PARAMPARÇA BEN’LER RESİM SERGİSİ

Tanju Büyükkaya’nın “Paramparça Ben’ler” adlı kişisel sergisinde izleyiciye sunulan eserlerin çıkış noktası “insan psikolojisinin sorunlu tarafları” dır.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

PARAMPARÇA BEN’LER RESİM SERGİSİ

TANJU BÜYÜKKAYA

1979 Ardahan Doğumlu Tanju Büyükkaya İlkokul, Ortaokul ve lise öğrenimini 1996 yılında tamamladı. Lise yıllarında amatörce başladığı dansı 2004 yılına kadar sürdürdü.

2008 de Kocaeli üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesini kazandı ve Resim-Heykel Bölümünde öğrenimine başladı.

Çalışmalarının bir kısmını 2009’daki karma desen sergisinde görücüye çıkardı.

 

2010 da ise Kocaeli Güzel Sanatlar Sosyal Tesisler Galeri alanında resim bölümü öğrencilerinin karma yağlıboya sergisinde yaptığı eserlerini sergiledi.

2010-2011 de İzmit Belediyesi ve Kocaeli üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinin birlikte düzenlediği “Sokakta Sanat Var” projesinde 8 adet eseriyle katıldı.

2011 yılında Lucas Ponart Ulusal Guvaj Boya Resim Yarışması’nda “Bilinçaltından Rahatsız Bir Bölge” ve “Bilici Kadın” adlı çalışmalarıyla sergileme aldı.

2011 Şubat-Mayıs tarihleri arasında “Bilinç ve Bilinçaltı Zamanları” adlı kişisel resim sergisini açtı.

2011 yılında UNCHR tarafından yürütülen “Umutsuz Tek Bir Mülteci Bile Çok Fazla” adıyla yürütülen projeye “Hür Yollar” isimli çalışmasıyla katıldı.

Ağustos 2011 itibariyle Galeri Art And Life ve Hotel Crown Palas’ın sanat işbirliğinden doğan “İstanbul projesi”n de kendisinin seri çalışmaları olan “İstanbul’un Çizgileri, İstanbul’un Kıvrımları” isimli eseriyle yer aldı.

8 Mart 2012 de “Dünya Emeçli Kadınlar Günü” nedeniyle İzmit Sanat Galerisinde ve Karma heykel sergisine “çocuklar Gelin Olmasın” isimli resim çalışmasıyla katıldı.

Tanju Büyükkaya son olarak 12 – 30 Mayıs 2012 tarihleri arasında sergilenmek üzere 25 adet eseriyle istasyon Sanat Akademisi Sanat Galerisinde “Paramparça Ben’ler” isimli kişisel sergisini açtı.

  

“PARAMPARÇA BEN’LER”

Tanju Büyükkaya’nın “Paramparça Ben’ler” adlı kişisel sergisinde izleyiciye sunulan eserlerin çıkış noktası “insan psikolojisinin sorunlu tarafları” dır.

Genç ressamın eserlerini oluştururken esas aldığı konular, çeşitli nedenlerle ruhlarında oluşan sorunların birikimiyle karmaşa yaşaması, sonuçta bireylerin zamanla giderek daha fazla sorunlu bir birey olarak hayatını sürdürmek zorunda olduğu gerçeğidir.

Ruhsal anlamda paramparça olmuş bu bireyler, her ne kadar dışarıdan bakıldığında sorunsuz ve normal bireyler olarak gözükseler de aslında gerçek göründüğü gibi değildir.!

Görünenin altında bu insanların iç dünyalarında ağır acılar çektiği ve zamanla kabul edilsin ya da edilmesin bireyin paramparça olmuş, kırılmış, dökülmüş, birbirine geçmiş duygularla yaşamaya devam ediyor oldukları gerçeği yatmaktadır.

  

Toplum içinde sıkça rastlanan bu gibi ruhsal ve cinsel sorunların kaynağındaki nedenler, bireyin ben’lik parçalanması yaşıyor olmasıdır.

Cinsel istismar, ayrılık, bazen aşağılık duygusu, çirkinlik gibi çeşitli travmalar yaşamış, bazen de ebeveynler tarafından yanlış yetiştirilmiş olan, duygu değişimi, zedelenmelere uğramış, sonrasında ruhsal sorun olarak karşısına çıkan kişilik bozukluğu, eşcincellik, nemfomani vb. kimlik ve cinsel problemleriyle baş etmeye çalışan bireylerin dıştan bakıldığında her ne kadar mutlu gibi gözükseler de, içlerine doğru başımızı uzattığımızda oldukça mutsuz ve üzgün olduklarını gözlenmek de mümkündür.!

Bu iç içe geçmiş duygu durumlarını yansıtabilme amacıyla yapıtlardaki yüzler ve figürler olarak eş zamanlı olarak gösterilmektedir.

 

Genç sanatçının, bilinçaltı destekli yaratım sürecine dayanarak meydana getirdiği sürrealist ve dışavurumcu çalışmalar olarak nitelenen resimlerinde, bilinçaltının özüne ulaşmak için, bilinç ve saf olmayan düşüncenin müdahale etmediği bir sanat yapıtı oluşturmaya çalıştığı gözlenmektedir.

Geleneksel resim sanatı anlayışına başkaldırı niyeti taşıyan, tek boyutlu, bazen kontrollü çoğu zaman da rastgele, ağırlıklı çizgisel deformasyonlarla özgür bir sanat anlayışı geliştirdiği hissedilmektedir.

Çeşitli renklerin sıkça kullanıldığı resimler bol duygulu, karmakarışık yaşama geçişi ifade ediliyorken, tuval içindeki göze çarpan boşluklar, parçalanmış bireyin kendi içinde yaşadığı, doldurulamayan boşluklar olarak yorumlanabilmektedir.

 

Ökkeş Bölükbaşı, Mayıs-2012 İstanbul

http://www.medyagunebakis.com/ -http://www.tdfajans.com/

TDFAJANSToplum Dinamikleri Fikir Ajansı

Sosyal, Kültürel, Ticari, Eğitim ve Sanatsal Alanlarda;

Düşünce Üretimi. Paylaşımı. Toplum Yararına kullanımı.!

Bilgi Sahibi Olunmadan Fikir Sahibi Olunamaz.! Olunsa olunsa;

Ancak Başkalarının Fikirlerini Tekrarlayan Papağan Olunur.

  

  

Diğer Haberler

  • İSTANBUL’UN YILDIZLARI TRAFİKTE MUTLULUK DAĞITIYOR
  • GELENEKSEL PERPA ŞİİR GÜNLERİ
  • DÜNYA ANADİL GÜNÜ & BİLİNMEYEN DİL KOMEDİSİ
  • GÖNLÜMDE AÇAN AKÇİĞDEM
  • SERKAN BAYER RESİM SEVERLERLE BULUŞUYOR.!
  • 100.YIL PLATFORMU *CUMHURİYET VE KADIN* ETKİNLİĞİ
  • 100.YIL PLATFORMU ÖĞRETMEN KONFERANSI
  • DOKUN ve BAK
  • DARÜŞŞAFAKA ÖĞRENCİLERİ “J.U.C. AWARDS” dan 13 ÖDÜL ALDI
  • CAHİT ARF ve YAPAY ZEKÂ
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP