DOĞA ve DERELER AFFETMEZ

Taşkın kontrolü amacıyla derelerin üzeri kesinlikle kapatılmamalıdır. Akarsu yatakları yol olarak kullanılmamalıdır. Daha önce inşa edilmiş taşkın kontrol tesislerinin üzeri kapatılmamalıdır.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

DOĞA ve DERELER AFFETMEZ

Taşkın kontrolü amacıyla derelerin üzeri kesinlikle kapatılmamalıdır. Akarsu yatakları yol olarak kullanılmamalıdır. Daha önce inşa edilmiş taşkın kontrol tesislerinin üzeri kapatılmamalıdır.

Giresun'da, Dere İçine Yapılan Binaya Vatandaşlar Tepki Gösterdi

Görele-Çanakçı yolu üzerinde, dere içine yapılan bina inşaatını gören vatandaş, durumdan dert yandı. Yol Genişletme Çalışması Yapılan Alan Çanakçı'ya kuş uçuşu 3.18 km uzaklıkta olan Kıdır Mahallesi Mevkii'nde, yol genişletme çalışması yapılan alanda dere içine yapılan bir yapı, vatandaşlar tarafından videoya alınarak, ironik bir şekilde eleştirildi.

AFET, FELAKETE DÖNÜŞEBİLİR

Videoda gösterilen alana, harita uygulaması ile bakıldığında, yol genişletme çalışması yapılmadan önce, orada bir bina bulunduğu ve çalışma sırasında yıkıldığı görünüyor.

Videodan görüldüğü üzere, yolun diğer tarafındaki vadiden gelen suyun dereye karıştığı menfezin kıyısına yapılan yeni bina, olası bir sel afeti sırasında, iki su arasında kalma riski de taşıyor.

Olayla ilgili konuşan vatandaş "Gelecekte yaşanabilecek bir afet anında kaybedeceği canlara yanacağına, bugün giden malına ağlasın" dedi.

BİNA İLE İLGİLİ SORULAR

Görenlere, olası bir afette yaşanabilecek felaketin boyutunu düşündürürken,

Yıkılan bina yerine yapılan yeni bir bina mıdır.? Devlet, özel bir şirket ya da şahıs tarafından mı yapılmaktadır.? İnşası devam eden binana ruhsatlı mıdır.?

Gerekli izinler alınmış mıdır.? Bina inşası sırasında kanunlara aykırı bir durum var mıdır.? Derelerin korunması ile ilgili kanunlara aykırı bir durum söz konusu olmuş mudur.?

#giresunhaber, #Görelehaber, #Çanakçıhaber,

 #ÖkkeşBölükbaşı, #www.medyagunebakis.com, #Toplumsalmuhalefet,

 

 

DERE YATAKLARINDA İMAR UYGULAMALARI

Ekonomik ve siyasi sistemlerin ortaya çıkardığı makyavelist ve oportünist düşüncenin neticesinde her geçen gün sanayileşmenin etkilerini, iklim değişikliklerini, küresel ısınmayı ve sera gazlarını konuşurken olumsuz doğa koşullarına vurgu yapıyoruz. Elbette haklılık payı büyüktür ve küresel bir sorundur.

Fakat yerel yönetim erkleri tarafından göz göre göre yapılan hatalara ne diyeceğiz.? Geçen yıl Giresun Dereli'de bu yıl Rize ve Kastamonu Bozkurt bölgesinde yaşanan sel felaketleri ve ortaya çıkan tablo acı gerçeği, yapılan yanlışları tekrar önümüze koymuştur.

Ülkemizde gerçekleşen şehir taşkınlarının oluşumunda diğer birçok nedenin yanında plansız ve çarpık kentleşme, plansız mühendislik uygulamaları neticesinde dere yataklarının veya hemen kenarlarının ‘Yol olarak kullanılması’, ‘Üzerlerinin kapatılması’, ‘Dere yataklarında yapılan iskân faaliyetleri’ önemli taşkın nedenleri olarak sıralanabilir.

YÖNETMELİĞE GÖRE;

“İmar Planları hazırlanırken, kadastro sınırlarından itibaren 100 metrelik yapı yaklaşma mesafesi bırakılır. Derelerin yapı yaklaşma mesafesi içinde kalan bu alanlardaki yapılaşma hakları parsel yüzölçümünün %60’ı hesaplanmak kaydıyla verilen yoğunluk değerlerine göre ait olduğu imar planı sınırı içinde bulunan havza dışındaki alanlar ile orta ve uzun mesafeli koruma alanlarında kullanılır. Bu durumda, yapı yaklaşma mesafesi içinde kalan bu alanlar, ağaçlandırma, yol, yeşil alan, rekreasyon vb. maksatlarla kullanılmak üzere, kamuya bedelsiz devredilir ve bu alanlarda yapı yapılamaz.”

Kırmızı bant içerisindeki mutlak koruma alanı içerisinde, dere yatakları, vadi tabanları ve dere koruma bantlarında kazı, hafriyat, dolgu, döküm, malzeme depolama gibi faaliyetler kamu, çevre sağlığı ve dere taşkın riski bakımından kesinlikle yasaktır.

 Ayrıca dere ya da vadi kesitinin daraltılmaması, dere yatağının doğal halinin korunması, arazinin eş yükselti eğrilerinin değiştirilmemesi, dere yatakları ve koruma bantları dâhilinde sedde, topuk, duvar gibi yüzeysel suların akışını engelleyecek yapılar kesinlikle yapılmamalıdır. Taşkın kontrolü amacıyla derelerin üzeri kesinlikle kapatılmamalıdır.

 Akarsu ve dere yatakları yol olarak kullanılmamalıdır. Daha önce inşa edilmiş taşkın kontrol tesislerinin üzeri kapatılmamalıdır. Dere mutlak koruma bandı olarak belirlenen bu alanlarda servis yolları ve yeşil alanlar ayrılmalıdır. Ancak bu alanlarda yapılaşmaya izin verilmemeli, derenin akışını engelleyecek, topografyasını değiştirecek herhangi bir çalışma yapılmamalıdır.

 Mutlak koruma alanlarında, imar parsellerinde bodrum katlarına izin verilmemelidir. Ayrıca debi yükseklik ortalama yıl ve hesabı da ayrı ve çok önemli bir konudur. Günümüz gerçeğine dönecek olursak; Şunu peşinen ifade edelim.

 Her türlü doğal afetlerin yaşandığı bölgelerde devletimizin ilgili birimleri elinden gelen maddi ve fiziki çalışmaları yapıyor. Diğer yandan... Rant amaçlı plan değişiklikleri, yerel yönetimlerin olur vermesi ve de çıkarılan imar afları felaketlere kendi elimizle davetiye çıkarmaktır. İnşallah son olur diyeceğim ama tablo öyle demiyor.

#ÖkkeşBölükbaşı, #www.medyagunebakis.com, #Toplumsalmuhalefet,

 

Diğer Haberler

  • DOĞA ve DERELER AFFETMEZ
  • AFET KOORDİNASYONUNDA YAPAY ZEKA.!
  • SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAM
  • *UYGULANMAYAN PLANLAR NİYE YAPILIR*
  • *TRAKYA’DA SULAR KİRLENİYOR, TÜKENİYOR*
  • INTERNATIONAL CLEAN ENERGY DAY 2024:
  • ÇANKIRI *TUZ TRENİ EKSPRESİ* SEFERDE
  • EVEREST ZİRVESİNE ÇIKAN KAZAK DAĞCI
  • TURİZM ÇOK DAHA ÇOK BÜYÜYECEK
  • KAYAK SEVEN GAZETECİLER KAZAKİSTAN’DA
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP