ANTALYA SEMT PAZARCILARI BASIN TOPLANTISI

Antalya Semt Pazarcılar Odası Başkanı İsmail Öz, Oda Binasında Basın Toplantısı Düzenledi.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

ANTALYA SEMT PAZARCILARI BASIN TOPLANTISI

Antalya Semt Pazarcılar Odası Başkanı İsmail Öz, Oda Binasında Basın Toplantısı Düzenledi.

Başkan Öz’ün toplantısına çok sayıda gazetecinin yanı sıra, Muratpaşa Belediyesi ve Antalya Seyyar ve Sabit Sebzeciler ve Meyveciler Odası tarafından mağdur edilen yatırımcılar katıldı.

İsmail Öz konuşmasında, “Biz gelmeden önce oluşturulan ve biz geldikten sonra yasal olmadığını belirterek Muratpaşa Belediyesi’ne yazdığımız bazı şeylerin cevaplarının olumsuz olması nedeniyle basın toplantısını yapıyoruz.  

Uzun süre devam eden Başkanlığım, 2014 yılında son buldu. Fakat bu 2 yıl boyunca, yeni yönetim pazarcıyı tam temsil edemediğinden parçalandılar, daha önce beni şikayet edenler, birbirlerini şikayet ettiler. Pazarcı esnafım, odamızı temsil etme görevini bana yeniden verdiler.

Antalya’da 2 oda var. Bu odalardan biri Antalya Seyyar ve Sabit Sebzeciler ve Meyveciler Odası, diğeri ise Antalya Semt Pazarcılar Odası. Bizler 5362 sayılı yasaya tabiyiz. Orada odaların çalışma bölgesi başlıklı 5. Maddesi’nde aynı çalışma bölgesinde faaliyet konusu aynı olan birden fazla oda kurulamayacağı belirtiliyor.

Antalya’da bir Pazarcılar Odası veya Sebzeciler Odası varsa başka bir isim altında sebzecileri, pazarcıları, peynircileri, tuhafiyecileri, berberleri, bakkalları temsil ederek başka bir odanın kurulamayacağının ifadesidir bu. Kurulan odaların hepsi meslek odaları olduğu için buradaki odanın manası da budur.

Son günlerde diğer oda, pazarcılar üzerinden birileri belli bir noktayı baz alarak, anormal bir şekilde rant sağlıyor. Ufak tefek kanun boşluklarından faydalanarak müthiş bir şekilde, hakkı olmadığı bir şekilde ve insanları kandırarak para kazanıyor. Bizim yasada yönetim kurulunun görev ve yetkileri var.

Bu görev yetkilerinde diyor ki odalar sadece kendi üyeleriyle ilgili karar alabilir. Üye haricinde odanın üyesi olmayan bir kişiyle ilgili ben tasarruf da ya da onun başka bir meslekle ilgili karar alamam veya bu aldığım kararları da uygulayamam.

Bu yasayla belli olduğu halde kapsamlı olarak bahsettiğimiz bu çalışma bölgesini aşarak Antalya Seyyar ve Sabit Sebzeciler ve Meyveciler Odası 2007 yılında Muratpaşa Belediyesiyle bir anlaşma yapıyor. Bu anlaşma çerçevesinde yine kendi üyeleri olmayan kişilerle Pazar yeri yapmak amacıyla yola çıkıyor. Bu yola çıkma esnasında tabi pazarcı üyesi olmadığından dolayı dışarıdan pazarla ilgisi olmayan kişileri bir şekilde vaatlerle kandırarak, Pazar yeri nasıl verilir, kimlere verilir, resmi olarak yasal olarak belli olduğu halde bunların hiçbirini göz önünde bulundurmadan kişilere yer tahsisleri yapıyorlar.

Bunun süresini belediyeyle 5 yıl olarak anlaşmışlar. Bu anlaşma süresinde de kendi üyesi haricinde üye toplamak zorunda kaldığı için bu yapım işinde de başarılı olamamıştır ve yapım uzamış, belediyenin meclisinin aldığı encümenin aldığı protokoller aşılmış ve bu aşım esnasından sonra da kooperatif ya da oda usulsüzlükle yasa dışı hareketlerine devam ederek sistemi devam ettirmiştir.

Siz pazarcı olmayan onlarca kişiye Pazar tezgahı satıyorsunuz. Bunların Pazar açmayacağını biliyorsunuz. Bir de kooperatiflerde eşitlik ilkesi vardır. Yani bir kişiye 5 lira veriyorsan diğerine de 5 lira vermek zorundasın. Bir kısmından hiç para almadan göstermelik bir çalışma içerisinde böyle bir Pazar uygulaması geçiyorlar. Bu 5 yıl kararını belediye meclisinin almasına rağmen yine bir şekilde kılıf bulunarak süre uzatılıyor. Bugün 2016 senesindeyiz. 2016 senesine kadar normalde pazarı devretmesi gereken oda pazarı devretmiyor.

Yine Pazar yönetmeliğinde Pazar yeri tahsis sistemi işletilir. Tahsis edilirken aranacak şartlar da yine bellidir. Yani pazarcılık yapmak, vergi mükellefi olmak ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.

Bu tahsis edilme şartları da uymadığı için ve tahsisin nasıl yapılacağı da yine yasada belli. Tahsis edilecek kişiler de yasalara aykırı kişiler. Pazara çıkmayacaklarını bildikleri halde pazarcı olmayan belli başlı insanların yerlerini encümenle anlaşarak iptal ettiriyorlar. Burada yasalara aykırı bir olay daha var. Encümen bir karar alırken dayanağı olan bir şeyi iptal etmesi lazım. Belediye de kime tahsis edildiği ile ilgili hiçbir belge evrak yokken çıkıyorlar pazara hiç tanımadığı kişilere sanki pazara çıkmıyormuş gibi encümen marifetiyle de bu yerlerini iptal ediyorlar.

Aradan geçen 5-6 senede mağdur olan arkadaşlarımız şok oluyorlar. Çünkü onlara yer satılırken bu yerleri kiraya verebilecekleri oda kaydı olmasa dahi burada yer sahibi olabilecekleri birileri tarafından söylenmiş vaziyette ve onlara inanıyorlar. Nitekim encümen kararı iptal edilen yerleri tekrar nasıl ve ne şartlarda olduğu bilinmeden yasalara aykırı bir şekilde aynı oda yine 10-12 bin lira gibi yüksek paralarla daha önce tahsis ettiği yerleri tekrar satıyorlar. Bu mağdur arkadaşlar belediyeye gittikleri zaman da diyorlar ki biz burayı odaya verdik gidin odadan hakkınızı arayın. Diyorlar ki siz bizim muhatabımız değilsiniz orada oda var ya da mahkemeye gidin diye yol gösteriyorlar.

MAĞDURLAR KONUŞTU

Basın toplantısına Antalya Seyyar ve Sabit Sebzeciler ve Meyveciler Odası’na kaptıran mağdurlar  İbrahim Güneş,Nazan Kırkaya, Oğuzhan Gedikli, Aysel  Aksoy, Mustafa Şenel, Şebnem Firuzan Erdoğan, Hacı Mehmet Şevki Gezmiş katıldı. Gurup adına açıklama yapan Gezmiş, “Bizim gibi çok sayıda mağdur olan kişi var.  Biziler pazarcı değiliz. Yatırım amacıyla Oda ve bağlı inşaat firmasına ödeme yaparak yer aldık. Bizlere yüksek kira gelirleri vaat ettiler. Bizde yer aldık. Pazarı bitirdikten sonra ne kiraya verdirdiler, ne de kiracı buldular. Sonrada bizim yerlerimizi Muratpaşa Belediyesi iptal etti.

Konuyu aktardığımız Zabıta Müdürü, “Yeri bana sorarak mı aldınız?” dedi. Sonra öğrendik ki bizim yerlerimizi başka insanlara satmışlar. Zaten bu pazarı bizim paramızla yapmışlardı. O zaman yeni yer alanlardan toplanan paraları bize iade etsinler. Aynı Pazar yerine iki kez para toplanmış oldular. Konuyu yargıya intikal ettireceğiz. Bir kısmımız zaten savcılığa başvurdu. Kendi aramızda bir mağdurlar gurubu kurduk. İşin peşini bırakmayacağız” diye konuştular.


Fatih Bacak, Antalya –  Temmuz.2016 fb.antalya007@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ – mail: okkesb61@gmail.com,

https://twitter.com/okkesb – web: http://www.trabmarder.org,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,-okkesb@telmar.net

Fatih Bacak, Antalya –  Temmuz.2016 fb.antalya007@gmail.com,


Diğer Haberler

  • DAR KORİDOR: LİBERALİZMİN LİBERAL ISLAHI
  • S-400’LERİN ALTINDA YATAN KORKUNÇ GERÇEK.!
  • TÜRKİYE'NİN SUDAN’DA KİRALADIĞI ARAZİLER TEHLİKEDE
  • EKONOMİDE KENDİNİ BEĞENMİŞLİK
  • ŞEKERDE BÜYÜK OYUN VE TEHLİKE
  • ASGARİ ÜCRETİN ADI İNSANCA ÜCRET OLSUN
  • YENİ VERGİLERİNİZ HAYIRLI OLSUN.!
  • STAGFLASYON.? RESESYON.? POLİTİKA FAİZİ.?
  • ENFLASYONLA TOPYEKÛN MÜCADELE BÜYÜYOR.
  • TÜRK TELEKOM SOYGUNU HAKKINDA.!
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP