2022 KARTEPE ZİRVESİ BAŞLADI

*Dirençli Şehirler Ve Şehrin Dönüşümü* *Dirençli Şehirler ve Yaşanabilirlik* konulu 3 gün sürecek 2022 Kartepe Zirvesi Başladı.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

2022 KARTEPE ZİRVESİ BAŞLADI
*Dirençli Şehirler Ve Şehrin Dönüşümü* *Dirençli Şehirler ve Yaşanabilirlik* konulu 3 gün sürecek 2022 Kartepe Zirvesi Başladı.

Kocaeli Büyük Şehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın ev sahipliğinde Kocaeli Üniversitesi, İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Topkapı Üniversitesi, Rektörleri ile Kocaeli Sanayi Odası, Kocaeli Ticaret Odası, İller Bankası, Marmara Belediyeler Birliği ve İsocarp Başkanlarının katılımıyla Basın Bilgilendirme ve Tanıtım Toplantısı Gerçekleştirildi.

Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü teması ile yapılacak olan Kartepe Zirvesi'nin tanıtımını Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın yaptı. Basın toplantısına Kocaeli Üniversitesi Rektörü Sadettin Hülagü, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülfettin Çelik, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, Ankara Üniversitesi'ni temsilen Prof. Dr. Ayşegül Mengü, İSOCARP Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Zeynep Günay katıldılar.

DÜNYANIN SORUNLARINA ÇÖZÜM ÜRETME VE KATKI

Başkan Tahir Büyükakın tanıtım toplantısı açılış konuşmasında; Kartepe Zirvesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, birbirinden değerli üniversitelerin ve kurumların işbirliğinde düzenlenen uluslararası bir organizasyondur. Dünyanın karşı karşıya bulunduğu sorunlara çözüm üretme ve katkı sunmayı misyon edinmiştir.

Bu yıl dördüncüsüne hazırlandığımız Kartepe Zirvesi, her yıl dünyayı ve insanlığı ilgilendiren bir temayla toplanmaktadır. Belirlenen temanın etrafındaki meseleler, disiplinler arası bir yaklaşımla ele alınmakta, tartışılmakta, tanım ve çözüm önerileri geliştirilmektedir.

Zirve sonuçları *Kartepe Zirvesi Bildirgesi* ile dünya kamuoyu ile paylaşılmaktadır. Ana tema çerçevesinde alt başlıklarla kuşatıcı bir yaklaşımla gerçekleştirilen Kartepe Zirvesi; iklim değişikliği, göç, gelir dağılımı, cinsiyet eşitliği, bilgi teknolojileri, şehirleşme, demokrasi, küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi insana ve insanlığa dair konulara odaklanmaktadır. Zirvede bilim insanları, araştırmacılar, sivil toplum mensupları, politika yapıcılar, karar vericiler ve gazeteciler, düşünce ve önerilerini kamuoyu ile paylaşmaktadır.

KARTEPE ZİRVESİNE ULUSLARARASI KATILIM

2017’de *15 Temmuz ve Dünya Darbe Düzeni* teması ile toplanan Kartepe Zirvesine  Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, AB Genişlemeden Sorumlu Eski Komiseri Günter Verheugen’in ana konuşmacılar arasında yer aldığı Zirve’de 26 ülkeden 186 konuşmacı görüş ve bildirilerini sunmuş, Zirve Bildirgesi Birleşmiş Milletler başta olmak üzere ulusal ve uluslararası kuruluşlara takdim edilmiştir.



2018 yılında Kartepe Zirvesi, *Göç, Mültecilik ve İnsanlık* temasıyla toplanmıştır. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Eski Başbakanı George Papandreou, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger ve BM Mülteciler Yüksek Komiseri Katharina Lumpp’un ana konuşmacılar arasında yer aldığı Zirve’de 31 ülkeden 336 konuşmacı görüşlerini dünya kamuoyu ile paylaşma fırsatı bulmuş, Kartepe Zirvesi Bildirgesi yayımlanarak ilgili ulusal ve uluslararası kuruluşlara ulaştırılmıştır.
2019 yılı 25-27 Ekim tarihleri arasında gerçekleşen 3. Kartepe Zirvesi’nde ise, küresel şehirleşme fenomeninin insan hayatındaki artan etkisinden hareketle; şehrin ve şehirlinin nasıl daha mutlu olabileceği sorusuna, Türkiye’den cevaplar bulmak amacıyla 2019 yılı ana temasını *Şehircilik ve Mutlu Şehir* olarak belirlemiştir. Şehirleşmenin insanın ve dünyanın geleceği üzerindeki etkileri, oluşturduğu problem ve fırsatlar; uluslararası kamuoyunun dikkatle izlediği konuşmacıların katıldığı panel, akademik toplantı, çalıştay ve forumlarda ele alınmıştır.

AFET, SALGIN, DEPREM, SU KRİZLERİ

VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ RİSKLERİ

Son iki yıl pandemi nedeni ile gerçekleştirilemeyen Kartepe Zirvesi 2022 yılının teması *Dirençli Şehirler Ve Şehrin Dönüşümü* olarak belirlenmiştir. Bu bağlamda özellikle 2030 sürdürülebilir Kalkınma Amaçları çerçevesinde dirençli şehirler nasıl olmalı sorunsalının Kartepe Zirvesi’nde tartışılmasını amaçlamaktayız.

Bilindiği üzere doğal afetler, salgınlar, depremler, su krizleri ve iklim değişikliği gibi birçok unsur şehirlerimizi tehdit etmektedir.

Bu tehditlere çözüm yolları üretilmesi gerekliliği, iyi uygulamaların yaygınlaştırılması ihtiyacı bu yılki Zirve’de *Dirençli Şehirler ve Yaşanabilirlik* konusunun üzerinde durmamıza sebep olmuştur. Kartepe Zirvesi 2022, Birleşmiş Milletler’ in 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının ülkemizde ve şehirlerimizde gerçekleştirmeyi ve bu bağlamda politikalar üretilmesine katkı sunmayı hedeflemektedir. 

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Basın Mensuplarının sorularını yanıtladı ve “bu yıl yenidünya düzeninde dirençli şehirler ve şehrin dönüşümü içeriği ile yaptığımız bu büyük çalıştayımız öncü ve örnek olması sebebiyle çok önemli bir etkileşim sağlayacaktır. Bu anlamda Kartepe Zirvesi, Davos olma noktasında emin adımlarla ilerliyor” dedi.

BAŞARMAK İÇİN KURUMSAL BİRLİKTELİK GEREKİYOR

Elimizdeki araçlar yetmiyor. Yeniden düşünmek gerekiyor. Pandemi ve müsilaj bize gösterdi ki bizim birlikte hareket etmemiz gerekiyor.

Dirençli şehirler ve şehirlerin dönüşümünü kapsayacak önemli mesaj birlikte hareket etmektir. Kartepe Zirvesi'nde şehri ilgilendiren tüm başlıkları masaya yatıracağız.

İçinden geçtiğimiz dönem riskleri alma konusunda önemli bir dönemdir. Önceden problemleri gören ve önlem alan yeni bir dünyadan söz ediyoruz. Yenidünya çok önemli gündemlerle bizi karşı karşıya bırakıyor. Savaş ve göçler var. Vicdanların kuruduğu bir süreç bu.

DAVOS GİBİ BİR MARKA OLMAK HAYALİMİZ

Yerel ve küresel ölçek arasında bir bağ vardır. Yerel, ulusal, bölgesel ve küresel ölçeklerin tartışıldığı bir zemin olacak Kartepe Zirvesi. Disiplinler arası bir çalışma yapılacak. Toplantımıza 25 ülkeden katılımcı var. Çok sayıda akademisyen, çok sayıda paralel oturumlar var. Önemli konuklarımız var. Sayısız önemli katılımcı var. Bu toplantı hem şehircilik meselesine her boyutta katkı sağlamak, Türkiye ve dünyadaki örnekleri ortaya koyacak. Kartepe Zirvesi bir marka olma yolunda önemli adımlar atılıyor. Davos olması hayalimiz var. Neden oraya doğru gitmesin. Şehirler artık dünyada yarışıyor. Bu nedenle bu şehre inanıyorum. Kartepe Zirvesi bir manivela görevi görecek. Üniversitelerimizin katkıları var” dedi.

EN ENTELEKTÜEL ÇALIŞMA

Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Kartepe Zirvesi'nin kentin en entelektüel çalışması olduğunu belirtti. Kentin sorunlarının konuşulduğu önemli bir zirve yapılacağını belirten Hülagü “Uluslararası ölçekli bir zirve olacaktır” dedi. Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülfettin Çelik, şehirlerin dönüşümü açısından Kartepe Zirvesi'nde çıkacak fikirlerin önemli olduğunu belirtti. Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, Ankara Üniversitesi'ni temsilen Prof. Dr. Ayşegül Mengü zirve ile ilgili temennilerini dile getirdi.

ULUSLARARASI FUAR MERKEZİ’NİN YENİ YERİNİN PROJESİ

Kartepe Zirvesi'nin tanıtım toplantısında geçtiğimiz yıl yoğun kar yağışı nedeniyle yıkılan Uluslararası Fuar alanının yerine yapılacak projenin çalışması hakkında kamuoyuna bilgi verildi. Uluslararası bir dernek olan İSOCARP tarafından yapılan proje ile ilgili bilgi veren Büyükakın, İSOCARP’ın kent için önemli bir çalışma yaptığını belirtti. Büyükakın “Uluslararası Fuar alanının yıkılması nedeniyle bu bölgeye yapılacak proje için İSOCARP çalışma yaptı ve bunu zirvede hep birlikte göreceğiz. Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür eden İSOCARP Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Zeynep Günay “Dünyanın en büyük şehir plancıları birliğiyiz. 25 genç ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 25 Mart’ta size fuar alanı ile ilgili çalışmamızı sunacağız” dedi.

Kentim Gazetesi, 22.03.2022, 14.00


@#ÖkkeşBölükbaşı © #MedyaGünebakış

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul - Mart.2022 - okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/-okkesb@turkfreezone.com,


Diğer Haberler

  • TURİZM ÇOK DAHA ÇOK BÜYÜYECEK
  • KAYAK SEVEN GAZETECİLER KAZAKİSTAN’DA
  • HOTELRUNNER & ROİBOS STRATEJİK İŞ BİRLİĞİ
  • BASTIR PARAYI, DİK UCUBEYİ.!
  • TİP, LİMAK’I AKBELEN İÇİN PROTESTO ETTİ
  • YIKILDIK EY HALKIM
  • TOZKOPARAN KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARIMIZ
  • PİYALEPAŞA BOSTANI.! TEHLİKE ALTINDA MI.?
  • TÜRKİYE'NİN GURURU ANKAPARK SOYGUNU
  • İBB İŞİNİ DÜRÜSTÇE YAPMAYA DEVAM EDECEKMİŞ.!
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP