SAVCILARA SUÇ DUYURUSU

SAVCILARA SUÇ DUYURUSU EDİSON HARUN’U YİTİRDİK. NEDEN Mİ.? Küçük Edison Harun’un Kalbi Santral İstanbul Müzesinin Karanlık Odasında Durdu.1997-2009 Harun Yavuz Selim İlköğretim Okulunun 6.sınıf öğrencisiydi. Okulun öğretmen ve öğrencileri ona Küçük Edison derdi.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

SAVCILARA SUÇ DUYURUSU

 

EDİSON HARUN’U YİTİRDİK. NEDEN Mİ.?

Küçük Edison Harun’un Kalbi Santral İstanbul Müzesinin Karanlık Odasında Durdu.1997-2009 Harun Yavuz Selim İlköğretim Okulunun 6.sınıf öğrencisiydi. Okulun öğretmen ve öğrencileri ona Küçük Edison derdi.

Daha küçük yaşlarda bile doğum gününde ona en makbul oyuncaklar, deney setleri ve pillerdi. İlk çocukluk resimlerinde, duvarlarında elektrik kabloları dolaşan evler çizerdi.

Renkleri kablolarda öğrendi. Harçlığını pillere verir, kimsenin bilmediği elektrikli düzenekler arar, Fatih’teki bütün elektrikçiler onu tanır, Harun’un istediği malzemeleri bulmakta zorlanırlardı.

Onun ilk buluşu, anneannesi Emel Akkoyun içindi. Kulakları az işittiği için kapı zilini duyamıyor, Harun eve geldiğinde ninesi ona kapıyı açamıyordu. Ninesi için ışıklı uyarıcı yaptı;  dış kapıdan zile basınca evde kırmızı ışık yanıyordu!

Bu yıl okuduğu 6.sınıfın “fotosentez” ödevine, “ben de onlara sulama sistemi yapayım” dedi ve damlama sistemiyle, belli aralıklarla sulama yapan ve belirlenen sürede sulamayı durduran bir elektronik kumanda cihazı yaptı.

Bununla TÜBİTAK yarışmasına katılacaktı, ancak benzer bir düzeneğin daha büyük yaş grubunda daha önce yapılmış olduğundan habersizdi ve bunu sen yardım almadan yapmış olamazsın diyerek ilk elemede geri çevrildi.

Okuduğu kitaplar bilim kitaplarıydı. İşte Harun’un son kitapları:

-Pratik Elektrik ve Uygulamalarıyla MODERN ELEKTRONİK, Haluk Erna.

-TUBİTAK Bilim ve Teknik, özel 42 Yıllık Arşiv DVD hediyeli 500. Sayı.

-Elektronik Hobi, Güçlü Tuğay (5.Baskı).

-Zihni Sinir’den PROCELER, İrfan Sayar, TÜBİTAK, Popüler Bilim Kitapları.

-Deneylerle Bilim, Edom-Woodward.

-Çarpıcı Elektrik, Eğlenceli Bilgi, Nick Arnold (Bilim Ödüllü Kitaplar)

-Çocuklar İçin Fizik Deneyleri, W.Wood

-Çocuklar İçin Mekanik Deneyler, W.Wood

-Çocuklar İçin Akustik Deneyleri, W.Wood

Küçük Edison Harun’un oyuncakları elektronik düzeneklerdi. Adlarını bilmek zor, ama o bilirdi. Elektronik Hobi adlı kitabını karıştırırken resimlerini gördüm; dirençler, tuş butonlar, transistörler, röleler, diyotlar, hard disk güç kablosu, LCD paneli, uzaktan kumandalı paralel port, tekli röle kontrol devresi, led devreleri, seri  port, sıralı yanan led, vb. Lehim telleri, piller, dinamolar…Şimdi onun büyüdüğü bu evin her köşesinde bunlar var.

Ne anneannesi Emel, ne annesi Sevgi, ne teyzeleri İnci ve Fatoş, onu büyüten bu insanların hiçbiri elektronikle ilgili eğitim almış insanlar değillerdi. 

Anneannesinin yeğeni Prof.Ömer Morgül (Bilkent Mühendislik Fakültesi) veya annesinin dayısı Elektrik Müh. Şafak Morgül (Rize, serbest müh.) veya annesinin çoktan rahmetli olmuş dedesi Bedri Morgül (Rize’de yaratıcı teknik kafasıyla ünlüydü), Harun’un bu kadar küçük yaşta gelişen elektronik merakına doğrudan etkili olamazlardı.

İnci Akkoyun teyzesi onu görmek istediği bilim müzelerine götürürdü. Birlikte üçüncü kez gittikleri Santral İstanbul Müzesinde ki burası İstanbul’un ilk elektrik dinamosuydu ve şimdi Bilgi Üniversitesinin Silahtar yerleşkesi içerisindedir.

Müzeyi uzun uzun gezip dolaştıktan sonra girdikleri karanlık, lazer ışıkla resim yapılan odada az sonra Harun’un kalbi durdu, oracıkta yere yıkıldı. O bir bilim adamı olmaya adaydı ve bir bilim müzesinde bizlere veda etti.

Orada bir uyarı levhası, “Kalbinde dolaşım sorunu olanlar giremez” yazısı olsa şimdi sağdı. Ya da görevli asistanların uyarısı olsaydı. Hiçbir uyarı yoktu. Bilim ile cehalet bir arada nasıl olabilirdi?

Artık Küçük Edison, çok sevdiği sonsuz ışık dünyasında, Topkapı mezarlığında, dedesinin koynunda uyuyor.

Her çocuk gibi karanlıktan korkardı. Söylemem gerek; bir bilim müzesinde çocuklara kurulmuş bir tuzak gibi, karanlık odada çocuklara lazer ışıklı resim (bu asla resim değildir) çizdirmenin anlamı yoktur, tehlikesi çoktur! Harun’un daha önce var olan bir sağlık sorunu bu odada tetiklenmiş olsa bile, bu odayı konuşmak gerekir.

Harun’un anneannesinin kızkardeşi olan ben, çocuklarımıza yeni zihinsel taciz silahları üretildiğini fark eden bir eğitimci yazar olarak ve erkek çocukların internet evlerinde sara nöbetleri gibi bayılarak beyin kilitlenmesi yaşadıklarını bilerek, artık bu noktada yazma gereğini duyuyorum. Karanlık odada çocuklara oyun düzenlemek tuzaklı silahtır, bu yolla, çocuklarımızı eğlendirirken onları öldürmek suçu işlenmektedir!

Savcılara buradan suç duyurusu yapıyorum; “karanlık odalar” hakkında kamu davası açılmalı ve bunların kapatılmaları gerekir.

Ekliyorum; bilgisayarda kullanılan siyah klavye ve siyah monitör üretmek, siyah zeminli afiş basmak, gazete ve kitaplarda siyah zemin üzerine yazı yazmak, acilen durdurulmalı ve suç kapsamına alınmalıdır!

Son olarak, Harun’u beş yıl elinden tutarak okutan sınıf öğretmeni Cansu Özel’e ve 6.sınıfta Harun’u diğer sınıflara ders anlatmaya götüren Fen Bilgisi öğretmeni Erdoğan Kara’ya, ailemiz ve meslekte kıdemli ablaları olarak, sevgilerimizi sunuyoruz.

Mahiye Morgül - 21. 07. 2009

 

.

 

 

 

 

Diğer Haberler

  • BİR ÖLÜM & BİR ÖYKÜ & HALNAME
  • 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ DENİLİNCE.!
  • 10 KASIM ATATÜRK'Ü ANMA GÜNÜ VE HAFTASI
  • *AYNI FAY ÜZERİNDE BU BÜYÜKLÜKTE DEPREM OLMADI*
  • THE WORLD RALLİES İN THE FACE OF DİSASTER
  • ABD SAVAŞ GEMİSİ USS NİTZE İSTANBUL BOĞAZI'NDA
  • İSTANBUL’UN BÜTÇESİ EMİN ELLERDE
  • YENİLENEN YEREBATAN SARNICI TÖRENLE AÇILDI
  • KIBRISTA NELER OLUYOR.?
  • Kahvaltıya Atılan İmza:*BALIKESİR*
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP