OLAN YİNE HALKA OLACAK

İstiklal Harbi'nde Ve Cumhuriyetin Kurulmasında “Harbiyeli-Mülkiyeli-Tıbbiyeli” Üçlüsü Çok Önemli Bir Rol Oynamıştı...

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

OLAN YİNE HALKA OLACAK

İstiklal Harbi'nde Ve Cumhuriyetin Kurulmasında Harbiyeli-Mülkiyeli-Tıbbiyeli Üçlüsü Çok Önemli Bir Rol Oynamıştı...

ORADA BİRİ VAR MI.?

Bu hafta sağlıkta yapılan son düzenlemeler hakkında yazmak istedim. Ama konuya yabancıyım. İşin içindekileri dinliyorum, anlattıkları yetmiyor. Hükümetin tam olarak ne yapmak istediğini meslekten birinin anlatması gerekir. Doktorların mağduriyetini ön sıraya çıkartmadan yapmalı bu işi diyorum. Başka türlü hükümetin yaptığını halka anlatmak imkânsızlaşır. Yandaş medya hep bir ağızdan “halkın yararı göz önünde tutularak bu düzenleme yapıldı” demeye başladı mı, konu gündemdeki yerini bile koruyamaz!..

Tam da bu noktada yolum bir üniversite hastanesine düştü. Kendi aralarında tartışan iki hocayı dinliyorum. Kapı aralığından duyduklarıma inanamadım. Hocalar sağlık konusunu en can alıcı yanından yakalayıp masaya yatırmışlardı. Ne de olsa masaya yatırmanın erbabıydılar.! Kolay mı insan denen karmaşık makinenin ustası olmak. Saçları kırlaşmış olanı ders verir gibi konuşuyordu.

Aldığım notlar şöyle:  26 Ağustos tarihinde Sağlık Bakanlığı'nın çıkardığı kanun hükmünde kararname ile yapılmak istenen tam olarak şudur: Bundan böyle üniversitedeki öğretim üyeleri sadece derslere girecek, eğitim ve öğretim faaliyetlerine katılacaklar, fakat hastanede hastalara bakmayacaklar. Reçete dahi yazamayacağız.

Ocak 2011'den önce döner sermayeden para alabiliyorduk, bu uygulamayı kaldırdılar. Ben meslek hayatımın 21’nci yılına girdim, 10 yıllık doçentim, maaşım sadece 2400 TL kadardır. Yeni mezun bir polis memuru ise, 2800 TL alıyor.! Daha önce döner sermayeden aldığım para ise 2.400 TL kadardı. Örneğin ben hiç özel ameliyat vs yapmadım. Yapsaydım döner sermayeden alacağım pay daha fazla olacaktı. Şimdi bu uygulamayı da kaldırmışlar. Bir tek maaşa kaldık. İlkelerime ters olmasına rağmen, evimin taksitini ödeyemez duruma düşünce, muayenehane açmak zorunda kaldım. Arkasından bu kararname çıktı. Biliyorsunuz hükümet bir süre önce de performans diye acayip bir şey çıkarmıştı. Bu daha da trajikomikti: Puan üzerinden para verilecekti.

Örneğin aynı bölümde, aynı puanı olan 2 cerrahtan biri, diyelim ki 5000 TL alırken, diğeri sadece 600 TL alabilecek.! Bazı bölümlerde performans ücretinde, böyle derin farklılık olunca, hocalar arasında yumruklaşmalar filan da olmuş. Bakan hekimleri birbirine düşürüp, hallerimize gülüyormuş.!

Böyle olaylar olurken, bazı hocalar üniversiteden ayrılmaya karar vermişler, özellikle eski muayenehaneci olanlar, tamamen özeli tercih etmeye başlamışlar. Bu aralar istifa veya emeklilikler yaşanırken, geçen hafta kendisi de doktor olan sağlık bakanımız, soruna çözüm için tehditkâr bir üslupla Hastaları uçakla yurtdışına gönderip orada ameliyat ettiririm demez mi.?

Türkiye Cumhuriyeti'nin Sağlık Bakanı “Yurtdışından doktor getiririm” demeye başlamış.! Nerede Beni Türk hekimlerine emanet edin”  diyen zihniyet.?

Sağlık Bakanı: “Dışarıdan doktor getiririm” yani “sizi gavur hekimlere emanet edebilirim” diyebiliyor.!

Hani hep yazıyor ve sitem ediyorsunuz ya iki kişiden biri diye, bu konuda öyle değil. Hiç kusura bakmasınlar ama sağlık konusunda iki kişinin ikisi de uyuyor.! Aslında bu kararname ile yapılmak istenen; sağlıkta özelleşmenin önünü açmaktır.  Bunu biz biliyoruz, yabancı sermaye bu alanda da büyük şirketleri ile üniversite hastanelerini satın alacak. Sonra da  bizi sözleşme üzerinden ücretlendirip,  istedikleri yere koşturacaklar.!

 

Olan Yine Halka Olacak Tabii..

Ben bu gelişen tablo karşısında muayenehane açmaya karar verdim. Ne yapacağım diye oraya da yaklaşamıyorum artık. En kötü ihtimal yine yurtdışına giderim!  Fakülte yöneticisi ve tayfalarının eziyetlerinden de kurtulurum belki. Ama beni asıl rahatsız eden: Bu topraklarda Meşrutiyet hareketi dâhil;  ilerici, devrimci, ulusalcı çizgideki Tıbbiyeliler vardı, onları ortalıkta görememek. Bilirsiniz ilk ulusalcı, hareket bu Tıbbiyeliler ile başlamıştı; 2.Mahmut, Mekteb-i Tıbbiyeyi Şahaneyi” açtığında, eğitim dili de Fransızca olunca, bir süre sonra bu mektepteki çocuklar Türkçe eğitim isteriz” diyerek, ilk milliyetçi hareketi başlatmışlardı...

İstiklal Harbi'nde ve Cumhuriyetin kurulmasında Harbiyeli-Mülkiyeli-Tıbbiyeli üçlüsü çok önemli bir rol oynamıştı...

Şimdi o eski Harbiyeliler nerede.?  Silivri’de tabii ki... Mülkiyeliler nereye gidiyor, onu bilemiyorum, ama  gördüğünüz gibi Tıbbiyelilerin hali malum!..

Türk Tabipleri Birliği ulusalcı olmadığı için ulusalcı zihniyeti yeniden uyandıramaz.! Onlara güvenemiyorum. Eğitim-Sen ise,  Kürtçülük yapan siyasetlerin etkisi altına girmiş. Sözüm ona siyaset yapıyorlar. Eğitimin bu en  önemli konuları  ne yazık ki ilgi alanına girmiyor, bu konuda söyleyecek bir tek sözleri yok.!

Tüm Uyuyanları Nasıl Uyandırmalı.?

Anımsayın; Sivas Kongresi sırasında,  mandacılık tartışılırken, bu kongreye parası olmadığı için İstanbul'dan yürüyerek gelen “Tıbbiyelilerin delegesi (Orhan Boran’ın babası) Hikmet, Mustafa Kemal Paşa'ya kafa tutarak: Reis Paşa, manda fikrini siz de kabul ederseniz, sizi de ret ederiz, sizi vatan kurtarıcısı değil, vatan batırıcısı olarak lanetleniriz” diyebilmişti.  Atatürk bu çıkışa hiç kızmamış, tersine tam bağımsızlık istedikleri için sevinmiş, istiklalin alemdarı diyerek, Hikmet'i alnından öpmüştü.!  Bu Tıbbiyeli çocuklar,  İstiklal Harbi sırasında Ankara’ya geçip, Cebeci Askeri Hastanesi'nde o günün koşullarında Anadolu’da kolera, tifo salgını var diye, “aşı “ üretmişlerdi...

Şimdi Biz Ne Yapıyoruz.?

Hep birlikte derin uykuya yattık, derin bir koma halindeyiz. İlaç ve  aşı dahil  sağlık alanında hemen her şeyi dışarıdan aldığımız yetmiyormuş gibi, şimdi de  gavur doktor getireceğiz.! Tanrım sen aklımızı koru! Sanki onlar da, gümrük kapısında sıraya girmiş, Türkiye'de bir iş bulsak diye kuyruktalar.!

Peki, sağlık özelleştirilirken CHP ne yapıyor.?

CHP bu son kararnameye itiraz etmeyi düşünüyor mu acaba.?

Bu itirazı, muayenehanesi olan hekimler için yapmayacak elbette. Eğer hala Atatürk’ün partisi ise, büyük sağlık tröstlerinin, AKP’ye oynattıkları bu oyuna “dur” demek için bir şey yapması gerekmiyor mu.?

CHP bu bakanın “hastaları uçağa doluşturup dışarıda ameliyat ettiririm”  sözlerine niye sessiz kalıyor.? Yoksa CHP de Atatürk’ün dediğinin aksine,  Türk halkını Türk doktorları yerine,  gavur doktorlara emanet edilmesinden yana mı.?

Diğer trajikomik bir konu da; biz sadece ders gibi, eğitim öğretim faaliyetlerinde bulunacaksak, örneğin ben bir klinisyenim, cerrahım, eğitim için malzemem öncelikle kitap vs değil ki. Önceliğim hastadır benim.. Asistana ameliyat öğretebilmem için hasta yatırmam şarttır.  Ameliyatı sırasında asistana bir şey öğretebilirim. Bizim öğrencilerimiz özellikle 4 ve 6'ncı sınıftakilerin, eğitimi ve staj dersleri için hasta olması lazım...

Hasta olmadan hastalık nasıl anlatılır.? Muayene nasıl öğretilebilir.? Hasta olmadan, cerrahi asistanına nasıl ameliyat yaptırabiliriz.? Anlamak mümkün değil.!

Bu noktada iş CHP ile MHP'ye düşüyor. 

Muhalefet partileri bu konuda ne yapmayı düşünüyor.? Anayasa Mahkemesine iptal davası açmayacaklar mı? Bunları kiminle paylaşacağız.? Muhalefete sesleniyorum.  Halen orda mısınız.?  Orada birileri var mı.?

Türk milletini gâvur doktorlara emanet edecek olan bu iktidara karşı çıkan, biz enkaz altında kalmış sağlıkçıların sesini duyacak ve duyuracak biri yok mu.?  Kendi doktoru ile uğraşan bir sağlık bakanını bu topraklar ilk kez görüyor.!”

Ben dersimi aldım. Hocanın özlerine ekleyecek bir şey yok. O her şeyi dosdoğru yazmış... Bakalım bu defaki hastası masadan kalkabilecek mi.? Önünde saygıyla eğiliyorum. Umarım doktorların sesini bir duyan olur...

Av. Cemil Can

 

http://www.medyagunebakis.com/ -http://www.tdfajans.com/

TDFAJANSToplum Dinamikleri Fikir Ajansı

Sosyal, Kültürel, Ticari, Eğitim ve Sanatsal Alanlarda;

Düşünce Üretimi. Paylaşımı. Toplum Yararına kullanımı.!

Bilgi Sahibi Olunmadan Fikir Sahibi Olunamaz.! Olunsa olunsa;

Ancak Başkalarının Fikirlerini Tekrarlayan Papağan Olunur.

 

 

Diğer Haberler

  • TOPRAKLARIMIZ SATILMAMALI
  • SELOCAN & SELAHATTİN DEMİRTAŞ ve SİYASET
  • DEPREMDE YIKIMIN SUÇLUSU KİM.?
  • YENİ TÜRKİYE FİYASKOSU, K9 KADAR FAYDA YOK
  • BU ÜLKEDE HEM SOLCU, HEM ERMENİ OLMAK.!
  • *VATANDAŞLIK VERİLİRKEN, VATAN DA VERİLİYOR.!*
  • LAİK DEMOKRATİK CUMHURİYET
  • *SİYASETİN ANADOLU FIRTINASI OSMAN BÖLÜKBAŞI*
  • İSKİLİPLİ ATIF'IN OSMANLI SİCİLİ DE BOZUKTU.!
  • 126 EMEKLİ BÜYÜKELÇİMİZİN KAMUOYU DUYURUSU
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP