BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİYLE BARIŞ EĞİTİMİ

Digital Bilişim Teknolojileriyle Anaokulundan, Liseye ve Ötesine Mecburi Barış Eğitimi Paneli

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİYLE BARIŞ EĞİTİMİ

Bilişim Teknolojileriyle Mecburi Barış Eğitimi Paneli

Konuşmacı 7 Kasım 2024

Program Yöneticisi, Bircan Ünver,

Hoş geldiniz & Tema, IşıkBinyılı.Org Konuşmacılar:

Dr. Serpil Tuncer, Darüşşafaka Cemiyeti Y.K. Üyesi,

Tezcan Erşayan; CyberAge CEO, Siber Güvenlik Uzmanı

Yeni kuşak Köy Enstitüsü Derneği Başkanı Cengiz Öztürk.

Yönetici: Bircan Ünver, Hoşgeldiniz & Tema, IşıkBinyılı.Org

KONUŞMACILAR:
• Dr. Serpı̇L Tuncer, Darüşşafaka Cemiyeti Y.K. Üyesi, Ana-Konuşmacı
• Cengı̇Z Öksüz, İstanbul Şubesi Başkanı, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği
• ÖMer Yılmaz, Öğrenci Veli Derneği Genel Başkanı
• Tezcan Erşayan, CyberAge CEO, Siber Güvenlik Uzmanı
• Ömer Efe Urgan, Öğrenci, Darüşşafaka Lisesi – VEX Apollon Takımı
• Alı̇Ye Fatma Tok, Öğrenci, Darüşşafaka Lisesi – VEX Apollon Takımı

Tarih: 7 Kasım 2024, Perşembe -  Saat: 17:00 – 18:30
• Yer: TÜYAP Fuar Yerleşkesi, Marmara Salonu Beylikdüzü, İstanbul.

Düzenleyen Kuruluş̧: IŞIK BİNYILI DERNEĞİ ve “The Light Millennium Global” İş birliğiyle.

Katkıda bulunan kuruluş̧: ADDP

Atatürkçü̈ Düşünce Dünya Platformu 

TEMA: Dijital Bilişim Teknolojileriyle;

Anaokulundan, Liseye ve Ötesine Mecburi Barış Eğitimi
Barış, güvenlik, eşitlik ve sürdürülebilir bir dünya için, dijital bilişim-iletişim teknolojileriyle anaokulundan – liseye ve ötesine, küresel boyutta, 79. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun ana teması olan #GeleceğinZirvesi için geliştirilmiş ve önerilmiş olan bir vizyonudur. İletişim Teknolojileri ise (İT’ler), Zorunlu Barış Eğitimi vizyonunun iskeletini oluşturmaktadır.

Empatiyi, eleştirel düşünmeyi ve dijital okuryazarlığı geliştirerek, cinsiyet eşitsizliği ve çevresel krizler gibi karmaşık zorlukları ele alarak gençleri değişimin katalizörleri olarak güçlendirmeyi amaçlar. Bu temel ve beş yaşından itibaren başlatılması önerilen mecburi eğitim yaklaşımı, dünyada ırkçılığı, ayrımcılığı ve nefreti ortadan kaldıracaktır. Barış kültürü anlayışı içinde sürdürülebilir kalkınmayı hızlandıracak ve gerek dijitale akses – internete herkesin erişebilirliği kadar, özellikle çok küçük yaştan verilmeye başlanacak dijital eğitim ile çocukları-gençlerin korunması ve aile üyleri arasında mevcut olan ciddi boşluklar ve uçurumları kapatmak için de bir altyapı ve köprü olacaktır.

Bu vizyonun temel hedefi, beş yaşından ~ yüz yaş ve ötesi tüm dünya vatandaşlarının dijital çağa uyumlu ve yetkin hale gelmesinin sağlanmasıdır. Özellikle, dijital eğitim alanında ise sürekli yaşam boyu bir eğitim-öğrenme-geliştirme önerisini de içermektedir. Birleşmiş Milletler’in Kuruluş Anayasası’na (1945) ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi (1948) ile uyumlu olan bu vizyon, #GeleceğinZirvesi’nin sonucu olarak, #GelecekİçinSözleşme’yi de destekler. Bu çerçevede, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nin (İTÜ) rehberliğinde İT’nin etkin, hızlı ve yaygın gücünden yararlanılması esasını da temel almaktadır.

Anaokulundan ~ liseye ve ötesine kadar Barış ve IT eğitiminin dünya devletleri eğitim sistemlerinin de anayasal temel bir hakkı olması amaçlı, insana yatırım yaparak ve aynı zamanda, engelli ve dezavantajlı çocukları da bu eğitim kapsamı içine dâhil etmektir. Mevcut ve gelecek nesillerin de internete aksesi ve dijital öğrenim-eğitim ile bilinçli kullanıcılar yetişmesinin sağlanmasıdır.

Öz itibariyle, teknolojinin katkısıyla daha demokratikleştirilmiş ve barış kültürü içinde ki bir dünyada tek tek değil toplumsal bilincin yükseltilmesi ve insanlığın ortak başarılı olması kadar geleceğinin de güvencesi için, temelde insana yatırımın merkez alınması önerisidir.

Bu bütünsel yaklaşım hem kısa hem de uzun vadede insanın ilerlemesini hızlandıracak ve yeryüzünü savaş, yıkım ve tahribatlardan ve nefretten koruyarak gelecek yüzyıllara ve binyıllara taşıyacak temel bir katkının temellerini de atacaktır.
(LMGlobal.Org’un Birleşmiş Milletler 2024 Geleceğin Zirvesi #SOTF’a Etkinlik Teklifi çağrısı  esas alınmıştır. Ağustos 2024, Bircan Ünver, LMGloba.Org & Isikbinyili.Org)

Bu vizyonun ilham kaynakları:

Birleşmiş Milletler’in ilişkin yukarıda belirtilen birimleriyle, Köy Enstitüleri ve Darüşşafaka Eğitim Kurumlarıdır.

İngilizce’den Türkçe’ye 25 Ekim 2024 tarihinde güncellenerek çevrilmiştir.  Bircan Ünver

Eposta: iletişim@isikbinyili.org

 

#MecburiBarışEğitimi, #Panel, #OrtakGeleceğimiz, #GelecekİcinSözleşme, #SKH4, #DijitalTeknoloji, #istanbul, #kitapfuari, #tüyap, #ışikbinyılı, #LMGlobalOrg,


SERPİL TUNÇER

Kız çocuklarının da alınmaya başlandığı 1971’de Darüşşafakalı olan ilk kızlardan birisidir. Darüşşafaka Lisesinden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünde Lisans eğitimini tamamlayarak 1999-2001 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı’nda Yüksek Lisans derecesini aldı. Doktora tezini aynı kurumda 2008’de bitirdi. Richard Sennett’in Kamusal İnsanın Çöküşü, Brian O’Doherty’nin Matmazel Paradies ve Rana Kabbani’nin Avrupa’nın Doğu İmajı başlıklı yapıtlarını İngilizceden Türkçeye aktarmıştır. İlgi alanları Dilbilim, Toplumdilbilimi, Ekoloji ve Dil, Kültürel Ekolojidir. 1999-2010 yılları arasında Amerikan Kültürü ve Edebiyatı bölümünde Amerikan Gotik yazını, Postmodern Amerikan Romanı, Çeviri dersleri vermiştir. 2010’dan 2021’e kadar İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dilbilim Bölümünde Toplumdilbilimi Uygulamaları, Ekodilbilim, Psikodilbilim, Kısa Öykü Çevirileri, Dilbilim Metinleri Çevirileri ve İngilizce Dilbilim Temel Kuramları vermiştir. Halen bilimsel çalışmalarını ulusal ve uluslararası konferanslarda bildiri sunarak ve bilimsel makale yayınlarıyla sürdürmekte, yanısıra Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu üyesi olarak aktif çalışmaktadır.” Yaşayan Mazimiz Darüşşafaka” başlıklı kitabı kaleme almıştır.


CENGİZ ÖKSÜZ,

1950 yılında Kastamonu’nun Araç ilçesine bağlı Doğanca köyünde doğdu. İlkokulu köyünde, ortaokulu Araç’ta, liseyi Karabük’te okudu.1973 yılında Bursa Eğitim Enstitüsü’nün Türkçe Bölümü’nü bitirdi.
Türkiye’nin birçok yerinde Türkçe- Edebiyat öğretmenliği yaptı.
Öğretmen örgütlenmesinde görev aldı. TÖB- DER ve EĞİTİM- İŞ yöneticiliği yaptı.
Sendikanın aylık yayın organında eğitim, örgütlenme, öğretmenlerin özlük ve meslek sorunlarıyla ilgili yazılar yazdı.
Emekli olduktan sonra eğitim ve yakın tarih araştırmalarına ağırlık verdi. Bu konularda video çekimleri yapıyor, gazete ve dergilerde yazılar yazıyor, televizyon programlarına katılıyor.
Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği’nin İstanbul Şubesi Başkanlığı’nı yürütüyor ve Derneğin Yeniden İMECE DERGİSİ’inde yazılar yazıyor.


ÖMER YILMAZ,

1970 Artvin doğumluyum. İlk ve orta öğrenimimi Artvin’de tamamladıktan sonra Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesinden mezun oldum. 1996’dan bu yana İstanbul’da öğretmen olarak görev yapmaktayım. Evliyim ve iki çocuğum var. Biri 15 yaşında 10. sınıf öğrencisi bir oğlum, diğeri ise 18 yaşında üniversiteye giden bir kızım var.
2012-2013 Eğitim-Öğretim yılında hayata geçirilen 4+4+4 eğitim sisteminin sonucu olarak mahallemizdeki okulumuzun İmamhatip’e dönüştürülmesine karşı birlikte harekete geçerek Öğrenci Veli derneğini Kurduk. Son iki dönemdir Genel Başkan olarak görev yapmaktayım. Ayrıca eğitimdeki bu dönüşüm sürecini geriletmenin dışında laik, bilimsel ve kamusal eğitimi hedefleyen bir anlayışla öğrenci velileri olarak yaşadığımız ortak sorunlarımızı bireysel olarak değil daha örgütlü ve etkili bir şekilde dile getirip sonuç almak için böyle bir derneğe ihtiyaç olduğunu düşündük.
MEB’ in aldığı kararları ve yaptığı uygulamaları sahada karşılığını yaşayıp görüyorduk. Haliyle yanlışları ve eksikleride görüp bir veli gözüyle söylemek çok önemliydi. Kaldıki bu durum demokratik bir hak olarak da ortaya konulabilir. Bu yüzden kendimizi bir sivil toplum örgütünden ziyade demokratik kitle örgütü olarak tanımlıyoruz. Tüm bu saydığım konuların ışığında yola çıkmış olduk.
Bu yolda tüm velilerimizi kendi taleplerini dile getireceği kendi dernekleri olan Öğrenci Veli Derneğine destek olmaya davet ediyorum.


TEZCAN ERŞAYAN, CyberAge
Kariyerine 2000 yılında BT uzmanı olarak başlayan Erşayan, uzun yıllar sistem, network, güvenlik konularında eğitmenlik ve danışmanlık yaptı. Sırasıyla Bilge Adam, Koç Sistem ve Bilginet’te yöneticilik görevlerinde bulunan Erşayan birçok bilişim organizasyonunda ve üniversite seminerlerinde konuşmacı olarak katılım sağladı. Microsoft, Ec-Council uzmanlık ve eğitmen sertifikalarına sahip Tezcan Erşayan, 2016 yılında siber güvenlik alanında faaliyet gösteren CyberAge firmasını kurmuştur. Siber güvenlik alanında bilirkişi konumunda olan Erşayan halen CyberAge CEO’su olarak görevine devam etmektedir. http://1ceo1fikir1donusum.com/tezcanersayan.pdf

20 yılı aşkın süre zarfında, 10.000’den fazla kişiye doğrudan eğitim vererek sadece bireylerin değil, kurumların da siber güvenlik bilincini artırmayı amaçladı. Özellikle emniyet, askeriye gibi kritik kamu kuruluşlarına verdiği eğitimlerle, Ersayan , Türkiye’nin siber güvenlik altyapısının geliştirilmesine önemli katkılar sağladı.
Bunun yanı sıra, Tezcan, kadın girişimci olarak toplumsal katkı sağlama amacı güderek, Türkiye’nin dört bir yanında lise ve üniversite öğrencilerine, siber güvenlik farkındalığı oluşturmayı hedefleyen gönüllü eğitimler ve seminerler düzenledi. https://keepnetlabs.com/blog/tezcan-ersayan-roportaj


BİRCAN ÜNVERModeratör, IşıkBinyılı.Org

1959 Yukarıkale/Sivas doğumlu olan Bircan Ünver, İstanbul Bankasındaki sekiz yıllık iş hayatından sonra, MSÜ Güzel Sanatlar Akademisi, Türk Sanatları Bölümünü bitirdi. 1999’da web ortamında, “The Light Millennium” / Işık Binyılı dergi projesini global bir platform olarak İngilizce ve Türkçe, iki dilden tanıttı (www.lightmillennium.org – www.isikbinyili.org).
Buna eşzamanlı olarak yine Ocak 2000’de, QPTV’de, “The Light Millennium Television” (Işık Binyılı Televizyonu) serisinin yayınını başlattı.
The Light Millennium / Işık Binyılı dergi ve televizyon serisiyle birlikte; The Light Millennium, bünyesinde, 17 Temmuz 2001 tarihinde resmen, New York merkezli, “kamu yararına yayıncılık” alanında, vergiden muaf “Not-for-Profit / Non-governmental Organization” statüsüyle kurumlaştırdı.
Kurucu başkan ve genel yayın yönetmeni olduğu “The Light Millennium” sivil toplum kuruluşunun, 2005 yılında Birleşmiş Milletler’in Küresel İletişimler Birimi’ne üye olmasını sağlamıştır (UNDGC_CSO).
Aynı zamanda, Birleşmiş Milletler’e [Baş] Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcisi (Non-governmental Organizations – NGO) statüsünde, 2005 yılından itibaren, baş temsilcidir.
Ayrıca, 2010 yılında, Işık Binyılı Derneği’ni İstanbul merkezli 9 yardımcı kurucu üye ile birlikte kurulmasını sağlamıştır.

www.ısıkbınyılı.org - www.lmglobal.org

ALİYE FATMA TOK,

Darüşşafaka High School 2024

I began my education at Darüşşafaka Educational Institutions in the 2019-2020 academic year, and I am currently continuing my studies as a 10th- grade student. In addition to my academic achievements, I actively participate in social and sports activities. As part of this, I serve in the PR team of the VEX Apollon Team. Since I have a social personality, taking responsibility in the PR field has been both an enjoyable and educational experience for me, allowing me to represent our team’s projects and successes in the best possible way. In the future, I aim to further develop these experiences in PR and see myself pursuing a professional career in effective communication and brand management.

ÖMER EFE URGAN; Darüşşafaka High School
I’m Ömer Efe Urgan, and I’m 15 years old. I live in Istanbul and study at Darüşşafaka High School. I want to be a physics engineer in the future. That’s why I am interested in MUN and VEX Robotics. I am a determined and passionate student who wants to achieve all my goals in my career.


#ÖkkeşBölükbaşı, 

#www.medyagunebakis.com, #Toplumsalmuhalefet,


Diğer Haberler

  • DARBE KİMDEN GELİRSE GELSİN KARŞIYIZ..
  • TRABZONLULAR BİRLEŞİNİZ
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI…
  • KUL VE MAHLÛKAT HAKKI..
  • ADAM OLMAK–OLAMAMAK VE GAZETECİLİK
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI..
  • DERNEKLER KANUNUNA MUHALEFET
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP