örgütlerinin desteğiyle TURKUVAZ işletmesinin İstanbul Balmumcu’daki işyerinde 13 Şubat Cuma günü  saat 11.00’de, İstanbul Sefaköy’deki işyerinde saat 15.00’te ve Ankara Balgat  işyerinde saat 13.00’te  GREV başlatacak.

TÜRKİYE GAZETECİLER SENDİKASI YÖNETİM KURULU

HÜKÜMETE SORUMLULUKLARINI BİR KEZ DAHA HATIRLATIYORUZ

12 Mayıs 2009
    
Türkiye Gazeteciler Sendikası, ATV ile Sabah gazete ve dergi gruplarının bağlı olduğu Turkuvaz işyerlerinde 89. gününü dolduran grevle ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ikinci kez mektup gönderdi. TGS’nin mektubunda hükümetin, yasaların ihlaliyle ilgili olarak gerekli denetleme görevini yerine getirmemesinden dolayı grevde sorumluluk sahibi olduğu belirtildi.
     TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi ve Genel Sekreter Sergül Keskin imzasıyla gönderilen mektupta, basın ve ifade özgürlüğünün kullanılmasında kamusal bir görev yapan gazetecilerin sendikal örgütlenme ve toplu pazarlık hakkını kullanmalarının Turkuvaz işverenince engellendiğine işaret edilerek, bu tür uygulamaların, Türkiye’nin demokratikleşme yönünde ilerleme iradesindeki samimiyetin tartışmalı hale gelmesine yol açtığı vurgulandı.

ATV-SABAH GREVDEN HABERLER

ATV-Sabah’ta grev sürüyor, dayanışma büyüyor...

“Basın emekçisi yalnız değildir!”

Türkiye Gazeteciler Sendikası üyesi ATV-Sabah çalışanları ve destek veren kurumlar 28 Şubat akşamı Taksim Tramvay Durağı’ndan Galatasaray Lisesi’ne kadar meşaleli bir yürüyüş gerçekleştirdiler.

Grevdeki ATV-Sabah emekçilerinin en önde “grev gözcüsü” önlükleriyle yer aldığı yürüyüşe sol-sosyalist gazetelerin çalışanları da destek verdi. İstiklal Caddesi boyunca süren yürüyüş çevredeki insanlar tarafından ilgiyle izlendi. Yürüyüş boyunca grevci basın emekçilerinin çıkarttığı “Grev gazetesi”nin yeni sayısının dağıtımı yapıldı.

Yürüyüş boyunca “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Sendika hakkımız engellenemez!”, “Toplusözleşme hakkımız, grev silahımız!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Basın emekçisi yalnız değildir!”, “Emeğin onuru sendikalı olmaktır!” vb. sloganları sıkça atıldı.

Coşkulu sloganların atıldığı yürüyüşün ardından Galatasaray Lisesi önünde gerçekleştirilen basın açıklamasını ATV-Sabah grevcileri adına Uğur Güç okudu. Güç yaptığı açıklamada, iki yıldır sendikal örgütlenme mücadelesini toplusözleşme ile sonlandırmak için ellerinden geleni yaptıklarını, ancak bu süre içerisinde işten atılma, kara listelere alınmakla tehdit edildiklerini belirtti. Kendilerine greve çıkmaktan başka seçenek bırakılmadığını vurguladı.

Açıklama şu sözlerle sona erdi: “Burada her Cumartesi karanlığa ve aydınlıktan korkanların gözlerine ışık tutmaya devam edeceğiz. Meşalelerimizin aydınlattığı yoldan gelenlerle birlikte zafere ulaşacağız.”

Türk-İş 1. Bölge Temsilciliği’nin de destek verdiği eyleme yaklaşık 300 kişi katıldı.

Aynı gün Ankara’da ATV-Sabah grevine destek amacıyla Yüksel Caddesi’nde basın açıklaması gerçekleştiren Türkiye Gazeteciler Sendikası da, toplusözleşme yapılana kadar her Cumartesi meşaleleriyle Yüksel Caddesi’nde olacaklarını belirtti. Açıklamada konuşan TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi, 10 kişiyle başladıkları grevin katılım açısından küçük fakat etkisi açısından büyük bir grev olduğunu ifade etti. Açıklamaya KESK’e bağlı sendikaların şube yöneticileri de destek verdi.

Grevin 15. günü olan 27 Şubat günü de İstanbul Tabip Odası ve Türk Tabipleri Birliği greve destek ziyaretinde bulunmuşlardı. “ATV-Sabah grevini destekliyoruz! Örgütsüz, sendikasız medya sağlıksız topluma neden olur! / TTB, İTO” yazılı büyük boy dövizin açıldığı ziyarette,“Bu ülkede gazeteciler de grev yapar diyen ATV-Sabah’ta grevde olan arkadaşların yanındayız” diyen Çerkezoğlu, toplumun sendika düşmanlığına karşı mücadele etmesi gerektiğini belirtmiş, TTB’nin, soğuk hava koşullarına rağmen grevlerini sürdüren grevcilere tıbbi destek sunmaya hazır olduğunu ifade etmişti.

4 Mart günü ise, her Çarşamba ATV-Sabah önünde basın açıklaması gerçekleştirme kararı alan beyazyakalılar grevci emekçilerle birlikteydiler. Yine aynı gün T. Haber-İş Sendikası İstanbul 1 No’lu Şube yönetici ve işyeri temsilcileri ATV-Sabah çalışanlarına destek ziyaretinde bulundular. Beyazyaka Örgütlenme Platformu (basın, finans, bilişim sektöründe çalışan beyazyakalılar) üyeleriyle beraber grev yerine kadar yürüyüş gerçekleştiren Telekom çalışanlarını grevci basın emekçileri ve TGS İstanbul Şube Başkanı Rüya Özkalkan karşıladı. Özkalkan, verdikleri destekten dolayı Haber-İş’e teşekkür etti.

Ziyarette Haber-İş 1 No’lu adına konuşan Levent Dokuyucu, grevin kazanımla sonuçlanacağına inandıklarını ve grevin başarıya ulaşması için üzerlerine düşen görevi yerine getirmeye hazır olduklarını dile getirdi.

ATV-Sabah’taki greve dönük tahammülsüzlüğünü uyguladığı sansürle gösteren Turkuvaz Grubu’nun, TGS’nin “ATV-Sabah’taki grevde sayısal çoğunluğa sahip olmadığı” iddiasıyla mahkemeye yaptığı itiraz ise reddedildi. Sansür uygulamasının dışında hukuki yollarla da ATV-Sabah çalışanlarını yıldırmaya çalışan Turkuvaz Grubu’nun bu çabası da boşa düşmüş oldu.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

Diğer Haberler

  • BİR ÖLÜM & BİR ÖYKÜ & HALNAME
  • 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ DENİLİNCE.!
  • 10 KASIM ATATÜRK'Ü ANMA GÜNÜ VE HAFTASI
  • *AYNI FAY ÜZERİNDE BU BÜYÜKLÜKTE DEPREM OLMADI*
  • THE WORLD RALLİES İN THE FACE OF DİSASTER
  • ABD SAVAŞ GEMİSİ USS NİTZE İSTANBUL BOĞAZI'NDA
  • İSTANBUL’UN BÜTÇESİ EMİN ELLERDE
  • YENİLENEN YEREBATAN SARNICI TÖRENLE AÇILDI
  • KIBRISTA NELER OLUYOR.?
  • Kahvaltıya Atılan İmza:*BALIKESİR*
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP