GELENEKSEL GAZETECİLİK ANLAYIŞINI UNUTUN.!

Amerika'yı Yerinden Oynatan Gonzo Gazetecilik ve Öncüsü Hunter Thompson

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

GELENEKSEL GAZETECİLİK ANLAYIŞINI UNUTUN.!

Amerika'yı Yerinden Oynatan Gonzo Gazetecilik ve Öncüsü Hunter Thompson

 

GONZO GAZETECİLİK

Gonzo Gazeteciliği hayatımıza sokan Hunter S. Thompson;

Kendisi oldukça garip biri, öyle ki 1960'larda Amerika'da gazetecilik yaparken kullandığı dil ve üslubundan dolayı pek çok gazeteden kovulmuştu. Çareyi Güney Amerika'ya gidip spor muhabirliği yapmakta buldu.

İş arkadaşları tarafından da küfürbaz ve alkolik olarak anılan Thompson'ın tek amacı iyi ve kaliteli bir haber yapmaktı.

Ama şartlar onu bovling muhabiri olmaya yöneltti ve devrilen topların haberini yapıyordu ki Kennedy suikastından sonra ülkesine döndü.

Amerika'ya döndükten sonra tam da kendine yaraşır bir çılgınlık yapıp dönemin en tehlikeli motosiklet çetesi olan Cehennem Melekleri'nin arasına sızdı.

Kimseye gerçek kimliğini, ne yaptığını ve neden girdiğini söylemedi. Amacı ise çetenin içine girip doğru ve yerinde gözlemler yaparak uzun bir yazı dizisi hazırlamaktı.

Yaptığı araştırmayı kitap haline getirdi ve Cehennem Melekleri isimli çeteyi dünyaya tanıtan ilk yazılardan biri yayımlanmış oldu.

''Cehennem Melekleri: Tuhaf ve Korkunç Bir Destan'' isimli kitabı ile kendini kanıtlamayı başardı ve gazeteci-yazar olarak büyük bir şöhrete kavuştu. 

Kitabın daha sonra filmi de çekildi ve çok beğenildi.

Bundan sonraki süreçte ''Amerikan Rüyası''nın yalandan ibaret olduğunu belirten yazılar yazmaya ve çılgın gibi eroinden kokaine dek pek çok madde kullanmaya başladı.

Bu madde ve alkol kullanımını o kadar abartmıştı ki o dönemde at yarışlarına istinaden yazdığı bir yazıda atlar mor gökyüzüne doğru koşuyordu.

Atların mor gökyüzüne uçtuğuna dair haber aslında Thompson'ın gazeteciliğin ilkelerini ve etik kurallarını çiğnediğini ve tamamen ''kişisel'' bir yazı yazdığını ortaya koyuyordu.

Gazetenin editörü ve Thompson'ın en yakın arkadaşı Bill Cordoso da bu çarpıcı ve kuralları yıkan haber yazım dili için bir şey buldu: 

Gonzo Gazetecilik

Peki neydi bu Gonzo Gazetecilik? Haberi gazetecilik ilkelerine göre değil de daha sarkastik ve ironik bir dille kişisel görüşlere ve izlenimlere yer vererek anlatmaktı.

Haberi yapan muhabir ya da gazeteci herhangi bir nesnellik ve doğruluk iddiası barındırmaz. Hatta haberlerde toplumsal eleştiri ve öz hiciv aşırıya kaçacak derecede vardır.

Thompson bir haberi izlemek için gönderildiği şehirde, otel odasından çıkmayıp alkol ve uyuşturucu alarak olayı televizyondan izleyip haber yaptı.

Kulağa aşırı garip geldiğini farkındayız ama doğru. Bu tam da Thompson'ın ve Gonzo gazeteciliğin tarzı işte. Birde haberlerin baş karakteri kesinlikle olayla ilgisi olmayan gazetecidir, ekleyelim unutmadan.

İşte Gonzo gazetecilik de tam Thompson gibiydi: Kurgu ile gerçeğin iç içe geçtiği, alabildiğince subjektif anlatımın olduğu, içten ve eğlenceli üslupla yazılmış yazılar...

Genellikle de siyasi ve toplumsal konular üzerine yazılıyordu ve olumlu, olumsuz pek çok tepkiye neden oluyordu ama zaten yazarın da istediği tam olarak buydu.

Bir haberin Gonzo gazetecilik olarak kabul edilmesi için cinsellik, şiddet, uyuşturucu ve siyaset konularını içinde barındırması yeterliydi.

Alaycılık ve kaba bir dil Gonzo gazeteciliğin en çok ayırt edici özelliğidir. Bunun yanı sıra felsefecilerden ve yazarlardan alıntı yapmak, hayali mekân ve kişi ismi kullanmak ve olayı sıralı değil de dağınık bir şekilde vermek tipik bir Gonzo gazetecilik örneğidir.

Gonzo'nun kelime anlamı ise çok manidar: Boston'da İrlanda kökenli Amerikalılar içki yarışmalarının sonunda sızlayıp ayakta kalan kişilere ''Gonzo'' derlerdi.

Ee zaten Thompson'ın da alkole ve uyuşturucuya düşkünlüğü bu gazetecilik türüne bu ismin verilmesini doğruluyor.

 


Sivri ve alaycı dili ile çarpık hayatı birleşince merkez medyada yer edinemedi ama kendi tarzını oluşturdu ve devam etti.

Bu dönemde tam da kendi tarzını yansıtan pek çok kitap yazdı ve çoğunu Raoul Duke ismi ile yayınladı.

Ve 2005 yılında kafasına silah sıkarak intihar etti, 6 ay sonra intihar ettiği yerde küllerinin havai fişek ile birlikte savrulmasını vasiyet etmişti.

Söylentilere göre karısıyla telefonda konuşurken intihar eden Thompson gerçekten garip bir adamdı. En yakın arkadaşı olan Johnny Deep Thompson'ın vasiyetini yerine getirdi ve görkemli bir havai fişek gösterisi düzenleyerek arkadaşının küllerini havaya savurdu. Yapılan bir cenaze töreni değil adeta şenlikti! Gelen herkes viskilerini yudumlayıp ''Tam da Thompson'lık bir iş!'' dediler.

#ÖkkeşBölükbaşı, #www.medyagunebakis.com, #Toplumsalmuhalefet,

 

Kaynak: loweringthebar.net

Geleneksel Gazetecilik Anlayışını Unutun! Amerika'yı Yerinden Oynatan Gonzo Gazetecilik ve Öncüsü Hunter Thompson

 

 

 

GONZO GAZETECİLİK

Gonzo gazeteciliği, genellikle muhabiri birinci şahıs anlatımı kullanarak hikayenin bir parçası olarak dahil ederek, nesnellik iddiaları olmadan yazılan bir gazetecilik tarzıdır. "Gonzo" kelimesinin ilk olarak 1970 yılında, bu tarzı popülerleştiren Hunter S. Thompson tarafından  

Kentucky Derbisi hakkında yazılan bir makaleyi tanımlamak için kullanıldığına inanılıyor. Yazarın başkahraman olduğu enerjik bir birinci şahıs katılımcı yazım tarzıdır ve gücünü toplumsal eleştiri ve kendini hicvetmenin birleşiminden alır. O zamandan beri diğer öznel sanatsal çabalara da uygulanmıştır.

Gonzo gazeteciliği, geleneksel gazeteciliğin tarafsız bir üslup benimsemesinin ve üçüncü taraflarca doğrulanabilen gerçeklere veya alıntılara güvenmesinin aksine, kişisel deneyimlerin ve duyguların raporlanmasıyla ilgili bir doğruluk yaklaşımını içerir. Gonzo gazeteciliği, bir zamanlar gazete medyası tarafından tercih edilen sıkı bir şekilde düzenlenmiş ürünü göz ardı eder ve daha kişisel bir yaklaşım için çabalar; bir parçanın kişiliği, parçanın olayı veya gerçek konusu kadar önemlidir. 

Alaycılık , mizah , abartı ve küfür kullanımı yaygındır.

Yeni Gazetecilik hareketinin öncülerinden biri olan Thompson, Rolling Stone'un 15 Şubat 1973 sayısında şöyle demiştir: "Geçtiğimiz on yıl boyunca bildiğim gerçeği yazmış olsaydım, bugün Rio'dan Seattle'a kadar yaklaşık 600 kişi hapishane hücrelerinde çürüyor olurdu. Mutlak gerçek, profesyonel gazetecilik bağlamında çok nadir ve tehlikeli bir metadır." 

Etimoloji

"Gonzo" terimi ilk olarak 1970 yılında The Boston Globe dergisi editörü Bill Cardoso tarafından Hunter S. Thompson ile bağlantılı olarak kullanıldı. Cardoso, Thompson'ın Scanlan's Monthly'nin Haziran 1970 sayısı için yazdığı " The Kentucky Derby Is Decadent and Depraved " adlı makalesini "saf Gonzo gazeteciliği" olarak tanımladı. [3] Bu , The Great Santa Claus Switch'te aynı isimli Muppet'ın Aralık 1970'teki çıkışından öncedir . [4] Cardoso, "gonzo"nun, bütün gece süren bir içki maratonundan sonra ayakta kalan son adamı tanımlayan Güney Boston İrlanda argo olduğunu söyledi.  Ayrıca, tartışmalı olmasına rağmen, bunun "parlayan yol" anlamına gelen Fransız Kanadalı gonzeaux kelimesinin bozulmuş hali olduğunu söyledi. 

Başka bir spekülasyon ise kelimenin New Orleans ritim ve blues piyanisti James Booker'ın 1960 hit şarkısı "Gonzo"dan esinlenmiş olabileceğidir. Bu olasılık, terimin Booker'ın bir şarkısından alındığını belirten ancak Thompson veya Cardoso'nun Thompson'ın gazeteciliğini tanımlamak için neden bu terimi seçtiğini açıklamayan Thompson'ın 2007 tarihli sözlü biyografisiyle desteklenmektedir. 2013 tarihli belgesel Bayou Maharaja: The Tragic Genius of James Booker  

Thompson'ın edebi vasiyetinin şarkının terimin kökeni olduğunu söylediğini aktarır. Greg Johnson'ın Booker hakkındaki biyografik notuna göre  The Pusher adlı bir filmdeki karakterden gelmektedir ve bu karakter de aynı adlı 1956 tarihli Evan Hunter romanından esinlenmiş olabilir.

Thompson, bu terimi ilk kez, karşı kültür klasiği Las Vegas'ta Korku ve Nefret'in 12. sayfasında kendi eserine atıfta bulunarak kullanmıştır . Şöyle yazmıştır: "Ama hikaye neydi ? Kimse söyleme zahmetine girmemişti. Bu yüzden kendi başımıza bunu canlandırmak zorunda kalacaktık. Serbest Girişim. Amerikan Rüyası. Horatio Alger, Las Vegas'ta uyuşturucudan delirdi. Hemen yapın: saf Gonzo gazeteciliği." 

Lexico, etimolojinin İtalyanca : gonzo (aptal, budala) ve/veya İspanyolca : ganso (budala, kaz) kelimelerinden geldiğini ileri sürmektedir. 

S. Thompson

Thompson, stilini William Faulkner'ın "kurgu genellikle en iyi gerçektir" fikrine dayandırdı. [15] Thompson'ın yazdığı şeyler temelde doğru olsa da, görüşlerini eve götürmek için hicivsel araçlar kullandı. Genellikle eğlence amaçlı uyuşturucu ve alkol kullanımı hakkında yazdı, bu da haberciliğine öznel bir hava kattı. "Gonzo" terimi ayrıca Thompson'ın uyuşturucuyla beslenen bir bilinç akışı yazma tekniğiyle karakterize edilen tarzındaki gazeteciliği tanımlamak için (bazen aşağılayıcı bir şekilde ) kullanılmaya başlandı .

Las Vegas'ta Korku ve Nefret, 1971'de Mint 400 parçasını takip etti ve Raoul Duke adında bir ana karaktere, avukatı Dr. Gonzo'ya eşlik etti ve Ralph Steadman'ın tanımlayıcı sanat eserleri vardı . Bu kitap, gonzo gazeteciliğinin başlıca bir örneği olarak kabul edilmesine rağmen, Thompson bunu başarısız bir deney olarak gördü. Bunu, yaptığı her şeyin olduğu gibi düzenlenmemiş bir kaydı olarak tasarlamıştı, ancak kitabı yayımlanmadan önce beş kez düzenledi.

Thompson, genellikle şakacı veya saldırgan bir tavırla olayları kendisi kışkırtır ve sonra hem kendi hem de başkalarının eylemlerini belgelerdi. Son teslim tarihlerini ihmal etmesiyle ünlenen Thompson, makalelerini geç, "düzenlenmesi için çok geç, ancak yine de matbaacıya zamanında" gönderdiği için editörlerini sık sık rahatsız ederdi. Thompson, eserinin, yazdığı gibi, "gerçek Gonzo" biçiminde okunmasını istiyordu. Tarihçi Douglas Brinkley, gonzo gazeteciliğinin neredeyse hiç yeniden yazma gerektirmediğini ve sıklıkla transkripsiyonlu röportajlar ve kelimesi kelimesine telefon görüşmeleri kullandığını söyledi. 

"Eski geleneksel gazetecilik görüşünden hiçbir tatmin almıyorum: 'Sadece hikayeyi ele aldım. Sadece dengeli bir bakış açısı sundum, ' " dedi Thompson The Atlantic'in çevrimiçi edisyonu için verdiği bir röportajda . "Objektif gazetecilik, Amerikan siyasetinin bu kadar uzun süre yozlaşmış olmasına izin verilmesinin başlıca nedenlerinden biridir . Nixon hakkında objektif olamazsınız ." 

Gonzo Çalışmaları Derneği, Hunter S. Thompson'ın Gonzo gazeteciliğinde çeşitli derecelerde yer alan on bir özelliği öne sürüyor:

#ÖkkeşBölükbaşı, #www.medyagunebakis.com, #Toplumsalmuhalefet,

Diğer Haberler

  • ELİT TATLISES, ELİT PROJE.!
  • GAZETECİ FEHMİ KÖFTEOĞLU UĞURLANDI
  • GELENEKSEL GAZETECİLİK ANLAYIŞINI UNUTUN.!
  • GAZETECİLER OLMAZSA, ÜLKE BÖYLE OLUR
  • ÖZGÜR OLMAYAN ÜLKEDE MEDYA OSCARLARI
  • BU, DÜPEDÜZ SANSÜRDÜR...
  • MEDYADA TEKELLEŞMENİN SAKINCALARI
  • TÜRKİYE’NİN UYUŞTURUCU TRAFİĞİ
  • *OHAL İLAN EDİLEBİLİR* MİŞ.!
  • BASIN, BAĞIMSIZ TV KANALLARI BASKI ALTINDA
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP