ÇAMLICA GERÇEĞİ

Herkes İçin Doğru Olana Eğri Bakan Bir Göz Vardır

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

ÇAMLICA GERÇEĞİ

“Herkes İçin Doğru Olana Eğri Bakan Bir Göz Vardır” 

Çamlıca Tepesi'ne 30 Mart'ta Kazma Vurmanıza Rızamız Yok. Bu Sizi İlgilendirmiyor mu.? #Camlica

 

Mimar Sinan, “Herkes için doğru olana eğri bakan bir göz vardır” demiş yıllar önce. Usta bize, “mimari değerler ve doğru bakma”nın ne demek olduğunu gösteren sayısız şaheser inşa etti. Şimdi ise, Başbakan Erdoğan, büyük ustanın eserlerini cüssesiyle gölgede bırakacak bir camiyi, mimari beceri ve tecrübesini bilmediğimiz kişilere inşa ettirmek istiyor.

Hem de nereye.? İstanbul’un yeşil gözbebeği Çamlıca tepesine.!. Peki gerekçesi neymiş.?

 İstanbul’un her yerinden görülecek, 30.000 kişiyi barındıracak, kubbesi dünyayı saracak, minareleri göğe değecekmiş.!

Böyle bir ucubenin düşüncesi bile beni dehşete düşürüyor.

Beni dehşete düşüren şey, bir cami yapılması değil, neredeyse 20 milyon kişinin her gün göreceği o yapının göz estetiğinde açacağı ve Çamlıca doğasına vereceği onulmaz zarar.

Peki, bu caminin yapılmasına kim karar verdi?

“İstanbul’un her yerinden görülecek cami nasıl olsun” diye sana soruldu mu.? Bana sorulmadı.!

Kocatepe ve Şakirin camilerini yapan mimar Hüsrev Tayl“En çok öfkelendiğim nokta şu: Başbakan tek başına ‘Maraş’ta böyle bir cami gördüm bu aynen yapılsın’ diyor." 

Tayla, CNN Türk’te yayınlanan değerlendirmesine şöyle devam ediyor: “Peki bizim söz hakkımız nerede.? 75 milyonun söz hakkı nerede.? 

Özellikle, cami gibi toplumun hassas olduğu bir konuda Sayın Başbakan’dan beklentimiz, en çok sayıdaki insanın tasvibini, olurunu, olmazını, eleştirilerini alması.”

Ben de, toplumun tüm kesimlerini ve gelecek nesilleri etkileyecek kararların vatandaşlara sorularak alınması gerektiğini düşünüyorum. 

Bu yüzden, bu sürecin iptal edilerek, aceleye getirilmeden, önce halka sorulması, halk istiyorsa görüşleri ile beraber yeni bir proje yarışması düzenlenmesini talep ediyorum.

Yıllardır, halkla ilişkiler sektöründe çalışarak edindiğim tecrübelere dayanarak sürecin ilk adımının halka proje bilgilendirmesi yapılması ve bütün kanallardan duyurulması olduğunu düşünüyorum. Projenin halk tarafından istenip istenmediği ortaya çıktıktan sonra, eğer isteniyorsa halkın görüşleri doğrultusunda  tercihan uluslararası bir  yarışma açılmalı, seçilen projeler bu görüşler ışığında konusunda uzman, herkes tarafından kabul gören  jüri tarafından değerlendirilmeli ve finalistler arasından proje tekrar halk oylamasıyla belirlenmeli. Bu veya benzeri şekillerde yürütülecek süreçler  için ancak demokrasiye uygun, geniş katılımlı diyebiliriz...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bu demokratik süreci işleterek dünya çapında  mimarları jüriye davet ederek proje sürecini yeniden başlatmalarını talep ediyorum.

Sibel Asna

 

For English speakers see below.

For English Speakers:

•   Istanbul is an Unesco World Heritage Site.  This is based on it’s Historic value and setting.  The focus must be on the not only the overall tight urban grain of the city and it’s relationship to  the Bosphorus, but also on the ‘original’ city and it’s unique composition of Topkapi, Aya Sophia, the Blue Mosque, Halic, Beyoglu etc. Nothing should be introduced to compete with this. What is the rational of a new ‘Super’ mosque competing with the many and wide range of mosques that already inhabit the Bosphorus and already service the populous?

•   Istanbul had a unique Environment, balancing the City with the Environment (Wooded hillsides, the Water etc.).  This has largely been destroyed due to uncontrolled and corrupt development.  What message is given if Istanbul’s last ‘great open green space’, which is seen from all parts of the City is covered in concrete, even if this ‘action’ is in celebration of the name of God.

•   What is the Urban impact?  Who will use this ‘Super Mosque’ and how will they get there?  Istanbul’s infrastructure is already overloaded.  Will the end result be a Showcase facility used by a few hundred people?  Turkey is not an Arab Gulf State that has to create an identity.  It already has a strong and robust one, that will not be enhanced by this action, if anything it will be diminished.

•   What has been the decision making process? As you have mentioned, clearly it has not been and open and democratic one.  Why have the Professional bodies not been consulted?

 

Kime: 
Kadir Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı 
Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan, Türkiye Cumhuriyeti 
Mehmet Ali Kahraman, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekânsal Planlama Genel Müdürü 
Haluk Bilgin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekânsal Planlama Genel Müdür Yardımcısı 
Mustafa Kara, Üsküdar Belediye Başkanı

Mimar Sinan, “Herkesin içinde doğru olana eğri bakan bir göz vardır” demiş yıllar önce.

Usta bize, “mimari değerler ve doğru bakma”nın ne demek olduğunu gösteren sayısız şaheser inşa etti.

Şimdi ise, Başbakan Erdoğan, büyük ustanın eserlerini cüssesiyle gölgede bırakacak bir camiyi, mimari beceri ve tecrübesini bilmediğimiz kişilere inşa ettirmek istiyor. 
İstanbul’un yeşil gözbebeği Çamlıca tepesine, İstanbul’un her yerinden görülecek, 30.000 kişiyi barındıracak, kubbesi dünyayı saracak, minareleri göğe değecek bir cami yapılacakmış.  
Böyle bir ucubenin düşüncesi bile beni dehşete düşürüyor.
Beni dehşete düşüren şey, bir cami yapılması değil, mimari tecrübesi ve becerisini bilmediğimiz kişilerin yapacağı ve neredeyse 20 milyon kişinin her gün göreceği o yapının göz estetiğinde açacağı ve Çamlıca doğasına vereceği onulmaz zarar.
Peki, bu caminin yapılmasına kim karar verdi.? 
“İstanbul’un her yerinden görülecek cami nasıl olsun” diye bana sorulmadı.!
Kocatepe ve Şakirin camilerini yapan mimar Hüsrev Tayla “En çok öfkelendiğim nokta şu: Başbakan tek başına ‘Maraş’ta böyle bir cami gördüm bu aynen yapılsın’ diyor." Tayla, CNN Türk’te yayınlanan değerlendirmesine şöyle devam ediyor: “Peki bizim söz hakkımız nerede? 75 milyonun söz hakkı nerede? Özellikle, cami gibi toplumun hassas olduğu bir konuda Sayın Başbakan’dan beklentimiz, en çok sayıdaki insanın tasvibini, olurunu, olmazını, eleştirilerini alması.”
Ben de, toplumun tüm kesimlerini ve gelecek nesilleri etkileyecek kararların vatandaşlara sorularak alınması gerektiğini düşünüyorum. Bu yüzden, bu sürecin iptal edilerek, aceleye getirilmeden, önce halka sorulması, halk istiyorsa görüşleri ile beraber yeni bir proje yarışması düzenlenmesini talep ediyorum.
Sürecin ilk adımının halka proje bilgilendirmesi yapılması ve bütün kanallardan duyurulması olduğunu düşünüyorum. Projenin halk tarafından istenip istenmediği ortaya çıktıktan sonra, eğer isteniyorsa halkın görüşleri doğrultusunda  tercihan uluslararası bir  yarışma açılmalı, seçilen projeler bu görüşler ışığında konusunda uzman, herkes tarafından kabul gören  jüri tarafından değerlendirilmeli ve finalistler arasından proje tekrar halk oylamasıyla belirlenmeli. Bu veya benzeri şekillerde yürütülecek süreçler  için ancak demokrasiye uygun, geniş katılımlı diyebiliriz...
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bu demokratik süreci işleterek dünya çapında  mimarları jüriye davet ederek proje sürecini yeniden başlatmalarını talep ediyorum.

Saygılarımla, [Adın]

 

Sanki biz hiç yokmuşuz, tepkimiz, duygularımız, dileklerimiz yokmuş gibi... 
Ne acı, bu ülkenin başbakanı 5600 İstanbul'u, Camlıca'yı seven vatandaşını yok sayıyor, duymazdan geliyor, söylenenleri sadece ideolojik veya siyasi olarak değerlendiriyor... 
Biz Camlıca'yı seviyoruz, yeşil kalmasını istiyoruz, koruluk, ağaçlık olsun, doğal kalsın istiyoruz...

Çok şey mi istiyoruz.? Sibel Asna

 

Ne yazık ki bu güzellikleri gelecek nesillere çok gördüler.. 
Çocuklarımıza ne cevap vereceğimizi düşünüyor musunuz? Bize sormayacaklar mı? "Camlica’yi, Boğazı, Belgrad Ormanlarını, doğayı, yeşili, oksijeni bize neden çok gördünüz?" derlerse ne cevap vereceğiz.?  Daha yeşil bir Çamlıca için destek... 
Sibel Asna

 

DEĞERLİ DESTEKÇİLER, 
Çamlıca'nın Mevsimi Geldi... Kuş Göçleri Çoktan Başladı... Çamlıca’ya Çıkıp Kuşları İzlemek, Çiçeklerin Arasına Yatıp Gökyüzünü Seyretmek, Sehre Tepeden Bakıp Derin Derin Nefes Almak İstemez Misiniz? 
Belli Ki Bazıları Bu Fikirden Hiç Memnun Kalmamış Ki Burayı Bir Beton Yığınına Teslim Etmek İstiyorlar..Adı,Amacı Ne Olursa Olsun, Beton Betondur Ve Çamlıca'ya Yakışmaz... 
Daha Yeşil Bir Çamlıca İçin Daha Fazla Destek.. 
SİBEL ASNA

 

 

Emel Vildan DÜZENLİ,  İstanbul – Nisan.2013

http://www.medyagunebakis.com/  ,

TDFAJANSToplum Dinamikleri Fikir Ajansı

Sosyal, Kültürel, Ticari, Eğitim ve Sanatsal Alanlarda;

Düşünce Üretimi. Paylaşımı. Toplum Yararına kullanımı.!

Bilgi Sahibi Olmadan Fikir Sahibi Olunamaz.! Olunsa olunsa;

Ancak Başkalarının Fikirlerini Tekrarlayan Papağan Olunur.

Emel Vildan DÜZENLİ, İstanbul – Nisan.2013

Diğer Haberler

  • TOPRAKLARIMIZ SATILMAMALI
  • SELOCAN & SELAHATTİN DEMİRTAŞ ve SİYASET
  • DEPREMDE YIKIMIN SUÇLUSU KİM.?
  • YENİ TÜRKİYE FİYASKOSU, K9 KADAR FAYDA YOK
  • BU ÜLKEDE HEM SOLCU, HEM ERMENİ OLMAK.!
  • *VATANDAŞLIK VERİLİRKEN, VATAN DA VERİLİYOR.!*
  • LAİK DEMOKRATİK CUMHURİYET
  • *SİYASETİN ANADOLU FIRTINASI OSMAN BÖLÜKBAŞI*
  • İSKİLİPLİ ATIF'IN OSMANLI SİCİLİ DE BOZUKTU.!
  • 126 EMEKLİ BÜYÜKELÇİMİZİN KAMUOYU DUYURUSU
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP