Katie Janyk İle Sevgi Üzerine…

Sergisinin Açılışında Seramik Sanatçısı Katie Janyk ile sergilenen eserlerini tek tek inceleyerek söyleştik…

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

Katie Janyk İle Sevgi Üzerine…

İstasyon Sanat Galerisindeki Seramik Paneller Sergisinin Açılışında Seramik Sanatçısı Katie Janyk ile sergilenen eserlerini tek tek inceleyerek söyleştik…

* Kanadalı seramik sanatçısı Güler yüzlü, Tatlı dilli, Katie Janyk’a eserlerinin oluşumundaki yaratıcı düşünceyi sorduk.

O da Dünya’ya, Sanat’a bakış ve düşüncelerini şu sözlerle açıkladı.

* Sevgililer, arkadaşlar ya da âşıklar arasındaki mektupların sonlarındaki söz; İngilizcede kabaca “With Love”  Bunun Türkçe karşılığı “Sevgiler” – “Sevgi ile” - “Sevgilerimle” gibi olarak geçer. Bundan sonra da ilişki bu, oluşumun parçalarını içerir.

Bir öpücüğün şefkati, bir aşığın kucaklamasındaki sıcaklık, bir annenin çocuğu için olan sevgisi, aşığın fedakârlık arzusu, kırık bir kalbin sızısı, sıcak bir banyonun duygusal hazzı,  bir çocuğun usanmazca hayat sevgisi,  özel bir yer sevgisi – sevgiyi ifade etmenin ve hissetmenin birçok yolu. Bu çalışmalar kendimize, birbirimize, özel yerlere, dokunaklılığa ve hayata olan sevgimizi kutluyorlar.

Sevgiyle, çok özel bir yerde yapılmış her bir parça, bir şekilde sevgiyi yayıyorlar. Sergi; topluca, bize hayatımızda neleri sevdiğimizi soruyor.

Sergi, arkadaşım, Avanoslu sanatçı Erdoğan Güleç’in nezaketi, cömertliğiyle ile eşim, André Sobolewski’ nin tükenmeyen sevgisi ve desteğiyle mümkün hale geldi, her ikisine de Sevgiler…

 

 

 

S Ö Y L E Ş İ

 

* Bu çıplak iki kadın neden oynuyorlar, neyi kutluyorlar.  Bu tablonun düşünce kaynağı nedir.

* Bu iki kadın, yaşadıkları kasabanın çeşmesinden testi ile su almaya gelmişken, beyaz vücutlarını güneşlendirmek, biraz güneş enerjisi yüklenmek için Doğa ile kucaklaşıyorlar. Bunu yaparken de adrenalin hareketliliğini düzenlemek için düğün dansı yapıyorlar.

 

 

 

* Bu tabloda çıplak vaziyetteki kadın ne yapıyor. Nasıl bir ilham, hayal, ya da esinti ile bu tablo oluştu.

* Bu kadın, yaşadığı kasabanın yanından geçen derenin kenarında bir yandan giysilerini yıkarken, bir yandan da vücudunu güneşlendiriyor. Doğa ile iç içe özgürlüğün tadını çıkarıyor.

 

 

 

 

* Bu tabloda görülen çıplak erkek ve kadın, yere yüz yüze uzanmışlar ve biraz da yakın plan samimi vaziyette, ne iş.? Ne oluyor burada..! Kadın neden sinirli gibi, nerdeyse tokat atacak erkeğe..?

 

* Bu kadın, erkeğine sevgisini ispat etmek için elinden gelen gayreti gösteriyor. Ancak erkeğin bir suçu var ve kadının sevgisini hak etmediğini düşünüyor. Bu nedenle de görünen pozisyondan kaçınmak istiyor. Fakat kadın onu cinselliği ile ikna ediyor ve mutlu sona ulaşıyorlar.

 

 

 

* Bu çıplak erkeğin elindeki tabakta ne var. Kime, ne sunuyor bu şekilde..?

* Bu erkek kalbindeki sevgisini, en saf ve temiz bir şekilde sunabilmek için ve kimseden saklı gizli bir şeyim yok. Erkeğin malı meydanda olur diye düşünerek, elindeki tabağa koyduğu bir kalbi sevgilisine sunuyor.

 

 

* Bu kadın ne düşünüyor.?

* Bu kadın, içindeki sevginin dışa yansımasını nasıl gerçekleştirmesi gerektiğini düşünerek kendince ilginç çözümler arayışında..

 

 

* Bu kadın neden çıplak ve neden sırtında beyin resmi çizdirmiş ne düşünüyor.?

* Bu kadın, benim içim dışım bir. Benim çıplak oluşuma bakmayın. Sevgi ve aşk ya da diğer sosyal düşüncelerim beynimdedir. Çıplak vücuduma bakarken benim de bir beynim, kalbim sevgi düşüncelerim olduğunu görün diyor..

 

* Bu kadın giysilerini neden çıplak vaziyette yıkarken bizden tarafa bakıyor. Ne anlatmak istiyor.?

* Bu kadın, benim kalbim de yıkadığım bu giysiler gibi temizdir. Bu yıkama eylemimde giysilerimle birlikte vücudumu, sevgimi, düşüncelerimi, her şeyimi temizliyorum. Bunu görüp görmediğinizi anlamak için size bakıyorum diyor...

 

* Bu kadın kolları dünyayı kucaklar gibi, sadece göğüslerini göstererek Ne anlatmak istiyor.?

* Bu kadın, tüm kalbimle bütün insanları sevdiğimi göstermek için dünyayı ve sizler kucaklıyorum diyor...

 

 

* Bu çıplak kadın ve erkeğin neden dans ettiklerini biliyor musunuz.? Eylem öncesi hazırlığı mıdır acaba.?

* Bir anlamda öyle de denebilir. Kadın ve Erkek bir birlerine sarılarak, dans ederek sevgilerini, en saf ve temiz bir şekilde aktarıyorlar.

 

* Bu çocuk uçurtmasıyla nereye koşuyor acaba.?

* Bu çocuk anne ve babasının bir birlerini nasıl bulduklarını tanıştıklarını sorduğunda.. Çocukken bir uçurtmam vardı ve beni babana o kavuşturdu demişler. Çocuk ta benimde babam gibi bir sevdiğim, eşim olsun, ona ulaşayım diye uçurtma ile birlikte koşuyor.

 

Katie ile Söyleşimizin Son sorusu Kendisine..

* Son soru size özel.. Şu ana kadar seramikler üzerine işlenmiş figürler üzerine sorular sorduk. Ancak önemli bir konu var.. Acaba oluşturulan ve bir takım misyonlar yüklenen bu figürleri hayalinizde canlandırırken, onlar mı sizin içinizdeydi. Siz mi onların içine girdiniz, onlar sizi mi yansıtıyor..?

 

* Evet, gerçekten en önemli soru bu oldu. Sevgi konulu ve adını Sevgiler koyduğum bir seramik sanatı sergisindeki eserler tabi ki aşkı, bunu yaşayan erkeği ve kadını içerecek. Sonuçta ben de bir kadınım. Onlar benim farklı zamanlarda, farklı mekânlarda, farklı insanlarla yaşadığım duygu ve sevgi birikimlerimin bir bölümünü yansıtmaktadır.

Tüm duygu ve sevgilerimi yansıtabilmek için bunlar gibi daha yüzlerce tablo yapmam gerekir. Yaşadığım sürece de yapabildiğim kadar, olanaklarım çerçevesinde yapmaya çalışacağım. Sevgilerimle.. Katie Janyk

http://www.medyagunebakis.com/ - http://www.tdfajans.com/

TDFAJANSToplum Dinamikleri Fikir Ajansı

Sosyal, Kültürel, Ticari, Eğitim ve Sanatsal Alanlarda;

Düşünce Üretimi, Paylaşımı ve Toplum Yararına kullanımı.

Diğer Haberler

  • BİR ÖLÜM & BİR ÖYKÜ & HALNAME
  • 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ DENİLİNCE.!
  • 10 KASIM ATATÜRK'Ü ANMA GÜNÜ VE HAFTASI
  • *AYNI FAY ÜZERİNDE BU BÜYÜKLÜKTE DEPREM OLMADI*
  • THE WORLD RALLİES İN THE FACE OF DİSASTER
  • ABD SAVAŞ GEMİSİ USS NİTZE İSTANBUL BOĞAZI'NDA
  • İSTANBUL’UN BÜTÇESİ EMİN ELLERDE
  • YENİLENEN YEREBATAN SARNICI TÖRENLE AÇILDI
  • KIBRISTA NELER OLUYOR.?
  • Kahvaltıya Atılan İmza:*BALIKESİR*
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP