ADNAN MENDERES KİMDİ

Adnan Menderes denince hep idamı hatırlanır. Ancak kimdi Adnan Menderes.? Neler yapmıştı.? Gerçekten “Demokrasi şehidi”-erçekten “demokrat” mıydı.?

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

ADNAN MENDERES KİMDİ

Adnan Menderes denince çoğunlukla idamı hatırlanır. Ancak kimdi Adnan Menderes.? Neler yapmıştı.? Gerçekten “Demokrasi şehidi” ya da gerçekten “demokrat” mıydı.?

Sahi kimdi bu Adnan Menderes.?
Bazen bildiğimiz şeyleri herkesin bizim bildiğimiz gibi bildiğini zannederiz. Bu nedenle söyleme ya da hatırlatma gereği duymayız.

Adnan Menderes adı da, dönemi de böyle… Kimdi bu Adnan Menderes, neler yapmıştı.? Herkesin bildiği, hatırladığı varsayılarak, pek kimse Adnan Menderes dönemi gerçekliklerini hatırlatma gereği duymuyor. Adnan Menderes son zamanların en popüler isimlerinden biridir. Hemen herkesin “Demokrasi şehidi” dediği, demokrasi nutukları atılırken atıfta bulunduğu yegâne isimlerdendir.

Adnan Menderes denince çoğunlukla idamı hatırlanır. Ancak kimdi Adnan Menderes.? Neler yapmıştı.? Gerçekten “Demokrasi şehidi” ya da gerçekten “demokrat” mıydı.?

Bu soruların cevabı çok kısa bir Menderes incelemesiyle bulunabilir. İktidar olmadan önceki dönemleri ve iktidarı döneminde yaptıklarına basit bir arşiv taramasıyla bakarsak görebiliriz kim olduğunu Adnan Menderes’in.

 
DEMOKRAT AĞA
Adnan Menderes, üç arkadaşıyla meclise verdiği bir önergeyle Türkiye siyaset sahnesinde göründü. Bu esnada, Tayyip Erdoğan’ın eleştirmeye doyamadığı tek partili yıllar CHP’sinin Aydın Milletvekili idi. Önerge bolca demokrasi, hak, hukuk, adalet, özgürlük gibi kelimeler içeriyordu.

Ancak bu önerge mecliste görüşülen “çiftçiyi topraklandırma yasası” esnasında bu yasaya karşı verilmişti. Yasayla toprak ağalarının elindeki tarıma elverişli arazilerin 5000 dekardan, elverişsiz arazilerden ise 2000 dekardan fazlasının devletçe kamulaştırılıp topraksız köylüye dağıtılması amaçlanıyordu.

Adnan Menderes, Celal Bayar, Refik Koraltan ve Fuad Köprülü bu yasanın geçmemesi için önerge verdiler. Adnan Menderes Aydın’da 30.000 dönümlük toprağa sahip olan bir toprak ağasıydı ve bu yasa kendi topraklarının da büyük bir kısmının kamulaştırılıp topraksız köylüye dağıtılması anlamına geliyordu.

Ancak bu yasaya karşı önerge verirken bolca demokrasi söylemi kullanıyordu. O önergeden sonra CHP’den ihraç edildi ve ardından bildiğimiz Demokrat Parti dönemi başladı. Muhalifken bolca demokrasi nutukları atan Menderes iktidarda neler yaptı birkaç örnek hatırlamakta fayda var.


6 - 7 EYLÜL OLAYLARI
Demokrasi ayaklar altında. 6 Eylül 1955 gecesi İstanbul’da bazı gazetelerin Selanik’te Atatürk’ün evine bomba atıldığını yazması üzerine azınlıklara saldırılar başladı. Ağırlıklı olarak Rumlara karşı yönelen olaylarda resmi rakamlara göre 73 kilise, 8 ayazma, 1 havra, 2 manastır, 4 bin 340 dükkân, 110 otel ve lokanta, 21 fabrika ve 3 bin 600 ev saldırıya uğradı, biri papaz 15 kişi olaylar sırasında öldürüldü, yüzlerce kadın tecavüze uğradı. Provokasyonu başlatan “Ekspres” isimli DP yandaşı gazete idi.


HER ŞEY İKTİDAR İÇİN
DP’den istifa eden Osman Bölükbaşı Kırşehir’den tekrar milletvekili seçilince Kırşehir il statüsünden ilçe statüsüne düşürüldü. İsmet İnönü milletvekili seçilince seçim bölgesi Malatya ikiye bölünerek Adıyaman ili kuruldu. 1954–1958 yılları arasında hükümetin resmi açıklamasına göre 238 gazeteci iktidarı hedef alan yazılar yazdıkları için tutuklandı.

1957 seçimlerinden hemen önce, CHP ve Hürriyet Partisi’nin birleşme çabalarına karşı seçim ittifaklarını engellemek için yasa çıkarıldı. Hükümet, CHP’li bazı milletvekillerinin bazı cuntacı subaylarla sürekli temas halinde olduğu istihbaratına dayanarak bu durumu soruşturmak için ”Tahkikat Komisyonu”nu kurdu.

15 DP milletvekilinden oluşan komisyon hem suçlama hem de yargılama hakkına sahipti ve kararlarına itiraz edilemiyordu. Ayrıca uygun gördüğü toplantıları ve yayınları yasaklama hakkına sahipti.


MENDERES’İN SEVDİKLERİ SEVMEDİKLERİ
28 Nisan 1960 tarihinde İstanbul Üniversitesi öğrencisi Turan Emeksiz hükümete karşı düzenlenen bir protesto mitinginde polisin açtığı ateş sonucu öldü. Hüseyin Onur ise sol bacağı kesilerek kurtarıldı. 1951 yılında Halkevleri kapatıldı. 1948′de kurulan imam hatip kursları imam hatip liselerine dönüştürüldü.

1958’de Fransa’ya karşı bağımsızlık savaşını kazanan Cezayir’in bağımsızlık oylamasında “Fransa’nın içişleri” denilerek çekimser oy kullanıldı. Hukukun üstünlüğünü savunan Yargıtay üyeleri resen emekli edildiler.


NATO üyeliği başladı, ABD işbirlikçiliği zirvede. 1951 yılında Türkiye’nin Kore Savaşı’nda Birleşmiş Milletler kuvvetlerine Türk Tugayı ile katılmasına karar verildi. Bunun sonucunda, Türkiye 1952′de NATO’ya tam üye olarak kabul edildi.

Aynı yıl NATO’nun isteği üzerine komünizme karşı gayri-nizamı harp yapacak Seferberlik Tetkik Kurulu, daha sonraki adıyla Özel Harp Dairesi kuruldu ve sonraki yıllarda işlenen faili meçhul cinayetler, derin devlet uygulamaları olarak hatırlanan her olayın arkasında bu kurum çıktı. (Kurumun adı Ergenekon davalarında sıkça hatırlatılıyor da, kökenine gelince es geçiliyor).


KIRILGAN EKONOMİ, GEÇİCİ REFAH, HAZİN SON
Ekonomide elverişli uluslararası koşulların yaşattığı geçici saadet yıllarının ardından 1958’e gelindiğinde durum felaketti. O yıl dolar 9 liraya kadar yükseldi. Dış borçlar ödenemez hale gelince hükümet moratoryum ilan etti. IMF ile ilk stand-by anlaşması bu dönemde yapıldı. Çeşitli sanayi kuruluşları ya özelleştirildi ya da ekonomik olmadıkları gerekçesiyle kapatıldı.

Uçak ve uçak motorları fabrikası, tank fabrikası, silah fabrikası NATO standartlarına uymadığı gerekçeleriyle kapatıldı. ABD’den Sovyetlere karşı mücadelede kullanılmak üzere Marshall Yardımı alındı. Uygulanan serbest piyasa ekonomisi sonucunda halk hızla yoksullaştı, zengin azınlıkla yoksul halk arasındaki uçurum hızla büyüdü.


Bunlar hatırlanabilecek ana başlıklar. İşte bugün AKP’nin ideolojik hegemonyası altında hemen herkesin, özellikle liberallerin ve hatta sorulunca CHP’lilerin “demokrasi şehidi” yakıştırmaları yaptığı Adnan Menderes dönemi, ana hatlarıyla böyleydi.
Tayyip Erdoğan “Demokratikleşme” paketini Menderes’in ölüm yıldönümünde açıklayacağını söylemişti. Her ne kadar bu tarihte açıklayamasa da, bu tarihe vurgu yapmasındaki niyet demokrasi, ekonomi ve yönetim anlayışının kökenine vurgu yapmaktı.

Elbette buradan “idam edilmesini mi savunuyorsun” sorusu sorulacaktır ancak mesele idam meselesi değil. Yazıdaki amaç Menderes demokrasi açısından ne ifade ediyor, kimi önemli örneklerle bunu hatırlamak ve hatırlatmaktı.

Sahi kimdi bu Adnan Menderes.?

–Ulaş Korkut–

 

 

 

 

 

Yer İran,,,
Devrim Muhafızı Kadın Polisler,,,
Ya Kot Pantolon Giydi Diye Veya Fazla Makyaj Yaptı Diye Yada Kısa Kollu Giydi Diye Sokak Ortasında Dövülen Kadın...

Cezalar Arasında Yüze Kezzap Atmada Var...

Şeriat İsteriz Diye Pankart Açan Kadınlara İthaf Olunur....

 

 

ORGANİZE İŞLER BUNLAR – 6

15 Haziran Pazar Günü Saat 19.45 de Maalesef Planlı Ve Hesaplı Bir Saldırı Yaşandı.

Gezi parkının içinde ve dışında herhangi bir olumsuz hareketlilik yokken, polis birden bire güvenliğiniz için alanı terk edin anonsuyla birlikte tazyikli su ve biber gazını da birlikte kullanarak ve de dört koldan aynı anda saldırıya geçti.

 

HELE BİR BAŞKANLIK SİSTEMİ OLSUN

Gör Bak. Bizans'a da, Ayasofya' ya da, Büyükada'ya da GİREMEYECEKSİN..!.

Hayal etmek güzel bir şey ancak; Gerçekleri gördüğünde şaşırıp, apışıp kalmamak kaydıyla.. Ben söyleyeyim sana.. Bırak abdestli girmeyi; Seçimlerden sonra biletli de giremeyeceksin..

Bu günler iyi günleriniz..!.

Bak örneğin; Artık 15.Ağustos.1461 tarihinin; Trabzon Rum İmparatorluğunun yıkılışının anma günü olarak kullanmaları için ve dinler arası diyalogu çerçevesinde BOP eş başkanının Vatikan'a hediye etmesi nedeniyle Sümela'ya giremiyorsun.. Bizans'a da, Ayasofya' ya da, Büyükada'ya da GİREMEYECEKSİN..!.

 

GÜLDÜRME ADAMI NECDET BEY...
- İlker Paşa terör örgütü lideri olmaktan içeri alınınca ne yaptın.?
- İmralı Müzakereleri yapılırken sesin çıktı mı.?
- PKK yöneticileri ile Oslo'da görüşülürken neredeydin.?
- PKK'lılar elini kolunu sallayarak giderken konuştun mu.?
- Şehit cenazeleri gelirken ağlamak yerine haykırdın mı.?
- Darbe ayağıyla TSK' nın girilmedik yeri kalmadığında ne yaptın.?
- Son 8 ayda kaç tane Mehmetçiğin intikamını alıp, PKK'lı ele geçirdin.?

- Hiç suçu günahı olmayan ordunun en kıymetli 350 üst düzey komutanları İzmir’de uyduruk casusluk suçlamasıyla hapiste yargılanmadan bekletilirken sen neredesin.?
DAHA SAYALIM MI.?

 

 

HANGİ MİLLİ İRADE.?

Alman “Die Welt” Gazetesine Konuşan PKK'nın İki Numaralı Lideri Murat Karayılan, Tarihi Bir Süreç Olarak Tanımladığı Barış Sürecinin Üçüncü Aşamasının Tamamlanmasıyla Birlikte Abdullah Öcalan’ın da Serbest Kalacağını İddia Etti.

Lice’den hiç bahsetmeyen, zararından, faiz lobisinden, ülkeye verdiği zarardan... Ama buna karşılık varsa yoksa! o ekran benim, şu ekran senin, gezinin zararlarından bahseden hükümet!..geziye su ve gaz, Lice’ye merhamet sunana hükümet!,,işin içinde oyunlar tezgahlayabilirler.!

bu ara sürece provokasyon diyerek, 35. madde gibi değiştirilecek yasalara kılıf hazırlamak.! Olabilir... Tiyatro devam ediyor...

arada anlaştıkları maddeler bir bir gerçekleşiyor..

ne diyor.! Lice’li kadın terörist.!

" ..Kürdistan olacak bu topraklarda TC. ne diye hala bu karakolları yapıyor ki " diyor.!. hükümet de, Eeee canım işte siz özerklik kazanıp kürdistan’ı kurunca, bu karakollarda da işinize yarar.! Diyor...

 

 

Abdullah Gözaydın, İstanbul – Eylül.2013 – agozaydin@hotmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/  - okkesb@telmar.net,

https://twitter.com/okkesb E.mail: okkesb61@gmail.com,              

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,

MEDYAJANSToplum Dinamikleri Fikir Ajansı

Sosyal, Kültürel, Ticari, Eğitim ve Sanatsal Alanlarda;

Düşünce Üretimi. Paylaşımı. Toplum Yararına kullanımı.!

Bilgi Sahibi Olmadan Fikir Sahibi Olunamaz.! Olunsa olunsa;

Ancak Başkalarının Fikirlerini Tekrarlayan Papağan Olunur.

Abdullah Gözaydın, İstanbul – Eylül.2013 agozaydin@hotmail.com,

Diğer Haberler

  • ŞEYHİMİZ, ŞIHIMIZ ÇOK, FİLOZOFUMUZ YOK.!
  • BEYAZ KÜRTLERİN GİZLİ İKTİDARI
  • BÜYÜK YAHUDİ GÖÇÜNÜN GERÇEK HİKÂYESİ
  • 74 YILLIK FAİLİ MEÇHUL: NURİ KİLLİGİL PAŞA
  • BUGÜN GÜNLERDEN ÂŞIK VEYSEL
  • CHESTER PROJESİ, OLTADAKİ BALIK TÜRKİYE
  • BAD-EL HARAB-ÜL BASRA.! & BAD-EL HARAB-ÜL TÜRKİYE.!
  • YENİ İSRAİL DEVLETİ KARADENİZ’DE KURULUYOR.!
  • SELANİK’TE BİR EVİN HİKÂYESİ
  • ADNAN KAHVECİ HAKKINDA.!
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP