DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ & TEMA

1972 Yılında İsveç’in Stokholm Kentinde Yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı'nda Alınan Bir Kararla, 5 Haziran, Dünya Çevre Günü Olarak Kabul Edildi.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ 

1972 Yılında İsveç’in Stokholm Kentinde Yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı'nda Alınan Bir Kararla, 5 Haziran, Dünya Çevre Günü Olarak Kabul Edildi.

 

DÜNYA ÇEVRE GÜNÜDE  
Günümüzde dünya medeniyetlerini tehdit eden en büyük çevre sorunlarından biri iklim değişikliği ve denizlerin yükselmesidir.

Birleşmiş Milletler 2014’ü ‘Kalkınmakta Olan Küçük Ada Devletleri Yılı’ ilan etmişti. 
5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde de iklim değişikliğinin küresel etkilerinden deniz seviyesindeki artış sorununu gündeme taşıdı.

Türkiye’de TEMA Vakfı da 5 Haziran nedeniyle iklim değişikliğinin küçük ada devletlerinin yanı sıra  denize kıyısı olan ülkeler için de büyük tehdit oluşturduğunu hatırlatarak bir değerlendirme yaptı.

Bu Değerlendirmedeki Bilgilere Göre; 

* Atmosferdeki karbondioksit miktarı, insan kaynaklı faaliyetler sebebiyle son 800 bin yıldır gelmediği bir düzeye geldi.

* Fosil yakıt kullanımı, ormanlar ve tarım arazileri gibi yutak alanların kaybedilmesi, hızla artan karbondioksit miktarı, iklimin insan kaynaklı sebeplerle değişmesine sebep oluyor.

* Değişen iklimler Dünya’daki tüm ekosistemleri ve medeniyeti etkiliyor. Kuzey Buz Denizi’ndeki buzulların iklim değişikliğine bağlı olarak erimesi ile deniz seviyesi yükseliyor. Gerçekleşen kuraklık, sel, fırtına gibi aşırı hava olayları; Türkiye dâhil olmak üzere birçok ülkeyi ciddi şekilde etkiliyor.

R-

* 2013 Dünya Afet Raporu’na göre, en fazla ölümün siklon, sel ve su baskınlarında yaşandı. Sel ve su baskınlarından dolayı 2 milyon insanın mağdur oldu. Türkiye’de de, tüm dünyada olduğu gibi, başta kuraklık ve seller olmak üzere meteorolojik ve hidrolojik afetler oldukça sık meydana geliyor, ciddi can ve mal kayıplarına yol açıyor.

* 2012’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanan çalışmaya göre, Türkiye’de insan kaynaklı iklim değişikliğine bağlı olarak sadece büyük şehirlerde meydana gelen sel hasarlarının neden olduğu maddi kayıplar, depremlerin neden olduğu maddi kayıplara yaklaşmış durumda. Sadece yıldırımların yol açtığı can kaybı sayısı ise son iki yılda yüzlerce kişiye ulaştı.

* IPCC - Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli raporlarına göre, deniz seviyesi geçtiğimiz yüzyıla göre yaklaşık 20 santimetre yükseldi. Bu rakam her ne kadar düşük gibi görünse de, denizden yüksekliği yalnızca birkaç metre olan birçok ada devletinin varlığını tehdit ediyor. Üstelik bilim insanları, deniz seviyelerindeki artışın önümüzdeki yüzyılda da devam etmesini öngörüyor. Türkiye de risk grubundaki ülkeler arasında yer alıyor.

* Deniz seviyesinin 1 metre yükselmesi durumunda sadece Türkiye’de 3 milyon insan etkileneceği ve 32 milyar dolarlık bir maliyet oluşacağı öngörülüyor.

* Dünyanın en küçük ada devleti olan ve 9 adadan oluşan Büyük Okyanustaki Tuvalu, iklim değişikliği nedeniyle sıcaklığın bir derece daha artması durumunda tamamen sular altında kalacak.  
Tuvalu’nun deniz seviyesinden yüksekliği yalnız 5 metre.

* İklim değişikliğinin sebep olduğu deniz seviyesindeki artışın, Türkiye’nin kıyı şeridindeki şehirlerini de tehdit etmesi bekleniyor.  Bununla beraber, Türkiye’nin içinde olduğu bölge için yapılan öngörüler, iklim değişikliğine bağlı olarak artacak kuraklıklara, su varlığının azalmasına ve ani yağışlarla gelebilecek sellere karşı hazırlıklı olunması gerektiğini de gösteriyor.

* İklim değişikliği ile mücadele etmek için hala zamanımız varken harekete geçmemiz gerekiyor.

TEMA Vakfı, acilen fosil yakıta bağımlı hayat tarzlarımızı değiştirmemiz gerektiğinin altını çiziyor ve  meralar, ormanlar, denizler, nehirler gibi atmosfere salınan karbondioksiti tutacak yutak alanları korumamız gerektiğini belirtiyor.

* Türkiye’de 2014 Mart  ve Nisan ayları içinde yapılan mevzuat değişiklikleri ile doğal varlıkların geleceği tehlikeye atıldı.

* 18 Mart 2014’te Milli Parklarla ilgili yönetmelikte yapılan değişiklikle koruma altındaki milli parklarda yatırımların önü açıldı.

 * 4 Nisan 2014’te Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği değiştirilerek doğanın en önemli varlıklarından sulak alanların geleceği tehlikeye atıldı.

* 18 Nisan 2014’te Orman Kanunu’nun ilgili yönetmelikleri değiştirildi. Verilen izinlerin kapsamı genişletildi. Ormanların hafriyat dökmek bile serbest hale geldi.

HES’ler

Türkiye’de 2006’da yürürlüğe giren Su Kullanım Hakkı Anlaşması çerçevesinde mevcut akarsular 49 yıllığına özel şirketlere kiralandı. O tarihten sonra da hızlı bir hidroelektrik santral süreci başladı. İrili ufaklı yurdun dört bir yanındaki akarsulara yapılması planlanan HES’lerin sayısı 2 bini aştı.

Hızlı ilerleyen HES inşaatları doğaya geri dönüşü imkânsız zararlar verdi.

Havza planlaması yapılmadan bir vadiye tek bir dere üzerine 30’de fazla projeyle sular tünellere alındı.

 Türkiye, 2023 enerji hedefleri çerçevesinde dünyanın ilk 10 büyük ekonomisine yükselmek istiyor. Hedeflerin arasında da enerji başlığı önemli bir paya sahiptir. Dışa bağımlılığın azaltılması amacıyla yeni yatırımlar ön görülüyor. Ancak kömürlü santralle çalışacak enerji santrallerinin hedefi çevre açısından ciddi seviyede tehdit içeriyor.

Bugün itibariyle Türkiye’nin kurucu gücü 65 bin megavat. Kömürlü santrallerin payı ise sadece 13 bin megavat (Yaklaşık yüzde 20). 2023’te kurulu gücün 100 bin megavatın üzerine çıkarılması hedeflenirken, kömürlü santrallerin payının da 59 bin megavata çıkarılması amaçlanıyor.

* TERMİK SANTRAL 
Bazıları lisanslama aşamasında, bir kısmı ise Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinde olan yaklaşık 80 yeni kömürlü termik santralın yapımı planlanıyor.

YENİLENEBİLİR ENERJİ 
* Rüzgar enerjisiyle üretilen enerjinin toplam içindeki payı bugün itibariyle yüzde 4,4 iken, güneşin ise yüzde 1 bile değil.  Hürriyet, Serkan Ocak-5.6.2014     

 

 

Çorlu'da Ağaç Dikme Kampanyası 

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde, Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında 'Ağaç dikme kampanyası' düzenlendi.

Çorlu Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından organize edilen ağaç dikme kampanyası, Şahinler Ortaokulu 7. sınıf öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Yenice Mahallesinde bulunan ağaçlandırma alanında gerçekleştirilen etkinlikte öğrencilere, kentlerde nüfus artışı ve sanayileşme ile birlikte ortaya çıkan çevre kirliliğinin sebepleri ve tedbirleri hakkında bilgiler verildi. 

Çorlu Belediyesi tarafından öğrencilere dağıtılan uçurtmalar katılımcı öğrenciler tarafından uçurulurken keyifli anlar yaşandı.
Gerçekleştirilen etkinlikte Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı Erdoğan Demirci, Temizlik İşleri Müdürü Cahit Kurt, Park ve Bahçeler Müdürü Erkan Tosun ve belediye personeli hazır bulundu.

Ağaç dikme kampanyasına Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından fidan desteği sağlanırken, etkinliğin bitiminde ise Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından katılımcı öğrencilere ikramda bulunuldu.

 

DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ'NÜN SÜRDÜRÜLEBİLİR RAKAMLARI

65 yıldır kalkınma ve üretime destek sağlayan TSKB, Türkiye'nin sürdürülebilir geleceği için önemli projelere imza atıyor.

Kredi portföyünün %52'si sürdürülebilir yatırımlardan oluşan TSKB, özellikle yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ve sürdürülebilir turizm yatırımlarına destek sağlıyor.
TSKB, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde sürdürülebilir finansman yöntemleriyle daha yeşil bir gelecek kurabileceğimizi vurguluyor. 

 

 

Hüseyin IRMAK, İstanbul –Haziran.2015 - hsyirmak@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/  –okkesb@telmar.net

https://twitter.com/okkesb E.mail: okkesb61@gmail.com,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi

Hüseyin IRMAK, İstanbul –Haziran.2015 - hsyirmak@gmail.com,

Diğer Haberler

  • KAYAK SEVEN GAZETECİLER KAZAKİSTAN’DA
  • HOTELRUNNER & ROİBOS STRATEJİK İŞ BİRLİĞİ
  • BASTIR PARAYI, DİK UCUBEYİ.!
  • TİP, LİMAK’I AKBELEN İÇİN PROTESTO ETTİ
  • YIKILDIK EY HALKIM
  • TOZKOPARAN KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARIMIZ
  • PİYALEPAŞA BOSTANI.! TEHLİKE ALTINDA MI.?
  • TÜRKİYE'NİN GURURU ANKAPARK SOYGUNU
  • İBB İŞİNİ DÜRÜSTÇE YAPMAYA DEVAM EDECEKMİŞ.!
  • ERGENEMİZİ GERİ İSTİYORUZ.!
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP