EVEREST ZİRVESİNE ÇIKAN KAZAK DAĞCI

Everest zirvesine çıkmaya çalışan Kazak dağcıyla sohbette neler konuştuk.?

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

EVEREST ZİRVESİNE ÇIKAN KAZAK DAĞCI

Everest zirvesine çıkmaya çalışan Kazak dağcıyla sohbette neler konuştuk.?

Dünyanın Kuzey Yarım küresi, yaz aylarına hazırlanırken, havalar çok ısınmadan Nisan ve Mayıs ayları dağcılar için özel önem taşır; Dünyanın 7 bin ve 8 bin üstü en yüksek zirvelerine tırmanmak için en uygun zaman, Nisan ve Mayıs aylarıdır çünkü. 

İşte bu Nisan ayında da, bir Kazak Everest Takımı, ilk kez bir Kazan kadın dağcıyı Everest Dağı'nın zirvesine çıkarmak için harekete geçti bile. Ekip Nisan ayı başından beri Everest macerası için Himalaya’ların eteklerinde yürümeye başladı ve Everest Ana Kampı'nda çadır kurdu.



İLK KADIN KAZAK DAĞCININ ZİRVEYE ÇIKMASI

Halen tırmanış ekspedisyonunu sürdüren yedi kişilik ekibe efsanevi Kazak dağcı ve Kazak Savunma Bakanlığı Özel Harekât Kuvvetleri Dağ Eğitim Merkezi Binbaşısı Maksut Zhumayev (Cumayev) liderlik ediyor. Kazakların en ünlü dağcısı olan ve dünyanın 8 bin metrenin üzerindeki 14 dağ zirvesinin tümüne tırmanmayı başaran 50 kişi arasına girmeyi başaran Maksut Zhumayev dışında ekipte, Kazak paraşütçü ve atlet Anar Burasheva var. Dediğimiz gibi bu maceranın ana amacı da Anar Burasheva'ya, ilk kadın Kazak dağcı olarak zirve yaptırmak. 

Burasheva, kadınların erkeklerle birlikte dünyanın en yüksek zirvelerine tırmanma konusunda eşit derecede yetenekli olduğu dağcılıkta cinsiyet eşitliğinin geliştirilmesi gerektiğine inanıyor.


Everest'e bugüne kadar çıkmayı başaran 799 kadın arasına girmek isteyen Burasheva'nın başarıları arasında 3.450 ila 4.315 metre arasındaki yerel zirvelere çıkışlar ve 4.979 metredeki Talgar Zirvesi'nin fethi yer alıyor. Ayrıca kendisi 4.809 metredeki Mont Blanc ve 5.895 metredeki Kilimanjaro gibi tırmanışlara da katıldı.

Anar Burasheva, ayrıca deneyimli bir atlet; 42 kilometrelik Thian Shan yarışını, 35 kilometrelik Tengri Ultra yarışını, Almatı Yarı Maratonunu, 42 kilometrelik Irbis yarışını, 30 kilometrelik Kızıl Gezegen Yarışını, 42 kilometrelik Almaty Maratonu'nu ve 60 kilometrelik Madeira Adası Ultra Trail'i tamamladı. Everest'in eşsiz bir konsantrasyon, irade ve kendini aşma deneyimi olacağını söylüyor ve “Bu rotayı geçmeye hazır olduğumu hissediyorum. Kadınların modern dünyada yeni alanlar fethetmesi, kendi hayallerinin ve fırsatlarının sınırlarını genişletmesi gerektiğine inanıyorum” diyor.



BEN DE TANIŞMIŞTIM

Everest Seferi'ni sürdüren Kazak ekibinin lideri Maksut Zhumayev'le ben de tanışma fırsatı buldum. Geçen Mart ayında, Uluslararası Gazeteciler Kayak Kulübü’nün (SCIJ) Kazakistan'ın Almaty kentindeki Shymbulak Kayak Merkezi'ndeki buluşması sırasında kendisiyle tanıştık ve fotoğraf çektirdik. Zhumayev 1977 doğumlu, çevik ve çok başarılı bir sporcu ve dağcı.

Zhumayev, Almaty'da buluşan 100 kadar yabancı gazeteciye hem tecrübelerini anlattı hem de dağcılık macarelarının fotoğraflarından oluşan bir sunum yaptı. Dünyanın 8 bin metrenin üzerindeki 14 dağ zirvesine çıkmasıyla tanınan ve bunu başaran 49 dağcıdan biri olan Zhumayev'e, şu soruyu yönelttim: "Dağların zirvelerine tırmanan ve buraları yakından bilen biri olarak, küresel ısınmanın olumsuz etkilerini bire bir görüp, tanık oldunuz mu?"



KÜRESEL ISINMANIN OLUMSUZ ETKİLERİ

İlginçtir, Zhumayev, küresel ısınmanın böyle olumsuz bir etki yaptığına inanmadığını söyledi, ona göre yaşananlar gelip geçici bir hava olayı ve tabiat bunun üstesinden gelecek.

Şahsen ben, Zhumayev'in bu bakış açısına katılmıyorum, bu görüş, küresel ısınmanın olumsuz etkilerini yok sayan bir görüş ama o böyle düşünüyor,  sonuçta yaşayıp göreceğiz ve keşke Zhumayev haklı çıksa...

Bu arada Maksut Zhumayev ve Anar Burasheva'ya Everest yolunda başarı dileklerimizi de iletelim, umarım, bu macerayı sonuç alarak tamamlayıp, sağ salim dönerler.

Malum Everest Dağı, 8850 metrelik zirvesiyle dünyanın en yüksek dağı. 5400 metre yüksekliğindeki Everest Ana Kampı'na benim de yürüme şansına sahip olduğum Everest'te, fırtınalı rüzgârlar ve -50°C'deki donlar, çığlar, kaya düşmeleri, buz çatlakları ve kar yağışları gibi hava koşulları çok zorludur. Kazak takımının planlamasına göre tırmanış 12-16 saat sürecek, iniş ise 6-8 saat sürecek.
Doğan Satmış

#ÖkkeşBölükbaşı, #medyagunebakis.com, #Toplumsalmuhalefet,

 

 

 

 

PRAKRİTİ VARSHNEY, EVEREST’E ÇIKAN İLK KADIN DAĞCI

Prakriti Varshney, Everest’in Zirvesine Çıkan İlk Vegan Kadın Dağcı Olarak Kayıtlara Geçti.

Delhi’de yaşayan Prakriti Varshney, 12 Mayıs 2022’de 8848 metrede Everest Dağı’nın zirvesine çıkmayı başardı. Prakriti, Hindistan’da bunu yapan ilk vegan kadın dağcı olarak kayıtlara geçti.

Prakriti, 5 Nisan’da sefer için Delhi’den ayrıldı ve daha yüksek kamplara olan rotasyonlarını başarıyla tamamladı. Ekibi, 7 Mayıs 2022’de son tırmanış için Everest Ana Kampı’ndan hareket etti.

Everest Ana Kampı’ndan zirveye yaklaşık 69 km’lik tırmanış, düşük atmosfer basıncı ve çığ riski gibi diğer tehlikeli koşullara karşı direncin yanı sıra, zorlu buzul arazilerinin ve buz duvarlarının aşılmasını gerektiriyor. Buna ek olarak dağcılar, gün içinde bir kamptan diğerine tırmanmayı seçtiklerinde, kavurucu güneşte sıcaklıklar 50 dereceye kadar çıkabiliyor.

Prakriti bu zorlukların hepsini aşarak 12 Mayıs 2022’de Everest’in zirvesine çıkmayı başardı. Beş yılı aşkın bir süredir vegan olan Prakriti, “Süt üretiminin çevre/doğa üzerindeki zararlı etkilerini anladıktan sonra bu yaşam tarzını seçtim” diyor.

Prakriti ayrıca keşif gezisi için %100 vegan eldiven temin etmeyi başardı ve tırmanışı sırasında çevre üzerinde minimum etki bırakmaya dikkat etti.

VEGAN SPORCULAR BU DEĞİŞİME ÖN AYAK OLUYOR            Everest Dağı zirvesine kuzeyden ve güneyden çıkan ilk vegan olan Kuntal Joisher, “Akla gelebilecek her türlü sporda başarı elde eden binlerce sporcumuz var ve çeşitli nedenlerle vegan oluyorlar,” diyor.

“İnsanların bitki temelli beslenmeye geçişinin arttığını görüyorum. Asya’da bile pek çok kişi bunu denemeye istekli. Vegan protein tozları veya takviyeleri ile vegan etlerin artışı, bu artışta olumlu bir etkide bulunuyor. Sporcuların beslenme gereksinimlerini karşılayabileceklerini düşünmelerini kolaylaştırıyor. Büyük bir değişim içindeyiz ve insanlar artık yeniliklere çok daha açık. Hem mecazi hem de fiziksel olarak dünyanın zirvesinde duran vegan sporcular bu değişimi körüklemeye yardımcı oluyor.”

Prakriti, para biriktirdikten sonra veya bir sponsor bulduğunda bir sonraki ekspedisyona çıkmayı planlıyor.

Önümüzdeki yıllarda 8000 metre yükseklikteki diğer dağlara tırmanmayı hedefleyen Prakriti, yolculuğu boyunca bitkisel beslenmenin ve vegan yaşam tarzının etik mesajını daha fazla kişiyle paylaşmayı amaçlıyor.

#ÖkkeşBölükbaşı, #medyagunebakis.com, #Toplumsalmuhalefet,

Diğer Haberler

  • DARBE KİMDEN GELİRSE GELSİN KARŞIYIZ..
  • TRABZONLULAR BİRLEŞİNİZ
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI…
  • KUL VE MAHLÛKAT HAKKI..
  • ADAM OLMAK–OLAMAMAK VE GAZETECİLİK
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI..
  • DERNEKLER KANUNUNA MUHALEFET
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP