Kahvaltıya Atılan İmza:*BALIKESİR*

Balıkesir, Uluslararası Kahvaltı Festivaliyle Gastronomi sektöründe Lider Olan Ve Sektörde İlerlemek İsteyen Firmalarını, Tüketicilerle Ve Toptancılarla Buluşturdu.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

BALIKESİR GASTRO TURİZMİYLE MARKA OLACAK

www.youtube.com/watch?v=K8ROYySmso4


Balıkesir Uluslararası Kahvaltı Festivali etkinliklerinde yapılan Sürdürülebilir Turizm ve Gastronomi konulu panelde konuşan Vali Şıldak, Balıkesir’de Kahvaltı Festivali fikrinin önceleri çok garipsendiğini ancak organizasyondan sonra çok büyük bir taleple karşılaştıklarını söyledi.



Balıkesir Uluslararası Kahvaltı Festivali etkinliklerinde yapılan sürdürülebilir Turizm ve Gastronomi konulu panelde konuşan Vali Şıldak, Balıkesir'de Kahvaltı Festivali fikrinin önceleri çok garipsendiğini ancak organizasyondan sonra çok büyük bir taleple karşılaştıklarını söyledi.



■ Balıkesir Uluslararası Kahvaltı Festivali’nin sektöre ve şehir ekonomisine katkıları nelerdir,?


İLK ULUSLARARASI KAHVALTI FESTİVALİ

Gastronomi festivallerine büyük bir soluk kazandıran Balıkesir Uluslararası Kahvaltı Festivali'ne 120 civarında kuruluş iştirak etti. 2-5 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen festival Türkiye'de bir ilki oluşturuyor. Gastronomi Turizm Derneği ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen festivalde tamamen Balıkesir'de üretilen kahvaltılık ürünleri sergileniyor. Türkiye'nin en büyük hayvancılık bölgesi olan Balıkesir'de üretilen peynir, yoğurt, sucuk, pastırma, bal, kaymak, zeytinyağı, zeytin çeşitleri ile pek çok baharattan elde edilen ürünler festival ziyaretçilerinin beğenilerine sunuluyor. Balıkesir’de ki kooperatifler, çiftlikler, Kadın emeği dernekleri, İlçe ve belde belediyeleri ile girişimci Çiftçi birliklerinden oluşan katılımcılar, bölgedeki tarımsal zenginlikleri bu festivalde katılımcıların beğenilerine sunuyorlar.


Fuarların birebir tanıtım, dijital pazarın ise algı yönetimi için reklam sektöründe başı çektiği yadsınamaz bir gerçektir. Balıkesir’i bir fuar, Festival ve Expo şehri haline getirmemiz tüm sektörlerin ekonomisine katkı sağlayacaktır.
Çünkü bu tip organizasyonlar ulaşımdan konaklamaya, gıda üreticilerinden restoranlara hatta marketlere, benzinliklere ve tüm esnafa yeni müşteriler kazandırmaktadır.


GASTRO TURİZMİ SÜRDÜRÜLEBİLİR LMALI

Balıkesir Uluslararası Kahvaltı Festivali kapsamında gerçekleştirilen Sürdürülebilir Turizm ve Gastronomi konulu panele Balıkesir Valisi Hasan Işıldak, Gastronomi ve Turizm Derneği Başkanı Gürkan Boztepe, Akademisyen Doç. Dr. Efsun Dinda, Gastronomi Turizmi Şirketi sahibi ve Turizm Yazarı Lütfü Cem Polatoğlu, Balıkesir Crown Plaza Otel Müdürü Yusuf Mayda konuşmacı olarak katıldı. Türkiye'nin gastronomi konusunda büyük potansiyeli olduğuna dikkat çeken Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, bölgenin zaten büyük bir gıda ambarı olduğunu söyleyerek, artık bu imkân ve potansiyelin parasal bir güce dönüşme vaktinin geldiğini ifade etti.

Türkiye'de en çok peynir çeşitliliğinin şehirlerinde olduğuna dikkat çeken Vali Şıldak konuşmasında Gastronomi konusunda yeni rotalar çizilmesi ve yeni stratejilerin belirlenmesi gereğine işaret etti. Vali Şıldak  konuşmasında şu ifadelerde bulundu:” Balıkesir çok güzel yemekleri, kahvaltılık ürünleri olan bir şehir. Ancak bu değerlerin ekonomik olarak katma değerini de arttırmak gerekiyor. Bu üretim ve satış modelleri için bir master plan yapmak şart. Ciddi bir yapılanma içinde yeni fikir ve planları sürekli olarak istişare etmemiz lazım. Her fikre açığız".


Balıkesir; gıda, lojistik, ulaşım, turizm gibi sektörlerde zengin bir altyapıya sahiptir ancak PR eksikliklerinden dolayı hak ettiği güçlü ve popüler konuma gelememiştir.
Son yıllarda gerçekleşen Marka Şehir: Balıkesir projesiyle atağa kalkmış olan şehrimiz hem bu projenin devamıyla hem de Uluslararası Kahvaltı Festivaliyle hedeflerine ulaşma yolunda büyük mesafe kat edecektir.

KAHVALTI FESTİVALİ Mİ OLURMUŞ.? DEDİLER

"Önceleri bu kahvaltı festivali konusu garipsenmesine rağmen konunun paydaşları bu fikri olgunlaştırarak ilk kahvaltı festivaline büyük katkılar koydu. Dün tereddütle yaklaşılan bu festivale, gösterilen yoğun ilgi bizi daha çok cesaretlendirdi. Keşke daha önce böyle bir etkinlik yaparak üretim ve satış potansiyelini Türkiye geneline ve uluslararası pazara tanıtma imkânımız olsaydı diye dönüşler oldu. Artık önümüzü daha fazla görebiliyor ve planlar yapıyoruz. Yavaş yavaş eksikliklerimizi tamamlayacağız. Her türlü fikre açığız. Balıkesir bu konuda tüm imkânlarını topyekûn kullanıyor. Şehirde tarihi binaları kahvaltı salonları ve tesisleri haline dönüştürmek için planlar yapıyoruz. Tabii turizmi besleyen böyle bir faktörü daha da geliştirip ziyaret edilen değil, gece kalınan bir Balıkesir olma yolundayız.  Gelen turisti ağırlamak için altyapı ve tesislerimizi bir an önce bitirmeli ve hizmete sokmalıyız.  Böylece turizm potansiyelini son derece ileri noktalara taşıyacağız”.

■ Balıkesir Uluslararası Kahvaltı Festivali’nin şehrimize ve bölgemize katkıları nelerdir?

Öncelikli hedefimiz Türkiye’yi doyuran şehir Balıkesir’in gastronomi dünyasında hak ettiği yere gelmesini sağlamaktır. Fuar, Festival, Kongre ve Expo etkinlikleri bu hedefe ulaşmanın yegâne yoludur.


YABANCI TURİST 7 KAT FAZLA PARA BIRAKIYOR

Gastronomi Turizm Derneği Başkanı Gürkan Boztepe ise, Türkiye lezzetlerini yurt dışında tanıtarak turizm hareketliliğine büyük katkılar sağlamak için yola çıktıklarını, önce Türkiye içinde bu değerlerin farkına varılması ve katma değere dönüştürülmesi gerektiğini söyledi. Birleşmiş Milletlerin Türkiye'de 5 ili Yemek lezzetleri konusunda markalaştırdığının altını çizen Boztepe, şunları söyledi: Gıda ve Yemek Kültürü de kendi başına bir kültür mirasıdır. Çevre coğrafyalarının etkisi altında son derece zengin bir yemek kültürü mirasına sahibiz. Gastronomi turizmi ülkemize normal turist harcamalarının 7 katı para bırakıyor. Türk yemeklerinin tatmak için gelen turist sayısının hiç de azımsanmayacak rakamlarda olduğunun altını çizen Boztepe, tanıtım konusunda herkesin elini taşın altına koyduğu zaman ve şehirleri marka kent haline dönüştürdüğü zaman Türk Turizmi dünyada gerçekten bir marka haline gelecektir."


Ayrıca festival organizasyonu Balıkesir merkez ve ilçelerinde bir hareket oluşturacaktır. Katılımcı firmalarımız markalarını hem Balıkesirlilere hem de Türkiye’ye tanıtma imkânı bulacaklardır.

Festivale yurt dışından da katılım sağlanacağı için firmalarımız ve şehrimiz stabil durumdan dinamik duruma geçecektir.
Tedarikçi yönüyle güçlü birçok üreticimiz, artık ilgili pazarlara daha fazla marka bilinirliğiyle direkt dâhil olabilecektir.

TÜRKİYE İKLİM DENGESİ BOZULDU

Panelistlerden Doç. Dr. Efsun Dindar dünyadaki iklim değişikliğine dikkat çekerek, üretim dengelerinin her geçen gün değiştiğini ve Atmosferdeki ısının 1.5 derece arttığını bu oranın tarımsal üretimde önemli bir verim düşüklüğüne sebep olduğunu söyledi. Geleceğimizin temiz kaynaklar ve dengeli üretim üzerinden şekilleneceğini kaydeden Efsun Dindar konuşmasını şöyle sürdürdü: “ İklim değişikliği üretimi doğrudan etkiliyor. 15-20 yıl sonra aynı kapasite ve kalitede üretim yapıp yapamayacağımızı kestiremiyoruz. Kuraklık ve değişik faktörler dünyadaki üretim potansiyelini düşürüyor. Eskisi gibi et ve süt verimliliği olabilecek mi? bilemiyoruz. Dünya'da karbon salınımı yüzünden yükselen ısı değerlerinden çok daha tehlikeli ve yüz kat daha etkili Metan gazi üretimi de ayrı bir tehlike. Hayvanların gaz çıkarması atmosferi daha fazla etkiliyor. Bu yüzden hayvancılık ve tarım teknolojilerinin hızla yenilenmesi şart. İleri ülkelerin izlediği yolu Türkiye'de süratle takip etmelidir.”

■ Balıkesir Uluslararası Kahvaltı Festivali’yle neleri hedefliyoruz?

Gastronomi sektöründe lider olan ve sektörde ilerlemek isteyen firmalarımızı, tüketicilerle ve toptancılarla buluşturmak üzere Uluslararası Kahvaltı Festivali projesini gerçekleştiriyoruz.




KAHVALTI KÜLTÜRÜ TÜRKİYE'YE ÖZGÜ

Turizm yazarı Lütfü Cem Polatoğlu, ise dünyanın 169 ülkesini dolaştığını ancak kahvaltı kültürünün sadece Türkiye'ye has olduğunu gözlemlediğini söyledi. Türkiye'de kahvaltısı ile tanınan şehirler olduğunu ancak Balıkesir'in burada büyük bir fark yarattığını, kahvaltı olarak sunduğu bütün ürünlerin bu bölgede yetiştiğini ifade etti. Turizmci Polatoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:” Balıkesir peynir çeşitlerinin yan sıra zeytinyağını zeytinini, ekmeğini, balını, kaymağını yoğurdunu sütünü tamamen kendi karşılıyor. Başka bir bölgeye ihtiyaç duymuyor. Bu yüzden turizmcilerin ve lezzet arayışı içinde olan insanların gözdesi. Ancak bilindiği gibi Turist yeme içme faktörünün yanı sıra eğlence ihtiyacını da gidermek ister. İşte bu konaklama ve eğlence mekânlarını da geliştirmek zorundayız. Ben gastronomi turizmi yapan bir seyahat bayisiyim. Bölgeye turist getiriyorum. Balıkesir altyapısını tamamladığında benim gibi şirketlerin sayısı artacak. Gelen nitelikli turist sayısı da olağanüstü derecede büyüyecek. Dolayısıyla katma değerle birlikte kalkınma oranı artacak".


TURİST EĞLENCE İSTER

"Yeni modeller üzerinde çalışmamız lazım. Sadece kahvaltı mekanlarının sayısını çoğaltmak değil. Kahvaltılık ürünlerini market ve bayilerde dondurulmuş bir şekilde komple bir set şeklinde satışa sunmak lazım. Evlerde, iş yerlerinde tüketilebilecek ürünlerin aynı kahvaltı setinde buluşturmak şart. Türkiye'nin her tarafında bu satış pazarlama hizmetini bütün market ve bayilerde yaygınlaştırmalıyız. Türkiye turuna çıkan turisti güney illerine gitmeden fazladan birkaç gün daha Balıkesir de tutmak için işbirliği yapmalı ve turisti Balıkesir'den geçen profil olmaktan ziyada bölgede konaklayan turist haline getirmeliyiz. Leodikya turlarını bu bölgede yoğunlaştırmak mecburiyetindeyiz”.


Bu projeyle Balıkesir’in marka şehir olmasını hedefliyoruz. Siz de Balıkesir Uluslararası Kahvaltı Festivaline katılarak şehre katkınızın yanında markanızı tanıtabilir, yeni iş anlaşmaları sağlayabilirsiniz.


FESTİVAL SAYESİNDE KENDİMİMİZİ TANIDIK

Crown Plaza Genel Müdürü Yusuf Mayda, kahvaltı festivalini dolaştıktan sonra kendilerindeki büyük eksikliği fark ettiğini ve bundan sonra yeme içme banketlerinde ürün ve kahvaltılık çeşitlerini arttıracaklarını söyledi. Kendisinin de bu bölgenin insanı olduğunu ifade eden Mayda, Kahvaltı festivali dolayısıyla daha önce tanımadıkları birçok lezzeti fark ettiklerini, bölgenin inanılmaz bir düzeyde lezzet kaynakları ile dolu olduğunu gördüklerini, eksikliklerini gidererek sektörü harekete geçirebileceklerinin söyledi.

■ Balıkesir Uluslararası Kahvaltı Festivali ziyaretçi profili kimlerden oluşmaktadır?

Balıkesir Uluslararası Kahvaltı Festivali’nde 4 gün boyunca birbirinden eğlenceli etkinlikler, gastronomi konulu forum ve sempozyumlar, lezzetli tadımlar ve Balıkesir’in üretici firmaları sizlerle olacak.


ADI BALIKESİR UNVANI KAHVALTI &

NAME BALIKESİR TITLE BREAKFAST

Balıkesir, Uluslararası Kahvaltı Festivaliyle Gastronomi sektöründe Lider Olan Ve Sektörde İlerlemek İsteyen Firmalarını, Tüketicilerle Ve Toptancılarla Buluşturdu. 

Diğer Haberler

  • BİR ÖLÜM & BİR ÖYKÜ & HALNAME
  • 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ DENİLİNCE.!
  • 10 KASIM ATATÜRK'Ü ANMA GÜNÜ VE HAFTASI
  • *AYNI FAY ÜZERİNDE BU BÜYÜKLÜKTE DEPREM OLMADI*
  • THE WORLD RALLİES İN THE FACE OF DİSASTER
  • ABD SAVAŞ GEMİSİ USS NİTZE İSTANBUL BOĞAZI'NDA
  • İSTANBUL’UN BÜTÇESİ EMİN ELLERDE
  • YENİLENEN YEREBATAN SARNICI TÖRENLE AÇILDI
  • KIBRISTA NELER OLUYOR.?
  • Kahvaltıya Atılan İmza:*BALIKESİR*
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP