SOKAKLAR; SORUN DEĞİL ÇÖZÜMDÜR.!

Seyyar Esnaf ve Sanatkârlar Birleşiyor, Şu An Hepimizin Ortak Sorunu İşsizlik ve İstihdam Krizi. Çözüm, Esnaf Bakanlığı Kurulmasıdır. Bu, Sahada Geçimini Sokaktan Sağlayan Milyonlara Umut Olacak.!

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

SOKAKLAR; SORUN DEĞİL ÇÖZÜMDÜR.!

Seyyar Esnaf ve Sanatkârlar Birleşiyor, Şu An Hepimizin Ortak Sorunu İşsizlik ve İstihdam Krizi. Çözüm, Esnaf Bakanlığı Kurulmasıdır. Bu, Sahada Geçimini Sokaktan Sağlayan Milyonlara Umut Olacak.!

Yıllardır hem sahada hem de masada mücadelesi verilen Sosyal Sokak Ekonomisi, İstanbul’da ilk toplantısını yaptı.

Geçtiğimiz yıllarda Pandemi sebebiyle bir araya gelemeyen Sosyal Sokak Ekonomisi ekibi uzaktan-online toplantılar organize ederek  11 ilde örgütlenme çalışmalarına devam etti. Son toplantı Sivil Taraf derneği ev sahipliğinde Türkiye’den çeşitli katılımcılarla uzaktan-online toplantıyla gerçekleşti.

 

Sosyal Sokak Ekonomisi grubu üyelerinden Bahattin Turnalı: Çalışmalarımızdan çıkan politika önerileri Hayata geçerse, Kamuoyu, Toplum düzeninde devrim olur.

Sosyal Sokak Ekonomisini İstanbul ile tanıştıracağız, Sosyal Sokak Ekonomisinin çıkış merkezi  İzmir ve biz İzmir modelini yaygınlaştıracağız.

 

İzmir Büyükşehir Belediyemiz büyük bir inisiyatif-üstünlük alarak yüzyıllardır tanımı konulmayan, ekonomi alanını tanıdı ve yönetmelik ile koruma altına aldı.

Burada sosyal belediyecilik var, yaşam var, hayat var, hizmet var, her şey var biz var olan her şeyi geliştirerek sürece ve yerel yönetimlere merkezi idareye katkı sunmak istiyoruz bu yüzden var gücümüzle bu alanda olmaya devam edeceğiz.

 

Dr. Osman Sirkeci

ve Prof. Dr. Kamuran Elbeyoğlu;


Bu alana yıllarını vermiş onların tecrübelerinden faydalanıyoruz ve İstanbul’da Sosyal Sokak Ekonomisini koruyarak sürece katkı koyacağız. Reçete Hazır ‘’ Sosyal Sokak Ekonomisi’’

İstanbul’da yaptığımız toplantı önümüzde bir yol haritası niteliğinde olacak, belki ilk toplantı ama son olmayacak.


 

Çünkü İstanbul büyük bir şehir bu alan için konuşacak olursak yaraları çok, İstanbul  Büyükşehir Belediyemize bu çalışmamızı anlatacağız, önerilerimiz özellikle İstanbul’da hayata geçerse  politikaya dönüşürse, Türkiye nefes alır.

İstanbul’da yapılan bu ilk toplantı sempozyum niteliğinde oldu. Şişli Mahalleleri Birliğinin ev sahipliğinde, 27 Mart Pazar günü saat 14:00 – 17:00 arasında İTÜ - İstanbul Teknik Üniversitesi Maçka Kampüsünde gerçekleştirildi.

 

@ #ÖkkeşBölükbaşı © #MedyaGünebakış

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul - Mart.2022 - okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ -okkesb@turkfreezone.com,

 

 


ÇÖZÜM SOKAKTA,

SOKAK EKONOMİSİNDE.!

 


Bahattin Turnalı;

Seyyar esnaf ve sanatkârların tek çatı altında birleşmesi ve sosyal sokak ekonomisi hakkında Kentim Gazetesine konuştu.

 

Seyyar Esnaf ve Sanatkârlar Birleşiyor

Covid salgınının tüm dünyada en çok sokak ekonomisini vurduğu gerçeği gözler önündedir. Seyyar Esnaf ve sanatkârlar tek bir çatı altında buluşarak, mücadelelerini birleştirecek yöntem geliştirilmelidir.

Önceden belirli kişi veya gruplar için işsiz denirdi, sonra bu kervana üniversiteliler eklendi, sonra üniversiteli olmayanlar ve sonra gençlerin tamamı, kadınlar yetişkinler derken şimdi meslek erbabı ve sanatkârlar bile iş yapamaz hale dönüştü.

Fabrikalar dükkânlar vardiyalı sisteme döndü, ardından bu gidişata dayanamayan kepenk kapattı. Aslında bu söylediklerim hepimizin bildiği. Peki ne oldu bunca girişimci yatırımcı, çalışan, öğrenci, garson, iş veren.?

 

SOSYAL SOKAK EKONOMİSİ

Hepsi ama hepsi bir şekilde sosyal sokak ekonomisine dâhil oldu. Biraz teknoloji ile barışık olan dijital sosyal sokak ekonomisinde, barışık olmayan ve doğrudan satış yapabilenler beden gücüyle yağmur çamur soğuk sıcak demeden gece gündüz sokak cadde başlarında sabit ya da gezerek hayata tutunmaya devam etmektedirler…

Şuan bazılarının değil, hepimizin ortak sorunu işsizlik ve istihdam krizi.

 

ÇÖZÜM SOKAKTA

Aslında çözüm sokakta, sokak ekonomisinde, aslında hayatın kendisi çözümün kendisi sokaklarda, ülkemizin iğne deliğinden geçtiği bu günlerde, ekonomik mucizeler yaratarak hayatta kalan yurttaşlarımızın tek çıkış noktaları ve karınlarını doyurdukları meskenleri sokak ve caddeler. Ülkemizde yıllarca, gündüz öğretmen akşam işportacı, gündüz memur akşam midyeci, gündüz temizlik, güvenlik görevlisi, akşamda berber ya da hafta sonu semt pazarlarında hamal ya da sebze meyve satıcısı bir sürü kadın erkek yurttaşlarımızı gördük ve görmeye devam ediyoruz.

Ve aynı anda görmek istemediğimiz o zabıta şiddetine maruz kalan yüzlerce binlerce seyyar satıcı, onların bazıları çiçekçi, bazıları geri dönüşüm işçisi, bazıları sokak sanatçısı gitarist, enstrüman-çalgı aleti çalan, resim yapan, mısır satan midye satan, bazen de varoş mahallelerin arasında balon, pamuk şeker, hatta lahmacun ve benimde semtim olan Kuştepe gibi mahallelerde kokoreç, sucuk ekmek satan insanlar, hem vatandaşların makul şartlarda bir ücret karşılığında satın dahi alamadıkları hizmeti ayaklarına getiriyor, yani eşitlikçi erişilebilir bir hizmet veriyor, hem de sokakların caddelerin canlı 7/24 bekçileri ve gözü kulağı oluyor.!

 

ESNAF BAKANLIĞI KURULSUN

Seyyar ve sokak sanatçıları aslında devletlerin sosyal yardıma ayırdıkları bütçelerini eksiltmeden kendi çözümlerini, kendi ekonomilerini belirli bir sisteme oturtup devletlerin ve kamu otoritelerinin yapamadığı sistemi hayata geçirmeyi başarmışlardır, mega-devasa kentleri ve ilçeleri yönetenlere düşen ise bu sistemi koruyarak yok etmeden geliştirmektir.

Çözüm, Esnaf Bakanlığı kurulmasıdır. Bu sahada geçimini sokaktan sağlayan milyonlara umut olacak. Bu boşluğu görüp dolduranlar, hem toplumsal hem siyaseten kazanacak. Yapılacak çalışmalarla siyasi partilerin parti programına girmeyi hedefliyoruz. Kalıcı politikalarla uygulayıcı mekanizmalarla da umarım ülkemiz iyi bir yönetişim örneği ortaya koyar ve dar günlerde, yurttaşı ferahlatan sokaklar ekonomik buhrandan çıkış içinde bir nebze olsun halkı rahatlatır.

 

TÜRKİYE SEYYAR ESNAF ve SANATKÂRLAR MECLİSİ

İzmir Seyyar Esnaf ve Sanatkârlar Meclisi aralarında benzer dernek yapılarınızda bulunduğu çalışmalarını genişletmek ve örgütlenmeyi büyütmek için Sivil Taraf Derneği, İzmir Seyyar Satıcılar Derneği ile birlikte organize ettiği toplantının ilkini 10 ARALIK Cuma akşamı saat 21:00’de gerçekleştirecek. Bu gibi toplantılara seyyarın ve kayıt dışı çalışanların ihtiyaçları var. Umut bu toplantılarda ve buradan çıkacak yol haritasında

 

İZMİR MODELİ

İzmir, Sosyal Sokak Ekonomisi için iyi bir Rol model kentimiz, bunu geliştirip büyütmeliyiz…

Uluslararası akademik literatüre Sosyal Sokak Ekonomisini sokan ve bu alanda birçok araştırma ve çalışmalar yapan Prof. Dr. Kamuran Elbeyoğlu ve Dr. Osman Sirkeci bu işin mutfağını çok iyi biliyor, sorunlar ve önerdikleri çözümler tam birbiriyle örtüşüyor aslında önemli olanda bu.

Çünkü teoride söylenenler uygulanabilirlik ve sürdürülebilirlik noktasında sokakta maalesef geçerli olmuyor. Geçerli olmadığı gibi hem bu çözümsüzlük hem de yeterli olmayan yönetmelik ve yasalar kamu kolluk kuvvetlerini, sokakta kayıt dışı ve güvencesiz çalışanlarla karşı karşıya bırakıyor.

İzmir’de İzmir Seyyar Satıcılar Derneği yıllardır verdiği mücadele neticesinde, İzmir’de sokaklarda hayat mücadelesi veren yüzlerce binlerce seyyara esnafa ve sokak sanatçılarına Pandemi öncesi ve sonrası yaşanılan sorun ve sıkıntıların daha görünür hale gelmesinde önemli rol oynadı. Yaşanılan mağduriyetlere İzmir Büyükşehir Belediyemiz kayıtsız kalmadı.

İzmir Büyükşehir Belediyemizin meclisinden geçen bir yönetmelik Sokak ekonomisini koruyup kollayarak geliştirme noktasında yerel yönetimlere, tabiri mümkünse abilik yapma noktasında oldu.

İzmir Modelinin oluşturulması için çok mesai harcadık, iyi bir ekibimiz var, hem akademik hem siyasi hem de sahanın kendisi bizimle… Türkiye genelinde 6 milyon, fakat Pandemiyle birlikte yaklaşık 8 milyon sokak ekonomisinden geçimlerini sağlayan insanlar olduğunu düşünüyoruz.

 

SOKAKLAR SORUN DEĞİL ÇÖZÜMDÜR.!

Bu hareket siyasi bir hareket değil bu direk ekmek hareketi, aile hareketidir. Dolayısıyla sokak ekonomisine uygun politikaları belirleyip kanunlarla yasalarla koruyup kollanmasının zeminini hazırlayacağız. Bunun için akademik ve hukuki altyapısını iyi bilen hatta dünyada örnekleri olan uygulamaların, Türkiye’de yerelleşmesinin stratejisini yapacak ekibimiz hazır.

Yeni yılda ülkemizin farklı noktalarında 6 büyük toplantı planladık, bunların ilki medeniyetler şehri Hatay’da. Dedi.

 

@ #ÖkkeşBölükbaşı © #MedyaGünebakış

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul - Mart.2022 - okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ -okkesb@turkfreezone.com,


Diğer Haberler

  • BİR ÖLÜM & BİR ÖYKÜ & HALNAME
  • 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ DENİLİNCE.!
  • 10 KASIM ATATÜRK'Ü ANMA GÜNÜ VE HAFTASI
  • *AYNI FAY ÜZERİNDE BU BÜYÜKLÜKTE DEPREM OLMADI*
  • THE WORLD RALLİES İN THE FACE OF DİSASTER
  • ABD SAVAŞ GEMİSİ USS NİTZE İSTANBUL BOĞAZI'NDA
  • İSTANBUL’UN BÜTÇESİ EMİN ELLERDE
  • YENİLENEN YEREBATAN SARNICI TÖRENLE AÇILDI
  • KIBRISTA NELER OLUYOR.?
  • Kahvaltıya Atılan İmza:*BALIKESİR*
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP